ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 φορές που η μπάλα και η μουσική συναντήθηκαν

Από το 'Song 2' ως τον Bob Marley κι από τους Pink Floyd ως την Katy Perry.

Το ποδόσφαιρο και η μουσική, οι δύο κόσμοι που πωρώνουν περισσότερο και περισσότερους ανθρώπους πάνω στη γη. Μόνο σε αγώνες ποδοσφαίρου και συναυλίες σε στάδια μπορείς να δεις τόσο κόσμο μαζεμένο (αν εξαιρέσουμε τις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ στα ’80s). Επίσης μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και μουσικά events καταναλώνεται τόση μπύρα.

Για να περάσουμε λοιπόν χαλαρά αυτή τη μέρα-ρεπό του Euro 2016, μαζέψαμε μερικές στιγμές που ο συνδυασμός των δύο αυτών πανίσχυρων δυνάμεων έμειναν στην ιστορία.

1. Όταν το ‘Song 2’ το έμαθε και ο τελευταίος κάγκουρας πρώτης γενιάς

Δεν ακούγεται καλό έτσι που το έθεσα.

Ήταν 1998 και βάζω ;FIFA ’98’ στο pc. Και ξαφνικά Whoo-Hooo. Το κομμάτι που στιγμάτισε τη στιγμή της σέντρας όσο κανένα άλλο από το ’98 και μετά. Πολλά κομμάτια έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια στο παιχνίδι της EA Games, όπως το ‘Rockefeller Skank’ του Fatboy Slim, το ‘Helicopter’ των Bloc Party, το ‘Young Folks’ των Peter Bjorn and John ή το ‘Myxomatosis’ των Radiohead, αλλά με κανένα δεν έχουμε μπιστήξει πιο πολύ από το ‘Song 2’ των Blur, εντός κι εκτός γηπέδων.

2. Όταν ο Bob Marley τελικά διάλεξε τη reggae

Κι αυτό γιατί πίστευε ότι το ποδόσφαιρο φέρνει βία (να γιατί τον έλεγαν προφήτη!). Είναι πολλές οι φωτογραφίες που τον δείχνουν με μία μπάλα στο πόδι. Οι φήμες λένε ότι ήταν αν δεν γινόταν ο απόλυτος peacemaker ρέγκεμαν όλων των εποχών, θα είχε τουλάχιστον καριέρα σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ο ίδιος απαιτούσε όταν περιόδευε, να υπάρχει πάντα ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να μπορεί να παίξει με άλλους μουσικούς ακόμα και με δημοσιογράφους. Τελικά, όσο χόρτο δεν πάτησε με τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, το κάπνισε.

3. Όταν o Rod Stewart σουτάρει από τη σκηνή και τρώει μήνυση

Δεν κύλησε στην ηρωίνη. Μιλάω για το συνήθειο του να σουτάρει υπογεγραμμένες μπάλες στις συναυλίες του, καμιά τριανταριά κάθε φορά. Η μουσική τον κέρδισε αλλά το ποδόσφαιρο δεν το παράτησε ποτέ. Έχει φτιάξει και γήπεδο στο οποίο που και που προπονούνται η Leeds και η Liverpool. Το Σεπτέμβρη του 2014 μια από τις μπάλες του, έσκασε στα μούτρα ενός θεατή και του έσπασε τη μύτη. Αυτός του έκανε μήνυση και ζήτησε 10.000 δολάρια για αποζημίωση. Η απάντηση του Stewart σ’ αυτό ήταν «αν δεν ρίχνω μπαλιές στις συναυλίες μου, είναι σαν να μην παίζω το ‘Maggie May’». Ώριμο!

4. Όταν οι Pink Floyd έβαλαν τον ύμνο της Liverpool σε δίσκο τους

Και μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους, το ‘Meddle’. Πήγαν σε έναν αγώνα της Liverpool και ηχογράφησαν τον κόσμο να τραγουδάει το ‘You’ll Never Walk Alone’ και όπως είπε ο Richard Wright το έκαναν γιατί απλά αυτοί ήταν οι καλύτεροι οπαδοί όλης της χώρας. Αυτό που ήθελαν ουσιαστικά οι Floyd ήταν να συνοδέψουν με αυτό το στίχο το τέλος του ήρωα του τραγουδιού (‘Fearless’) και η θεατρικότητα που αναζητούσαν βρέθηκε στις κερκίδες. Κι έτσι πανάσχετοι σαν εμένα έμαθαν ότι αυτός ήταν ο ύμνος της ομάδας, που όμως ξεκίνησε σαν τραγούδι από το μιούζικαλ ‘Carousel’ των Rodgers και Hammerstein και αργότερα μελοποιήθηκε από τους Gerry & The Peacemakers.

5. Όταν ο Paul Gascoigne έγινε groupie των Iron Maiden

Δεν υπάρχει άλλο μουσικό είδος από το metal που να έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το ποδόσφαιρο. Και πραγματικά αν κάνεις face swap από μια metal συναυλία και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, η διαφορά θα είναι μόνο στην τρίχα. Κάνε το visual απλά.

Ο διεθνής, παλαίμαχος πια, της Αγγλίας, Paul Gascoigne ήταν τόσο παθιασμένος με τους Maiden που το 2008 παράτησε τη θεραπεία αποτοξίνωσης που έκανε από το αλκοόλ και τους ακολούθησε σχεδόν σε όλη την περιοδεία που έκαναν. Δυστυχώς σε κακό χάλι ο Gazza αφού δεν μπορούσε ούτε τσιγάρο να ανάψει χωρίς βοήθεια.

6. Όταν ο Mark E. Smith διάβασε τα αποτελέσματα

Μια από τις σπάνιες φορές που ο πιο δύστροπος ασχημομούρης της ροκ, χαμογελούσε και κατάφερε να μην τα χώσει σε κανέναν. Καλεσμένος σε εκπομπή του BBC Sport, του ζητήθηκε να διαβάσει τα αποτελέσματα κάποιας αγωνιστικής του Αγγλικού πρωταθλήματος. Μάλιστα έχει γράψει μέχρι σήμερα τρία κομμάτια για το ποδόσφαιρο. Τελευταίο ήταν για το World Cup και ήταν το ‘England’s Heartbeat‘. Ένα από τα πρώτα single των Fall στην Rough Trade, το ‘Kicker Conspiracy‘, ήταν επίσης γηπεδικό. Η εκπομπή ‘Final Score’ του BBC χρησιμοποιούσε το κομμάτι ‘Theme from Sparta FC’, πάλι των Fall, σαν σήμα της. Όταν τον ρώτησαν μετά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων ποια είναι η ιστορία πίσω από το ‘Theme from Sparta’ αυτό απάντησε «δεν ξέρω…κάτι μυθολογικό. Κάτι από Ελλάδα».

(σ.σ.: αν ποτέ γίνει ταινία η ζωή του, είναι απαραίτητο να τον υποδυθεί ο DJ Quaλls, η φατσάρα που έχει κάνει περάσματα από ‘Breaking Bad’, ‘Supernatural’ και πιο πρόσφατα στο ‘The Man In The High Castle’.)

7. Όταν οι Saint Etienne βρήκαν το όνομα τους

Οι αφανείς ήρωες (κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είναι πολύ ψηλότερα) της ηλεκτρονικής pop όπως την ακούσαμε στα ’90s αλλά και στα ’00s εμπνεύστηκαν το όνομα τους από τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα AS Saint Etienne. Ο λόγος σύμφωνα με τους ίδιους πολύ απλός. Τους άρεσε όπως ηχούσε το όνομα. Η ίδια η μπάντα βέβαια δεν έχει καμία επαφή με την γαλλική ομάδα και την πορεία της.

Ένα live στο Gagarin και μια συνέντευξη μαζί τους είναι στο δρόμο.

8. Όταν οι Super Furry Animals…

…ήταν απλά ο εαυτός τους. Μεγάλη λατρεία αυτή η μπάντα και χαίρομαι που βρήκα ένα λόγο να τους αναφέρω.

Έγραψαν το ‘Bing Βong’ το 2004 για τους τελικούς του ευρωπαϊκού στην Πορτογαλία. Δυστυχώς η Ουαλία από όπου κατάγονται, δεν τα κατάφερε κάτω από περίεργες όπως λένε οι ίδιοι συνθήκες. Το κομμάτι έμεινε για 12 χρόνια στην καβάτζα και φέτος που η ομάδα τους προκρίθηκε και συμμετέχει στο Euro 2016, το έβγαλαν μαζί με ένα από τα πιο σκαλωματικά βίντεο της χρονιάς. Το κομμάτι το ίδιο είναι ένας discoπαιδότοπος που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική κάκωση με βλάβη στην ομιλία, μετά από πολλές ακροάσεις.

9. Όταν ο Iain Matthews ήταν καλύτερος από τον Julio Iglesias

Δεν είναι πολύ γνωστή η περίπτωση του, αλλά ο Iain Matthews υπήρξε ένας από τους κιθαρίστες και τραγουδιστές των Fairport Convention, μια από τις σημαντικότερες φολκ μπάντες της Αγγλίας. Πριν το ρίξει στο τραγούδι, πέρασε από τη Bardford Park Avenue που τότε ήταν σα να λέμε στην τρίτη κατηγορία. O Richard Thompson, μόνιμο μέλος της μπάντας, είχε πει πως ο Iain ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής που έγινε μουσικός και ήταν καλύτερος από τον Julio Iglesias.

(Ο Iglesias πριν γίνει τραγουδιστής πέρασε από το τέρμα της Real Madrid Castilla, αλλά σταμάτησε μετά από ατύχημα με αυτοκινητιστικό ατύχημα που τον κράτησε στην καρέκλα για δύο χρόνια)

10. Όταν ο ΛεΠα έκανε τον αχυράνθρωπο

Αυτό είναι το 10 το καλό. Το κρατούσα για το κλείσιμο. Αν και ξεφεύγει λίγο από το θέμα ποδόσφαιρο και μουσική.

Ήταν όταν ο Αχιλλέας Μπέος έγινε βούκινο με κάτι στημένα ματς με τον Πανιώνιο και αναγκάστηκε να δώσει το 2002 την προεδρία στον Λευτέρη Πανταζή. Δεν είναι παράλογο. Στο μαγαζί του τα έσπαγε κάθε βράδυ και με τόσα γαρούφαλλα που του είχε πετάξει στο κεφάλι, μια χάρη έπρεπε να του την κάνει ο Πανταζής. Έτσι έγινε πρόεδρος του Πανιωνίου, από το 2002 μέχρι το 2006. Και δεν μου φαίνεται καθόλου τυχαίο που τότε έβγαλε το δίσκο ‘Κάτι Τρέχει’.

 

ΟΙ 8 ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΣΤΑ CHARTS

Mel C – Liverpool

Η πιο εκνευριστική από τις πέντε Spice Girls. Και καλεσμένη σε δείπνο στο Buckingham να ήταν, θα πήγαινε με τη ζακέτα της Liverpool.

Oasis – Manchester City

Μπορεί τα αδέρφια Gallagher να παίζουν μάπες μεταξύ τους για όλα τα θέματα, αλλά υπάρχει ένα ιερό θέμα που δε σηκώνει διαφωνία. Η μόνη φάση που τα βρίσκουν είναι όταν παίζει η Manchester City, όπου ξελαρυγγιάζονται.

Snoop Dog – Liverpool, Manchester United

Αυτό τώρα δεν είναι εντελώς διασταυρωμένο αλλά έχει βρεθεί να φοράει μία την εμφάνιση της Liverpool, μία της Manchester United. Με τη μόνιμη θολούρα από τα μονίμως μισόκλειστα μάτια του και Ολυμπιακός Βόλου να ήταν καμία εντύπωση δεν θα μου έκανε. Oύτε του ίδιου.

Alex Turner – Sheffield Wednesday

Ο τραγουδιστής των Arctic Monkeys υποστηρίζει φυσικά τη ομάδα της πόλης που μεγάλωσε και ο προπονητής της Sheffield συγκρίνει την ομάδα του με την μπάντα του Turner.

Kate Perry – West Ham

Μάλλον δεν ισχύει πια, αλλά πάντως εδώ είναι ντυμένη στα χρώματα της West Ham, της αγαπημένης ομάδας του πρώην άντρα της, Russell Brand.

Morrissey – Manchester United

Ισχύει δεν ισχύει, η φωτογραφία τα λέει όλα. T-shirt New York Dolls και πίσω το γήπεδο. Πάντως μια ομάδα που σίγουρα δεν θα υποστήριζε είναι η West Ham.

Chris Martin – Exeter City

Τον περασμένο μήνα ο Martin των Coldplay, κατά τη διάρκεια του Big Weekend (το φεστιβάλ του BBC) μοιράστηκε με το κοινό αυτό που λέμε “too much information”. Στο χώρο διεξαγωγής λοιπόν είναι που οι γονείς του Chris τον συνέλαβαν, μεθυσμένοι μετά από μια νίκη της αγαπημένης τους Exeter City. Και φυσικά την ομάδα ακολούθησε και το παιδί τους.

Kasabian – Leicester City

Όλοι φανατικοί μηδενός εξαιρουμένου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια κάθε φορά που η Leicester έβαζε γκολ ακουγόταν το ‘Fire’ των Kasabian από τα ηχεία του γηπέδου. Ο ίδιος ο Serge Pizzornο έχει εντυπωσιάσει μάλιστα εντός αγωνιστικού χώρου. Όπως, πλέον, κι η ίδια η Leicester. Κι αυτό, το λένε δικαίωση.