FESTIVALS

Το Gimme Shelter δίνει άσυλο στο punk

Ένα ντoκιμαντέρ για το ελληνική 80s ανεξάρτητη σκηνή και ένα για τους Sex Pistols έρχονται τη Δευτέρα στο Gagarin.

Στις 4 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του ‘Gimme Shelter Film Festival’ θα προβληθούν τα μουσικά ντοκιμαντέρ ‘Εδώ δεν υπάρχει άσυλο’ στις 19:30 και ‘The Filth and The Fury’ στις 22:00 στο Gagarin 205.

Για τις ταινίες θα μιλήσει ο Τάκης Γιαννούτσος, ραδιοφωνικός παραγωγός και μουσικός, ο Γιάννης Ντρενογιάννης, δημοσιογράφος και μουσικός καθώς και οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ‘Εδώ Δεν Υπάρχει Άσυλο’, Μιχάλης Καφαντάρης, σκηνοθέτης, και Θανάσης Γιαννόπουλος, σεναριογράφος.

ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΛΟ

Στις 9 Μαϊου 1985 ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Δ. Χοχτούλας διέλυε μια πορεία πριν ακόμα ξεκινήσει από την πλατεία Εξαρχείων φωνάζοντας:

Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ’ όσον τολμήστε να φωνάξτε συνθήματα όπως – μπάτσοι, γουρούνια,  δολοφόνοι – τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε.

Τα λόγια του πυροδότησαν, ένα ολόκληρο κίνημα καταλήψεων πανεπιστημίων -στα οποία υπήρχε ακόμα άσυλο- και συγκρούσεων. Και τα λόγια του επίσης ονομάτισαν αυτό το ντοκιμαντέρ για τα ανεξάρτητα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80.

Οι έφηβοι και οι νέοι των 80s είχαν το μεγαλύτερο χάσμα γενεών με τους γονείς τους, που δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη, τον άστατο εκμοντερνισμό και την ταχύρρυθμη δυτικοποίηση της Ελλάδας.

Μέσα από συνεντεύξεις μελών των συγκροτημάτων του ‘80 και ατόμων που εμπλέκονταν στις μουσικές-κοινωνικές εξελίξεις αλλά και μέσω της ιστορίας μιας γυναίκας που ψάχνει να βρει το χαμένο, οικογενειακό της, παρελθόν αποτυπώνεται, στην ταινία, το κυρίαρχο συναίσθημα μιας εποχής που πέρασε, αλλά μοιάζει να είναι ακόμα παρούσα.

THE FILTH AND THE FURY

Όταν σκέφτεσαι το ‘punk’ σκέφτεσαι κατευθείαν τους ‘Sex Pistols’ και όταν σκέφτεσαι τους ‘Sex Pistols’ σκέφτεσαι ότι η αλήθεια κρύβεται σε αυτούς.

Οι Sex Pistols είναι μία από τις μπάντες που έχουν επηρεάσει πιο πολύ την ιστορία της μουσικής και την ποπ κουλτούρα.

Το ‘The Filth and the Fury’ είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Julien Temple μετά το ‘he Great Rock and Roll Swindle’ για τους Pistols. Ο Temple σε αυτό το ντοκιμαντέρ έδωσε την  δυνατότητα στο συγκρότημα να μιλήσει για την ιστορία του όπως οι ίδιοι την έζησαν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο, την παρακμή και την πτώση τους από τα πρώτα τους βήματα στο Shepherd’s Bush στο Λονδίνο μέχρι και την διάλυσή τους στο Winterland Ballroom του San Francisco.

INFO

Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΛΟ

22:00 THE FILTH AND THE FURY

Gagarin205, Λιοσίων 205, Αθήνα. Tηλ: +30 2114112500

Η προπώληση γίνεται online στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Τιμή Ημερήσιου Εισιτηρίου: 7 ευρώ (προπώληση & ταμείο).

H τιμή ημερήσιου εισιτηρίου ισχύει για όλες τις προγραμματισμένες προβολές και εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ημέρας.

[email protected]

www.gimmeshelterfestival.com

Facebook Page

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

40 χρόνια από την ενθρόνιση του punk
Πανκ, η άναρθρη κραυγή του ροκ