GAMES

Κάστρα, ξίφη και σπασμένα πληκτρολόγια: Οι Έλληνες θρύλοι του Age of Empires θυμούνται

Με αφορμή την 20η επέτειο της πρώτης έκδοσης του παιχνιδιού που σημάδεψε τη γενιά μας, περάσαμε ένα απόγευμα με τα μέλη της ελληνικής του κοινότητας.

“Είναι δυνατόν να ξέρεις μόνο τα βασικά από την παιχνιδάρα; Λοιπόν, δύο μήνες εντατικά μαθήματα και σε βλέπω το φθινόπωρο να μη χάνεις συνάντηση της ομάδας”. Τα λόγια του Γιώργου Παλιούρα, διαχειριστή της ελληνικής κοινότητας του Age of Empires, με καλωσόρισαν στην είσοδο του κεντρικού ίντερνετ καφέ της Θεσσαλονίκης, προτού χαθούν από τις φωνές και τις επευφημίες των παικτών που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της αίθουσας. Το απόγευμα είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

“Όταν έκλεισε το ms zone που ήταν ο multiplayer client του AoC έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπορέσουμε να κρατήσουμε το παιχνίδι ζωντανό και να έχουμε έναν τόπο όπου θα μαζευόμαστε και θα κάνουμε παιχνίδια. Έτσι δημιουργήθηκε το www.age4greeks.gr και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική κοινότητα όλων των παιχνιδιών της σειράς αλλά κυρίως του Age 2. Σκοπός της είναι να μπορεί να φέρει σε επαφή Έλληνες παίκτες από όλα τα παιχνίδια της σειράς ώστε να παίζουν και να μαθαίνουν τα μυστικά του παιχνιδιού σε νέα παιδιά. Επίσης, θέλουμε να λειτουργούμε σαν ‘βιβλιοθήκη’ των παιχνιδιών ώστε ό,τι ψάχνει κάποιος σχετικά να το βρει μέσα στην κοινότητα.

Μελλοντικά, φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την υποστήριξη και των νέων Age Of Empires που θα βγουν με τουρνουά και λοιπές δράσεις, καθώς και να πολλαπλασιάσουμε τις συναντήσεις και τις εκδρομές που δίνουν οξυγόνο στην ομάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το multiplayer gaming περνά σε εντελώς άλλο επίπεδο όταν γνωρίζονται οι παίκτες και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αφορμή για νέες παρέες και φιλίες. Όπως χαρακτηριστικά λέμε στην κοινότητα, το Age είναι μόνο η αφορμή”, θα τονίσει ο Γιώργος (ή αλλιώς ridergr) εξηγώντας την ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία της κοινότητας.

Λίγες γουλιές (από κατάξανθη μπύρα) αργότερα θα μου περιγράψει όσα έχει ζήσει η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια.

(Φωτογραφίες: Αναστάσης Μαυρογιάννης)

“Για μένα οι καλύτερες στιγμές είναι οι συγκεντρώσεις που κάναμε σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Αθήνα, Κατερίνη, Καβάλα και Σέρρες, όπου μαζευτήκαμε παιδιά από όλη την Ελλάδα για παιχνίδι και διασκέδαση. Επίσης, μοναδική στιγμή που βγάζει και το τι θέλουμε να κατορθώσουμε μέσα από την κοινότητα ήταν όταν κατεβάσαμε στο Nation Cup ελληνική εθνική ομάδα στο AoC και φθάσαμε στην 8άδα”.

Στο απέναντι τραπέζι 3, ‘θρύλοι’ του παιχνιδιού έχουν αφήσει (για λίγο) τους υπολογιστές και ποζάρουν στην κάμερα του Αναστάση. Με σαφώς μεγαλύτερη αμηχανία από ό,τι μπροστά στο ξίφος ενός αντιπάλου. 

“Η ενασχόληση μου με το Age of Empires ξεκίνησε από μικρό παιδί όταν κυκλοφόρησε το παιχνίδι. Στην αρχή έπαιζα πολύ χαλαρά στο single player τα πρώτα που είχαν βγει (Age of Empires και Rise of Rome). Αργότερα, όταν βγήκε το Αge of Empires 2 και ειδικά το expansion (The Conquerors) υπήρξε μια ένδοξη περίοδος για πολλές παρέες που κατέκλυζαν τα internet cafe (που άνθιζαν παντού σαν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη) για πολλές ώρες με σκληρές μάχες. Μέχρι τότε το επίπεδο ήταν παρεΐστικο, ώσπου έμαθα από κάτι παιδιά ότι το παιχνίδι παίζεται και online (στο τότε zone.com) κι εκεί ήταν που στην ουσία ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο ενεργά και να ανεβαίνω επίπεδο”, αναλύει ο Χρήστος Λαγουδάς (ή Jidba), Νο1 στον κόσμο του DM!

Του ζητώ να μου περιγράψει δύο επικά σκηνικά που έχει ζήσει με φίλους παίζοντας Age of Empires. Από την έκφραση του προσώπου του, υποθέτω ότι μπορεί να μου περιγράψει τουλάχιστον εκατό.

“Το πρώτο ήταν όταν είχα γνωρίσει τους φίλους μου στο γυμνάσιο που παίξαμε πρώτη φορά και τους κέρδισα 1v4. Έπαθαν σοκ. Να τους βλέπεις να φωνάζουν για βοήθεια μεταξύ τους και να πανικοβάλλονται όταν έφτανε ο στρατός στις βάσεις τους και δεν υπήρχε  καμία σωτηρία. Το δεύτερο αφορά ένα 2vs2 rated online με ΑΔΗΛΩΤΟ. Να χάνουμε στην αρχή και ο ΑΔΗΛ με διαλυμένη τη βάση του να λέει ‘πάμε να παραδοθούμε, χάσαμε’ και να επιμένω ήρεμα ‘περίμενε ακόμα λίγο’.

Ώσπου τελικά τους κερδίσαμε και ο ΑΔΗΛ τρελαμένος να λέει τα δικά τους επίθετα και χαρακτηρισμούς όπως, ‘Τι δαίμονας είσαι εσύ κλπ’. Επικές στιγμές, αλήθεια”, αναλύει, δίνοντας τις δικές του συμβουλές για το μέλλον του παιχνιδιού.

“Θα πρέπει το παιχνίδι να δώσει έμφαση στο marketing και την προώθησή του. Να γίνονται μεγάλα τουρνουά με καλά έπαθλα και να δημιουργηθούν επαγγελματικές ομάδες που θα έχουν τους top players (βλέπε League of Legends, Dota2, Counterstrike κτλ). Έτσι θα γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο”.

Δίπλα μας ο Δημήτρης Ιακωβίδης (ή VEN_REN), top player στο AoC και ιδρυτικό μέλος του LOLITA Clan, μου εξομολογείται ότι γνώρισε τον κόσμο του Age of Empires όταν ήταν 17 χρονών.

“Τότε το multiplayer ήταν ακόμη μια ιδέα στην Ελλάδα και επομένως ασχολήθηκα αποκλειστικά με το single player κομμάτι του παιχνιδιού. Δύο χρόνια μετά, φοιτητής πλέον στην Αγγλία, μου παρουσιάστηκε από τον αδερφό μου το multiplayer κομμάτι του Age of Empires II: The Age of Kings. Γνωρίζοντας ήδη το πρώτο Age of Empires και έχοντας παίξει το single player demo του Age of Kings, δεν περίμενα πολλά. Ωστόσο, το multiplayer άλλαζε πλήρως το παιχνίδι από όλες τις πλευρές του, το οποίο και κέντρισε τελικά το ενδιαφέρον μου. Από το 1999, λοιπόν, ξεκίνησε ουσιαστικά η ενασχόληση μου με το Age of Empires II: The Age of Kings και κορυφώθηκε αργότερα με τη κυκλοφορία του expansion Age of Empires II: The Conquerors ή αλλιώς AOC.

Μέσα σε αυτήν τη σχεδόν 20ετία, λοιπόν, συνέβησαν άπειρα επικά σκηνικά. Το 2009, για παράδειγμα, συμμετείχα στο Nation Cup. Κάτι που αποτελεί μεγάλη τιμή, γιατί εκπροσωπείς τη χώρα σου σε παγκόσμιο τουρνουά. Ήταν η πρώτη φορά που είχε γίνει κάτι τέτοιο και καταφέραμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αποκλείοντας στο πέρασμα μας ομάδες όπως την Ιταλία Team A και Team B, την Πολωνία και το Μαρόκο. Κάθε game της διοργάνωσης έχει σφυρηλατηθεί στη μνήμη μου ως επικό. Επίσης, δε θα ξεχάσω ποτέ και τη στήριξη από το φόρουμ στην ομάδα μας. Μεγάλες στιγμές που δεν θα είχαμε ζήσει χωρίς την ύπαρξη του age4greeks.gr και το μεράκι του ιδρυτή του.

Παράλληλα, δε θα ξεχάσω ποτέ τη συνεύρεση με gamers από τη Βόρεια Ελλάδα σε ίντερνετ καφέ της Θεσσαλονίκης και τα live games μεταξύ των δυο δυνατότερων ομάδων (clans) LOLITA vs Triads. Τότε ήμουν ενεργό μέλος του LOLITA clan και με ψευδώνυμο xxx_LOLITA καταφέραμε να κερδίσουμε τους αντιπάλους μας σε ένα τρομερό game στο χάρτη arabia, με συναρπαστικές μάχες και ζωντανό κοινό. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία με κάποιους από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες να παίζουν στα διπλανά PC”.

Ποια είναι, όμως, για τον ίδιο τα πιο ‘εθιστικά’ στοιχεία του παιχνιδιού;

“Σίγουρα τα ομαδικά games με φίλους είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχει να σου προσφέρει. Από την άλλη τα 1vs1 είναι ό,τι πιο ‘αδρεναλινοφόρο’ έχει να δώσει το παιχνίδι. Εξίσου, όμως, εθιστικό κομμάτι για μένα ήταν κι αυτό της συνεχούς εξέλιξης μου στο παιχνίδι, μια διαδικασία που απολάμβανα ιδιαίτερα και συμπεριλάμβανε την έρευνα, την εκπαίδευση, την εκτέλεση και βεβαίως την επιβράβευση”.

Για τον Σαράντη Κωνσταντίνο (ή αλλιώς Vipsarkon), ενεργό top player στο AoC, η ελληνική ομάδα του Age of Empires έχει να δώσει άπειρα πράγματα στην παγκόσμια σκηνή του παιχνιδιού.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική σκηνή έχει κόσμο απο όλες τις ηλικίες, ενώ διαθέτει και πρωταθλητές όπως ο jidba στο Deathmatch του Age of Empires 2 για πάρα πολλά χρόνια και φοβερά ταλέντα όπως ο themista σε πολλα rts games #1 σε Age of Mythology και Age of Empires online. Το παιχνίδι γενικά διέπεται από μία ισορροπία, κάτι που μου αρέσει πολύ προσωπικά και με κάνει να θέλω να παίξω με την ίδια όρεξη όπως και πριν από 20 χρόνια. Φυσικά υπάρχουν και σημεία όπου χωρούν βελτιώσεις, όπως το γραφιστικό κομμάτι, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στο κοντινό μέλλον.

Βασικά και στο μακρινό, τώρα που το σκέφτομαι, γιατί με βλέπω να παίζω Age of Empires και με τα εγγόνια μου”.

Στις αρχές του 2018, τα Microsoft Studios παρουσίασαν τη νέα έκδοση του Age of Empires με βελτιωμένα γραφικά, διαθέσιμη για Windows 10 PCs, με αφορμή τον εορτασμό της 20ης επετείου της πρώτης έκδοσης του ιστορικού τίτλου, που κυκλοφόρησε το 1997.

Community Links: Site, Facebook, Voobly, Steam, Discord, Official Age of Empires site, Twitch, Youtube

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα αγαπημένα μας arcade games της δεκαετίας του ‘80
Τα 20 games που θα λιώσεις στο κινητό σου αυτό το καλοκαίρι
Δες το video game που βγήκε τη χρονιά που γεννήθηκες