GAMES

Κι όμως, o πιο ανατριχιαστικός Joker που είδαμε ήταν σε videogame

Ας το παραδεχτούμε. Ο Mark Hamill ήταν η καλύτερη ενσάρκωση Joker σε αυτόν τον ντουνιά.

Οκ, δεν θέλω καθόλου να είμαι εριστικός. Κανείς δεν μπορεί ούτε λίγο να αμφισβητήσει την πραγματικά τρομέρη ερμηνεία του Joaquin Phoenix ως της εκδοχής του Joker από τον Todd Phillips. Έκανε τα πάντα καλά, ήταν σαν να μπήκε μέσα σε έναν πραγματικά δύσκολο ρόλο (πόσο μάλλον από τη στιγμή που μιλάμε για το origin story), βίωσε όλες τις αντιφάσεις του και έβγαλε κάτι πανέμορφο.

Έλα όμως που ευτυχώς η ποπ κουλτούρα έχει προσφέρει πολλές καταπληκτικές ερμηνείες για έναν από τους σημαντικότερους villains που έφτιαξε ποτέ. Ποιος ξεχνάει τον τρομερό Cesar Romero στην τηλεοπτική σειρά των ’60s, τον Jack Nickolson, προφανώς τον Ηeath Ledger; Και τον Jared Leto αλλά για τους μάλλον αντίθετους ρόλους. Κι όμως ο καλύτερος από όλους αυτούς είναι ο Mark Hamill. Ίσως και να είναι προσωπική γνώμη αλλά ακούστε την.

O Mark Hamill ήταν ο Joker φυσικά στο ‘Batman: The Animated Series’, στη σειρά μέσω της οποίας, οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε τον Joker, τον συνδέσαμε με τη βραχνή φωνή εκείνου που τον υποδυόταν και με αυτό το αδιανόητα ανατριχιαστικό γέλιο του. Τον είδαμε όμως και αλλού. Στο ‘Batman: The Killing Joke’ αλλά και στο voice acting στη σειρά videogame ‘Arkham’. Και κάπου στο τέλος του Arkham City έρχεται ίσως η πιο ανατριχιαστική στιγμή. Εκεί όπου, όπως ομολογούν, οι περισσότεροι gamers που κατάφεραν να φτάσουν στα end credits, δεν μπόρεσαν παρά να βάλουν τα κλάματα.

Ο Joker ας μην πούμε εδώ τι και πώς, ακόμα και αν βάλαμε το SPOILER ALERT IMAGE παραπάνω, μέσω της φωνής του Hamill τραγουδάει αφιερώνοντας το στον Batman, το αιώνιο alter ego του, το ‘Only You’, ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια που κυκλοφορούν εκεί έξω ηχογραφημένο 3 ώρες πριν την ακρόασή του.

 

Σε αυτά λίγα λεπτά ο Mark Hamill καταφέρνει να αποδώσει όλα όσα σημαίνει ο Joker με έναν πονεμένο τόνο, με μια παρανοϊκή φωνή, μια αδιανόητη οργή αλλά τελικά και με μια στιγμή πραγματικής έγνοιας προς τον μεγάλο του εχθρό, όπως φάνηκε και πάλι με τη φωνή του Hamill, όταν εκείνος ανησυχεί από τα βάθη της ύπαρξής του και θλίβεται για τον θάνατο του Batman λέγοντας το εκπληκτικό: “Without Batman Crime has no punchline”. Διαφορετικά, όπως λέει και το τραγούδι που το αφιερώνει στο παιχνίδι πια, “μόνο εσύ μπορείς να δώσεις φως στο σκοτάδι μου”.

Γιατί έκλαιγαν οι gamers, όταν το άκουγαν; Γιατί ο Batman δυσκολεύεται τόσες φορές να σκοτώσει τον Joker; Γιατί ο Joker ανησυχεί για την τύχη; Μάλλον επειδή σε αυτή τη ζωή και κυρίως όσον αφορά τα συναισθήματά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τίποτα δεν ακολουθεί αυτό που θα φαινόταν λογικό ‘εκ πρώτης όψης’.

***

***

Μην ξεχνάς! Αν κι εσύ δεν έχεις βγει ακόμα από το μυαλό του John Malkovich, άκου το POP για τις Δύσκολες Ώρες με καλεσμένο τον ίδιο τον θρυλικό ηθοποιό.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ JOKER:

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είδε και σχολιάζει το Joker
O Joker είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα ήμασταν
Όταν μίλησα με τον σκηνοθέτη του ‘Joker’