<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ο τραγουδιστής των A Place To Bury Strangers μεγάλωσε με Britney Spears

Λίγες ώρες πριν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, ο Oliver Ackermann μιλάει στο Oneman για την τρέλα της μουσικής τους, τον Donald Trump και τον Μίκυ Μάους.

Υπάρχουν συγκροτήματα που υπόσχονται ότι θα σου χαρίσουν μια ήρεμη μουσική βραδιά, ένα live στο οποίο θα κάθεσαι αραχτός κάπου κοντά στο μπαρ και θα απολαμβάνεις χαλαρός τη μπύρα σου μετά μουσικής.

Οι A Place to Bury Strangers δεν είναι ένα από αυτά τα συγκροτήματα. Αν έχεις βρεθεί έστω και σε μια συναυλία τους θα το έχεις καταλάβει. Μιλάμε άλλωστε για τη μπάντα που κουβαλάει τον τιμητικό τίτλο “the loudest band in New York”.

Έχοντας την τύχη να τους δω από κοντά, όχι απλά επιβεβαιώνω τον χαρακτηρισμό, αλλά τον θεωρώ και κάπως μετριοπαθή. Μόνο της Νέας Υόρκης, το έχουμε ψάξει αυτό, είμαστε σίγουροι;

Λίγες ημέρες πριν την επιστροφή τους στην Αθήνα και τη σκηνή του Gagarin, επικοινωνήσαμε με τον frontman του συγκροτήματος, Oliver Ackermann, ο οποίος έδειξε ανυπόμονος για τη μεγάλη βραδιά τρέλας που θα ζήσουμε και πάλι.

Μη βιαστείς να με πεις υπερβολικό, δικά του λόγια χρησιμοποιώ. Αν και εδώ που τα λέμε, και λίγα λέω.

 

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Παράπονο δεν έχουμε. Οι A Place to Bury Strangers μας έχουν τιμήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που η Ελλάδα βρίσκεται πάντοτε στους προορισμούς της περιοδείας τους;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους μας προορισμούς. Έχουμε έρθει πολλές φορές και πάντα περνάμε φανταστικά, είναι υπέροχο που επιστρέφουμε”, εξηγεί ο Oliver. Στην συναυλία που τους παρακολούθησα, το ελληνικό κοινό έδειξε από πολύ νωρίς το πάθος και την έκρηξή του. Αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη; 

Λατρεύουμε το ελληνικό κοινό, τον ενθουσιασμό του. Του αρέσει να τρελαίνεται και το ίδιο κάνουμε κι εμείς στη σκηνή οπότε έχουμε ταιριάξει. Να περιμένετε πάντως πολλές εκπλήξεις σε αυτό το show, δεν θα μπορείτε να το φανταστείτε”, υπόσχεται. Ανυπομονούμε. Όσο για τα τραγούδια που θα ακούσουμε;  “Θα ακούσετε τα πάντα. Θα παίξουμε καινούρια, θα θυμηθούμε τα παλιά, θα καταστρέψουμε εντελώς μερικά κομμάτια, θα έχει πλάκα”.

Η μουσική που τρελαίνει κόσμο

 

Όπως είπε ο Oliver, στο ελληνικό κοινό αρέσει να τρελαίνεται με τη μουσική τους. Μια μουσική πάντως, που έχει αυτή την επίδραση παντού, με το δυνατό και γρήγορο ήχο της, τον οποίο κάποιοι χαρακτηρίζουν με την καλή έννοια, ως “θόρυβο”. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι μια μπάντα που μετράει 4 στούντιο άλμπουμ, έχει αλλάξει ήδη 5 ντράμερ.

Η αλήθεια είναι ότι η μουσική μας έχει μια τάση να τρελαίνει τον κόσμο. Τι να κάνουμε, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Φαίνεται πως κανείς από τους ντράμερ μας δεν μπορεί να την αντέξει. Φοβάμαι ότι θα πρέπει συνέχεια να τους αντικαθιστούμε γιατί η μουσική μας δεν πρόκειται να αλλάξει”.

Μια μουσική την οποία ηχογραφούν και παράγουν μόνοι τους, σε δικά τους στούντιο. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για αυτή τη λατρεία στο DIY; “Βασικά θέλουμε κάθε πτυχή της μουσικής μας να δημιουργείται όπως τη θέλουμε εμείς. Θέλουμε ο ήχος να είναι ‘ο δικός μας ήχος’, να είναι η μουσική που παίζουμε και να βγάζει νόημα σε εμάς. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, σίγουρα όμως είναι το πιο αγνό, προέρχεται κατευθείαν από την καρδιά μας, είναι ειλικρινές”.

 

Όσο για το ποια είναι η πηγή έμπνευσης αυτής της ανεξάντλητης ενέργειας; “Συμβαίνουν πάρα πολλά αρρωστημένα πράγματα στον κόσμο. Καταστάσεις που σε τσαντίζουν και σε αναγκάζουν να αντιδράσεις. Ο κόσμος πρέπει να πάρει τη ζωή του στα χέρια του, να ξεσηκωθεί. Εμείς αυτό το κάνουμε με τη μουσική. Όλα τα σταβά που συμβαίνουν στον κόσμο μας προσφέρουν ανεξάντλητη ενέργεια, την οποία βγάζουμε στη σκηνή και στη μουσική μας”.

Ο τρόπος που κινείται στη σκηνή, η ενέργεια και η “φασαρία” που βγάζει, μοιάζουν απολύτως ταιριαστά με τον Oliver. Προσπάθησα να τον φανταστώ σε ένα πιο ήρεμο, ένα πιο “συμβατικό” συγκρότημα. Δεν τα κατάφερα. Δεν πτοούμαι όμως, ούτε ο Oliver τα κατάφερε. “Αυτή είναι η μουσική που αγαπάω. Όσο συμβαίνουν αρρωστημένα πράγματα στον κόσμο δεν πρόκειται να σταματήσω”.

Η απαραίτητη ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας: “Θα δούμε τι θα συμβεί. Μετά την περιοδεία σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε κάποια νέα κομμάτια. Θέλουμε επίσης να ταξιδέψουμε, να δούμε νέες χώρες και εμπειρίες”.

Η Britney Spears και ο Μίκυ Μάους

 

Για το τελευταίο κομμάτι της τηλεφωνικής μας συνομιλίας, είχα φυλάξει μερικές πιο προσωπικές ερωτήσεις για τον Oliver. Όχι, δεν τον ρώτησα αν έχει σχέση. Τον ρώτησα όμως με ποια άλμπουμ μεγάλωσε. “Με το ‘Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band’ από τους Beatles, τους Minor Threat και τον ομώνυμο δίσκο τους, το πρώτο άλμπουμ των Ramones και φυσικά όλους τους δίσκους της Britney Spears”. Γέλασα, γέλασε και συμπλήρωσε ότι “πρέπει να είμαι ειλικρινής”. Μάλλον αλήθεια έλεγε.

Τον ρώτησα και για το τραγούδι των A Place to Bury Strangers που τον εκφράζει περισσότερο. “Συνεχώς αλλάζει, η ζωή προχωράει και σε αγγίζει με διαφορετικό τρόπο κι έτσι η σύνδεση με ένα κομμάτι είναι διαφορετική” Η συναυλία που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι αυτή των Ramones στο Providence το 1996, μια από τις τελευταίες του συγκροτήματος. Δεν ντράπηκα να του πω ότι ζήλεψα.

Ίσως και λόγω της ζήλιας αυτής, αποφάσισα να αφήσω τη μουσική στην άκρη και να πιάσω την πολιτική. Όλο αυτό το φαινόμενο Donald Trump, με τον οποίο ασχολείται -δυστυχώς- ολόκληρος ο πλανήτης, με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Ζήτησα τη γνώμη του Oliver, ο οποίος έχει την τύχη/ατυχία να τα ζει από κοντά. “Είναι παρανοϊκό και γελοίο αυτό που γίνεται. Στο τέλος θα εκλεγεί πρόεδρος και οι ΗΠΑ θα γίνουν το μεγαλύτερο αστείο του πλανήτη. Καλύτερα να βγει πρόεδρος ο Μίκυ Μάους”. Λακωνικός και σαφής.

Για το τέλος και μιας και πλέον έχει επισκεφτεί την Αθήνα αρκετές φορές ζήτησα μια σύγκριση μεταξύ της πόλης μας και της Νέας Υόρκης. Μιας και δεν έχω πάει ακόμα στο “Μεγάλο Μήλο”, να δω τουλάχιστον τι χάνω. “Η Αθήνα πάντα με κερδίζει με την ιστορία την οποία κρύβει. Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αρχαία κτίσματα, είναι ένα μαγικό μέρος. Η Νέα Υόρκη είναι όμορφη, αλλά είναι χαοτική, μια άγρια πόλη με εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα. Ζείτε σε μια πανέμορφη χώρα και ελπίζω τα πράγματα να βελτιωθούν σύντομα”.

Όσο πάντως δεν βελτιώνονται, ο Oliver θα έχει λόγους να συνεχίσει να ξεσπά μέσω της μουσικής του.

Οι A Place to Bury Strangers θα εμφανιστούν απόψε το βράδυ στο Gagarin 205 μαζί με τους Grooms.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ