<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />
Powered by IGN

Αποστολή στο Λονδίνο: Παίξαμε το Batman: Arkham Knight

Έχει και Batmobile, πάμε μια βόλτα; Εκτός κι αν προτιμάς να πετάξεις. 

Το ONEMAN βρέθηκε στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της ελληνικής αντιπροσωπείας Zegetron, για τις ανάγκες του πανευρωπαϊκού (πρωταθλήματος πατινάζ;) event του Batman: Arkham Knight. Όσο κι αν σιχαίνομαι τον όρο, διότι χρησιμοποιείται φουλ ντε φουλ, υπήρξε ένα είδος αποκλειστικότητας, υπό την έννοια ότι το αγαπημένο (;) σου site ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Τέλος με τα διαδικαστικά, ακολουθεί το ζουμί (της νυχτερίδας).

Φοράει μαύρα για καλό σκοπό

Χωρίς να είμαι ο πιο μεγάλος fan του Batman που υπάρχει επί γης, πάντα συμπαθούσα τον Νυχτερίδα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην κόντρα του με τον Superman. Για την ακρίβεια θεωρούσα τον δεύτερο φλώρο και ήθελα να τον πιάσει ο Dark Knight και να τον κάνει μπλαβί στο ξύλο (ίσως γι’ αυτό να λάτρεψα το Injustice). Είναι μια συμπάθεια που δεν ξεκινά τόσο από τα κόμικς (γι’ αυτό και λέω ότι δεν είμαι ο πιο δηλωμένος οπαδός του), όσο από τις πρώτες, υπέροχες, κινηματογραφικές Batman προσπάθειες του Tim Burton, αλλά και ορισμένες από τις μεταγενέστερες (προφανώς, δεν εννοώ τον «σατανά» Batman & Robin…)

 

Αρκετά όμως με το ψυχογράφημά μου. Στο υποβλητικό, γοτθικού τύπου, St. Pancras Renaissance Hotel, δεν βρέθηκα για cine αλλά για videogame σκοπό. Μετά από μια εξαιρετικά σύντομη παρουσίαση του τίτλου, πιθανώς διότι οι άνθρωποι της developer Rocksteady αντιλήφθηκαν τη φαγούρα στα χέρια μας, περάσαμε απευθείας στο ψητό. Ένα playable demo διάρκειας 30 λεπτών με ότι προλάβουμε να κάνουμε στον κόσμο του παιχνιδιού.

Πέρα από το χρονικό περιορισμό, υπήρχε κι ένας ακόμα: δεν είχαμε τη δυνατότητα να αγγίξουμε το κεντρικό story (περισσότερα παρακάτω), μόνο παράπλευρες αποστολές. Με τη βοήθεια ενός μέλους του staff της Rocksteady, καθώς μπήκαμε μονομιάς στα βαθιά και δίχως tutorial, η περιήγηση ξεκίνησε. Ήταν εμφανές από την πρώτη στιγμή ότι οι άνθρωποι της developer επιθυμούσαν σφόδρα να μας δείξουν τα δύο πιο σημαντικά νέα στοιχεία του παιχνιδιού: το Batmobile και την εναλλαγή ελέγχου ανάμεσα στον Νυχτερίδα και τους συνεργάτες του.

FIR Batman 

Από τα πρώτα λεπτά που έπιασα το controller του PS4 (ναι, εκεί το παίξαμε) και ξεκίνησα τις πτήσεις και τις αιωρήσεις με το grapnel gun, έκανε μπαμ ο όμορφος σχεδιασμός, η αίσθηση ελευθερίας, το απλό και αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είσαι πράγματι ο Batman. Όμως αυτά είναι στοιχεία που, λίγο έως πολύ, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στα Asylum και City (το Origins είναι αλλουνού developer ευαγγέλιο). Συνεπώς, δεν άργησα να ζητήσω βόλτα με το Batmobile.

 

Όπως λοιπόν νιώθεις ότι είσαι ο Νυχτερίδας, έτσι έχουν τα πράγματα και με το όχημά του. Ο χειρισμός του στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης είναι άμεσος και αξιόπιστος, με τα afterburner του και τα ωραία του. Κι όταν έρθει εκείνη η ώρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα gadgetακια του. Προς το παρόν όμως, οδηγήθηκα στη νέα μορφή των γρίφων του Riddler. Σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες, οι οποίες προφανώς κρύβουν παγίδες, θα πρέπει να «κερδίσετε το ρολόι». Θύρες ανοίγουν και κλείνουν, τμήματα του σκηνικού εμφανίζονται και εξαφανίζονται, οδηγείς στα πλαϊνά αλλά και στην οροφή, ωραιότατα time trials που δυσκολεύουν με την πάροδο του χρόνου και αποζητούν αντανακλαστικά και εγρήγορση.

Παρεμπιπτόντως, η επιλογή όλων των side missions γίνεται πολύ εύκολα, μέσω ενός wheel που εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Από κει και πέρα, επιλέγεις την υπο-αποστολή της αρεσκείας σου, ο ανάλογος marker βγαίνει στον κόσμο του παιχνιδιού και κατευθύνεσαι προς την έναρξη/ αφετηρία.

 

Επιστροφή στο Batmobile και σε ένα δεύτερο είδος αποστολής που παίξαμε, ένα είδος tank battle mode. Εδώ, ήρθε η ώρα να βγάλετε τα κουμπούρια, υπό τη μορφή πολυβόλων, οβίδων και δεν συμμαζεύεται. Αυτή η μάχη μπορεί να λάβει χώρα σε ένα σκοτεινό σοκάκι, όπου στόχος δεν είναι άλλος από το να καταστρέψεις τα υπόλοιπα οχήματα. Ο χώρος που μπορείς να κινηθείς περικλείεται από αόρατα σύνορα για να μην αρχίσεις τις μπαμπεσιές και όσο πανίσχυρο κι αν είναι το Batmobile, η πρόκληση υφίσταται. Προφανώς, πέρα από τη σωστή επίθεση, υπάρχει και η άμυνα, η αποφυγή των πυρών για την ακρίβεια. Με μια πρώτη ανάγνωση, διασκεδαστικό και εθιστικό το mode.

Πεζοπόρα και εναέρια τμήματα

Batman: Arkham Knight δε σημαίνει όμως μόνο Batmobile. Αν και η Rocksteady φρόντισε και σε αυτό το σημείο να κρατήσει άσους φυλαγμένους στη μπέρτα της καθώς δεν ήταν διαθέσιμα όλα τα side missions, καταφέραμε να δούμε δύο ακόμα δείγματα της δουλειάς της: διάσωση πυροσβεστών και επιδρομή σε λημέρια του Πιγκουίνου για την καταστροφή όπλων.

 

Σε πολύ γενικές γραμμές, παρατηρήσαμε στοιχεία που θα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες αποστολές, βασικές ή μη. Με άλλα λόγια, η Rocksteady μοιάζει να δίνει αρκετή ελευθερία στον παίκτη για το πως θα προσεγγίσει το ζητούμενο. Τα γνωστά detective skills, stealth, αιφνιδιασμός, ακόμα και η εξουδετέρωση turrets μέσω του Batmobile (σιγά μην δεν ξανάκουγες γι’ αυτό), και προφανώς ξύλο ανελέητο και απελέκητο. Για παράδειγμα, στη διάσωση του πυροσβέστη χρησιμοποιήσαμε την τεχνική «ντου από ψηλά». Με μια καλοζυγισμένη πτήση/ πτώση, σπάσαμε τη γυάλινη οροφή και πριν οι φρουροί πουν Batman, εξουδετερώθηκαν στο μπάτσα-σβήσε.

Αλλά είπαμε ότι έχεις και βοηθούς: Στο λημέρι του Πιγκουίνου, η συνδρομή του Nightwing ήταν πολύτιμη. Όπως ενημερωθήκαμε από τους ανθρώπους της ομάδας ανάπτυξης, οι φίλοι σας, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Robin και Catwoman, θα εμφανίζονται ως guest star τρόπον τινά. Προσοχή: αυτό θα συμβαίνει σε συγκεκριμένες αποστολές και όχι όποτε το θελήσεις.

 

Κάπως έτσι, στην αποστολή αυτή αρχίσαμε τις φάπες με τον Nightwing. Το switch στον έλεγχο του χαρακτήρα γινόταν γρήγορα, άμεσα και ομαλά, ήταν δε τέτοια η ταχύτητα αλλαγής όπου για κλάσματα του δευτερόλεπτου κόλλαγες τα μάτια σου στον προηγούμενο χαρακτήρα. Με μία μικρή προσαρμογή στις ανάγκες των δεδομένων και συνήθεια, τα πράγματα έπαιρναν αβίαστα το δρόμο τους: οι εχθροί δεν είχαν τύχη. Και σύμφωνα με τους devs, ο Batman θα γίνεται δυνατότερος στην πορεία, αλλά το ίδιο θα ισχύει και για τους αντιπάλους τους, ενώ θα αποκτά νέα gadgets.

Σε ακούμε με προσοχή

Και κάπου εκεί, μείναμε με το DualShock 4 στο χέρι. Demo τέλος, τα 30 λεπτά πέρασαν, έπρεπε να δοκιμάσουν το παιχνίδι και τ’ άλλα παιδάκια. Ένα σφαιράτο (και εύγευστο) κόκκινο κρασάκι και βουρ στο interview room, για να συνομιλήσουμε με τον Guy Perkins, marketing manager της Rocksteady.

 

Χαμογελαστός, ευδιάθετος, αλλά και σφίγγα όπου χρειάστηκε, ρωτήσαμε διάφορα τον Perkins, σε σχέση με τα λίγα που είδαμε και τα πολλά που δεν είδαμε. Κατά τη γνώμη του λοιπόν, θα είναι το «πιο open world game» της σειράς, το επικό φινάλε της τριλογίας. Παρόλα αυτά, γνωρίζουν καλά στην developer πως να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην ποικιλία και στην ποσότητα των side missions και το ενδιαφέρον που οφείλει να προκαλεί η βασική ιστορία. Το σημαντικό γι’ αυτούς είναι να είσαι, να νιώθεις ο Batma (αυτός ήταν και ο κωδικός του WiFi: bethebatman).

Με τον Perkins να υποστηρίζει ότι δεν φοβάται την πιθανότητα ν’ αποπροσανατολιστεί ο παίκτης με τόσα στοιχεία (ίσως γι’ αυτό η ομάδα ανάπτυξης να επέλεξε να μην υπάρχει multiplayer mode), δήλωσε ευθαρσώς ότι το Arkham Knight είναι το πιο φιλόδοξο project της Rocksteady έως σήμερα. Το νέο hardware τους δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να πειραματιστούν αλλά και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές που εμφανίζονται μπροστά τους. Παραδέχτηκε δε ότι πράγματι απαιτήθηκε σκληρή δουλειά για να μάθουν τα νέα κατατόπια, αλλά άξιζε τον κόπο. Kαταρχάς, χωρίς τους νέους ορίζοντες που ανοίγει το hardware, δεν θα υπήρχε Batmobile. Ή μάλλον θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά θα ήταν μόνο αυτό, τα PS3 και Xbox 360 δεν θα είχαν τη δυνατότητα να διαχειριστούν οτιδήποτε έξτρα.

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ αναγνώστη, οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το story, ποιος είναι ο Arkham Knight κι αν πράγματι ο Joker είναι νεκρός (εδώ του έφυγε ένα ελαφρύ μειδίαμα, δεν ξέρω πως να το εκλάβω αυτό...), έπεσε κάτω αναπάντητη. Απόλυτα σεβαστό, καθώς θα επρόκειτο για spoiler μεγατόνων. Στην τελική, θα το κράταγα για τον εαυτό μου, σιγά μην σου έλεγα τι θα γίνει. Με τούτα και με κείνα, τον ρώτησα αν μετά τον Batman σκέφτονται να κάνουν κάτι ανάλογο και με τον Superman ή άλλον σούπερ ήρωα. Άλλο ένα χαμόγελο, άλλη μια τυπική απάντηση ότι προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο Arkham Knight. Λαβράκι δεν έβγαινε, συνεπώς τον αποχαιρέτησα, αφού πρώτα του έδωσα συγχαρητήρια για το πρώτο ever παιχνίδι της Rocksteady, το μάλλον υποτιμημένο Urban Chaos: Riot Response. Αν και δεν ήταν τότε μέλος της developer, με ευχαρίστησε και μου είπε ότι στα γραφεία τους υπάρχουν παντού αφίσες για να θυμούνται την αρχή του ταξιδιού. Έτσι.

Ως εδώ

Το πρώτο Batman: Arkham, το Asylum, ήταν μια υπέροχη έκπληξη, τόσο μεγάλη που αρκετοί παίκτες δεν το συνειδητοποίησαν αρχικά και άρχισαν να το κατηγορούν από συνήθεια, όπως συμβαίνει με την τρελή πλειονότητα των μέτριων έως κακών superhero games. Ελάχιστες ώρες gameplay ήταν αρκετές για να καταλάβουν το λάθος τους.

 

Αυτό που κατάφερε το Asylum ήταν πράγματι σπάνιο. Η (ψευδ)αίσθηση ότι είσαι ο Batman, σε συνδυασμό με την προσαρμογή στις ανάγκες ενός videogame χάρη στο εξαιρετικό gameplay. Το Arkham City πέτυχε ενδεχομένως το ακατόρθωτο: να επεκτείνει την εμπειρία, να διορθώσει και να προσθέσει στοιχεία. Το αποτέλεσμα ήταν ν’ αγγίξει την τελειότητα και να εδραιώσει τη σειρά παιχνιδιών στο μυαλό μας.

Μπορεί το Arkham Knight να πετύχει αυτό που μοιάζει και πάλι ανήκουστο, δηλαδή να γίνει ακόμα καλύτερο; Με τα λίγα που είδαμε, θα ήταν αφελές και πρώιμο να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά δείχνει να βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ραντεβού στις 23 Ιουνίου σε PS4, Xbox One και PC, όταν και κυκλοφορεί ο τίτλος. Θα μάθουμε τότε...

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

GAMES