<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

To 'Jungle Book' είναι η πιο εντυπωσιακή ταινία που μπορείς να δεις τώρα στο σινεμά

Χωρούν άνθρωποι στη ζούγκλα; Ο σκηνοθέτης του 'Iron Man' επιστρέφει για να δώσει την απάντηση.

Όταν ο Rudyard Kipling έστελνε τις ιστορίες του σε περιοδικά για δημοσίευση το 1893, μάλλον δε φανταζόταν ότι 123 χρόνια μετά θα μετρούσαμε 15 μεταφορές του στο σινεμά και το θέατρο. Με όπλο τη νοσταλγία λοιπόν, σε συνέχεια του εγχειρήματος της Disney που θέλει τους παιδικούς μας ήρωες να ξεφεύγουν από το χαρτί και να παίρνουν σάρκα και οστά, ο Jon Favreau μεταφέρει το καρτούν του ‘67 στη μεγάλη οθόνη και το προορίζει και για μικρούς και για μεγάλους. Το αγαπημένο μας ‘Βιβλίο της Ζούγκλας’ δεν ακολουθεί στα βήματα του ‘Maleficent’ και του ‘Cinderella’. Τα ξεπερνά κατά πολύ και μας προδιαθέτει ευχάριστα για το ‘Η Πεντάμορφη και το Τέρας’ που θα βγει του χρόνου τέτοια εποχή, αλλά και τα ‘Mulan’ και ‘Dumbo’ που έχουν επισήμως ανακοινωθεί.

Α, και επειδή ακριβώς πρόκειται για επανέκδοση του καρτούν, μην αιφνιδιαστείς από τα τραγούδια. Κι αν το δεύτερο σε ξενίσει λίγο, το πρώτο δε θα σε χαλάσει καθόλου.

Η ιστορία του Μόγλη, του "ανθρώπινου κουταβιού" που μεγάλωσε στη ζούγκλα, είναι από λίγο έως πολύ γνωστή. Ίσως λιγότερο γνωστά είναι τα ταξίδια του δημιουργού του, πραγματικά αλλά και εσωτερικά, που τον ενέπνευσαν να γράψει τις ιστορίες που μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Μετά την αποχώρησή του από την Ινδία σε ηλικία 5 ετών, ο Kipling δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στο οικοτροφείο του Ηνωμένου Βασιλείου που τον έστειλαν οι δικοί του. Είχε εικόνες και ινδικούς θρύλους στο μυαλό του που - όπως είπε στην αυτοβιογραφία του - δε θα μπορούσε να έχει βάσει της ηλικίας που έφυγε, αλλά μαζί με την σκληρή συμπεριφορά των δασκάλων του, του έκαναν τη ζωή δύσκολη γιατί δεν μπορούσε να τα έχει πια. Όταν δεν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επέστρεψε στην Ινδία στα 16 του και παρότι στην πορεία της ζωής του γύρισε στο Λονδίνο και έζησε και στην Αμερική, τα χρόνια του στον αγγλόφωνο κόσμο “εξασθένησαν και, μάλλον ποτέ, δε γύρισαν πίσω αποφασιστικά”. Βασικό του μέλημα έγινε να αποτυπώσει στο χαρτί τις εικόνες που τον είχαν σημαδέψει από μικρό παιδί, κυρίως για να μεταδοθούν στην κόρη του Josephine που δε θα τις έβλεπε ποτέ.

 

Αυτές οι γλαφυρές εικόνες μεταφέρονται με σεβασμό και κέφι από τον Jon Favreau για τη μεγάλη οθόνη και σε βάζουν στο κέντρο της ιστορίας με τρόπο που θυμίζει αυτό που έκανε για όλους μας το Jurassic Park όταν ήμαστε μικροί. Το είδαμε σε 2D, αλλά αν το 3D είναι όσο καλοδουλεμένο λένε οι κριτικοί που το είδαν τρισδιάστατο, τότε μάλλον πρέπει να το προτιμήσεις. Στο σημείο αυτό σημειώστε την ημερομηνία που προτείνουμε 3D προβολή, γιατί θα αργήσετε πολύ να δείτε την επόμενη. Το CGI, τώρα, στα ανθρωπόμορφα ζώα δεν είναι στο επίπεδο του ‘Dawn of the Planet of the Apes’, αλλά βρίσκεται κοντά. Αξίζει να γίνει ειδική αναφορά στον ουρακοτάγκο King Louie ή αλλιώς την ξεπατικοσούρα του Christopher Walken. Κλάψαμε.

 

Από μόνο του αυτό, βέβαια, χωρίς το σωστό dubbing δε θα έφτανε για να μη γίνουν οι τετράποδοι ήρωες καρικατούρες, αλλά και από κει είμαστε καλυμμένοι. Ξεχωρίσαμε τον Ben Kingsley στον ρόλο του Bagheera, τον Bill Murray ως το έπος που λέγεται Baloo, τον Idris Elba μαινόμενο ως Shere Khan και την Scarlett Johansson που σαγηνεύει τον Μόγλη και εμάς στον ρόλο του φιδιού Kaa. Πώς τα πήγε όμως ο μοναδικός άνθρωπος της ταινίας;

 

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Neel Sethi θα έπαιζε τον Μόγλη σε ένα μπλε δωμάτιο παρέα με μία μεγάλη οθόνη, τον λυπηθήκαμε. Στην πορεία ανησυχήσαμε γιατί όταν κλαίει ένας Ian McKellen στα γυρίσματα του ‘The Hobbit’ γιατί δεν αντέχει άλλο το green screen, φαντάσου την απόγνωση που μπορεί να πιάσει έναν άπειρο 10χρονο. Έπρεπε, όμως, πρώτα να σκεφτούμε πως η φαντασία ενός παιδιού μπορεί να χτίσει κόσμους ακόμα πιο ζωντανούς και επικίνδυνους από τα στούντιο της Disney. Ο Sethi δεν είναι μόνο πολύ φυσικός στις αντιδράσεις του, αλλά έχει καλό κωμικό timing και φαίνεται να διασκεδάζει με κάθε ατάκα που του πάσαραν.

Βγήκαμε με τόσο καλή διάθεση από την ταινία που δε μας κάνει καρδιά να σταθούμε στα ελάχιστα σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Προτιμάμε να μείνουμε στην τελευταία σκηνή που σε παραμυθιάζει ότι ο Μόγλης θα μπορούσε να έχει όλα όσα θέλει στη ζούγκλα, χωρίς καμία ανάγκη να ζήσει με τους ομοίους του.

*To 'Jungle Book' βγαίνει στις αίθουσες στις 21 Απριλίου.

TAGS
REVIEWS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ