ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Downton Abbey, θα σε ευχαριστούμε για πάντα για τη Michelle Dockery

Η Lady Mary είχε απουσιάσει, αλλά ευτυχώς τη Michelle Dockery δεν τη στερηθήκαμε ποτέ.

«O Πύργος του Downton είναι η καρδιά αυτής της κοινότητας και εσύ την κάνεις να χτυπάει». Δραματικά τα λόγια της Anna στη Lady Mary, αλλά απ’ ότι φαίνεται πέρα για πέρα αληθινά.

Η κληρονόμος του Πύργου που γνωρίσαμε το 2010 ως απόμακρη και υπεροπτική, αλλά πάντα δυνατή μέσα στην ευαισθησία της γυναίκα, δεν φαινόταν πάντα έτοιμη για το μελλοντικό της καθήκον. Στην ταινία ‘Downton Abbey’ όμως, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την TULIP Entertainment, η Mary καταπιάνεται πια με την περιουσία περισσότερο κι απ’ τον πατέρα της και είναι αποφασισμένη να τα βγάλει πέρα.

Ειδικά τώρα που η οικογένεια και το προσωπικό της ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον βασιλιά.

Πριν πάμε όμως στα του υποκριτικού βίου της Michelle Dockery, θα σταθούμε λίγο στην ταινία Downton Abbey. Κι αυτό γιατί 1 μόλις ημέρα πριν βγει στις αίθουσες, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε το Σπίτι της 24MEDIA σε Πύργο του Downton για χάρη μερικών φαν της σειράς. Το Σπίτι μας αλλά και όλοι εμείς βάλαμε τα καλά μας για την περίσταση.

 

Κι όταν λέμε βάλαμε τα καλά μας, εννοούμε ότι βρήκαμε ρούχα εποχής, ντύσαμε τους ανθρώπους της παραγωγής αναλόγως, ετοιμάσαμε βρετανικά εδέσματα για τους καλεσμένους μας και φροντίσαμε στην υποδοχή τους να βρίσκονται οι δικοί μας μοναδικοί “Crawleys”. Η Μίνα Μπιράκου, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου και η Ζέτα Τσακούμη μετατράπηκαν σε ladies και συζήτησαν με τους φανς όλα όσα ανυπομονούσαμε να δούμε στην νέα ταινία που κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip Entertainment. Πάρε μία γεύση στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Αλλά ας επιστρέψουμε στην αγαπημένη Lady Mary που πολλοί φαν της βραδιάς επέλεξαν ως αγαπημένη τους ανάμεσα στους γυναικείους χαρακτήρες.

«Η Mary είναι σε πραγματική φόρμα προσπαθώντας να τους βάλει όλους σειρά», περιέγραψε σε συνέντευξή της η Michelle Dockery στο Variety. «Αρχικά, ήταν μία νεαρή, ξινισμένη, γκρινιάρα έφηβη που δεν ήθελε στ’ αλήθεια να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Με εξέπληξε στην πορεία των ετών που ξέρω ότι τελικά υπέκυψε στον ρόλο που πάντοτε προοριζόταν να παίξει, και που τον αγκάλιασε ειλικρινά. Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν επαναστάτρια, αλλά είναι αυτή που συγκρατεί τα πάντα τελικά».

TULIP

Η ίδια η Dockery δεν ήταν ποτέ της ξινισμένη και γκρινιάρα – για την ακρίβεια, απέκτησε γρήγορα τη φήμη της απόλυτα συνεργάσιμης ηθοποιού στο σετ. Κατά δική της ομολογία μάλιστα, άργησε πολύ στην καριέρα της να συμβάλλει πιο δυναμικά στη δημιουργική διαδικασία γιατί δεν ήθελε να της βγει το όνομα της δύσκολης ή της παρεμβατικής. Πέρα από την εξέλιξη της Mary όμως, είναι έκπληκτη και μπροστά από τη δική της. Όχι επειδή δεν τη δικαιολογούν οι κλασικές σπουδές υποκριτικής της ή επειδή έχει κάποιο σύνδρομο κατωτερότητας, αλλά επειδή οι αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της στο σανίδι τής είναι ακόμα φρέσκες.

Τότε έπαιζε δίπλα στη σπουδαία Lesley Manville και την άφηνε να την επηρεάζει όσο γινόταν περισσότερο. Ακόμα κι όταν η παράστασή τους ολοκληρώθηκε την έπαιρνε τηλέφωνο για να της δώσει συμβουλές. Τώρα είναι εκείνη που παίρνουν νεαρές ηθοποιοί για να τη ρωτήσουν με ποιον ατζέντη να υπογράψουν.

TULIP

«Είναι υπέροχο συναίσθημα να μπορώ να βοηθήσω νέες ηθοποιούς από αυτή τη θέση», είχε δηλώσει με αφορμή το βραβείο Icon, με το οποίο τιμήθηκε στο περσινό Canneseries. Ήταν το πρώτο του είδους του και η Dockery η πρώτη που θα το σήκωνε. Μπορεί το πιο ευχάριστο κομμάτι της βράβευσης για εκείνη να ήταν πως μπορεί αύριο να το δώσει και εκείνη σε κάποια προστατευόμενή της.

«Είναι πολύ τιμητικό και κολακευτικό. Εάν μπορώ να ενθαρρύνω νεαρούς ηθοποιούς εκεί έξω, όπως έκαναν άλλοι ηθοποιοί για μένα όταν ήμουν μικρότερη, τότε είμαι πολύ περήφανη που το κέρδισα».

TULIP

Μετά το ‘Downton’ βρέθηκε αμέσως στο σύγχρονο σετ του ‘Good Behavior’ όπου υποδύθηκε μια απατεώνισσα που προσπαθούσε σε όλη τη διάρκεια της σειράς να παραμείνει εκτός φυλακής, όμως όταν άρχισαν οι πρόβες για τον ρόλο της στο ‘Godless’ θυμήθηκε πόσο της αρέσουν τα σκηνικά εποχής. Η μίνι western σειρά του Netflix, από τον Jeff Daniels μέχρι τη Merritt Wever και την ίδια, είχε κορυφαίο καστ και της χάρισε μία ακόμα υποψηφιότητα για βραβείο Emmy. Έχει σύνολο τέσσερις, μαζί με μία υποηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για τη δουλειά της στον ‘Πύργο’.

Ο χαρακτήρας της στο ‘Godless’ ήταν μία γυναίκα της Άγριας Δύσης που είχε χάσει δύο άντρες σε μικρή ηλικία και διέτρεχε όλους τους κινδύνους που θα βίωνε κάθε γυναίκα σε εκείνο το περιβάλλον. Έμαθε να σηκώνει το όπλο της και έκανε σκληρή προετοιμασία για τη χορογραφία μιας απόπειρας βιασμού. Όλα πολύ καινούρια για μια ένοικο του Highclere Castle, της αληθινής τοποθεσίας γυρισμάτων του ‘Downton Abbey’.

Έκανε επίσης μεταγλώττιση για το ‘Tuca & Bertie’, θέατρο ξανά με το ‘Network’ στο Εθνικό του Λονδίνου, τελείωσε το ‘The Gentlemen’, την ταινία του Guy Ritchie όπου θα πρωταγωνιστήσει με τον Matthew McConaughey και τον Charlie Hunnam, και τώρα κάνει γυρίσματα για το ποδαρικό της streaming πλατφόρμας που θα έρθει από την Apple. Εκεί, στη μεταφορά του ομώνυμου best-seller ‘Defending Jacob’, θα παίξει τη μητέρα ενός 14χρονου που κατηγορείται για φόνο, πλάι στον Chris Evans.

Όσο τυχερή όμως κι αν αισθάνεται που οι ρόλοι της ως τώρα έχουν υπάρξει τόσο διαφορετικοί από αυτόν που την καθιέρωσε, δεν βιάζεται καθόλου να πετάξει τη Mary από πάνω της. «Δεν ήμουν ποτέ ο άνθρωπος που θα πει, ‘Α, τώρα πρέπει να κάνω το Χ πράγμα για να δείξω το Ψ’», εξήγησε στον Guardian. «Νιώθω ότι θα υπέσκαπτα τη Mary αν έλεγα, ‘Αρκετά τώρα απ’ αυτό, προχωράμε σε κάτι άλλο’. Γιατί την αγάπησα και αγαπούσα να την υποδύομαι».

Το κάνει ξανά μετά από τέσσερα χρόνια. Για την αφοσίωσή της, δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα.

Εσωτερικές φωτογραφίες: TULIP Entertainment, Netflix

* Η ταινία ‘Ο Πύργος του Downton’ κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την TULIP Entertainment.