ΛΙΣΤΕΣ

8 λόγοι που κι αυτός ο Σεπτέμβρης ανήκει δικαιωματικά στον τρόμο

Θρίλερ για το κρύο ντουζ μετά τις διακοπές σου.

Υπάρχουν κάποιες σπάνιες φορές που το Χόλιγουντ παίρνει έγκαιρα το μάθημά του.

Ο Σεπτέμβρης, ως μήνας που παραδοσιακά είναι φορτωμένος με τη φύρα των στούντιο, έχει ονομαστεί μαζί με το ντουέτο Γενάρη/Φλεβάρη (λόγω Όσκαρ εκεί) dump month. Πέρσι όμως που τον έχρισαν κατάλληλο μήνα για την κυκλοφορία του ‘It’, απέδειξε το μόνο λογικό πράγμα. Ότι μια καλή ταινία, με εξαίρεση απρόβλεπτες συνθήκες, θα κάνει εισιτήρια όποτε κι αν την προγραμματίσεις. To σάρωμα του ‘It’ λοιπόν, βοήθησε σε έναν πολύ καλύτερο κινηματογραφικό Σεπτέμβρη από τον συνηθισμένο, με ταινίες στο ρόστερ του που δύο μόλις χρόνια πριν θα τις είχαν φυλάξει για τον Οκτώβρη και το Halloween.

Έχουμε και λέμε:

The Nun

Η ταινία: Το Conjuring Universe είναι εδώ και κάμποσο καιρό ο horror βασιλιάς του box office, με εισπράξεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου πλέον. Τα franchises των ‘Paranormal Activity’ και ‘Insidious’ ακολουθούν επάξια, αλλά δεν έχουν την προοπτική να ξεπεράσουν άμεσα τον νεότερο απόγονό τους. Όταν αποκαλέσαμε τον δημιουργό του (και του ‘Insidious’), James Wan, τσάρο του τρόμου στη συνέντευξη μας μαζί του, το εννοούσαμε πολύ κυριολεκτικά. Στην πετυχημένη συνταγή κρύβονται πολλά.

Πρώτο συστατικό ήταν σίγουρα η οικεία ιστορία των φιλικών ghostbusters Ed και Lorraine Warren. Στο ελληνικό κοινό μπορεί να μην έλεγαν πολλά ως αληθινά πρόσωπα, αλλά στην Αμερική είχαν απασχολήσει πολλές φορές τη δημοσιότητα φτιάχνοντας έναν σύγχρονο μύθο γύρω από τις ικανότητές τους. Η δραματοποιημένη τους εκδοχή απομάκρυνε το κόνσεπτ από τα κλασικά σοβαροφανή ντοκιμαντέρ και τις εκπομπές φαντασμάτων, πήρε κάτι ευθύ και απλό, και το έκανε ξανά φρέσκο. Εκτός από τα πρακτικά εφέ που βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπο τον τρόμο, στο κέντρο έβαλε τις ανθρώπινες σχέσεις. Παλεύεις να σωθείς γιατί κάτι έχεις και αγαπάς σ’ αυτόν τον κόσμο, ισχυρίζονται οι ταινίες.

Μία τέταρτη παράμετρος της επιτυχίας είναι οι spin-off ευκαιρίες που άδραξε το franchise. Ξεκίνησαν αρκετά άνισα και τυποποιημένα με την κούκλα Annabelle και το πρώτο της φιλμ, το ισοφάρισαν όμως αργότερα με το ‘Annabelle: Creation’. Τώρα επιστρέφουν με την πιο φανταστικά γκροτέσκα μορφή που μας έχουν δώσει με την Καλόγρια του ‘Conjuring 2’.

Σκηνοθετημένο από τον πολύ ενδιαφέροντα Βρετανό σκηνοθέτη του ‘The Hallow’, Corin Hardy, έναν visual artist με έδωσε ένα δυνατό ντεμπούτο μεγάλου μήκους μετά τη θητεία του στα μουσικά βίντεο, το ‘Nun’ θα ακολουθήσει έναν ιερέα και μια δόκιμη μοναχή σε αποστολή τους από το Βατικανό στη Ρουμανία. Οι δυο τους έχουν σταλεί να ερευνήσουν τον θάνατο μιας νεαρής μοναχής και προφανώς κάπου στην πορεία θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τελικά έναν δαίμονα.

Το casting fun fact της ταινίας είναι ότι η βαπτισμένη στον τρόμο από το ‘American Horror Story’, Taissa Farmiga, είναι αδελφή της Vera Farmiga που υποδύεται τη Lorraine Warren στις κεντρικές ταινίες του franchise.

Horror factor: Και μόνο η φάτσα της Καλόγριας είναι αρκετή. Θα δεις όμως και λεπτομερή χορογραφία, οφθαλμαπάτες και sets σε πραγματικά τούνελ, διαδρόμους και κελιά ενός φρουρίου της Ρουμανίας.

Στη σκηνοθεσία: Corin Hardy

Πρωταγωνιστούν: Taissa Farmiga, Jonny Coyne, Bonnie Aarons, Demián Bichir

Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου

The Predator

Η ταινία: O Shane Black ήταν ο κρυφός λόγος που λειτούργησε τόσο καλά το ορίτζιναλ ‘Predator’. Ως μέλος του καστ, είχε προσληφθεί περισσότερο για να κάνει επιτόπου αλλαγές στο σενάριο παρά για τις υποκριτικές του ικανότητες. Τώρα σκηνοθετεί την επόμενη ταινία και αναλαμβάνει να ανανεώσει (επιτέλους) το franchise. Τα προγνωστικά λένε ότι το έχει πετύχει.

Μέσα από αποκλειστικό υλικό που εξασφάλισε το PopCode, το νέο ‘Predator’ έχει ένα πραγματικά φονικό καστ που παρομοιάζεται με τους Dirty Dozen και επονομάζεται ‘loonies’ στην ταινία – τραυματισμένοι ψυχικά, άγνωστοι μεταξύ τους στρατιώτες υποφέρουν από μετατραυματικό σύνδρομο και βρίσκονται να τα βάζουν με εξωγήινους – μηδενική έκπτωση στη βία, πιο εξελιγμένοι Κυνηγοί που έχουν προσαρμόσει το γενετικό υλικό άλλων ειδών για να δυναμώσουν και να γίνουν εξυπνότεροι, και ένα αναπτυγμένο εύρος του αντίκτυπού τους στη Γη που εντείνει την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Για την ιστορία, ο πρώην Army Ranger και στρατιώτης ειδικών δυνάμεων Quinn McKenna (Boyd Hollbrook, ‘Narcos’), συναντά έναν μυστηριώδη εξωγήινο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του στο Μεξικό. Αργότερα θα μάθει ότι το πλάσμα είναι Predator. Στέλνει μέρος της τεχνολογίας του εξωγήινου πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο γιος του Rory (Jacob Tremblay, ‘Room’) πρέπει να αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να θέσει το πλάσμα υπό τον έλεγχό του. Αυτή η κίνηση θα τον εκθέσει στη σοβαρή απειλή των Predators. Ο Quinn που στο μεταξύ βρίσκεται υπό κράτηση για ψυχιατρικές εξετάσεις από την κυβέρνηση (όπου ψυχιατρικές εξετάσεις βάλε δικαιολογία για να μην αποκαλύψει όσα ξέρει), δραπετεύει με μια ομάδα πρώην συμπολεμιστών του με σκοπό να σώσει τον γιο του. Όλοι μαζί θα ανακαλύψουν στην πορεία μια μεγάλη συνωμοσία.

Horror factor: Σκισμένες αορτές, κομμένα κεφάλια και σέξι στρίπερ Predator. Διάλεξε ποιο από τα τρία σε φοβίζει περισσότερο.

Στη σκηνοθεσία: Shane Black

Πρωταγωνιστούν: Olivia Munn, Jacob Tremblay, Thomas Jane, Boyd Holbrook, Sterling K. Brown, Edward James Olmos, Keegan-Michael Key, Alfie Allen, Trevante Rhodes, Yvonne Strahovski

Πρεμιέρα: 13 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς το ‘The Predator’ θα ανανεώσει (επιτέλους) το αιματηρό franchise

A Simple Favor

Η ταινία: Στιλάτο, μεταμοντέρνο νουάρ θρίλερ μυστηρίου από τον φίλο του PopCode, Paul Feig. Mια μαμά blogger (Anna Kendrick) προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της καλύτερής της φίλης – μιας πλούσιας, πανέμορφης, μυστικοπαθούς γυναίκας που υποδύεται το κορίτσι μας, η Blake Lively. Η σκέψη σου θα έχει ήδη πάει δικαίως στο ‘Gone Girl’. Το κινηματογραφικό αποτέλεσμα μένει να το δούμε, αλλά το βιβλίο ‘A Simple Favor’ είχε κάποτε περιγραφεί ως ‘το ‘Gone Girl’ ραδιενεργό, το ‘Gone Girl’ με στεροειδή, το ‘Gone Girl’ υπό την επήρεια κοκαΐνης’. Ο Feig απομακρύνεται από την αγαπημένη του κωμωδία και μας δίνει μια γερή γεύση από τη σκοτεινή του πλευρά. Η Kendrick είναι πάντα χαρισματική, η Lively τα έχει βάλει με καρχαρίες, πόσο στραβά πια μπορεί να πάει όλο αυτό.

Εδώ το casting fun fact είναι ότι ο Feig συνεργάζεται ξανά με την Linda Cardellini που ανέδειξε στο αγαπημένο μας ‘Freaks and Geeks’.

Horror factor: Η Serena van der Woodsen τελικά δολοφονήθηκε από το Gossip Girl, δηλαδή τον σύζυγό της πια, Dan Humphrey.

Στη σκηνοθεσία: Paul Feig

Πρωταγωνιστούν: Blake Lively, Anna Kendrick, Linda Cardellini, Rupert Friend, Kelly McCormack

Πρεμιέρα: 20 Σεπτεμβρίου

The House with a Clock in Its Walls

Η ταινία: Ένα ορφανό αγόρι βοηθά τον αλλόκοτο και προικισμένο με μαγικές δυνάμεις θείο του να βρει ένα ρολόι που μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου. Δώσε έμφαση στον Jack Black που πρόσφατα έκλεψε την παράσταση στο ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’, στην πλάκα που σπάει η Cate Blanchett κάθε φορά που παίζει πιο φανταχτερούς, quirky ρόλους σε μπλοκμπάστερ, και κυρίως στο γεγονός ότι ο άρχοντας του gore, Eli Roth (Cabin in the Woods, Hostel) μάλλον παρέδωσε μία ευχάριστη περιπέτεια με στοιχεία τρόμου για όλη την οικογένεια. Είμαι πάντα περίεργη να βλέπω τους δημιουργούς έξω από το comfort zone τους, είναι ευκαιρία.

Η ταινία βασίζεται σε αγαπημένο best-seller από τον John Bellairs και διασκευάστηκε για το σινεμά από τον δημιουργό του ‘Supernatural, Eric Kripke.

Horror factor: Ο τύπος που φτιάχνει torture porn έκανε ταινία για παιδάκια.

Στη σκηνοθεσία: Eli Roth

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Jack Black, Kyle MacLachlan

Πρεμιέρα: 20 Σεπτεμβρίου

BlacKkKlansman

Η ταινία:

Από την κριτική μας από τις Κάννες:

[…] Όπως και το ‘Chi-Raq’, έτσι και το ‘BlacKkKlansman’ είναι απείρως πιο κεφάτο και ποπ από όσο προδίδει το θέμα του, για έναν αστυνομικό που γίνεται undercover μέλος της ΚΚΚ. Ο εν λόγω αστυνομικός είναι μαύρος βέβαια, οπότε υποπτεύεται κανείς πως η ταινία δε θα έπαιζε με έναν 100% ευθύ τρόπο. Όμως, ειδικά για την πρώτη ώρα, ο Lee παίζει έντεχνα ανάμεσα στο φαρσικό στοιχείο (που έτσι κι αλλιώς εντοπίζει στην ιδέα του ρατσισμού- όλοι οι ρατσιστές του φιλμ παίζονται ως οριακά σλάπστικ φιγούρες, με τον Topher Grace ως Bill Duke να είναι ο καλύτερος όλων), στην πικρή σάτιρα, το buddy comedy (ανάμεσα στον ήρωα του τίτλο που παίζει ο γιος του Denzel Washington και στον συνάδελφό του που παίζει ο Adam Driver με τον γνωστό, ‘τι κάνω εγώ εδώ’ τρόπο του) και τελικά, στην καρδιά του φιλμ, τον ασυγκράτητο θυμό που βρίσκεται μέσα του.

Το φιλμ που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ έφυγε με το Grand Prize of the Jury.

Horror factor: Ku Klux Klan, απλά.

Στη σκηνοθεσία: Spike Lee

Πρωταγωνιστούν: John David Washington, Alec Baldwin, Adam Driver, Michael Muscemi

Πρεμιέρα: 27 Σεπτεμβρίου

Juliet, Naked

Η ταινία: Εδώ παίρνεις το ρίσκο σου. Άλλοι το αγάπησαν στο φετινό Φεστιβάλ Sundance, άλλοι έφυγαν περιμένοντας περισσότερα. Όλοι όμως έγραψαν διθυράμβους για την ερμηνεία της Rose Byrne ως πρωταγωνίστρια που ερωτεύεται το μουσικό είδωλο (Ethan Hawke) του συντρόφου της (Chris O’Dowd). Μη σου τύχει αν είσαι ο O’Dowd. Ή ο Rob Gordon του ‘High Fidelity’. Άλλος ένας ήρωας του Nick Hornby που τώρα βλέπει ακόμη ένα βιβλίο του να μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Η ταινία έχει το indie rock στην καρδιά της και έχει κάτι να πει για την αρσενικού τύπου εμμονή με τους σταρ του. Αν και δεν φαίνεται ότι θα γίνει το ‘Big Sick’ της χρονιάς όπως έλεγαν αισιόδοξοι ψίθυροι, πέφτει πάνω στην αναβίωση της ρομαντικής κομεντί που αρχίζει να αχνοφαίνεται. 

Horror factor: Να μη γίνει ποτέ η Rose Byrne η leading lady που αξίζει να είναι.

Στη σκηνοθεσία: Jesse Peretz

Πρωταγωνιστούν: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O’Dowd

Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου

Destination Wedding

Η ταινία: Δύο μίζεροι καλεσμένοι σε γάμο, η Lindsay και ο Frank, αρχίζουν να ερωτεύονται χωρίς να το θέλουν. Εάν ενδώσουν στο συναίσθημα σημαίνει ότι θα έχουν εμπιστευτεί την ελπίδα και όχι την εμπειρία τους. Μέτρια εξέλιξη γι’ αυτούς, καλή για τους δύο πρωταγωνιστές που είδαμε ξανά μαζί στην οθόνη στον ‘Δράκουλα’ πριν 25 χρόνια, τέλεια για μας που βιώνουμε το comeback τους. Ο Victor Levin που σκηνοθετεί έχει υπάρξει τέσσερις φορές υποψήφιος για Emmy από τη θέση του παραγωγού, ενώ ως σκηνοθέτης έχει δώσει το γλυκό ‘5 to 7’ με τον πρόωρα χαμένο Anton Yelchin. Προβλέπουμε ένα τρυφερό φιλμ, ιδανικό για τα τελειώματά σου στους θερινούς.

Horror factor: Μετά το παλούκωμα του Δράκουλα, η Mina και ο Jonathan πρέπει να τα βάλουν με έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο – τις βαρετές δεξιώσεις γάμων.

Στη σκηνοθεσία: Victor Levin

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Winona Ryder

Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου

Christopher Robin

Η ταινία: O Christopher Robin έχει βαλτώσει. Θέλει λίγο Pooh στην ανιαρή ζωή του. Γι’ αυτό και ο χνουδωτός φίλος επιστρέφει για να του θυμίσει τις μικρές, καθημερινές χαρές που κάποτε έφταναν για να τον ικανοποιήσουν. Ο πιο τραχύς τόνος της live-action ταινίας φαίνεται να είναι ο βασικός παράγοντας ανάμεσα στους κριτικούς και τους φαν που έχει διαχωρίσει τους ευχαριστημένους από τους απογοητευμένους. Άλλοι τον υποδέχθηκαν με χαρά, άλλους τους ξένισε. Αξίζει να το δοκιμάσεις για λίγη μαγεία.

Horror factor: Όταν μεγαλώσεις θα γίνεις ακριβώς αυτό που φοβόσουν και μετά θα πεθάνεις.

Στη σκηνοθεσία: Marc Foster

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss

Πρεμιέρα: 6 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

5 βιβλία τρόμου για να χάσεις τον ύπνο σου
Οι 25 καλύτερες ταινίες τρόμου των τελευταίων 25 χρόνων
Veronica: Ο βαθύς τρόμος που γεννήθηκε στην Ισπανία
Terror: Η φρικιαστική αλήθεια πίσω απ’ τη σειρά τρόμου της χρονιάς
10 θρίλερ τόσο τρομακτικά που οι θεατές του Netflix δεν τα ολοκληρώνουν