ΣΙΝΕΜΑ

Ο Henry Golding φέρνει πίσω το Old Hollywood

Ο επόμενος leading man του Hollywood έχει βρεθεί.

Αν είχε γεννηθεί στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και αν δεν έβαζε τότε το Hollywood τον Mickey Rooney και τον Warner Oland να παίζουν τους Ασιάτες του, o Henry Golding θα ήταν ο ανταγωνισμός του Gregory Peck. Το ένιωσες στο ‘Crazy Rich Asians’, θα το επιβεβαιώσεις στο ‘Last Christmas’. Έχει τη γοητεία, έχει την ενέργεια, έχει το κοστούμι. Βάλτου μπριγιαντίνη και ασπρόμαυρο φίλτρο και καθάρισες.

Γεννημένος στη Μαλαισία από Ασιάτισσα μητέρα και λευκό πατέρα, ο Golding μεγάλωσε παρακολουθώντας ανθρώπους που του έμοιαζαν στην οθόνη. Πολύ Bollywood, μαλαισιανές παραγωγές, παραγωγές του Hong Kong με τον Jackie Chan που λατρεύει, μπόλικο Jason Scott Lee και αργότερα τις ταινίες Mortal Kombat. Δεν είχε καν καταλάβει τι σημαίνει το να είσαι Ασιάτης, όχι τουλάχιστον ως κάτι διαφορετικό που αφορούσε τον οποιονδήποτε, μέχρι που μετακόμισε με την οικογένειά του στο Surrey της Αγγλίας σε ηλικία 8 ετών.

AP

Σύντομα και προς έκπληξή του, τρύπωσε μέσα του μια ντροπή για την καταγωγή του λόγω των σχολίων που άκουγε για την εμφάνισή του. Άλλοτε δεν θα τη φανταζόταν, τότε θα έπρεπε να περιμένει να φτάσει στα 15-16 του για να την ξεπεράσει. «Έφτασα σε ένα σημεία που είπα, ξέρεις κάτι; Γάμησέ τη [τη ντροπή]. Είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαι χαρούμενος», έχει πει σε συνέντευξή του.

Για να σφραγίσει τη νέα του αντίληψη μάλιστα, αποφάσισε να την κάνει και τατουάζ. Είναι στο δεξί του μπράτσο, είναι γραμμένο στα Iban, τη γλώσσα της εθνότητας των Dayak στο νησί Μπορνέο, και σημαίνει «παιδί του Sarawak, γιος της Margaret και του Clive». Ο Clive βρέθηκε στο νησί με τον βρετανικό στρατό, η Margaret δούλευε εκεί ως νταντά, γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν, μετακόμισαν στην Αγγλία, αλλά γρήγορα επέστρεψαν στο Terengganu. Εκείνη τσέκαρε τη γραμματική στο τατουάζ, εκείνος το σχεδίασε. Και αυτό και τα υπόλοιπα 8 τατουάζ του καλύφθηκαν για τις σκηνές που γύρισε γυμνόστηθος για το ‘Crazy Rich Asians’. Αυτές που έκαναν τον γύρο του Ίντερνετ, κυρίως σε μορφή gif.

AP

Αν του έλεγες στα 18 του ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο – και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Nick Young και οι γυμνόστηθες σκηνές – μάλλον δεν θα σου έδινε σημασία. Ήθελε να γίνει κομμωτής και μάλιστα μετακόμισε τελικά στο Λονδίνο για να δουλέψει πλάι στον Richard Ward, τον κουρέα της βασιλικής οικογένειας. Εκεί, το 2008, ένας πελάτης του από τη Μαλαισία του είπε ότι θα μπορούσε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ως παρουσιαστής πίσω στη γενέτειρά του. Το πήρε απόφαση όσο έκανε το πρωινό του ντουζ κάποιες μέρες μετά και γύρισε σε βίντεο ένα ψεύτικο travel show ξενάγησης στο Brick Lane του Λονδίνου. Βλέποντάς το ξανά με αφορμή μια περσινή συνέντευξή του στο GQ, δεν άντεξε και το έκλεισε.

Κοίτα τα μπράτσα μου! Πώς δείχνω γύρω μου και αηδίες! Τόσο κακός!.

Την έκανε τη δουλειά του πάντως. Ένα πέρασμα από το ESPN, πεζοπορίες στην Ασία και τη Νέα Ζηλανδία για το BBC, και εκπομπές στο Discovery Channel Asia. Σε αυτό το διάστημα γνώρισε την Ιταλίδα-Ταϊβανέζα Liv Lo, δασκάλα yoga και παρουσιάστρια, σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι στη Σιγκαπούρη. «Στάθηκε μπροστά μου και μου είπε, ‘γιατί δεν με έχει χαιρετήσει ακόμα; Φεύγω αύριο και δεν θα με ξαναδείς, τι θα κάνεις γι’ αυτό;». Ο Golding που βρίσκει σέξι τις δυναμικές γυναίκες άρπαξε την ευκαιρία. Είναι μαζί της από το 2011, παντρεμένοι πλέον εδώ και τρία χρόνια. Σε προετοιμασία για τον γάμο τους, θέλησε να κάνει ο bejalai του. Το ταξίδι που κάνουν οι νεαροί Iban άνδρες για να αποκτήσουν γνώσεις και σοφία. Το έκανε εκπομπή και για το Discovery – το ‘Surviving Borneo’.

Στα 30, οι στόχοι του θα άλλαζαν ξανά. Μία λογίστρια που δούλευε για την εταιρεία παραγωγής του ‘Crazy Rich Asians’, της ταινίας που βασίστηκε στη ομώνυμη, διάσημη σειρά βιβλίων και έγινε η πιο επικερδής ρομαντική κομεντί της δεκαετίας μας, τον ανέφερε στον σκηνοθέτη Jon M. Chu και εκείνος χάθηκε στο Instagram του παρουσιαστή και στα βίντεό του στο YouTube. Ήρθε σε επαφή μαζί του μέσω ενός κοινού φίλου στο Facebook και τον κάλεσε σε οντισιόν. Ο Golding σκέφτηκε αρχικά να αρνηθεί, διέκοψε τελικά όμως τον μήνα του μέλιτός του για να το προσπαθήσει στα τυφλά.

Το ‘CRA’ δεν έγινε μονάχα τεράστια επιτυχία, ήταν και το ποδαρικό ενός μήνα που έμεινε στα χρονικά του Twitter ως #AsianAugust. Μαζί του πέτυχαν το ανεξάρτητο θρίλερ ‘Searching’ με τον John Cho και το υπερχίτ του Netflix ‘To All the Boys I’ve Loved Before’, όλα τους με κεντρικούς πρωταγωνιστές ασιατικής καταγωγής. Το ισχυρό box office του ‘Farewell’ στην Αμερική, του συγκινητικού φιλμ με το all-Asian καστ που ξεπήδηξε από το Φεστιβάλ Sundance και έριξε το ρεκόρ του ‘Avengers: Endgame’ για τα περισσότερα έσοδα ανά αίθουσα, αλλά και το σάρωμα του ‘Parasites’ όπου έχει προβληθεί, αναδεικνύουν τη δίψα του κοινού για διαφορετικές, πολυπολιτισμικές εμπειρίες. Για τον ίδιο τον Golding, η πραγματική νίκη θα έρθει όταν θα υπάρχει και αυτή στην οθόνη και η αχρωματοψία ως προς τους leading men μας. Και ο Nick Young του ‘CRA’, και ο Tom Webster που υποδύεται αυτές τις μέρες στο ‘Last Christmas’ δίπλα στην Emilia Clarke. Στην πρώτη γλυκιά ρομ-κομ των Χριστουγέννων, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην εθνικότητά του. Απλά υπάρχει.

AP

Ο σκηνοθέτης του ‘Last Christmas’ και αγαπημένος μας δημιουργός Paul Feig (Freaks & Geeks, Bridesmaids, Spy), είχε συνεργαστεί ξανά μαζί του στο περσινό ‘A Simple Favor’, βάζοντάς τον σε έναν ρόλο κόντρα στον καλοπροαίρετο, ερωτοχτυπημένο Nick του ‘CRA’. Από εκείνα τα γυρίσματα και μετά ο Feig ανέλαβε χρέη ανεπίσημου μέντορα και είδε το πουλέν του να ανθίζει μετά την ολοκλήρωση του ‘Monsoon’. Η ταινία όπου ο Golding υποδύεται έναν γκέι Βρετανό-Βιετναμέζο άνδρα που πηγαίνει στην πατρίδα του για να σκορπίσει τις στάχτες των γονιών του έγινε πολύ γρήγορα sold out στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και χάρισε στον ηθοποιό τη φωνή του. «Όταν ήρθε στο σετ μας [για το ‘Last Christmas’], υπήρξε μια διακριτή συμπεριφορά μέσα του», εξήγησε ο σκηνοθέτης στο W Magazine. «Είχε βρει κάποια πράγματα μέσα του. Είναι συναρπαστικό να το βλέπεις και σπάνιο να συμβαίνει σε κάποιον τόσο γρήγορα».

AP

Εκτός από το ‘Crazy Rich Asians 2’ που είναι στα σκαριά, θα τον δούμε σύντομα και στο ‘Gentlemen’ που πάει τον Guy Ritchie στις αλήτικες ρίζες του. Η περιπέτεια δράσης κάνει αγνώριστο τον Hugh Grant και τον Golding αντιμέτωπο με τον Matthew McConaughey. «Την πρώτη μου μέρα θυμάμαι σκεφτόμουν, ‘Θα γίνω κολλητός με τον Matthew McConaughey», εξομολογήθηκε πρόσφατα στον Jimmy Fallon. «Θα πηγαίνουμε για βόλτα στο πάρκο τις Κυριακές, θα πηγαίνουμε για δείπνο, οι γυναίκες μας θα γίνουν κολλητές, θα πηγαίνουμε για γιαούρτι μαζί του τα Σάββατα». Η συνάντησή τους όμως ήταν αμήχανη. «Κανείς δεν μου είπε ότι μένει in character και οι χαρακτήρες μας μισούν ο ένας τον άλλον, οπότε ένιωσα ότι με σιχάθηκε και κατέρρευσε ο κόσμος μου». Στην πορεία ανακάλυψε ότι ο McConaughey ήταν «το πιο αγαπησιάρικο, δοτικό άτομο, απλώς υπήρχαν μέρες που ήθελα κυριολεκτικά να γίνει ο καλύτερός μου φίλος και αυτό δεν μπορούσε να συμβεί».

Και τώρα; Αφού ήδη αχνοφαίνεται πως δεν πρόκειται για διάττοντα αστέρα, τι έρχεται στο μέλλον του; Ή καλύτερα, τι θέλει να του έρθει.

«Πάντα με βαραίνει το πώς μπορώ να ακολουθήσω χαρακτήρες όπως του Nick Young, του χαρακτήρα μου στο ‘A Simple Favor’, τον Tom τώρα στο ‘Last Christmas’, ή τον Dry Eye στο ‘Gentlemen’. Πώς να τους δικαιώσω. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα κοιτάξω για αυτοσαρκαστικούς πρωταγωνιστές ή χαρακτήρες γενικώς, αλλά νομίζω πως ό,τι ακολουθήσει, θα πρέπει να ακολουθήσει με καλαισθησία».

Το ‘Last Christmas’ κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip Enterntainment.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

5 σκέψεις μετά το συνταρακτικό ‘Irishman’
Η Catwoman Zoë Kravitz θα γελάσει τελευταία
Οι 16 τηλεοπτικοί θάνατοι που μας σόκαραν περισσότερο