ΣΙΝΕΜΑ

Την Λάκσμι αν και απαγορεύεται να την αγγίζουν κατάφερε να τη ψηφίζουν

Στο Νεπάλ, όπως και στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπου η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε κάστες, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν αγγίξουν άλλους ανθρώπους θα μολυνθούν και θα πεθάνουν.

Στο Νεπάλ, όπως και στην Ινδία και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπου η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε κάστες, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν αγγίξουν άλλους ανθρώπους θα μολυνθούν και θα πεθάνουν.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία σύντομη περιγραφή της ζωής της Λάκσμι, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεπάλ ανήκοντας στην κάστα των νταλίτ. Τους αποκαλούν «ανέγγιχτους» γιατί υποτίθεται ότι μολύνουν ότι αγγίζουν. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους «νταλίτ» που σημαίνει σπασμένοι, θρυμματισμένοι άνθρωποι.

Η Λάκσμι, έχοντας γεννηθεί νταλίτ στο Νεπάλ, μία από τις χώρες που διατηρούν το αιωνόβιο σύστημα των καστών, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της παραμελημένη από το κράτος και την κοινωνία. Στη χώρα της ζουν σήμερα περισσότερα από 20 διαφορετικές ομάδες νταλίτ. Αυτοί οι περίπου 3 εκατ. άνθρωποι Ινδικής καταγωγής υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας που μπορούν να απασχοληθούν μόνο ως καθαριστές, σιδηρουργοί, υποδηματοποιοί, κ.α.

Είναι υποχρεωμένοι να κάθονται στο πάτωμα όταν οι υπόλοιποι κάθονται στις καρέκλες. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν το μάθημα έξω από την τάξη καθώς κανείς από τους συμμαθητές τους δεν θέλει να μοιραστεί το ίδιο θρανίο μαζί τους.

 

Οι γυναίκες υποφέρουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Οι εκπρόσωποι των λεγόμενων ανώτερων καστών δεν διστάζουν να δείρουν σε δημόσιο χώρο γυναίκες νταλίτ αν θεωρήσουν ότι δεν σέβονται την ινδουιστική παράδοση. Οι γυναίκες νταλίτ είναι πολύ συχνά θύματα κακοποίησης και βιασμού.

Σε απομακρυσμένες μάλιστα περιοχές του Νεπάλ, οι νταλίτ δεν επιτρέπεται να μπουν σε ναούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμα και σε σταύλους ή εργοστάσια παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.  Η Λάκσμι όμως αποφάσισε αυτό να το αλλάξει. Έχοντας αντιμετωπίσει η ίδια και η οικογένειά της προσβολές και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της για χρόνια ονειρεύτηκε κάτι καλύτερο και πάλεψε γι’ αυτό. Το πρώτο βήμα ήταν να μάθει για τα δικαιώματά της και τι ορίζουν οι νόμοι του Νεπάλ για την κάστα στην οποία ανήκει.

Η ActionAid με δράση στην περιοχή της και στην κοινότητά της, την ενημέρωσε ότι η χώρα της απαγορεύει κάθε μορφή διακρίσεων με βάση την κάστα, τη φυλή, το φύλο και τη θρησκεία από το 1990! Της μίλησε για το ποια επιδόματα δικαιούται, ποια είναι τα δικαιώματά της και ότι πια μπορούσε και εκείνη να πάρει μέρος στις εκλογικές διαδικασίες του δήμου της καθώς μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζεται ένα κρατικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των νταλίτ και επετράπη να εκλέγονται εκπρόσωποι από τις κοινότητές τους σε δημόσια αξιώματα!

Έχοντας τελειώσει μόνο το δημοτικό, αποφάσισε να δοκιμάσει και να βάλει υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές. Και κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος! Μπορεί ακόμα πολλοί να πιστεύουν ότι αν αγγίξει το σχοινί ή το δοχείο νερού μιας αγελάδας, το ζώο θα πεθάνει αλλά στην κοινότητά της τουλάχιστον πολλοί πίστεψαν ότι μπορεί να φέρει την αλλαγή σε αυτές τις παγιωμένες αντιλήψεις.  Ο στόχος της πια είναι να ενημερώνει ανθρώπους που ανήκουν στην ίδια κάστα με εκείνη και κυρίως τις γυναίκες της νταλίτ για τα δικαιώματά τους.

*Δείτε την Λάκσμι να αφηγείται την ιστορία της ζωής της στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και στο ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος» αυτή την Κυριακή στον Alpha στις 20.00.