<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Είδαμε την ταινία με τη χαμηλότερη βαθμολογία στο IMDB

Τούρκικη προπαγάνδα που στηρίζει Ερντογάν, τι άλλο να ζητήσουμε;

Συζητώντας μια μέρα στο γραφείο για τη βαθμολογία διάφορων -γνωστών και μη- ταινιών στο IMDB, μου δημιουργήθηκε μία εύλογη απορία: ποια να είναι εκείνη η οποία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τη χαμηλότερη όλων;

Με μια γρήγορη αναζήτηση, δεν κατάφερα να βρω τίποτα γιατί είμαι άμπαλος κι έτσι στράφηκα στον Θοδωρή για να με βοηθήσει. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μου είχε στείλει τη λίστα με τις bottom rated movies και στην κορυφή αυτής δέσποζε το 'Code Name:K.O.Z', μία τούρκικη ταινία του 2015 με τη βαθμολογία των χρηστών να φτάνει μέχρι το 1,4.

Σύμφωνα με την περίληψη, πρόκειται για μία ματιά στα σκάνδαλα διαφθοράς στη γειτονική χώρα, από τις 17 μέχρι τις 25 Δεκέμβρη του 2013, από την οπτική γωνία του Ερντογάν. Ψάχνοντας πληροφορίες στο ίντερνετ για το 'Kod Adi K.O.Z.' όπως είναι η τούρκικη ονομασία της ταινίας, ανακάλυψα πολλά διαμαντάκια.

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά στην αφίσα της ταινίας.

Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρο τι συμβολίζουν, κάποια είναι κάπως πιο καμουφλαρισμένα. Ο κύριος με το μουστάκι και την πράσινη γραβάτα, δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εκείνη την περίοδο, δηλαδή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο σκιώδης ιμάμης που φαίνεται προφίλ, δεν είναι άλλος από τον πρώην σύμμαχο και πλέον μεγάλο εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ οι υπόλοιποι που εμφανίζονται στην αφίσα, είναι διάφοροι από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, τους οποίους θα γνωρίσουμε μέσα από την υπόθεση. Αν απορείς γιατί κάτω δεξιά βλέπουμε το Big Ben, είναι επειδή συμβολίζει τις σκοτεινές δυνάμεις του εξωτερικού που βοηθάνε τον Γκιουλέν να ρίξει τον Ερντογάν από την εξουσία. Όσο για την ερώτηση κάτω από τον τίτλο, αυτή μεταφράζεται "Αλήθεια είναι αυτό που σου λένε, ή αυτό που ανακαλύπτεις;"

Θα περάσουμε καλά. Πριν αρχίσουμε την προβολή, μερικές ακόμα διασκεδαστικές πληροφορίες. Βασικό κριτήριο του κάστινγκ της ταινίας, ήταν οι πρωταγωνιστές να μοιάζουν με τα αληθινά πρόσωπα που ενσαρκώνουν. Γι' αυτό, δεν πρόκειται για καλούς ή γνωστούς ηθοποιούς της Τουρκίας, αλλά για ηθοποιούς β' διαλογής που απλά ταιριάζουν στους ρόλους τους. Μετά το γύρισμα, κάποια πρώτα ονόματα Τούρκων ηθοποιών έγραψαν τους διαλόγους από πάνω, κάτι που είναι φανερό με γυμνό μάτι.

Ένας από τους παραγωγούς της ταινίας είναι ο Kazim Albayrak, στενός φίλος του Ερντογάν από τα χρόνια της δημαρχίας του και ξεκάθαρος στόχος του έργου είναι να παρουσιάσει τον Γκιουλέν και το 'παράλληλο κράτος' του ως τον απόλυτο κακό που μηχανορραφεί στα σκοτάδια για να αναλάβει την εξουσία. Το 'Kod Adi' κυκλοφόρησε κανονικά στο σινεμά και μετά τη χλιαρή υποδοχή των πρώτων ημερών, ξεκίνησε να προβάλλεται σε αρκετούς κινηματογράφους δωρεάν(!), για να γίνει η κατήχηση η σωστή.

Μετά από όλα αυτά, ήμουν πια πανέτοιμος να πατήσω το play. Σημαντική σημείωση: Δεν βρήκα ποτέ αγγλικούς υπότιτλους, αλλά μικρή σημασία έχει, ένα προπαγανδιστικό έπος δεν χρειάζεται διαλόγους, το σημαίνον και το σημαινόμενο αρκούν.

Η ταινία ξεκινάει πολύ δυνατά, αφού βλέπουμε δύο μυστηριώδεις τύπους μπροστά στους υπολογιστές τους, με τον έναν να κλέβει κάτι αρχεία και να το φορτώνει σε usb, προφανώς για να τα δώσει κάπου. Πρόκειται για πράκτορα, τώρα αν δουλεύει για τον Ερντογάν ή τον Γκιουλέν, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, τουλάχιστον όσοι δεν μιλάμε τούρκικα. Η δραματική μουσική που παραπέμπει σε επικίνδυνες αποστολές ντύνει υπέροχα τη σκηνή και πολύ γρήγορα έρχεται η πρώτη κορύφωση: Σταματημένο αυτοκίνητο με δήθεν βλάβη, ο μακρυμάλλης γενειοφόρος που περίμενε στο δρόμο βγάζει όπλο, καθαρίζει τον οδηγό και φεύγει με τον πράκτορα. Ξεκάθαρα Γκιουλενιστές. Το κινητό του νεκρού χτυπάει με φόντο την τούρκικη σημαία, κάτι που μας δείχνει ότι δούλευε για το κράτος. Μάλλον.

Συνεχίζουμε σε ένα κτίριο που γράφει απ' έξω 'Gelecek', το οποίο μεταφράζεται ως 'μέλλον'. Κτίριο που γράφει απ' έξω μέλλον, ΟΚ. Ο Ethem Bey, ο οποίος είναι υπεύθυνος τύπου, διαβάζει κάτι και τσαντίζεται, καλεί σε μίτινγκ, τσακωμοί, προβληματισμός. Μάλλον είναι δημοσιογράφοι και η 'Μέλλον' είναι εφημερίδα.

Περνάμε σε άλλο ένα κτίριο, το 'γραφείο ασφαλείας', λογικά έχουμε να κάνουμε με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Ο δολοφόνος μιλάει με τον μουστακαλή με το πιστόλι της αφίσας στο γραφείο του δεύτερου και μπαίνει και ο δημοσιογράφος. Ξεκάθαρα πάμε για συνωμοσία. Συζητήσεις, δραματική μουσική, ο Κεμάλ στο βάθος, κάτι κακό έχει συμβεί, αλλά η κουβέντα κλείνει με αγκαλιές, χαμόγελα κι ένα αινιγματικό slow motion.

Η ταινία προχωράει με συζητήσεις και πλεκτάνες και μεταφερόμαστε σε μία έπαυλη, όπου διάφοροι ηλικιωμένοι χαιρετιούνται. Και όχι όποιοι κι όποιοι ηλικιωμένοι. Ο Ingiliz Yusuf, γνωστός ως 'Mr. Joseph', o Ozkan Bey, αρχηγός(;) της χώρας, ο Zubeyir Kozan, υπεύθυνος ασφαλείας και εμφανίζεται κι ο φίλος μας ο μουστακαλής της αφίσας, ο οποίος μαθαίνουμε ότι είναι άνδρας της μυστικής υπηρεσίας και ακούγονται λέξεις όπως "Metropol" και "Anadolu". Μπλέκει το πράγμα.

Η δράση ακόμα λείπει πάντως, έστω κι αν μεταφερόμαστε στο εξωτικό Αζερμπαϊτζάν, για να γνωρίσουμε ένα ζευγάρι που μάλλον δεν είναι πια μαζί. Ένας τύπος που φέρνει στον Κουτλουάι και μια γυναίκα στην οποία είχε κάνει πρόταση γάμου, αλλά η ζωή τους χώρισε, αφού προφανώς αυτός είναι Γκιουλενικός κι αυτή Ερντογανική. Μανουσάκης. Στο γραφείο του τύπου βλέπουμε και ένα χρυσό βιβλίο που προφανώς θα παίξει κομβικό ρόλο.

Ιμποοοοοο

Το μουστάκι είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην ταινία, θα έλεγα ότι μάλλον κάτι συμβολίζει αλλά έχουν όλοι, επομένως, μάλλον όχι. Συνεχίζονται οι συζητήσεις, αρχικά σε ένα γραφείο με τον Τούρκο Κουβέλη και την γυναίκα και στη συνέχεια σε ένα σαλόνι, όπου γνωρίζουμε τον δικαστή Taha Be. Βλέπουμε και το σπίτι και την οικογένεια του δημοσιογράφου, γνωρίζουμε τον άρρωστο μπαμπά του και βλέπουμε ένα μυστηριώδες μήνυμα στο κινητό του, το οποίο αναφέρει ότι "δεν μπορώ να έρθω να σώσω την κατάσταση". Δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα ο δημοσιογράφος.

Ο Τούρκος Κουβέλης

Το σκηνικό της πλεκτάνης έχει αρχίσει να στήνεται, με πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής έναν άνδρα των μυστικών υπηρεσιών, έναν δημοσιογράφο, έναν μουστακαλή κι έναν δολοφόνο. Δεν έχουμε δει ακόμα όμως ούτε Ερντογάν, ούτε Γκιουλέν. Βλέπουμε και πάλι τους ηλικιωμένους αξιωματούχους, να πηγαίνουν με λιμουζίνα σε μια σουίτα, να κάνουν προσφορά σε έναν έτερο μουστακαλή κύριο κι εκείνος να αρνείται. Μάλλον Γκιουλενικοί κι αυτοί, αλλά ο φίλος μας δεν ξεπουλήθηκε. Δεν θα του βγει σε καλό. Και πράγματι, οι κύριοι δουλεύουν για τον Γκιουλέν, τον οποίον σπεύδουν να ενημερώσουν τηλεφωνικά. Για να καταλάβουμε πού μεταφερόμαστε μάλιστα, είδαμε και μερικά πλάνα του αγάλματος της Ελευθερίας.

Ο Γκιουλέν

Προχωράμε με ένα συμβούλιο, στο οποίο εκτός από τους αξιωματούχους που έχουμε ήδη γνωρίσει, βλέπουμε και τον Malik Bey (επί των οικονομικών), Ali Bey (Παιδείας) και μερικούς ακόμα, ενώ σκάνε διάφορα flashback με μία συνέντευξη του Ερντογάν. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν πρόκειται για προδότες μέλη της κυβέρνησης ή για το λεγόμενο παράλληλο κράτος του Γκιουλέν. Ακούγονται πάντως λέξεις όπως "εφέντημ" και "προπαγάνδα" και γενικά υπάρχουν νεύρα.

Ο Ερντογάν

Κάποιος δίνει στον δημοσιογράφο ένα σημείωμα, όμως δυστυχώς δεν μας δείχνει το περιεχόμενο, αλλά το διαβάζει δυνατά ο δημοσιογράφος. Δώρο άδωρο. Οι Γκιουλενιστές μαζεύονται σε ένα σπίτι, ο Malik όρθιος τους δείχνει ένα χάρτη κι αρχίζει να κλαίει δυνατά, μαζί με το κοινό του. Άβολο. Βλέπουμε κι ένα μήνυμα του ηγέτη τους, ακούγονται κάτι "Αλλάχ", σε γενικές γραμμές πάντως συμφωνούν μεταξύ τους.

Και φτάνουμε στη δεύτερη κορύφωση. Ο κύριος που αρνήθηκε πριν την προσφορά των Γκιουλενιστών μπαίνει σε ένα ελικόπτερο μαζί με διάφορους άλλους μουστακαλήδες και μόλις αυτό απογειώνεται, εμφανίζεται ο γκιουλενιστής δολοφόνος. Δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα, το λέγαμε. Μικρό διάλειμμα στην κορύφωση για να δούμε τον πρωταγωνιστή μας στα γραφεία της Tell Cell να συνομιλεί με έναν κύριο σε έντονους τόνους υπό το βλέμμα του Κεμάλ και συνεχίζουμε με την πτώση του ελικοπτέρου στα χιόνια. Πτώματα παντού, πλάνα με αίμα και ο στόχος της επίθεσης καλεί έναν αριθμό. Εμφανίζονται τύποι με άσπρες φόρμες και όπλα και τον αποτελειώνουν.

Η σκηνή με το ελικόπτερο δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή την ταινία. Το 2009, ο αρχηγός του εθνικιστικού, ισλαμικού κόμματος, Muhsin Yazacioglu, σκοτώθηκε σε μυστηριώδες δυστύχημα με ελικόπτερο, με την ταινία να θεωρεί ότι ο θάνατός του οφείλεται στο γεγονός πως αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν δεν μένει όμως εδώ. Αφού ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα, υποδέχεται στο γραφείο του δυο χρηματιστές και τους εκβιάζει δείχνοντάς τους φακέλους, το περιεχόμενο των οποίων τους παγώνει το αίμα. Αν δεν έμπαινε εδώ δραματική μουσική, πραγματικά θα την έβαζα μόνος μου.

Μετά τον Γκιουλέν, βλέπουμε και τον Ερντογάν επί τω έργω, προφανώς αγωνιζόμενο να σώσει τη χώρα από τους κακούς, ενώ ο Γκιουλέν μέσα στα νεύρα σπάει ένα κομπολόι και κοντεύει να λιποθυμήσει, επειδή μάλλον νιώθει ότι θα χάσει. Επιστρέφουμε στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ένας συνεργάτης του Κουτλουάι του δίνει έναν φάκελο, τον βάζει στο χρυσό βιβλίο κι η συνεργάτης του τον κλέβει με αυτοθυσία. Ακολουθεί μάχη κι η γυναίκα τον βγάζει νοκ άουτ με κινήσεις που θα ζήλευε κι ο Τζάκι Τσαν. Ο δημοσιογράφος τραβάει κάτι φωτογραφίες από μία συνάντηση, ο δολοφόνος τον βλέπει και οι συνεργάτες του Γκιουλέν συναντιούνται ξανά, με τον πρωταγωνιστή άνδρα των μυστικών υπηρεσιών να είναι εκεί. Κάτι έχει πάει πολύ λάθος, αφού πάλι όλοι φωνάζουν, ενώ ο δημοσιογράφος συναντάει τον πράκτορα από την πρώτη σκηνή για να του δώσει το usb με τα αρχεία που υπέκλεψε. Δίνουν ραντεβού σε ένα μέρος που φωνάζει από μακριά παγίδα, προφανώς εμφανίζεται εκεί ο μακρυμάλλης δολοφόνος και σκοτώνει τον πράκτορα, απειλώντας με το όπλο τον δημοσιογράφο. Πριν τον πυροβολήσει, τρώει μια σφαίρα από τη γυναίκα που δεν παντρεύτηκε ποτέ τον Κουτλουάι και το βάζει στα πόδια τρέχοντας. Ναι, ο ίδιος άνθρωπος που έχει σκοτώσει την μισή ταινία έφαγε μια σφαίρα κι αμέσως το έβαλε στα πόδια. Πάντως γίνεται χαμός, διασκεδάζω, σιγά-σιγά όλα βγάζουν νόημα.

Δημοσιογράφος και πρωταγωνιστής συζητάνε μέσα σε ένταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με τον άνδρα των μυστικών να φωνάζει στον δημοσιογράφο, ο οποίος επισκέπτεται πάλι τον άρρωστο πατέρα του, φανερά προβληματισμένος. Σε άλλα νέα, ο Κουτλουάι ζει και σκάει με όπλο στο σπίτι της γυναίκας που του έκλεψε το φάκελο, για να του κάνει τρελή ντρίμπλα η πρώην του. Τσακώνονται, τον πυροβολάει, παίρνει το φάκελο και φεύγει. Μάλλον δεν θα παντρευτούν τελικά.

Στη συνέχεια η ταινία περνάει τα όρια της προπαγάνδας και αγγίζει αυτά της επιστημονικής φαντασίας, αφού βλέπουμε τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης χωρίς κίνηση. Βέβαια, πρόκειται για την αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν, οπότε ΟΚ, βγάζει κάποιο νόημα. Ο πρωθυπουργός συναντάει έναν ιερέα, καλό αυτή τη φορά κι όχι σαν τον αλήτη τον Γκιουλέν και τα λένε.

"Ο Αλλάχ εσένα θέλει Ταγίπ"

Όσο επικοινωνούσε με τα θεία και αφού πέρασε μια βόλτα από το νοσοκομείο, ο Ερντογάν πρόλαβε να στείλει και τη φρουρά του για να αποτρέψει την σύλληψη του αργηχού των μυστικών υπηρεσιών, την οποία μεθόδευσε ο Γκιουλέν μαζί με τον πρωταγωνιστή. Άλλο ένα περιστατικό το οποίο σύμφωνα με τους Ερντογανικούς συνέβη πίσω στο 2012, με την απόπειρα σύλληψης του έμπιστου του σουλτάνου, Hakan Fidan.

Θα πεθάνω για την Τουρκία

Η άθλια πλεκτάνη ξεσκεπάζεται και τα θύματα πληρώνουν. Τα αδέρφια του δημοσιογράφου φεύγουν από το σπίτι του άρρωστου μπαμπά και το αμάξι εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του τραγικού πατέρα, ο δημοσιογράφος μαθαίνει τα νέα και ξεσπά και όλοι μαζί, σε ένα κλασικό πάτερν δραματικού φινάλε, συναντιούνται για το μεγάλο ξεκαθάρισμα, την ίδια ώρα που διαδηλωτές καίνε τη χώρα. Χαμός. Ο δημοσιογράφος καταλαβαίνει το λάθος του, μαλώνει με τον πρωταγωνιστή και βγάζει λογύδριο που οδηγεί στο να φάει σφαίρα και να πεθάνει. Ο πρωταγωνιστής κλαίει, ο τραγικός πατέρας κλαίει τρία παιδιά ταυτόχρονα, ο πρωταγωνιστής ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ θρηνεί σπαρακτικά πάνω από τους τάφους των αδερφών του, αλλά τι να κάνεις, αυτά παθαίνεις αν συμμαχείς με τον Γκιουλέν.

Εφέ, όχι αστεία

Οι κακοί ξένοι συζητάνε σε μια σκοτεινή αίθουσα στο Λονδίνο για την επιχείρηση, στα αγγλικά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση δεν πέφτει, πρέπει να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό.

Λέσχη Πίντελμπεργκ

Τελευταίο πλάνο, Ερντογάν σε τζαμί, προσεύχεται για το καλό του λαού του και μόλις βγει τον πυροβολούν. Πριν δούμε πού καταλήγει η σφαίρα, τίτλοι τέλους, ούτε στο Inception τέτοιο τέλος.

Δίπλα στον λαό

Σαν σύνοψη, πρόκειται για μια ταινία που αποτελεί τον ορισμό της προπαγάνδας, με κακές ερμηνείες, παιδικές σκηνές και απλουστεύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Ο Γκιουλέν είναι ο σατανάς, ο Ερντογάν είναι ήρωας και μας αγαπάει και γι' αυτό θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση (σου λέει κάτι ο Ιούλιος του 2016 μήπως;) . Η ταινία για την ιστορία πάτωσε στα σινεμά, πολεμήθηκε από τους γκιουλενικούς και έφτασε να έχει βαθμολογία κοντά στον άσσο, πριν γίνει προσπάθεια να ανέβει η βαθμολογία με μαζικές ψήφους. Και το 1,4 πολύ μου φαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Προσπάθησα να δω ένα ολόκληρο επεισόδιο 'Power of Love'
10 εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που τερμάτισαν το trash
Η χειρότερη συναυλία που έχω πάει
Είδαμε και αναλύουμε την χειρότερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ
Αναλύουμε τη χειρότερη εμφάνιση στην ιστορία του 'The Voice'
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ