AP Photo/Christian Palma
ΜΟΥΣΙΚΗ

O Richie Faulkner εξηγεί πώς γίνεσαι κιθαρίστας των Judas Priest

Ένας από τους κορυφαίους heavy metal κιθαρίστες σολάρει στο PopCode, λίγο πριν τη συναυλία του στο Rockwave.

Στις 19 Ιουλίου οι Judas Priest εμφανίζονται στο TerraVibe στα πλαίσια του Rockwave. Το PopCode επιστράτευσε τον Θωμά Ζάμπρα για να συνομιλήσει με τον Richie Faulkner.

Καλημέρα Richie.

Εϊ Thomas, τι γίνεται φίλε;

Το ξέρω ότι τα έχεις ξανακούσει αυτά, αλλά δεν κάνω πολύ συχνά τέτοιες συνεντεύξεις και ως μεταλάς, θα ήθελα να σου πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που μιλάμε.

Ω, σε ευχαριστώ φίλε, η χαρά είναι όλη δική μου.

Είστε σε τουρ αυτή τη στιγμή σωστά;

Ναι είμαστε. Σήμερα παίζουμε Γερμανία και έχουμε αλλά δύο σόου αυτή τη βδομάδα.

Τέλεια. Βγαίνετε για παγκόσμιο τουρ μετά από σχεδόν τρία χρόνια. Πώς πάει μέχρι στιγμής;

Πάμε πολύ καλά! Σε αυτό το τουρ παίζουμε αρκετά τα νέα τραγούδια αλλά και κλασικά προφανώς. Τώρα είμαστε κάμποσες βδομάδες στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας και αρχίζουμε να μπαίνουμε λίγο σε πρόγραμμα, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αρχίζουμε να συνηθίζουμε τα ταξίδια και τις ώρες. Τα heavy metal shows έχουν αυτή την ενέργεια όπως ξέρεις και αυτή τη στιγμή νιώθουμε πολύ καλά που είμαστε στον δρόμο.

Θα επανέλθουμε στο τουρ, αλλά πρώτα θέλω να σου κάνω μερικές ερωτήσεις για το νέο άλμπουμ. Το ‘Firepower’ έχει ένα εκπληκτικό συνδυασμό του κλασικού Judas Priest ήχου και μοντέρνων ακουσμάτων. Επίσης κατά την γνώμη μου είναι αρκετά βαρύτερο από την προηγούμενη σας κυκλοφορία. Ήταν αυτό κάτι συνειδητό ή σας βγήκε στην διαδικασία γραψίματος/ηχογράφησης του άλμπουμ;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση γιατί όταν ξεκινάς ένα άλμπουμ δεν έχεις ιδέα πώς θα ακουστεί στο τέλος. Έχεις μια ιδέα της κατεύθυνσης που θέλεις να ακολουθήσεις, αλλά όταν μπεις στο στούντιο και τα κομμάτια αρχίσουν να βγαίνουν, ακούγονται διαφορετικά απ’ ό,τι είχες ξεκινήσεις να τα κάνεις. Αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε με αυτό το άλμπουμ, ήταν ένας κλασικός βαρύς Judas Priest δίσκος και νομίζω το πετύχαμε αυτό. Πάλι δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα καταλήξουν να είναι τα κομμάτια αλλά νομίζω ότι φτάσαμε σαν αποτέλεσμα σε αυτό το κλασικό στοιχείο ήχου στο Firepower. Μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που αγαπάς στου Judas Priest, ξέρεις αυτό το στυλ και το βάρος. Αλλά νιώθω ότι μπορώ να πω ότι ακούγεται κιόλας σαν ένας μοντέρνος δίσκος το 2018. Πιστεύω ότι αν και κλασικά κομμάτια, ακούγονται 2018.

Συμφωνώ απόλυτα. Είχατε πει πριν την κυκλοφορία του ‘Firepower’ ότι αν θα αλλάζατε κάτι σε αυτόν τον δίσκο, αυτό θα ήταν το να γυαλίσετε την παραγωγή. Σημαίνει αυτό ότι είχατε θέματα με την παραγωγή του ‘Redeemer of Souls’; Θα έλεγες ότι τελικά πετύχατε αυτό που θέλατε με την παραγωγή στο Firepower;

Ναι κοίτα, προφανώς είμαστε ευχαριστημένοι με την παραγωγή στο ‘Redeemer’, αλλιώς δεν θα το κυκλοφορούσαμε. Απλά ήταν μια ψυχολογία που είχαμε μπαίνοντας στην ηχογράφηση αυτού του άλμπουμ, που ήταν «πώς το κάνουμε καλύτερο;», «πώς το κάνουμε να ακούγεται καλύτερα;», «πώς θα πάρουμε καλύτερα performance;». Eίχαμε αυτό ως οδηγό στα τελευταία δύο άλμπουμ. «Πώς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά;», «πώς μπορούμε να βγάλουμε καλύτερο ήχο;». Και όχι μόνο ήχο, αλλά και ενέργεια. Όλα αυτά τα πράγματα μας ενδιέφεραν κατά την παραγωγή. Δεν είναι μόνο ο ήχος, αλλά και η συνεκτικότητα της μπάντας. Είναι ένας συνδυασμός του ήχου και της ενέργειας της μπάντας. Όλα αυτά τα πράγματα που σκέφτεσαι κατά την παραγωγή ήταν ένα στοιχείο της ηχογράφησης που πιστεύαμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε. Και με τους Tom Allom και Andy Sneap θέλαμε να δώσουμε αυτόν τον συνδυασμό κλασικού και μοντέρνου ήχου και νομίζω ότι τα καταφέραμε.

Αυτή είναι ωραία πάσα για την επόμενη μου ερώτηση βασικά. Ήθελα να ρωτήσω πώς ήταν να συνεργάζεστε με δύο τόσο μεγάλους παραγωγούς όπως οι Allom και Sneap για το ίδιο άλμπουμ; Δεν είναι η συνηθισμένη οδός και δεν θυμάμαι η μπάντα να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο.

Ναι, δεν είναι. Και εγώ νομίζω ότι η μπάντα πάντα δούλευε με έναν παραγωγό. Παραδοσιακά αυτό κάνουν οι περισσότερες μπάντες. Σκεφτόμασταν μερικούς παραγωγούς αλλά αυτοί οι δύο επανέρχονταν συνέχεια στις συζητήσεις μας και για αυτό τους επιλέξαμε. Νομίζω ότι ο Glenn ήταν αυτός που είπε “Γιατί δεν παίρνουμε δύο παραγωγούς;”. Είναι λίγο αντισυμβατικό, αλλά μπορεί να δουλέψει. Ο Tom προφανώς έχει και ιστορία με την μπάντα. Έχει ξανακάνει αρκετές παραγωγές στην μπάντα, οπότε υπάρχει και αυτό το ιστορικό. Ο Andy Sneap έχει αυτήν την πιο μοντέρνα προσέγγιση που ψάχναμε στην παραγωγή και τον ήχο. Θα μπορούσε να πάει πολύ χάλια (γέλια). Δύο άνθρωποι με διαφορετικές προσεγγίσεις να δουλεύουν καλλιτεχνικά τον δίσκο, θα μπορούσε να είναι κακά μαντάτα. Αλλά δούλεψαν υπέροχα μεταξύ τους. Ήταν και οι δύο στον ίδιο τρόπο σκέψης για τα τραγούδια αν και προέρχονταν από διαφορετικές σχολές παραγωγής, κάτι που ωφέλησε την μπάντα, τα τραγούδια και το συνολικό αποτέλεσμα του δίσκου. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία να είσαι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Ναι συμφωνώ ότι ο ήχος έχει αυτή την ωραία μίξη κλασικού και μοντέρνου και ξεκάθαρα έπαιξε ρόλο αυτή η συνεργασία. Προχωρώντας τώρα, Δηλώσατε επίσημα ότι ο Andy Sneap ήταν η πρώτη επιλογή σας για αντικαταστάτης του Glenn Tipton. Ποια ήταν η σκέψη πίσω από αυτό; Πώς πάει μέχρι τώρα το τουρ με τον Andy;

Προφανώς όταν τέθηκε το θέμα υγείας του Glenn και συζητήσαμε ότι έπρεπε να κάνει λίγο πίσω σε αυτό το τουρ, συζητήσαμε και πώς θα προχωρήσουμε από κει και πέρα σαν μπάντα. Νομίζω ότι ήταν πρόταση του Glenn να παίξει ό Andy στα live shows. O Andy είναι ένας πολύ καλός κιθαρίστας και προφανώς ήταν εξοικειωμένος με την κατάσταση του Glenn γιατί δούλευε με μας χρόνια, ως παραγωγός. Οπότε ήξερε την κατάσταση, ήξερε τι είναι αυτό και εμείς ξέραμε ότι θέλει το καλύτερο για τον Glenn και την μπάντα και ήταν ο άνθρωπος που θέλαμε για αυτήν την θέση. Ξέραμε ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. Ο Glenn προφανώς είναι ακόμα στην μπάντα, έχει παίξει και φέτος μερικά show και είναι εκεί ακόμα δημιουργικά. Οπότε θέλαμε κάποιον για τα live show με την σωστό ύφος και την σωστή νοοτροπία για να καλύψει αυτή τη θέση, οπότε έτσι και έγινε.

Νομίζω ότι δεν είναι τραβηγμένο να πούμε ότι ήσουν οπαδός των Judas Priest πριν μπεις στην μπάντα, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι που ευχαριστιέσαι πολύ να παίζεις live;

(Γέλια) Ναι, κι όμως έχεις δίκιο! Ήμουν οπαδός των Judas Priest από πριν μπω στην μπάντα. Ήμουν σε διάφορες μπάντες που έπαιζαν διασκευές Judas Priest μικρότερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν είσαι σε μια ερασιτεχνική ροκ ή μέταλ μπάντα στο Ηνωμένο βασίλειο, είναι υποχρέωση σου να παίξεις Judas Priest κάποια στιγμή (γέλια). Ξέρεις, ή Sabbath ή UFO. Ήταν κομμάτι του μεταλλικού μας αλφαβηταρίου. Tώρα από συγκεκριμένα κομμάτια, γουστάρω πολύ σε αυτό το τουρ να παίζω το ‘Bloodstone’, τo ‘Night Comes Down’ και φυσικά τα κομμάτια του νέου άλμπουμ. Είναι τέλειο, γιατί έχω συνεργαστεί δημιουργικά με τα παιδιά για αυτά τα κομμάτια. Είναι υπέροχη αίσθηση. Μου αρέσουν τόσα πολλά κλασικά κομμάτια Priest με τα οποία μεγάλωσα και είναι πραγματική απόλαυση να υπάρχουν κομμάτια που είμαι και εγώ ένα μέρος τους.

Σε αυτό το σημείο στην καριέρα σου, αγχώνεσαι ακόμα για τις νέες κυκλοφορίες; Ξέρεις για το τι θα πούνε οι κριτικοί ή οι σκληροπυρηνικοί φαν;

Πολύ καλή ερώτηση. Σε αυτή την εποχή του Ίντερνετ που ζούμε, πάρα πολύς κόσμος έχει πρόσβαση στο να σχολιάσει ανώνυμα κάτι, καταλαβαίνεις τι εννοώ; Αναγκαστικά θα υπάρξουν όλα εκεί έξω. Καλές κριτικές, κακές κριτικές και θα τα δεις όλα, αν θες να τα δεις. Είναι ένα από τα δίκοπα μαχαίρια του να έχεις ίντερνετ. Προφανώς και θεωρώ ότι είναι καλό που ο κόσμος μπορεί να εκφράζει την γνώμη του, αλλά πραγματικά πρέπει να δεις μερικές από αυτές αρνητικές γνώμες! (γέλια). Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το να προσπαθείς για το καλύτερο που μπορείς. Να σκεφτείς το καλύτερο τραγούδι, να γράψεις το καλύτερο σόλο. Χύνεις αίμα και ιδρώτα και ελπίζεις να συνδεθεί ο κόσμος και φυσικά πολλές φορές δεν θα γίνει αυτό. Αυτή είναι η φύση του να δημιουργείς τέχνη. Και προφανώς έχεις το άγχος γιατί θέλεις να αρέσει σε όσους περισσότερους γίνεται. Αλλά πάντα σε κάποιους θα αρέσει σε κάποιους όχι, έτσι είναι η φύση της δουλειάς. Απλά πρέπει να το δεχτείς και να προχωρήσεις.

Ο ήχος και το hype γύρω από το Firepower και φυσικά το νέο παγκόσμιο τουρ, φαίνονται σαν ένα δυναμικό comeback για την μπάντα. Έχετε σκεφτεί σε αυτό το σημείο έστω θεωρητικά για την επόμενη κυκλοφορία;

Χμμ, κοίτα. Το ‘Firepower’ είναι ακόμα μωρό. Mόλις βγήκε. Είναι απλά κάτι μήνες τώρα που το σκέφτομαι. Σε αυτό το σημείο υπάρχει κόσμος που το ανακαλύπτει, αγοράζει το cd. Παίζουμε τα καινούρια κομμάτια live και ο  κόσμος ήδη τα ξέρει και τα τραγουδάει. Τραγούδια όπως το το ‘Rising from Ruins’. Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Είναι πολύ συγκινητική στιγμή. Σε κάνει να νιώθεις ότι συνδέεσαι ακόμα με τον κόσμο. Οπότε προς το παρών επικεντρωνόμαστε σε αυτό το άλμπουμ, σε αυτό τουρ. Είναι και ένα τεράστιο τουρ, θα αργήσουμε να έχουμε τον χρόνο να μπούμε σε στούντιο, οπότε δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο. Το μυαλό μας είναι στο τουρ και το Firepower.

Ήθελα να σε ρωτήσω για τις αντιδράσεις στα live στα νέα κομμάτια, αλλά απ’ ότι κατάλαβα είναι ήδη πολύ καλές.

Ναι! Όπως είπα ο κόσμος αγοράζει τον δίσκο και φαίνεται να συνδέεται με αυτόν. Όταν παίζουμε τα τραγούδια live, ξέρεις πώς είναι. Μπορεί να τα έχεις ακούσει στο άλμπουμ, αλλά όταν τα παίζεις live έχει αυτή την ενέργεια, είναι μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Και είναι υπέροχο να είμαι μέρος αυτής εμπειρίας. Χαίρομαι πολύ που αρέσουν στον κόσμο και που είμαι μέρος αυτής της εμπειρίας.

Ξέρω ότι ο Glenn Tipton έπαιξε κάποια κομμάτια live μαζί με την μπάντα το Μάρτιο. Υπάρχουν σχέδια να ξαναγίνει αυτό στη συνέχεια; Εννοώ ποια είναι η κατάσταση του τώρα;

Ναι είπαμε ότι εφόσον το επιτρέπει η υγεία του, θα βγαίνει να παίζει. Γιατί έχεις τις καλές του μέρες και τις κακές του μέρες. Κάποιες φορές πηγαίνει καλά, κάποιες όχι τόσο. Πρέπει να δείχνεις κατανόηση σε αυτό είτε ως φίλος, είτε ως φαν. Και όταν βγαίνει να παίξει είναι σαν γιορτή. Όχι μόνο του Heavy Metal ως μουσικής, αλλά και της δύναμης που μπορεί να μας δώσει το Heavy Metal. Η περίπτωση του Glenn είναι παράδειγμα αυτού. Βγήκε με αυτήν την πρόκληση που αντιμετώπιζε και στάθηκε εκεί μπροστά σε χιλιάδες κόσμου και παρέδωσε Heavy Metal. Είναι έμπνευση ως άνθρωπος. Πιθανότατα θα ξαναπαίξει μαζί μας στο τουρ, αλλά είναι καθαρά πάνω του. Πρέπει να δείχνεις κατανόηση σε αυτό. Αλλά φαντάζομαι ότι θα γίνει σύντομα.

Μια ερώτηση που ήθελα να σου κάνω. Τι μουσική ακούς αυτή την περίοδο; Αντλείς σε αυτό το σημείο της καριέρας σου ακόμα έμπνευση από νέες μουσικές και καλλιτέχνες;

Εννοείται. Ακούμε όλοι συνέχεια καινούρια πράγματα. Έχουμε διαφορετικά γούστα στη μουσική και αυτό είναι καλό. Πάντως η έμπνευση μπορεί να έρθει όχι μόνο από νέα μουσική αλλά από εμπειρίες και μέρη ή πράγματα που συμβαίνουν στις ζωές μας. Παίζουμε σε πολλά φεστιβάλ τελευταία και σε φεστιβάλ ακούς μπάντες που δεν ήξερες απαραίτητα από πριν. Ακούς κάποιον να παίζει και είσαι σε φάση “ωπ τι είναι αυτό;”. Μετά μαθαίνεις για την μπάντα και επιστρέφεις σε αυτήν. Και ελπίζουμε ότι αυτό είναι και αμοιβαίο. Πιθανότατα να βρίσκονται άνθρωποι σε φεστιβάλ που ακούνε Judas Priest για πρώτη φορά και τους αρέσουν. Είναι πάντα μαγικό όταν συμβαίνει αυτό. Αλλά ναι, ακούμε πολλά διαφορετικά πράγματα όπως κλασική μουσική ή ποπ ή χαρντ ροκ και προφανώς χέβι μεταλ. Υπάρχουν πολλά πράγματα από τα οποία μπορείς να εμπνευστείς και καμιά φορά μπορείς να βρεις κοινές αναφορές σε πράγματα που ακούγονται διαφορετικά. Είναι ωραίο να φέρνεις κάτι που δεν είναι απαραίτητα χέβι μέταλ και να το προσαρμόζεις στην μουσική σου. Οπότε ναι φυσικά και εμπνεόμαστε.

Τέλεια. Και μια τελευταία ερώτηση. Τι μπορούμε να περιμένουμε από την συναυλία των  Judas Priest στην Αθήνα; Πόσο από το νέο άλμπουμ θα ακούσουμε;

Εμείς πάντως ερχόμενοι στην Αθήνα ξέρουμε σίγουρα τι να περιμένουμε από το ελληνικό κοινό! Είναι πάντα έντονο, είναι πάντα τρελαμένο και κάνει χαμό. Ανυπομονούμε να παίξουμε εκεί και γιατί λατρεύουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Όποτε πάω διακοπές, πάω πάντα στην Ελλάδα σε κάποιο ελληνικό νησί. Λατρεύω τον κόσμο, λατρεύω το φαγητό, μου αρέσει η μουσική, γενικά μου αρέσει πολύ το πάθος που έχει ο κόσμος εκεί. Σίγουρα θα παίξουμε κάποια κλασικά κομμάτια αλλά ανυπομονούμε να δούμε πώς θα γκελάρουν μερικά τραγούδια από το Firepower με το ελληνικό κοινό. Πιστεύω ότι θα είναι γιορτή.

Χαίρομαι πολύ που το ακούω! Richie σε ευχαριστώ πολύ για όλα, ήταν πραγματικά μεγάλη χαρά μου και ανυπομονώ να σας δω το καλοκαίρι.

Εγώ σε ευχαριστώ. Τα λέμε πολύ πολύ σύντομα!

ΙΝFO

ROCKWAVE FESTIVAL 2018

JUDAS PRIEST

Πέμπτη 19/07

21:30 Terra Vibe Park, Χάρτης

Εισιτήρια: 60 €

Προπώληση: Ticket House – Αθήνα, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς) -Δευτέρα 10:30-18.30, Τρίτη έως Παρασκευή 10:30-21:00 , Σάββατο 10:30-16:30 και ηλεκτρονικά στο tickethouse.gr.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.