REVIEWS

Το ‘A Simple Favor’ είναι η δικαίωση της Blake Lively

Όχι ότι σας τα λέγαμε, αλλά σας τα λέγαμε.

«Τα μυστικά είναι σαν τη μαργαρίνη – απλώνονται εύκολα και κάνουν κακό στην καρδιά».

Τάδε έφη η Stephanie (Anna Kendrick) σε ένα από τα vlogs για μαμάδες που θα την κάνουν viral. Θα μπορούσε όμως να είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό tagline για το ‘A Simple Favor’. Τα ψέματα στη νέα ταινία του Paul Feig (της οποίας executive producer είναι ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης στο πλαίσιο συμφωνίας του Hercules Film Fund με τη LionsGate για συγχρηματοδότηση ταινιών) είναι στο DNA των ηρωίδων του και δεν έχουν υπάρξει ποτέ πιο ακαταμάχητα.

Ο Feig (Freaks and Geeks, Bridesmaids, Spy) είναι από τους λίγους σκηνοθέτες που επιλέγουν πολύ σταθερά τις ιστορίες με γυναίκες στο τιμόνι και ξέρει να εκδηλώνει τερατώδεις πτυχές τους ακόμα και στα πιο κωμικά ενσταντανέ – τις βάζει να παλεύουν με τέρατα, να γίνονται κατάσκοποι, να καταστρέφουν τις σχέσεις τους με τις πιο επώδυνες λέξεις. Μέχρι τώρα όμως δεν είχε βουτήξει τα πόδια του στη σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας. Είπε να το κάνει και να μας τραβήξει κι εμάς στον πάτο με τον πιο αμεταμέλητα fun τρόπο.

Η Stephanie είναι mommy vlogger, πάντα εύθυμη, πάντα απολογητική, πάντα έτοιμη να ευχαριστήσει – και γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους πάντα αποκρουστική στον κύκλο των υπόλοιπων μαμάδων του σχολείου του γιου της. Με κάποιον περίεργο τρόπο μοιάζει ξένη στο φόντο του ήσυχου προαστείου που μένει, παρότι στα χαρτιά θα έπρεπε να είναι το ιδανικό της περιβάλλον.

Ακόμη πιο ξένη σε αυτόν τον μικρόκοσμο είναι η Blake Lively στον ρόλο της Emily, μιας υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων σε οίκο μόδας με killer γούστο. Έχει αλλάξει τα πρωτεϊνούχα ροφήματα με μαρτίνι και τα φλοράλ φορέματα με κοστούμια – τα τελευταία τα συνοδεύει με τη φεντόρα του Humphrey Bogart, ή εναλλακτικά με το μπαστούνι της Madonna από το ‘Me Against the Music’.

Από την πρώτη στιγμή που η Emily μπαίνει στη ζωή της Stephanie με αφορμή τα παιδιά τους, ξέρεις ότι θα της κλέψει την καρδιά. Και στο ‘A Simple Favor’, την παράσταση.

Τις δυο τους δένει άμεση χημεία και εχεμύθεια που προκύπτει μέσα από τις κουβέντες τους στο μοντέρνο αρχοντικό της Emily – πάντα με ένα μαρτίνι στο χέρι και με μια νέα εξομολόγηση να περιμένει στη στροφή.

Στο πρώτο μέρος της ταινίας το χιούμορ του Feig και της Jessica Sharzer στο σενάριο, θα σε έπειθε ότι πρόκειται για μια νέα buddy comedy του σκηνοθέτη. Η απροσδιόριστη απειλή όμως που υποβόσκει γύρω τους δεν επιτρέπει τέτοιες υποθέσεις. Όταν η Emily ζητά από τη Stephanie να πάρει και το δικό της παιδί από το σχολείο – η απλή χάρη που αναφέρεται στον τίτλο – η απειλή μετουσιώνεται. Η αινιγματική γειτόνισσα εξαφανίζεται και η Stephanie αποφασίζει να σηκώσει όλες τις πέτρες του Connecticut μέχρι να τη βρει.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανέτρεπαν τις εκπλήξεις της φορτωμένης συνταγής του Feig. Ο σκηνοθέτης ρίχνει στον τοίχο τόσα συστατικά όσα βάζει η Stephanie στα vlogs της και – στο μεγαλύτερο μέρος τους – έχουν γεύση εκρηκτική. Κανένα τους όμως δεν έχει τo υπέροχα όξινο άρωμα της Blake Lively.

Η Emily είναι απωθητική όσο και ακατανίκητη. Εισβάλλει νυχοπατώντας στο καρέ και ρουφάει τα πάντα γύρω της. Σε ταπεινώνει με χαμόγελο πριν σε κατεδαφίσει με βλέμμα. Όταν βρεθείς στην ακτίνα της είσαι αποδυναμωμένος δορυφόρος. Μη ντρέπεσαι για το λεσβιακό φιλί σας, θα σου πει. Γι’ αυτήν είναι «άλλη μια Τρίτη».

Έχει, βέβαια, βρει και την ιδανική παρτενέρ για τις ντρίμπλες της (η λέξη δεν είναι τυχαία, θα κλείσω το μάτι και θα σταματήσω εδώ). H Kendrick έχει τη φοβερή ικανότητα να λέει ατάκες με τον γνωστό ζωντανό, στακάτο ρυθμό της, αλλά και να τις αφήνει να αιωρούνται λίγο. Μαζί είναι απροσδόκητος συνδυασμός που σου λείπει όταν απουσιάζει από την οθόνη.

Ο Feig τις βάζει σε ένα χιτσκοκικό ποτ-πουρί από πλαστικό και γαλλικές ‘60s νότες που ίσως απογοητεύσει όσους δικαιολογημένα περιμένουν ένα ψυχολογικό θρίλερ αλά ‘Gone Girl’. Το ‘A Simple Favor’ αναφέρεται σε ταινίες όπως το ‘Gaslight’ ή το ‘Diabolique’, αλλά στην πραγματικότητα έχει πιο πολλά κοινά με την pulp ιδιοσυγκρασία – περισσότερα thrills, λιγότερη ανθρώπινη εμπειρία. Οι παρακάμψεις, μάλιστα, που θα κάνει τελικά η ιστορία για να λυθεί το μυστήριο είναι τόσες πολλές που θα κινδυνεύσεις να χαθείς. Δεν θα σταματήσεις λεπτό να περνάς καλά ωστόσο, κι αυτή είναι η υπογραφή ενός δημιουργού που καταφέρνει να αναδείξει μία ακόμα αναπάντεχη καρατερίστα.

Κυρίες και κύριοι, η Blake Lively είναι πια αχαλίνωτη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ρωτήσαμε τον Paul Feig γιατί ήθελε να γυρίσει το νέο ‘Ghostbusters’
Blake Lively εναντίον καρχαρία: To ‘Shallows’ είναι μια b-movie ταινιάρα επιβίωσης