OSCARS

Η κούρσα των Όσκαρ ξεκίνησε: Τα πρώτα βραβεία σε ‘Arrival’ και ‘Manchester by the Sea’

Το National Board of Review δίνει όπως κάθε χρόνο το πρώτο οσκαρικό στίγμα βραβεύοντας το ‘Manchester by the Sea’ με τον Casey Affleck, καθώς και τους Jeff Bridges και Amy Adams.

Και τώρα περνάμε επισήμως στην περίοδο εκείνη όπου όλα τα σάιτς θα συζητούν τα βραβεία κάθε λογής ένωσης και θεσμού, κυρίως σε ταινίες που δεν έχουν ακόμα βγει στις ελληνικές αίθουσες. Η κούρσα για τα Όσκαρ έχει αυτό το παράδοξο, για εμάς στην Ελλάδα τουλάχιστον. Οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες δε θα βγουν στις αίθουσες μέχρι να αποκτήσουν το κατάλληλο βραβειακό momentum, επειδή -κι αυτό είναι μια λογική σκέψη- ως τότε δε θα έχουν τίποτα βάσει του οποίου να πουληθούν στο μη εξειδικευμένο κοινό.

Το ‘Moonlight’ ας πούμε, για το οποίο σύντομα θα μιλήσουμε πολύ αναλυτικότερα, είναι μια ανεξάρτητη ταινία σεξουαλικής ενηλικίωσης που μιλάει για ζητήματα φυλής και προσανατολισμού, που στην Ελλάδα δύσκολα θα έκανε εισιτήρια. Όμως το ‘Moonlight’ των 7 υποψηφιοτήτων Όσκαρ είναι μια διαφορετική υπόθεση. Το πρόβλημα είναι πως οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται στις 24 Ιανουαρίου άρα ως τότε παίζουμε παιχνίδι υπομονής και εικασιών.

Το ‘Moonlight’ είναι μία μόνο από τις πολλές εξαιρετικές ταινίες (ή έστω εξαιρετικών δημιουργών ταινίες, επειδή δεν τις έχουμε δει ακόμα όλες) που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη φετινή οσκαρική κούρσα. Το National Board of Review, η ένωση κριτικών που απονέμει τα βραβεία της δεκαετίες τώρα, ανοίγει παραδοσιακά την οσκαρική σεζόν. Οι επιλογές της ένωσης δεν ταυτίζονται πάντα με τα Όσκαρ, αν και το να απουσιάζει η καλύτερη ταινία τους από την αντίστοιχη κατηγορία των Όσκαρ είναι τρομερά σπάνιο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Πώς κάηκε το πιο σίγουρο οσκαρικό χαρτί

Με αυτό σαν δεδομένο, μπορούμε να μιλάμε με μια κάποια βεβαιότητα για τους πρώτους διακριθέντες, για τις πρώτες δηλαδή ταινίες που μετουσιώνουν το hype τους σε κάτι χειροπιαστό. Πάμε να δούμε τους νικητές του National Board of Review και μετά τα πρώτα συμπεράσματα.

  • Ταινία: ‘Manchester by the Sea’
  • Σκηνοθεσία: Barry Jenkins, ‘Moonlight’
  • Α’ Ανδρικός: Casey Affleck, ‘Manchester by the Sea’
  • A’ Γυναικείος: Amy Adams, ‘Arrival’
  • Β’ Ανδρικός: Jeff Bridges, ‘Hell or High Water’
  • Β’ Γυναικείος: Naomie Harris, ‘Moonlight’
  • Σενάριο, Διασκευασμένο: ‘Silence’
  • Σενάριο, Πρωτότυπο: ‘Manchester by the Sea’
  • Animation: ‘Kubo and the Two Strings’
  • Ξενόγλωσσο: ‘The Salesman’

Να σημειώσουμε πως η 5άδα ξενόγλωσσων ταινιών τους αποτελείται από τα ‘Elle’, ‘Handmaiden’, ‘Julieta’, ‘Land of Mine’ και ‘Neruda’. Αλλά όχι το ‘Salesman’. ¯_(ο)_/¯

Και μπόνους η δεκάδα τους για το 2016:Arrival’, ‘Hacksaw Ridge’, ‘Hail, Caesar!’, ‘Hell or High Water’, ‘Hidden Figures’, ‘La La Land’, ‘Moonlight’, ‘Patriots Day’, ‘Silence’, ‘Sully

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλη η οσκαρική κάλυψη

Τα βραβεία είναι εξαιρετικά. Για την πολλαπλή βράβευση του ‘Manchester by the Sea’ και ‘Moonlight’ μπορώ προς ώρας να χαίρομαι μόνο πάνω στη βάση της αγάπης μου για το προηγούμενο έργο των σκηνοθετών (ο Kenneth Lonergan έχει γυρίσει το ‘Margaret’, μια από τις 10 καλύτερες ταινίες της δεκαετίας, κι ο Barry Jenkins το αποστομωτικής ομορφιάς mumblecore ‘Medicine for Melancholy’). Ρίξε μια ματιά στα τρέιλερ και για τις δύο ταινίες, που φαίνεται πως αποκτούν ισχυρό πάτημα στις οσκαρικές προβλέψεις πλέον.

Από εκεί και μετά, έχοντας δει ‘Arrival’ και ‘Hell or High Water’ είμαι ενθουσιασμένος από τις βραβεύσεις των σπουδαίων πρωταγωνιστών τους όσο και από την παρουσία των ταινιών στη δεκάδα. Όχι πως πιστεύω πως πρόκειται να κερδίσει ποτέ Όσκαρ η Amy Adams, όμως όποιος θυμάται τους αλαλαγμούς θαυμασμού μου από το Φεστιβάλ Βενετίας θα ξέρει πως τη στηρίζω από όπου κι αν προέρχεται. Ειδικά από το ‘Arrival’, που είναι αριστούργημα.

Αξιοσημείωτη επίσης η βράβευση του ‘Silence’ του Scorsese, μια ταινία που έχει προβληθεί ως τώρα μόνο για τα μέλη της Ένωσης. Ο Scorsese (με το ‘Silence’), ο Clint Eastwood (με το ‘Sully’) και ο Mel Gibson (με το πολύ καλό ‘Hacksaw Ridge’) εκπροσωπούν επάξια την παλιά φρουρά στη δεκάδα, με Denis Villeneuve (‘Arrival’), Barry Jenkins (‘Moonlight’), Kenneth Lonergan (‘Manchester by the Sea’) και Damien Chazelle (‘La La Land’) να εκπροσωπούν τη νέα.

Α, ναι, μιας και το ανέφερα. ‘La La Land’. Ναι. Όλες οι παραπάνω ταινίες που βραβεύθηκαν από το National Board of Review θα είναι οι ταινίες κι οι ηθοποιοί που θα χάσουν τα Όσκαρ από το ‘La La Land’, που μέχρι απόδειξης του εναντίου παραμένει το λογικό φαβορί.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία της Ένωσης, εδώ.

 

H ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ POPCODE ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΣΚΑΡΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

La La Land
Arrival
Elle
Hacksaw Ridge
Sully
Jackie