GAMES

Την εποχή του PS2: Canis Canem Edit (ή απλώς Bully)

Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο, έριχνες αμπούλα στο διπλανό θρανίο.

Στο φτωχό μυαλό μου, το ‘Bully’ (Canis Canem Edit στην Ευρώπη) είναι ένα αρκετά υποτιμημένο παιχνίδι στη συνείδηση του κοινού και, σίγουρα, από τα λιγότερο αγαπημένα της Rockstar (μαζί με το ‘The Warriors’). Και δεν έχει να κάνει τόσο με τις πωλήσεις του, όσο για το πως αναφέρονται σε αυτό μερικοί παίκτες. Για παράδειγμα, αν βάλεις τον μέσο gamer να στο περιγράψει με λίγες λέξεις, το σύνηθες είναι GTA με (για) παιδιά ή σχολικό GTA. Προσωπικά, θα το χαρακτήριζα ως μικρό αριστούργημα. Διάγραψε τη λέξη μικρό, λάθος.

Αποβολή και ποινολόγιο

Αυτό που μου έχει μείνει εδώ και τόσα χρόνια από τότε που πρωτοέπιασα το ‘Bully’ (2006), δεν είναι το gameplay, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρησιμοποίησα στον πρόλογο τον όρο υποτίμηση, δεν ξέρω πόσοι πραγματικά θέλησαν να το αποκρυπτογραφήσουν, να το επεξεργαστούν και να ρίξουν μια ματιά πίσω από την κουρτίνα/ βιτρίνα.

Στην Rockstar αρέσει ανέκαθεν να παίζει με τη φωτιά, να σατιρίζει, να χλευάζει, να καταπιάνεται με κοινωνικά (όχι αποκλειστικά αμερικάνικα) ζητήματα και να τα αποδομεί, να μας παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα. Μέσα από ένα videogame, γιατί όχι, δεν είναι για σοκ και δέος. Κι αυτό εδώ, αν μου επιτρέπεις, είναι στα μάτια μου το πιο επικίνδυνο project της:  παιδιά, διαπαιδαγώγηση, ενδοσχολική βία, bullying, όπως το μάθαμε τώρα πρόσφατα στην Ελλάδα.

Κι αν υπάρχει κάτι που της καταλογίζω σε αυτό το παιχνίδι, δεν είναι προφανώς ότι αποφάσισε να πιάσει ένα τόσο τζιζ ζήτημα, αλλά ότι δεν το πήγε όσο μακριά μπορούσε και έπρεπε. Βέβαια, ας μην ζητάμε και πάρα πολλά, ακόμα κι αυτή, η όχι και τόσο ρηξικέλευθη προσέγγιση, αρκούσε για να πέσει πάνω της, για μια ακόμη φορά, ο συντηρητισμός, π.χ. απαγορεύτηκε στην Βραζιλία. Τα παιδιά μας, προσοχή στα παιδιά μας.

Το θέμα είναι προφανώς τεράστιο, δεν δύναται να καλυφθεί εδώ. Στα δικά μας, ο Jimmy Hopkins γίνεται δεκτός ως εσωτερικός στην Bullworth Academy (μετά από μπόλικες αποβολές από άλλα σχολεία) και από την πρώτη μέρα αντιλαμβάνεται ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό. Άδικοι και αδιάφοροι καθηγητές, ο διευθυντής πρώτος και καλύτερος, κλίκες μεταξύ των μαθητών (ορισμένοι της καλής κοινωνίας με πολλά εισαγωγικά) και bullying.

Για όσους δεν το έπαιξαν ποτέ και θεωρούν ότι ο Jimmy είναι το κωλόπαιδο της ιστορίας και ασκεί εκείνος ενδοσχολική βία, τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι. Ο φίλος μας είναι το ανεξάρτητο αλάνι που δεν πολυμπαίνει σε καλούπια, στραβώνει με την αδικία και τη χειραγώγηση, και ορθώνει το ανάστημά του στους μπούληδες. Η παρακάτω photo είναι έως και παραπλανητική, αν πιστεύεις π.χ. ότι αυτός έβαλε το χαρτάκι και ετοιμάζεται να κλωτσήσει.

Το αν θα συμφωνήσεις ή θα διαφωνήσεις με τη μεθοδολογία του, είναι άλλο καπέλο. Στην τελική, πέρα από τα νοήματα, πρόκειται για παιχνίδι. Ο Jimmy έχει στη διάθεσή του ένα ευρύ οπλοστάσιο, προσαρμοσμένο στην περίσταση, από σφεντόνα και melee όπλα όπως ρόπαλα και σωλήνες, έως πιο ευφάνταστες δημιουργίες (stink μπομπίτες, καρτέλες με αυγά, πατατοβόλο, και πολλά άλλα). Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω γιατί να τον τρομάζουν κάποιον αυτά όταν στα αμερικανικά σχολεία υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων υπό το φόβο των πυροβόλων όπλων.

Πέραν της βασικής ιστορίας, ο Jimmy παρακολουθεί μαθήματα, μάλιστα οι καλές επιδόσεις του ανταμείβονται ενίοτε με νέα αντικείμενα και upgrades. Προφανώς, ως open-world game, οι side-missions είναι αρκετές, ο Hopkins έχει την ευκαιρία να κάνει και βόλτες στην πόλη (Bullworth Town), με τα ποδήλατα και τα skateboards ν’ αντικαθιστούν αυτοκίνητα και μηχανές σε σύγκριση με τα GTA, ενώ υπάρχει και το λεωφορείο για τους πιο βιαστικούς.

Παρεμπιπτόντως, είχε και ωραία μουσική, για ν’ ακούσουμε λίγο.

 

Ι would like to thank the Academy

Καυστικό χιούμορ, (αυτο)σαρκασμός, ωραίες αποστολές και ολίγη από stealth στο gameplay.

Το ‘Bully’ δεν είναι ‘GTA’, αν προσπαθήσουμε να το συγκρίνουμε γραμμή προς γραμμή με αυτό, κάτι κάνουμε λάθος. Ευπρόσδεκτα τα δανεικά οποιασδήποτε μορφής από την περίφημη σειρά, αλλά επειδή λείπουν διάφορα (ή απλώς το μπαμ-μπουμ) αυτό δεν μετατρέπει το εν λόγω παιχνίδι σε λιγότερο σοβαρό ή ακόμα χειρότερα σε κακέκτυπο.

Αν λοιπόν θέλεις να (ξανα)ζήσεις αυτήν την τόσο γνωστή Rockstar αίσθηση και, συνάμα, τόσο διαφορετική, υπάρχει η Scholarship Edition στο Xbox 360 (remaster της PS2 έκδοσης μαζί με ορισμένα extras), PC έκδοση, ενώ μπορείς να βρεις το Bully σε PS3 και PS4 μέσω του PS Store. Μάλιστα, κατά διαβολική σύμπτωση, αυτήν την περίοδο διατίθεται σε προσφορά μαζί με άλλους ρετρό τίτλους (3,99 και 9,99 αντίστοιχα, με έξτρα έκπτωση στην PS4 έκδοση αν είσαι μέλος του PS Plus).

Άλλη μία, τελευταία κουβέντα. Θέλουμε να ρίξουμε όλα τα κουτσά και στραβά της κοινωνίας μας στα videogames; Ας το κάνουμε. Όμως, πρώτα απ’ όλα, ας διορθωθούμε ως γονείς, καθηγητές, ή έστω απλά μέλη της. Κι όταν συμβεί αυτό, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα δευτερεύοντα. Το ‘Bully’ κάτι θέλει να μας πει επ’αυτού. Ή μάλλον θα προτιμήσω εδώ την ευρωπαϊκή εκδοχή: Canis Canem Edit που σημαίνει σκύλος τρώει σκύλο. Αυτή δεν είναι η κοινωνία μας, αφού;