<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Τα Easter Eggs στο gaming τα βρίσκεις και τα παίζεις

Ελάχιστη η σχέση τους με το Πάσχα, αποτελούν τα καλά (;) κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα του αγαπημένου μας χόμπι.

Το Πάσχα των Ελλήνων καλά κρατεί, σε όρους μασαμπούκας. Το ζωικό βασίλειο έχει υποστεί σοβαρότατες απώλειες, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του, κυρίως γιατί Πάσχα θα έχουμε και του χρόνου (λογικά), οπότε πάλι θα πρέπει κάτι να τσιμπήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, ιδίως τα σοκολατένια που δέχονται καθημερινά άνανδρες επιθέσεις από σοκολατοβόρα όντα μεταμορφώμενα σε αθώα παιδάκια, ενώ τίμιο θα είναι οι μεγάλοι να μην βγάλουμε την ουρά μας εκτός.

Πώς καταλήγουμε στα Easter Eggs; Μέσω του όρου κυρίως και της αυτολεξεί μετάφρασης, γιατί κατά τα λοιπά δεν υπάρχει άμεση σύνδεση. Παρακάτω, θα μάθεις περί τίνος ακριβώς πρόκειται, καθώς και μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Μην περιμένεις μια «αυστηρή» λίστα με καλύτερα ή έστω αγαπημένα, σε πρώτη φάση γιατί είναι χιλιάδες, και σε δεύτερη διότι είναι διαφόρων ειδών και ανόμοια πολλές φορές μεταξύ τους (δύσκολη η «σύγκριση»).

Τι είναι «το Ρισασέ»...

Είχε ρωτήσει κάποτε η Δήμητρα Παπαδοπούλου τον Θοδωρή Αθερίδη, αναφερόμενη στον Γάλλο μπασκετμπολίστα. Προσπερνάμε την τεράστια (μία από) ατάκα του Σ’ Αγαπώ, Μ’ Αγαπάς για να δούμε τι σημαίνει Easter Egg.

Συνήθως, πρόκειται για ένα κρυμμένο μήνυμα σε κάποιο videogame, μια αναφορά, ένα inside joke. Βέβαια, η έννοια του όρου είναι πολύπλευρη και μάλλον έχει διευρυνθεί με την πάροδο των ετών. Κρυμμένα δωμάτια έως και ολόκληρα επίπεδα, mini έως και full games στο ίδιο το παιχνίδι, ξεκλείδωμα χαρακτήρων, spoilers, χαβαλέδες, κολπάκια, cheats, είναι ζόρικο να οριοθετήσεις επακριβώς τα σύνορα.

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, πρωτοπόρος εθεωρείτο το Adventure (1979) του Atari 2600. Παρόλα αυτά, κρυφό μήνυμα βρέθηκε ύστερα από δεκαετίες και στο Video Whizball του 1978. Σε κάθε περίπτωση, το Adventure είναι το πρώτο που έγινε γνωστό για Easter Egg και το περιεχόμενο αυτού έχει τη σημασία του. Έτσι, σε ένα μυστικό δωμάτιο, ο παίκτης έβλεπε το μήνυμα «Created by Warren Robinett».

Ο κύριος είναι ο δημιουργός του παιχνιδιού και με τον τρόπο αυτό σκέφτηκε να εκφράσει την αντίθεσή του στο γεγονός ότι η Atari δεν είχε credits στα games της, λες και δεν ήταν άνθρωποι πίσω από αυτά που έβαζαν το μυαλό τους να δουλέψει και κόπιαζαν, αλλά ρομποτάκια. Σύμφωνα με τον Robinett, τότε επινοήθηκε και ο όρος Easter Egg από υπάλληλο της εταιρίας, ο οποίος παρομοίασε την κίνηση με το (Easter) Egg Hunt, ένα παιδικό παιχνίδι όπου κρύβεις αυγά διαφόρων ειδών και μεγεθών και τα πιτσιρίκια προσπαθούν να τ’ ανακαλύψουν.

Ψάξε, ψάξε, θα το βρεις

Με το ιστορικό κομμάτι σαν να τελέψαμε, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ορισμένα ενδιαφέροντα Easter Eggs, τα περισσότερα εκ των οποίων προκύπτουν από ψάξιμο στο μαγικό κόσμο του internet. Άσε που κάποια άλλα μπορεί να τα έχουμε δει, και να μην τα αντιληφθήκαμε καν.

To GTA είναι μια κατηγορία από μόνο του, πόσω μάλλον αν το Hot Coffee θεωρηθεί... Εεε, κύριε εισαγγελέα, δεν είπα κάτι, αυτολογοκρίθηκα.

Μια λίγκα από μόνο του είναι και το Hitman (Παναγία μου ένα φάντασμα στον καθρέφτη), το οποίο διαθέτει αρκετά Easter Eggs (παπάκι;), αλλά το πιο τρελό είναι το επονομαζόμενο Lucky Coin στο Blood Money. Check το παρακάτω βίντεο και νιώσε «τυχερός».

 

Γενικά, το Silent Hill έχει σκάλωμα με έναν κούνελο. Όμως ΤΟ εναλλακτικό τέλος του SH2 με τον σκύλο που είχε υπό τον έλεγχό του την όλη κατάσταση, το γνωρίζεις;

Το Dead Space σου πρήζει το ήπαρ με την Nicole. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 12 κεφάλαια και το καθένα έχει έναν τίτλο. Οι developers λοιπόν, επινόησαν ένα ultra spoiler που, βέβαια, θα ήταν δύσκολο ν’ αντιληφθείς ακόμα κι αν έβλεπες τους τίτλους των κεφαλαίων πριν αρχίσεις το παιχνίδι. Για πάρε το πρώτο γράμμα από τον καθένα και σχημάτισε την πρόταση. Τι λε ρε γαμώτo (επίθεση από τζιτζιφιόγκους και μπάμπουρες)...

Η «αλληλεπίδραση» ανάμεσα σε παιχνίδια της ίδιας developer, ή έστω publisher, μέσω ενός Easter Egg είναι διαδεδομένη. Εδώ όμως πρόκειται στην ουσία για γκάφα. Στο Uncharted 3 (για το 4 υπομονή μέχρι τη δέκατη μέρα του Μαΐου) υπάρχει εφημερίδα με σαφή αναφορά στο The Last of Us, μόνο που τότε υπήρχε ως project μεν αλλά δεν είχε ανακοινωθεί. Για την ακρίβεια, η πρόβλεψη ήταν να έχει γίνει ήδη η ανακοίνωση αλλά αυτή καθυστέρησε και δεν σκέφτηκε κανείς στην Naughty Dog ν’ αφαιρέσει την αναφορά. Προδοθήκαμε κύριοι.

Αντίθετα, ηθελημένη ήταν η εμφάνιση blueprints του Arkham City στον προκάτοχο Arkham Asylum. Ορισμένοι λένε ότι το Easter Egg προστέθηκε αργότερα με patch, παρόλα αυτά επιβεβαίωση γι’ αυτό δεν εντόπισα πουθενά. Τα blueprints τα έβρισκες σε μυστικό δωμάτιο μετά από διάλυση τοίχου που δεν έδειχνε σημάδια ότι μπορεί να γίνει κομμάτια. Ωραίο Easter Egg κι αυτό του Arkham City με τον Calendar Man (13 Δεκεμβρίου 2004).

Η Jill παρά τρίχα να γίνει σάντουιτς στο Resident Evil. Τελικά στο Dead Rising, κι αυτό της Capcom, ανοίγει μαγαζί (Jill’s Sandwiches). A, για το καπέλο του John Marston (RDR) στο LA Noire τι έχεις να πεις; Για την αφίσα του Final Fantasy XXVII (σιγά μην βγει το 2027) στο Deus Ex: Human Revolution; Για τη φάτσα του Sam Lake αλά Max Payne στο Alan Wake;

Και συνεχίζουμε στο ίδιο κλίμα. Hadouken στο Mega Man X. Το πτώμα του Raz από το Psychonauts στο Alice Madness Returns. Ο Parker του original Red Faction γκρινιάζει στο RF Guerrilla. Αρχεία με το logo της Abstergo του Assassin’s Creed (btw, το θράψαλο στο AC II το έχεις δει;) εμφανίζονται στο Far Cry 3. Λίγα μόνο από τα πολλά αυτού του είδους.

Ακόμα πιο έξυπνα είναι εκείνα τα Easter Eggs όπου μια developer θέλει να σατιρίσει μία άλλη. Όλοι ξέρουμε ότι σε ένα Assassin’s Creed μπορείς να προσγειωθείς σαν γάτα μετά από μία βουτιά σε πλούσια ποσότητα σανού. Σύμφωνα με την CD Projekt RED και στο The Witcher 2 μετά από ένα τέτοιο άλμα στο κενό, θα σε μαζεύουν με σκουπάκι, κι ας είσαι ασασίνος (Altair, εσύ;).

Τι καλύτερο όμως από τον αυτοσαρκασμό. Στο τέλος του Doom II (το reboot έρχεται στις 13 Μαΐου), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορείς στο τέλος να πυροβολήσεις τη φάτσα του συνδημιουργού του παιχνιδιού, John Romero. Πάρ' τα, άρρωστε.

Οι αλλαξοκαταστάσεις πέρα από τα γνωστά (π.χ. Minecraft στο Borderlands 2) μπορούν να επεκταθούν κι ανάμεσα σε, π.χ., videogame και τηλεοπτική σειρά. Στο Just Cause 2 υπάρχει ένα μικρό νησάκι όπου μοιάζει με ένα γνωστό σου και βρίσκεις συντρίμμια αεροπλάνου. Και μια καταπακτή. Πολικές αρκούδες με ρωτάς; Δεν νομίζω, νοσταλγέ του Lost.

Δεν πρέπει να ξεχάσω την υποκατηγορία κρυμμένα mini-games και επίπεδα. Για παράδειγμα, το Guy Savage (hack ‘n’ slash) στο MGS3: Snake Eater το έχεις παίξει; Όσο για τους fans του Diablo II και III, έχω τη σφαγή των αγελάδων (στα όρια αυτής των αμνών το Πάσχα) κι εκείνη των μονόκερων, αντίστοιχα.

Αλλά αυτές είναι «μισές δουλειές», εδώ μιλάμε ότι υπάρχουν κρυμμένα ολόκληρα videogames. Στο Day of the Tentacle μπορείς να παίξεις στον υπολογιστή του Weird Ed Edison τον προκάτοχο του εν λόγω τίτλου, το Maniac Mansion. Επίσης, στο Call of Duty Black Ops υπάρχει το text-based adventure Zork, με την παράδοση να συνεχίζεται στο Black Ops II με ρετρό παιχνίδια της Activision. Όσο για το περίφημο Goldeneye, είναι φουλ στα Easter Eggs, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τον ZX Spectrum emulator και games της Rare από εκείνη την εποχή.

Δεν άκουσες λέξη για κρυμμένους χαρακτήρες; Με συγχωρείς, παράλειψη, ας κλείσουμε τότε με το ζεύγος Clinton (και τον πρίγκιπα του Bel Air) στο NBA Jam Tournament Edition. H Χίλαρι φοράει τακούνια Strike και καρφώνει.

Περιμένω τις δικές σου τρελές αναφορές στα σχόλια. Προς το παρόν, καλή χώνεψη.

TAGS
ΝΕΑ
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

GAMES