ΣΙΝΕΜΑ

Ο Viggo Mortensen έβαλε στη θέση της την ισπανική ακροδεξιά

Με επιστολή του στην El Pais μιλάει για τη χρήση του Aragorn από το εθνικιστικό κόμμα Vox.

Στις 28 Απριλίου του 2019, το ακροδεξιό κόμμα Ισπανίας Vox ανήρτησε στο twitter μια επεξεργασμένη φωτογραφία, ένα meme, στο πλαίσιο της κορύφωσης της καμπάνιας του ανήμερα των εκλογών στη χώρα. Στο tweet αυτό ο χαρακτήρας του Aragorn από τον κινηματογραφικό ‘Lord of the Rings’ εμφανίζεται έτοιμος, παραλληλισμένος με το κόμμα VOX, να αντιμετωπίσει μια στρατιά από Ορκ που παραλληλίζονται με κινήματα, ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, αντικαπιταλιστικές ομάδες και φιλελεύθερα liberal media. Το tweet είναι αυτό:

H απάντηση του Mortensen ήρθε λίγες μέρες μετά μέσα από επιστολή στην El Pais.

Θα πρέπει να είσαι ανόητος για να πιστεύεις ότι το να χρησιμοποιείς τον χαρακτήρα (σ.σ. του Aragorn), με σκοπό να προπαγανδίσεις υπέρ ενός ξενοφοβικού, ακροδεξιού κόμματος, όπως το Vox, θα ήταν καλή ιδέα. Θα γελούσα με την ανικανότητά τους αλλά το Vox κέρδισε 24 έδρες. Δεν είναι αστείο“.

Στη συνέχεια ο Mortensen πέρασε στον ίδιο τον χαρακτήρα του Tolkien:

Δεν είναι μόνο γελοίο ότι εγώ, ο ηθοποιός που υποδύθηκε για τον Peter Jackson τον Aragorn ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την ποικιλία πολιτισμών και γλωσσών στην Ισπανία και στον κόσμο, συνδέομαι με ένα υπερ-εθνικιστικό και νεοφασιστικό κόμμα. Είναι ακόμα πιο γελοίο να χρησιμοποιείς τον χαρακτήρα του Aragorn που ήταν μια πολύγλωσση πολιτική προσωπικότητα που υπερασπίζεται τη γνώση και την ενσωμάτωση των διαφορετικών φυλών, των παραδόσεων και των γλωσσών στη Μέση Γη, προκειμένου να νομιμοποιήσεις μια αντιμεταναστευτική, αντιφεμινιστική και ισλαμοφοβική πολιτική ομάδα”.

Η ποπ κουλτούρα είναι και ένα πεδίο πολιτικής ρητορικής η οποία μάλιστα αρχίζει να εργαλειοποιείται όλο και περισσότερο από τις ακροδεξιές της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ο Vigo Mortensen έδειξε τον δρόμο.