ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Λαϊκοτράπ: Ένα νέο μουσικό είδος γεννιέται σήμερα

Ποιοι και τι είναι οι Καρράδες αλλά new era.

Θυμάστε την εποχή του λαϊκοπόπ; Τα τραγούδια που θεωρούνταν εύκολα και φτηνιάρικα την εποχή που βγαίναν μαζικά το ένα μετά το άλλο στα 90s και που θεωρούσαμε ότι ποτέ δεν θα ξανακούσουμε και όμως αυτά χορεύουμε μέχρι σήμερα με την ψυχή μας στα πάρτι;

Σήμερα, δηλαδή όχι σήμερα-σήμερα, αλλά εδώ και 1-2 χρόνια ένα νέο είδος έχει αναδυθεί μετά την προοδευτική άνοδο της τραπ μουσικής. Το λαϊκοτραπ. Και είναι αυτό που λέει η λέξη, λαϊκό και τραπ μαζί. Πρωτεργάτης και καλύτερος όλων στον τομέα είναι ο Sin Boy.

Το πιο πρόσφατο τραγούδι του είναι παρέα με τον Madclip, τον Ypo και τον illeoo είναι το ‘Mama?’, μην γελιόμαστε βέβαια, ο Sin Boy είναι αυτός που κλέβει την παράσταση.

Στο ‘Mama?’ γίνεται ιδιαίτερα φανερό το μουσικό είδος λαϊκοτράπ που σιγά σιγά διαφεντεύει την ελληνική μουσική σκηνή με τον τρόπο, που έκανε παλαιότερα το αγαπημένο μας λαϊκοπόπ.

To ‘Juju’ είναι ίσως από τα αγαπημένο μου του είδους. Η Natasha Kay έκανε μία δική της πολύ ωραία διασκευή στο κομμάτι κρατώντας περισσότερο το λαϊκό στοιχείο και αφήνοντας το τραπ. Ακούγοντας τη δική της εκδοχή, καταλαβαίνετε ακόμα πιο εύκολα τη λαϊκότητα του είδους για το οποίο μιλάμε. Aκούστε τον Meet-Sos που έκανε διασκευή Παντελίδη στα τραγούδια του Sin Boy ή τον Θάνο Πετρέλη που ρεμίξαρε τη μαμά με το μωρό και δεν θα έχετε πια καμία αμφιβολία.

Μπορώ να συνεχίσω να πλέκω το εγκώμιο του Sin Boy, όμως θα περάσω και σε άλλους καλλιτέχνες. Ο 19χρονος Saske επίσης πρόσφατα έβγαλε ένα πιο λαϊκοτράπ τραγούδι το ‘Σερί’.

 

Ο Κύπριος A.M. SNiPER είναι ακόμα ένας εκπρόσωπος του λαϊκοτράπ και έχει συνεργαστεί με την αγαπημένη μας Ελένη Φουρέιρα και πιο πρόσφατα με τον Snik.

 

Όλοι όσοι αναφέραμε ως τώρα, ξεκίνησαν με αναφορές από το χιπ χοπ και το τραπ και ενσωμάτωσαν σε αυτές το λαϊκό στοιχείο. Τι συμβαίνει όταν συμβαίνει το αντίθετο; Συμβαίνει Βασίλης Δήμας. Ο Δήμας του ‘Ραγίζει η καρδιά μου και σπάει‘, ένας καθαράς λαϊκός τραγουδιστής θα έλεγες, ένας αντίστοιχος Οικονομόπουλος, που βάζει στα τραγούδια του, τραπ μουσικό χαλί και τραπ αισθητική στα κλιπ του.

Ας γυρίσουμε εκεί που ξεκινήσαμε, στον ‘Sin Boy’. Στο ‘High’ λέει “είμαι ο Καρράς αλλά new era” και πιο κάτω “είμαι Μαζωνάκης μα new era” ενώ στο ‘Gigi’ λέει “από τώρα βγάζω όσα η Βίσση”. Ο Sin Boy και οι υπόλοιποι λαϊκοτραπάδες είναι ο Μαζωνάκης και η Βίσση της νέας εποχής και αυτά θα χορεύονται σε 20 χρόνια εντελώς απενοχοποιημένα όπως τώρα χορεύεται ο Λεμπέσης. Είναι μάλιστα και θέμα χρόνου να μπουν στον χώρο του λαϊκοτράπ και οι παλαιότεροι τραγουδιστές. Σίγουρα πρώτα περιμένω από τον Νίνο παρόμοιο τρακ.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

To διπλό ρεφρέν και ο ρόλος του στη μουσική ιστορία