<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Mudhoney στο ΟΝΕΜΑΝ: “Το ζήσαμε”

Η θρυλική μπάντα από το Σιάτλ μας μιλά τη σκηνή του grunge και για τη νοσταλγία, λίγες μέρες πριν την εμφάνισή τους στο φετινό Plissken.

Από τις προ-grunge μέρες του Σιάτλ του ‘88 ως το σήμερα έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ολόκληρα μουσικά είδη γεννήθηκαν, βασίλεψαν και πέθαναν, όμως οι Mudhoney, μια από τις καθοριστικές μπάντες της σκηνής του Σιάτλ, είναι ακόμα εδώ. Το εκρηκτικό ξεκίνημα με το “Superfuzz Bigmuff” ήταν από εκείνα τα πράγματα που μπορεί ποτέ να μην έγιναν μαζικά με την ευρεία έννοια, μα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο πώς εξελίχθηκε η μουσική ιστορία.

H μπάντα των Mark Arm, Steve Turner, Guy Maddison και Dan Peters δεν εξελίχθηκε ποτέ σε καυτό εμπορικό χαρτί αλλά ήταν εκεί για να επηρεάσει αμέτρητες μεγάλες και μικρές μπάντες, σύγχρονές τους όσο και μεταγενέστερες. Και, εξίσου σημαντικά, είναι από εκείνες τις μπάντες που πάντα θα προκαλούν ενθουσιασμό στο κοινό από τη στιγμή της ανακοίνωσης ενός live τους.

 

Από τα πολύ γερά χαρτιά, κι ένα από εκείνα τα σπάνια, Πρέπει Να Τους Δεις Μια Φορά Στη Ζωή Σου, συγκροτήματα, οι Mudhoney αναμένεται να τα αφήσουν πάλι όλα στο Main Stage του φετινού Plissken, όπου θα παίξουν στις 5 Ιουνίου.

Εμείς ανταλλάξαμε μερικές ερωτοαπαντήσεις με τον Mark Am ενόψει του live. Εσύ μπορείς να διαβάσεις τι μας είπε, αλλά κυριοτέρα, μπορείς να πας στο Plissken να δεις τη μπάντα του ζωντανά. Θα το θυμάσαι για καιρό.

*Το Plissken Festival, το πιο αγνά φεστιβαλικό Ελληνικό μουσικό φεστιβάλ, γίνεται στις 5-6 Ιουνίου και αν πας θα περάσεις πολύ καλά. Εμείς πάντως εκεί θα κόβουμε βόλτες και θα τραγουδάμε όλο το διήμερο.

 

Είχες πει κάποτε σε συνέντευξη ότι “κανείς δε θα γινόταν εκατομμυριούχος παίζοντας πανκ ροκ”...

Θα πρέπει να ήταν πολύ παλιά συνέντευξη, γιατί σε αυτό το σημείο έχουν υπάρξει πολλοί εκατομμυριούχοι στην πανκ ροκ. Αλλά όταν ήμασταν νέοι σίγουρα δεν περιμέναμε πως θα ήταν πιθανό!

Αναρωτιέσαι ποτέ ποια θα είναι η θέση των Mudhoney στα βιβλία της ιστορίας; Ποια θα είναι η κληρονομιά σας;

Μόνο όταν με ρωτάνε. Προφανώς, σε αυτό το σημείο θα έλεγα πως έχουμε μια μικρή θέση. Δεν ξέρω. Πρώιμο grunge;

Τι ήταν αυτό που που βοήθησε το grunge και το πανκ στο Σιατλ; Πιστεύεις ήταν κάτι συγκεκριμένο, τοπικό; Αν όλοι εσείς ήσασταν αλλού, θα είχε υπάρξει το ‘grunge’;

Είναι πολλές οι μεταβλητές για να μπορέσω όντως να κάνω αυτή την υπόθεση. Κυρίως προήλθαμε μέσα από την ίδια, μικρή, hardcore και πανκ σκηνή, αλλά τόσο πολλοί ακόμα άνθρωποι από τόσα μέρη στο Σιάτλ συνεισέφεραν σε όλο αυτό που συνέβη.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από αυτή τη σκηνή;

Πολλή βαρεμάρα, πολύ άραγμα… σαν υγροί, νέοι άνθρωποι. Μετά κάποιοι από εμάς κατάφεραν να γράψουν δίσκους και να πάνε σε περιοδείες. Θυμάμαι έντονα πολλά πράγματα! Κάποια τα έχω ξεχάσει ή απλά τα θυμάμαι όλα λάθος.

Mark Arm με τον Kurt Cobain

Ομοίως

Υπάρχετε πλέον ως μπάντα για πάνω από 25 χρόνια. Τι είναι καλύτερο σήμερα από όταν αρχίζατε;

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να είμαι στους Mudhoney κι αυτό δεν έχει αλλάξει. Είναι πάντα σπουδαίο!

Xειρότερο;

Τα κορμιά μας γερνούν, αυτό είναι το κακό.

Οι περισσότερες μπάντες δεν μένουν μαζί για τόσα χρόνια, ήταν μια απόφαση που εσείς πήρατε κάποτε συνειδητά;

Δεν υπάρχει μυστικό. Απλά συνεχίζουμε να πηγαίνουμε. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον, μας αρέσει η μουσική μας, και δουλεύουμε σκληρά ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Γίνεσαι ποτέ νοσταλγικός; Να επισκέπτεσαι ξανά παλιά άλμπουμ, παλιές στιγμές, να μετανιώνεις;

Ο Τομ Ρας κάποτε τραγούδησε “No Regrets”. Σπουδαίο τραγούδι και σπουδαία ιδέα. Δε νομίζω ότι κανείς από εμάς νιώθει ποτέ νοσταλγία. Το ζήσαμε.

(σσ. Δεν είναι ελεύθερη απόδοση αυτό. Απάντησε όντως, δίχως να αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο, "We lived it.")

Είναι βιώσιμο το DIY σήμερα; Είναι ευκολότερο για μια μπάντα να ξεκινήσει χάρη στο ίντερνετ;

To DIY είναι πάντα βιώσιμο, σχεδόν σε οτιδήποτε. Το να ξεκινήσεις μια μπάντα είναι εύκολο, αλλά το ίντερνετ μπορεί να σε βοηθήσει να ακουστείς ευκολότερα.

Ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά που έχεις κάνει εκτός από το να παίζεις μουσική;

Είχα αρκετές δουλειές, μάλλον η πιο διασκεδαστική ήταν όταν βοηθούσα στο Experience Music Project (ένα μουσείο στο Σιάτλ) να ανέβει μια έκθεση πάνω στο στενό δεσμό της πανκ ροκ και του σκέιτ. Επίσης μου άρεσε πολύ όταν ήμουν κηπουρός και τοπογράφος.

Θεωρείς πως έκανες πραγματικότητα κάποιο όνειρό σου από όταν ξεκινούσες;

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε πολλά πέραν του να βγάλουμε καναδύο τραγούδια. Οπότε το ξεπεράσαμε το όνειρο.

Ποια είναι η πιο ‘ροκ σταρ’ εμπειρία που θυμάσαι;

Δεν ενδείκνυται για το ευρύ κοινό! Αλλά ήταν τέλεια.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι των Mudhoney;

Μου αρέσουν πολλά από τα τραγούδια της μπάντας! Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ένα τραγούδι που ακούγεται περισσότερο σαν Mudhoney στα αυτιά μου, θα ήταν το “Suck You Dry”.

Ποια από τις διασκευές που έχετε κάνει σου αρέσει περισσότερο; Το “Hate the Police” τι σήμαινε για εσάς;

Αγαπώ το “Hate the Police”, το “Stupid Asshole” και το “Who Is Who”, πολλά από τα πανκ κομμάτια από όταν ήμασταν νέοι. Το “Hate the Police” δε ξέρω τι σημαίνει. ‘The planted in desert sand, the dicks were hatched’;’

Αν δεν είχε ονομαστεί η μπάντα από το “Mudhoney” ή από άλλη ταινία του Ρας Μάγιερ, ποιον σκηνοθέτη θα είχατε διαλέξει;

Hanna Barbera.

*Plissken Festival, 5-6 Ιουνίου, Κτίριο 56, Ελληνικός Κόσμος. Για πληροφορίες και εισιτήρια, site + facebook. Οι Mudhoney παίζουν στις 5 Ιουνίου.

Παλιότερο Plissken:

Παλιότερα φεστιβαλικά:

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ