NETFLIX

Από το 1917 μέχρι τον πόλεμο των Yakuza: 4 ταινίες και 5 σειρές για το ΣΚ σου

Η πιο πολυσυλλεκτική εβδομάδα του μήνα έχει τις καλύτερες ταινίες του μαζεμένες, ενώ η τηλεόραση απαντά με πόλεμο, σάτιρα και Πάπες στα χαρακώματα.

Είτε μείνεις μέσα για σειρές, είτε έχεις όρεξη για ταινίες αυτό το ΣΚ, σε έχουμε καλυμμένο.

Παρακάτω θα βρεις τις πρεμιέρες των ημερών που διαλέξαμε για σένα:

Ταινίες

1917

Το τεχνικό αριστούργημα του Sam Mendes δεν εμβαθύνει στο μήνυμα του καθήκοντος και της αυτοθυσίας που σίγουρα έχει στο νου του, αλλά κερδίζει σε αγωνία και συγκίνηση βάζοντάς σε απευθείας στα χαρακώματα με τη βοήθεια ενός ατέλειωτου μονοπλάνου (στην πραγματικότητα η ταινία δεν είναι μονάχα ένα μονοπλάνο, αλλά έχει κατασκευαστεί για να δίνει αυτή την αίσθηση). Το αποτέλεσμα είναι το πιο υψηλού επιπέδου video που μπορείς να φανταστείς, με αληθινούς ανθρώπους να παίρνουν το ρίσκο σε κάθε πίστα. Η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα μόλις τον Απρίλιο, κέρδισε μόλις στις Χρυσές Σφαίρες και πηγαίνει με φόρα στα Όσκαρ.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Odeon.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

1917: Το πολεμικό έπος που μπήκε ξαφνικά στα φαβορί των Όσκαρ

Beanpole

Ρωσικό δράμα εποχής για μια νεαρή γυναίκα που επιστρέφει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με ένα τρίχρονο παιδί στο Λένινγκραντ του 1945. Η πρόταση της Ρωσίας για τη φετινή κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας έχει ήδη δύο πολύ μεγάλα βραβεία από τις Κάννες (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, FIRESCI) και κάνει εντυπωσιακή δουλειά με το μετατραυματικό σοκ που αφήνει ένας πόλεμος σε μία χώρα. Η ειρήνη έχει βαρύ αντίτιμο.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Seven Films.

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ

Το νέο διόραμα του Roy Andersson, το λιγότερο αστείο αλλά πιο τρυφερό του φιλμ, είναι από τις καλύτερες ταινίες που θα δεις φέτος. Μέσα σε 1,5 ώρα, ο Σουηδός εξισώνει σε σπουδαιότητα βινιέτες με ασήμαντες θεωρητικά στιγμές όπως ένα ζευγάρι που ατενίζει την πόλη του από ένα παγκάκι, με ιστορικούς σταθμούς όπως ένας Χίτλερ που συνειδητοποιεί την ήττα του. Για τον Σουηδό μετρ του υπαρξιακού σουρεαλισμού, το γέλιο και ο πόνος είναι αναπόσπαστα και η άμορφη σχέση μεταξύ τους είναι το πεδίο μαγείας του. Δικαιότατο βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από την AMA Films.

Corpus Christi

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, το ‘Corpus Christi’ ακολουθεί έναν νεαρό αποφυλακισμένο που αφυπνίστηκε πνευματικά εντός του αναμορφωτηρίου του και παριστάνει τον ιερέα σε ένα χωριό της Πολωνίας. Μετά το art house ντοκιμαντέρ ‘Warsaw Uprising’, ο Jan Komasa φτιάχνει μία φορτισμένη, συγκινητική, ενίοτε και αστεία, δική του παραβολή, που επιλέγει μια ωμή κατάληξη μακριά από σεταρισμένα ηθικά διδάγματα. Το φιλμ είναι η επίσημη πρόταση της Πολωνίας για το φετινό Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Filmcenter Trianon.

Σειρές

Party of Five

Το επιτυχημένο ‘Party of Five’ των ‘90s ακολουθούσε πέντε ορφανά παιδιά που προσπαθούσαν να μεγαλώσουν μαζί, να μεγαλώσουν το ένα το άλλο, να μεγαλώσουν γενικώς. Το νέο ‘PoF’ θα αποπειραθεί το ίδιο, με ένα twist – τα αδέρφια δεν είναι ορφανά, είναι παιδιά γονέων που απελάθηκαν πίσω στη Νότια Αμερική και τώρα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους στην Αμερική του Trump. Η πορεία του θα δείξει πόσο καλή τηλεόραση θα είναι τελικά, πάντως είναι ίσως το μοναδικό από τα revivals που έχουμε δει με λόγο ύπαρξης στο σημερινό spin του.

Giri/Haji

Το οικογενειακό καθήκον στέλνει έναν δικηγόρο στο Λονδίνο για να βρει τον αδερφό του που δουλεύει ως πληρωμένος δολοφόνος, την ίδια στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ των yakuza απειλεί το Tokyo. Ο βετεράνος Ιάπωνας ηθοποιός Yosuke Kubozuka που εκτοξεύτηκε το 2001 με την ταινία ‘Go’ και είδαμε πρόσφατα στο ‘Silence’ του Martin Scorsese, πρωταγωνιστεί «σε μία από τις καλύτερες σειρές του 2019» σύμφωνα με την Telegraph, πλάι στην Kelly Macdonald (Boardwalk Empire).

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

AJ and the Queen

H Ruby Red, μία πληθωρική, άτυχη drag queen ταξιδεύει από τη μία άκρη της Αμερικής στην άλλη, παρέα με ένα πρόσφατα ορφανεμένο, σκληρό 11χρονο παιδί. Με κάθε χιλιόμετρο που αφήνουν πίσω, το μήνυμα της αγάπης και της αποδοχής αγγίζει όσους συναντούν. Πρωταγωνιστής είναι ο RuPaul στον ρόλο της Ruby, ο άνθρωπος που έκανε το ‘RuPaul’s Drag Race’ μία τηλεοπτική και μη αυτοκρατορία.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

ΚΙ ΑΛΛΟ NETFLIX:

Ο Δράκουλας από τους δημιουργούς του Sherlock και 10 ακόμη επιλογές για τον Ιανουάριο

Medical Police

Μετά τη μεταβλητή παρωδία του παραλόγου ‘Children’s Hospital’, η ομάδα παραγωγών του συνεχίζει με παρόμοιο σατιρικό procedural που ακολουθεί τους γιατρούς του σε ένα νέο περιβάλλον. Ο Owen Mastro και η Lola Spratt φεύγουν από το νοσοκομείο όπου εργάζονταν και γίνονται μέλη ενός μυστικού κυβερνητικού τμήματος που πρέπει να σταματήσει έναν θανατηφόρο ιό.

Η σειρά στριμάρει στο Netflix.

The New Pope

Η συνέχεια του ‘Young Pope’ γίνεται με τον ‘New Pope’ – τον John Malkovich. Στον ρόλο του Sir Brannox, ενός πρώην πανκ ρόκερ και Άγγλου αριστοκράτη, ο Malkovich αναλαμβάνει το αξίωμα του Πάπα στη θέση του Pius XIII. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως όταν ο Lenny θα βγει από το κώμα και θα διεκδικήσει τη θέση του. Ο Paolo Sorrentino (‘Η Τέλεια Ομορφιά’) σκηνοθετεί ξανά όλα τα επεισόδια, έχοντας αυτή τη φορά καλύτερο έλεγχο του μέσου.

Η σειρά θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή ταυτόχρονα στο COSMOTE SERIES HD και τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS αμέσως μετά την πρεμιέρα της στο εξωτερικό, το Σάββατο 11/1. Η σειρά θα προβάλλεται με διπλό επεισόδιο κάθε εβδομάδα στις 22.00.

***

Παρέα με έναν απολαυστικά απολογητικό Μάκη Παπασημακόπουλο, αναλύουμε τη φιλμογραφία του Rian Johnson. Τι άλλαξε το ‘Rise of Skywalker’ ως προς την αντιμετώπισή μας στο ‘Last Jedi’; Σε τι φάση βρίσκεται η τριλογία Star Wars που έχει συμφωνήσει να κάνει και, τελικά, θέλουμε να τη δούμε ή όχι;