STAR WARS

6 πράγματα που είναι αυτονόητα μόνο στο σύμπαν του Star Wars

Υπάρχουν πράγματα που είναι αυτονόητα μόνο στο δικό του σύμπαν και μπορείς να πεις ότι αυτά είναι και η γοητεία του.

Μία από τις βασικές επιτυχίες του ‘Star Wars’ είναι το worldbuilding του. Δεν είναι όσο λεπτομερές και στιβαρό είναι το αντίστοιχο worldbuilding ενός ‘Lord of the Rings’ ή ‘Harry Potter’, αλλά αυτή μπορείς να πεις ότι είναι και η γοητεία του. Υπάρχουν πράγματα που είναι αυτονόητα μόνο στο δικό του σύμπαν.

Όλα αυτά τα ‘αυτονόητα’ θα τα βρεις παρακάτω. Εάν είσαι φανατικός, θα με καταλάβεις αμέσως:

ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Παρότι η κοινή γλώσσα στο σύμπαν των Star Wars υπάρχει και ονομάζεται Galactic Basic, πολλές φορές βλέπουμε χαρακτήρες να συνεννοούνται σε διαφορετικές γλώσσες. Για την ακρίβεια, να μιλούν σε Galactic Basic, να δέχονται απαντήσεις στα, ας πούμε, Huttese του Jabba the Hutt ή στα Shyriiwook του Chewbacca, και να απαντούν ξανά κανονικά στην κοινή γλώσσα.

Δε θα ήταν τέλειο να υπήρχαν τέτοιες ευκολίες στην επικοινωνία και στο δικό μας σύμπαν; Ή έστω κάτι πιο απλό, όπως το να ανανεώνεται κάθε μήνα αυτόματα το πακέτο της καρτοκινητής σου. Ή να μεταφέρονται στον επόμενο μήνα τα λεπτά και τα data που δε χρησιμοποίησες. Βασικά τα 2 τελευταία υπάρχουν, αν έχεις το ΚΙΟΥ ΣΤΑΡ AUTO της Q.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ DROIDS

Την ίδια WTF αντίδραση έχεις τις πρώτες φορές που βλέπεις ανθρώπους όχι μόνο να συνομιλούν με droids, αλλά να τσακώνονται κιόλας μαζί τους με ιδιαίτερη ευφράδεια.

H συγκεκριμένη γλώσσα από σφυρίγματα και beeps ονομάζεται droidspeak και, παρά την αίσθηση που μπορεί να σου αφήνουν οι ταινίες, δεν είναι τόσο διαδεδομένη στους μη droid κατοίκους του γαλαξία.

ΤΑ CRAWLS ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΛΟΚΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Ειδικά στην περίπτωση των prequels, τα χαρακτηριστικά crawls των ‘Star Wars’ αδειάζουν αδιανόητο όγκο πληροφορίας. Όγκο που θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως 1-2 ταινίες μόνος του. Ας πούμε:

«Η φορολογία των εμπορικών διαδρομών σε απομακρυσμένα αστρικά συστήματα είναι πεδίο σύγκρουσης. Με την ελπίδα να λύσει το ζήτημα με τον αποκλεισμό από θανατηφόρα πολεμικά διαστημόπλοια, η άπληστη Εμπορική Ομοσπονδία έχει διακόψει όλες τις αποστολές στον μικρό πλανήτη Naboo». – The Phantom Menace

«Υπάρχει αναταραχή στη Γαλαξιακή Γερουσία. Αρκετά χιλιάδες ηλιακά συστήματα έχουν δηλώσει τις προθέσεις τους να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία […] Η Γερουσιαστής Amidala επιστρέφει στη Γαλαξιακή Γερουσία για να ψηφίσει σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας ενός Στρατού της Δημοκρατίας για να βοηθηθούν οι καταβεβλημένοι Jedi». – Attack of the Clones

«Σε μια συνταρακτική κίνηση, ο σατανικός ηγέτης των droids, General Grievous, όρμησε στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας και απήγαγε τον Καγκελάριο Palpatine». – Revenge of the Sith

Όπα. ΟΠΑ. Τι;

Σκέψου, βέβαια, ότι στο crawl του ‘A New Hope’ κρυβόταν η ιδέα για το ‘Rogue One’. Τη σκέφτηκε ο υπεύθυνος εφέ John Kroll βλέποντας ξανά την ταινία, την έκανε pitch στη Lucasfilms και το αποτέλεσμα έφερε πίσω 1 δις δολάρια παγκοσμίως.

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΑΣΤΟ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ

Δεν φυγάδευσαν απλώς τον Luke στον πλανήτη του πατέρα του. Στον Tatooine όπου μεγάλωσε ο Anakin πριν γίνει ο Darth Vader. Του έδωσαν και το επώνυμο Skywalker. Μόνο στο σύμπαν των Star Wars θα είχε την παραμικρή λογική αυτό.

(Ούτε εκεί την έχει).

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

Ο ήχος προκαλείται από δονούμενα μόρια του αέρα. Από τη στιγμή που το διάστημα δεν έχει αέρα, δεν μπορεί να έχει και ήχο. Ξέχνα, λοιπόν, όλα τα εφέ στις μάχες (που κάποιες φορές έχουν βραβευτεί και με Όσκαρ, βλέπε A New Hope).

Και μιας που μιλάμε για την απουσία αέρα, πες αντίο και στις εντυπωσιακές εκρήξεις (άλλο ένα Όσκαρ εφέ για το A New Hope, οπτικών αυτή τη φορά). Ο αέρας τροφοδοτεί τη φωτιά. Εφόσον αυτός δεν υπάρχει, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν και τα kaboom! που επιστρατεύουν οι νεότερες, κυρίως, ταινίες.

ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΦΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΚΟ

«Φωνές! Ακούω φωνές!», τραγουδούσε με παράπονο ο Χαριτοδιπλωμένος στα ‘90s και καλά έκανε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί ποτέ να είναι καλό σημάδι.

Εκτός κι αν ζεις στο σύμπαν του Star Wars, όπου κάποιο Force Ghost σε έχει επισκεφθεί για να δώσει ένα χέρι βοηθείας. Τότε και μόνο τότε, μπορείς να απαντήσεις πίσω.