REVIEWS

Το τελευταίο ‘Fifty Shades of Grey’ είναι το ‘Καλημέρα Ζωή’, με σεξ

Είδαμε και αναλύουμε την τελευταία ταινία της τριλογίας της E.L. James.

Ομολογώ ότι όλη η παράνοια που επικράτησε πριν μερικά χρόνια με την τριλογία βιβλίων ‘Fifty Shades of Grey’ δεν κατάφερε ποτέ να μου κινήσει την περιέργεια, ώστε να κάτσω να διαβάσω έστω μερικές σελίδες για να έχω άποψη.

Κάτι ανάλογο έγινε και όταν -μοιραία- τα πετυχημένα βιβλία άρχισαν να γίνονται ταινίες. Δεν πήγα -προφανώς- σινεμά, δεν ασχολήθηκα καν να τα δω αργότερα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Τώρα όμως που η τριλογία των ταινιών ολοκληρώθηκε, ένιωσα για πρώτη φορά την ανάγκη να δω έστω την τελευταία. Μπορεί να βρεθώ σε μια κουβέντα για την ερωτική ζωή των Grey σε κάποιο τραπέζι, μπορεί να πέσει ερώτηση στο Trivial, γιατί να γίνω ρεζίλι;

Το να κάτσω να παρακολουθήσω όλη την τριλογία, ομολογώ ότι πέρασε από το μυαλό μου αλλά μετά θυμήθηκα ότι μια μέρα όλοι θα πεθάνουμε κι είναι κρίμα να σπαταλάω τις ώρες μου έτσι. Έτσι, αποφάσισα να δω κατευθείαν το τρίτο μέρος, ‘Fifty Shades Freed’, με τον τίτλο που είναι σαν κάποιος να φωνάζει έναν Fred από μακριά. Κάτι μου λέει ότι δεν θα δυσκολευτώ να ενώσω τις τελείες και να καταλάβω τι γίνεται.

Πριν πατήσω το play, γνώριζα ότι η ιστορία αφορά τον Christian Grey, ένα πάμπλουτο βιτσιόζο επιχειρηματία, και την Ana Steele, μια νεαρά που τον ερωτεύεται και γίνεται υποχείριο στις σεξουαλικές ορέξεις του. Μέχρι εκεί. Για το μόνο που ήμουν σίγουρος, ήταν ότι η πλοκή περιλαμβάνει πάρα πολύ σεξ. Για όλα τα υπόλοιπα, περίμενα να μου λυθούν οι απορίες επί της οθόνης.

Σύμφωνα με την περιγραφή της ταινίας, “Ο Christian κι η Anastasia παντρεύονται, όμως ο Jack Hyde συνεχίζει να απειλεί τη σχέση τους”. Απλό, κατανοητό, κι εκείνο που δεν γνώριζα εκείνη τη στιγμή είναι πως η παραπάνω φράση είναι τελικά ΟΛΗ η ταινία. Πραγματικά, δεν γίνεται κάτι άλλο, δεν υπάρχει δεύτερο επίπεδο, αυτό είδα επί 90 περίπου λεπτά. Αλλά αρκετά με τα spoiler, ας περάσουμε στη δράση.

Η ταινία ξεκινάει με το γάμο του ζευγαριού, βλέποντας την Anastasia να φοράει το νυφικό της. Απορώ τι γινόταν στις δύο πρώτες ταινίες κι έπρεπε να φτάσουμε στην τρίτη για να παντρευτούν. Φαντάζομαι, πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ σεξ. Όρκοι, χορός, χαρά, όλα ξεκινάνε υπέροχα για το ζεύγος, το οποίο αμέσως εξαφανίζεται και πάει να πάρει το ιδιωτικό τζετ για να φύγει για το ταξίδι του μέλιτος. Η σύζυγος μάλιστα απορεί γιατί δεν ήξερε ότι έχουν δικό τους αεροπλάνο, κάτι που δείχνει πως δεν τον πήρε για τα λεφτά του και μπράβο της.

Στη συνέχεια το ζεύγος φτάνει στην Ευρώπη κι εκεί το βλέπουμε να κάνει διάφορα πράγματα που κάνουν οι πάμπλουτοι. Σε μια παραλία της Ιταλίας έρχεται κι ο πρώτος τσακωμός, επειδή η Ana έκανε ηλιοθεραπεία topless. Έξαλλος ο Christian, την παίρνει με το τζετ σκι και την επιστρέφει στο γιοτ τους, κάτι με το οποίο κάνουμε όλοι relate, κι εγώ όταν τσαντίζομαι στην παραλία επιστρέφω στο γιοτ με το τζετ σκι μου.

Παλιοζωή

Με την επιστροφή στο σκάφος, ο έξαλλος Christian τιμωρεί την Ana που δεν υπάκουσε.

———ΣΕΞ——–

Με την επιστροφή στο σπίτι, το ζεύγος Δράκου Grey γίνεται δεκτό από υπηρετικό προσωπικό και σωματοφύλακες και ο Christian ενημερώνεται για μια διάρρηξη και πυρκαγιά στην εταιρεία του. Από την κάμερα ασφαλείας φαίνεται ότι ο δράστης είναι ο Jack Hyde, ο οποίος με αυτό το όνομα θα περίμενε κανείς να κρύβεται καλύτερα. Μετά από τόση αναστάτωση, η Ana φτιάχνει κάτι στον άντρα της να φάει και κάνει ένα αστειάκι ότι θα μείνει έγκυος, που παραλίγο να οδηγήσει στον πνιγμό του. Άβολο. Επίσης βέβαιο ότι σύντομα θα μείνει όντως έγκυος, τρομερά διακριτική προοικονομία, ο Όμηρος θα ήταν περήφανος.

Μετά τις διακοπούλες, επιστροφή στην κανονικότητα και τη δουλειά για την Ana, η οποία στο μεταξύ έχει πάρει προαγωγή στον εκδοτικό κι έχει τη δική της γραφειάρα. Εκεί κάνει και το πρώτο της μίτινγκ με έναν συγγραφέα, το οποίο διακόπτει ο Christian για να της κάνει σκηνή επειδή δεν έχει αλλάξει το επώνυμό της σε Grey. Ο τύπος είναι θεός. Πριν την αφήσει να συνεχίσει τη δουλειά της του λέει να ξυριστεί και μόλις σχολάει την περιμένει απ’ έξω για να επισκεφτούν ένα σπίτι που μόλις αγόρασε. Ξυρισμένος.

Στο καινούριο σπίτι η Ana ξεκατινιάζεται λίγο με την καυτή αρχιτεκτόνισσα και φεύγοντας οδηγεί εκείνη το γρήγορο αμάξι. Κάποιος τους ακολουθεί, έχουμε και σκηνή καταδίωξης, αμέ, κι όταν τελικά ξεφεύγουν, έρχονται πιο κοντά μέσα στο αμάξι.

——-ΣΕΞ———–

Επιστροφή στο σπίτι, εκείνος της λέει να πάει μαζί του στη Νέα Υόρκη, εκείνη ότι θέλει κούρεμα και τελικά καταλήγει να τον κουρεύει. Κι αυτό για κάποιο λόγο το βλέπουμε. Στο μεταξύ ανακαλύπτει κι ένα όπλο σε συρτάρι, άλλη μια δυνατή προοικονομία.

Καθηλωτική σκηνή

Ο Christian φεύγει μόνος του για Νέα Υόρκη και η Ana του υπόσχεται πως μετά τη δουλειά θα πάει γραμμή σπίτι. Προφανώς, πάει για ποτάρες με την Kate γιατί τι μπορεί να πάει στραβά άλλωστε. Τελικά τίποτα δεν πάει στραβά, μόνο ο άντρας της το μαθαίνει, ο Hyde -που είναι και πρώην αφεντικό της και της είχε επιτεθεί- προσπαθεί να την απαγάγει κι η Ana ξυπνάει και βλέπει τον Christian να την κοιτάει τσαντισμένος.  Καλά πήγε αυτό.

Μετά τη δουλειά, ο Christian την περιμένει όλο γλύκες. Παγίδα, παγίδα, μην τσιμπήσεις. Η Ana προφανώς και τσιμπάει, πάνε στο playroom και ετοιμαζόμαστε για άλλο ένα session.

———-ΣΕ

Άκυρο, ο Christian θέλει να τη βασανίσει για εκδίκηση και την αφήνει ξαναμμένη και η Ana αρχίζει να φωνάζει το safe word που είναι ‘Red’. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ‘GREY’ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;

Όλη αυτή η ένταση δημιουργεί αναστάτωση στην οικογενειακή εστία, γεγονός που οι Grey το λύνουν όπως κάθε ζευγάρι. Με διακοπές σε πολυτελές σαλέ στο Άσπεν φυσικά, δεν χρειαζόταν καν να το γράψω. Στο σαλέ εμφανίζεται και η Rita Ora, η οποία υποδύεται τη Mia, αδερφή του Christian, ο οποίος είναι υιοθετημένος. Εκτός από την Ora όμως, εμφανίζεται και η πιο αχρείαστη σκηνή της ταινίας, της χρονιάς, της δεκαετίας, πιο αχρείαστη κι απ’ το λούσιμο του Christian.  Ο Christian, την ώρα που όλοι τακτοποιούνται, αποφασίζει ότι είναι μια καλή στιγμή να αρχίσει να παίζει πιάνο και να τραγουδάει.

Μάλιστα. Η Ana βλέπει εφιάλτη με τον Jack Hyde, ξυπνάει για να φάει ένα παγωτάκι να συνέλθει, την ψάχνει ο Christian, τη βρίσκει, αλείφουν ο ένας πάνω στον άλλο το παγωτό και το γλείφουν.

———ΣΕΞ————-

Μετά από μια πεζοπορία, η παρέα (τα αδέρφια του Christian δηλαδή, η Ana μάλλον δεν έχει φίλους) βγαίνει για ποτά σε τοπικό κλαμπ κι ο αδερφός του Christian, κάνει πρόταση γάμου στην Kate. Επιστροφή με αεροπλάνο, κάτι λέει ο σύζυγος στην Ana, αυτή τον κοιτάει στραβά, ε και…..

———ΣΕΞ————–

Η Ana πάει στο γραφείο αλλά δεν μπορεί να συγκεντρωθεί γιατί αναπολεί το σεξ. Της το χαλάει όμως ένας ντετέκτιβ που την επισκέπτεται και της αποκαλύπτει ότι ο Hyde έχει ζητήσει να βγει με εγγύηση. Η Ana πάει να παρακολουθήσει τη δίκη, ορίζεται εγγύηση στα 500.000 δολάρια, έχει eye-contact με τον κακό και ξερνάει στην τουαλέτα.

Ο εμετός τελικά δεν οφείλετο στο eye-contact, αφού επισκέπτεται τον γιατρό και…….*drumroll* είναι έγκυος. Όμηρος feeling proud. Ανυπομονώ να το πει στον Christian. Φαντάζομαι θα του το φέρει με τρόπο. Εκεί που τρώνε και του μιλάει για την επίσκεψη του ντετέκτιβ, απλά το πετάει, well played Ana, διπλωματία. Αυτός, πάντα ψύχραιμος, τρελαίνεται, φεύγει, μεθοκοπάει, γυρνάει λιώμα, τον πάει στο κρεβάτι κι εκεί σκάει μήνυμα από την πρώην, η οποία τον εκμεταλλευόταν σεξουαλικά όσο ήταν ανήλικος. Το όνειρο κάθε γυναίκας. Τελικά πάει και κοιμάται σε ένα από τα άλλα υπνοδωμάτια (τα καλά του να είσαι πλούσιος), αυτός την ψάχνει, δεν του μιλάει, χαμός, αμηχανία.

Τι να κάνει, η ζωή προχωράει, πάει στο γραφείο, τι άλλο πια να πάει στραβά; Χμ, τελικά μπορεί. Τηλέφωνο από την Mia, της μιλάει ο Jack που την έχει απαγάγει και της ζητάει 5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τη Mia το μεσημέρι, χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Καλοδουλεμένο. Η Λάμψη συνεχίζεται, τρομερή αγωνία, κάπως έπρεπε να συμπληρωθεί το σενάριο, με σεξ και εγκυμοσύνη δεν έβγαινε ταινία. Για να καταλάβεις πόση αγωνία είχα, το έκλεισα και το συνέχισα την επόμενη μέρα. Όσο ζητάει τα λεφτά ο Jack, καταλαβαίνουμε ότι μεγάλωσε κι αυτός ορφανός και αισθάνεται ότι ο Christian του έκλεψε τη ζωή επειδή θα μπορούσε να είναι στη θέση του.

H Ana ξεγελάει τον σωματοφύλακα, πάει στην τράπεζα, ζητάει 5 εκατομμύρια, όμως ο τραπεζικός παίρνει τον Christian τηλέφωνο και αυτός μιλάει στη γυναίκα του και καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει. Η κυρία Grey μπαίνει σε ένα βαν που το οδηγεί μία Liza που από κάπου την ξέρει, την ξεγελάει όμως αφού κρύβει το κινητό της στην τσάντα με τα λεφτά κι έτσι ο Christian κι η αστυνομία ακολουθούν το σήμα της. Η Ana φτάνει στο σημείο, ο Hyde αρχίζει να τη δέρνει, αυτή τον πυροβολεί στο πόδι, σκάνε μπάτσοι, η Ana λιποθυμάει.

——-ΣΕΞ———–

(όχι εντάξει, είπαμε, πλάκα κάνω)

Μόλις είδαμε την πιο σύντομη κινηματογραφική απαγωγή στην ιστορία. Η Ana μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ο Christian τα λέει λίγο με τη μάνα του, το μωρό είναι καλά, τα βρίσκει με την Ana, κλαίει (επίσης προοικονομήθηκε), καταλαβαίνει ότι μεγάλωσε στην ίδια foster family με τον Hyde, τον πιάνουν μερικά υπαρξιακά, αλλά του περνάνε. Η μπόρα πέρασε, ο Hyde έζησε αλλά θα πάει φυλακή, το μωρό θα γεννηθεί κανονικά, οπότε ο Christian μαγειρεύει την σπεσιαλιτέ του, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται είναι μοβ μπογιά.

Λαχταριστό φαίνεται

Ο Christian επισκέπτεται τον τάφο της βιολογικής του μαμάς και μετά από ένα σύντομο flashbak της σχέσης τους, η ταινία κι η τριλογία καταλήγει εκεί που φαντάζεσαι. Στο playroom για

——–ΣΕΞ———–

Όλο το υπόλοιπο σενάριο, ήταν απλά fillers μέχρι να έρθει αυτό.

——–ΤΕΛΟΣ——-

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

19 ερωτικά θρίλερ απείρως καλύτερα από τις ‘50 Αποχρώσεις του Γκρι’