<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Η παρουσίαση του DiRT Rally είναι γεμάτη χώμα και ανατριχίλα

Τιμά τις αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του αθλήματος και του θρυλικού παιχνιδιού. Συγκίνηση (δάκρυ κυλά).

Colin McRae Rally. Όνομα βαρύ σαν ιστορία, μια επιστροφή του νου στα χρόνια της νιότης, στις local κόντρες ανάμεσα σε φίλους, στα πληκτρολόγια και στα χειριστήρια που άκουσαν πολλά και τα καημένα δεν γύρισαν κουβέντα. Μετά την πρώτη περίοδο κυκλοφοριών και ιδιαίτερα από τη στιγμή που το DiRT προστέθηκε στον τίτλο του παιχνιδιού (και χάθηκε άδικα ο μεγάλος Colin), η Codemasters πειραματίστηκε, πιθανότατα και για ν’ ανοίξει εμπορικά τον κύκλο της διάσημης σειράς.

Οι πειραματισμοί, αρχικά δειλά, έπειτα πιο «ξεδιάντροπα», οδηγούσαν συνήθως σε αξιόλογα racing games. Παρόλα αυτά, ένα ήταν το στοιχείο που πονούσε. Ο τίτλος απομακρυνόταν από τις ρίζες του όλο και πιο γοργά. Ε, το DiRT Rally σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή σε αυτές. Κλισέ μεν, σίγουρο δε. Να πούμε εδώ ότι μετά την πρώιμη version στο Early Access του Steam, αλλά και την full (ψηφιακά) του περασμένου Δεκεμβρίου στα PC, ο τίτλος κυκλοφορεί πλέον (και) στα καταστήματα σε PS4, Xbox One και PC. Λοιπόν, πάμε να λερώσουμε τα λάστιχα με χώμα.

Εισαγωγή στο σπορ

 

Όταν ένας ακόμα αδικοχαμένος, ο Κώστας Κοντοδήμος, έγραψε το τεράστιο (και εξαιρετικά σπάνιο πλέον) Εισαγωγή στα Σπορ, δεν συμπεριέλαβε το rally, ή τουλάχιστον δεν θυμάμαι να το έκανε (πάνε χρόνια που το διάβασα τελευταία φορά, όποιο τσογλάνι το δανείστηκε και «ξέχασε» να μου το επιστρέψει θα το βρω όσα χρόνια κι αν περάσουν). Το DiRT Rally, λοιπόν, αποφασίζει να γυρίσει πίσω, στα βασικά.

Να πούμε αρχικά ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες στο παιχνίδι, το κλασικό rally, hill climb και rally cross. Πριν ξεκινήσεις με το οτιδήποτε και προτού αναλύσουμε κάποια πράγματα εδώ, θα είναι φρόνιμο να περάσουμε μια βόλτα από το tutorial του DiRT Rally. Κατατοπιστικό και ενδελεχές, δεν θεωρώ καθόλου χάσιμο χρόνου ότι παρακολούθησα μια σειρά από video, έστω κι αν δεν είμαι πρωτάρης στο videogame.

Μέσω εικόνας, επεξηγούνται μια σειρά από πραγματικές τεχνικές του αθλήματος, χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, από το left foot braking, τη μετατόπιση βάρους του αυτοκινήτου, τις στροφές με ανάποδη κλίση, χρήση χειρόφρενου, σημειώσεις συνοδηγού κι ένα σωρό άλλα, έως τη ξεχωριστή συμπεριφορά του οχήματος ανάλογα με το αν είναι μπροστοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο. Εξαιρετική δουλειά αν μη τι άλλο, που θα χαρακτηριζόταν τέλεια αν η εισαγωγή είχε και μια πινελιά gameplay, δηλαδή να το διαπιστώσεις και με τα χεράκια σου, τύπου διπλώματα στο Gran Turismo.

 

Είναι σχεδόν ότι φωνάζω πως οφείλει να ενσωματώσει η Codemasters στα F1 games της, αλλά έως σήμερα δεν το έχει πραγματοποιήσει με τέτοια λεπτομέρεια. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει στο επόμενο. Παρεμπιπτόντως, Rosberg κάτσε λίγο ήσυχα. ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ;

Από τον Vatanen στον Kankkunen 

 

Τώρα, τα τρία παραπάνω modes διαθέτουν διαβαθμίσεις, για την ακρίβεια χωρίζονται σε 5 κατηγορίες, από Open έως Master. Στην ουσία, αποτελούν το επίπεδο δυσκολίας του παιχνιδιού. Σε κάθε περίπτωση, προβιβάζεσαι στην επόμενη αν είσαι στους 3 πρώτους του πρωταθλήματος, υποβιβάζεσαι αν είσαι στους 3 τελευταίους. Με υπουργικό διάταγμα, δεν νομίζω να σώζεσαι.

To μυστικό εδώ ίσως να είναι με τι αυτοκίνητο συμμετέχεις. Καταρχάς, πέρα του βασικού διαχωρισμού (FWD, RWD, 4WD), στο DiRT Rally περιλαμβάνονται αρκετές κλάσεις οχημάτων. Από 60s, 70s, 80s, Group B, Group A, R4, έως και πιο σύγχρονα (και πιο ακριβά για να τ’ αποκτήσεις μέσω του in-game νομίσματος), αναλόγως και του mode επιλογής. Αγαπάμε το κλασικό rally, αλλά σαν το Pikes Peak έχει; Όχι, σε ρωτάω.

Αυτό ακριβώς αποτελεί το σημείο υπεροχής του tutorial. Το είδες; Συγκράτησες έστω τα πιο χοντρά; Για την κατάρα της υποστροφής τι έχεις να πεις; Κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετική συμπεριφορά, ενώ πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και τις προϋποθέσεις, π.χ. επίπεδο πρόσφυσης, ιδιαιτερότητες της ειδικής διαδρομής (κοτρόνες στην άκρη) και άλλα. Μήπως πρέπει να κρατήσεις τα ζόρικα πισωκίνητα για αργότερα, όταν έχεις μάθει δύο πράγματα με τα πιο προβλέψιμα μπροστοκίνητα ή τετρακίνητα; Αυτά είναι ερωτήματα που θα τ’ απαντήσεις μόνος σου, ανάλογα με τις εμπειρίες, τις ικανότητες και τα θέλω σου.

 

Και, προφανώς, σπουδαίο ρόλο παίζουν οι πίστες. Στο κλασικό rally θα βρεις από γαρμπίλι και πετριά στην Ελλάδα, μέχρι λασπουριά στην Ουαλία και χιόνι στην Σουηδία (Φινλανδία χώμα και χαλίκι, Μόντε Κάρλο άσφαλτος και πάγος, Γερμανία άσφαλτος και τσιμέντο, κυρίως). Λόγω πρόσφυσης, είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαφέρουν σημαντικά. Προσωπικό highlight βραδινή ειδική διαδρομή στη χιονισμένη Σουηδία. Απόλαυση.

Και στοιχεία RPG;

 

Με τα γραφικά και τον ήχο δεν θα κάνω ιδιαίτερο κόπο ν’ ασχοληθώ, απλούστατα γιατί κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά, δεν είναι κάτι το συνταρακτικό μεν, ούτε προβληματίζουν δε (τουλάχιστον στο PS4 που έπαιξα). Αντίθετα, αξίζει να πούμε μια κουβέντα για τους μηχανικούς, τους αφανείς ήρωες.

Στο DiRT Rally, έχεις τη χαρά και την τιμή να προσλαμβάνεις αυτούς της αρεσκείας σου, ή έστω εκείνους που αντέχει το πορτοφόλι σου, κοινό με αυτό της αγοράς οχημάτων. Οι θέσεις των μηχανικών ανοίγουν σταδιακά και η χρησιμότητά τους είναι διπλή. Πρώτον, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους, μπορεί να διορθώνουν πιο γρήγορα τις ζημιές του αυτοκινήτου ανάμεσα στις ειδικές, π.χ. αναρτήσεις. Να πούμε επίσης ότι κάποια στιγμή γίνονται διαθέσιμες και οι advanced ρυθμίσεις, αν έχεις τις γνώσεις ή την υπομονή να στήσεις σωστά το όχημά σου. Προσωπικά, κατέληξα ότι οι default είναι ΟΚ, μηχανικός δεν είμαι, ούτε υπομονετικός άνθρωπος.

Δεύτερον, διαθέτουν perks που κι αυτά ανοίγουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει. Αν αγοράσεις τα κατάλληλα (πάλι το χέρι στην τσέπη), έρχονται ταχύτερα οι αναβαθμίσεις του εκάστοτε οχήματος, για παράδειγμα μείωση του βάρους του, βελτιστοποίηση κινητήρα, και τα λοιπά. 

Υπομονή, αυτοσυγκράτηση, έλεγχος, goosfraba

 

Βέβαια, ταχύτερος και ελαφρύτερος, δεν σημαίνει πρώτος και καλύτερος, και ήρθε η στιγμή να φτάσουμε στο μεδούλι του gameplay. Θεωρώ ότι έως τώρα το έχεις καταλάβει, αλλά είμαι υποχρεωμένος να γίνω απόλυτα σαφής. Το DiRT Rally δεν κάνει πλάκα, δεν είναι arcade, δεν ήρθε να χαϊδέψει τα ταλαιπωρημένα αυτιά σου. Είναι ότι πλησιέστερο σε εξομοιωτή rally.

Είναι στιγμές που θέλεις να ξεφύγεις, να πατήσεις ανέμελα το γκάζι. Τιθάσευσε τον εαυτό σου, θα γκρεμοτσακιστείς. Κι αυτή τη φορά δεν έχει rewind, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, την τρέλα θα την πληρώσεις. Αντίθετα, χρόνος θα προστεθεί ως πέναλτι για τη μαγική επαναφορά στο δρόμο, για να μη σου πω ότι μπορεί η ζημιά να είναι τέτοια ώστε να τερματιστεί άδοξα η προσπάθειά σου στο εν λόγω event. Και σκέψου τώρα να ήσουν πρώτος μέχρι εκείνη τη μοιραία στιγμή. Ακόμα και το restart μιας ειδικής διαδρομής έχει κόστος, η ανταμοιβή θα είναι μικρότερη στο τέλος.

Κάπως έτσι, κάθε στροφή κρύβει σασπένς. Είναι προτιμότερο να τρέχεις ένα-δύο κλικ πιο κάτω, ιδιαίτερα όταν έχεις να χάσεις πολλά (π.χ. είσαι στην πρώτη τριάδα), και προφανώς να προσέχεις τα πάντα και ν’ ακούς τον συνοδηγό σου (ή να βλέπεις την οθόνη). Το DiRT Rally στο υπενθυμίζει σε κάθε στιγμή. Αν ουρλιάξει don’t cut, μην κόψεις δρόμο, πως το λένε.

 

Το φρένο δεν είναι ντροπή, όχι στο rally, όχι στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Για την ακρίβεια, είναι χρήσιμο, δες το σχετικό tutorial δεν θα το ξαναπώ. Αντίθετα, το γκάζι κολλημένο στο πάτωμα δεν κάνει καλό, ακόμα και σε ευθεία πολλές φορές. Οι ειδικές διαδρομές είναι συνήθως στενές, αν ο κώλος ακουμπήσει σε εξόγκωμα (ή την ακούσεις motocross σε κάποιο άλμα), η πτήση ξεκινά. Δέσου, η προσγείωση θα πονέσει.

Ιαβέρη μου εσύ

 

Μειονεκτήματα, ε; Κοίταξε, η δυσκολία (πόσω μάλλον) αν δεν ακολουθήσεις τους νόμους και τους κανόνες του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με το υψηλό ρίσκο κινήσεων εντυπωσιασμού, θα αποθαρρύνει ορισμένους παίκτες. Και συγκαταλέγεται αυτό στα κατά; Και ναι και όχι. Η αλήθεια είναι σα να το σκίσαμε λίγο στην εξομοίωση, ιδιαίτερα αν παίζεις με χειριστήριο, ιδιαίτερα αν ελέγχεις RWD αυτοκίνητο.

Οι εξοικειωμένοι, το τονίζω οι εξοικειωμένοι, με τιμονιέρα στα racing games, θα έχουν έναν μπελά λιγότερο στο κεφάλι τους. Υπό αυτή την έννοια, ίσως ο χειρισμός με pad να έπρεπε να είναι λίγο πιο προσιτός. Κατά τα λοιπά, συζητάμε για έναν κορυφαίο τίτλο, που όχι απλά κατάφερε να γυρίσει σπίτι του, αλλά πιθανώς να πήγε τα πράγματα κι ένα βήμα παραπέρα. Το DiRT Rally σε πιέζει, όμορφα και καλοπροαίρετα, να γίνεις καλύτερος, να μάθεις τα μυστικά της αγωνιστικής οδήγησης, να πιάσεις στα χέρια σου κάθε όχημα που κοσμεί το ρόστερ του. Για την gaming εποχή που ζούμε, πρόκειται για άθλο. Απολαύστε υπεύθυνα, δεν λένε; Ε, αυτό ακριβώς.

ΝΑΙ: Αν θέλεις να βιώσεις μια εμπειρία rally όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυθεντική

OXI: Αν ψάχνεις ένα arcade racing game

TAGS
ΝΕΑ
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

GAMES