ΛΙΣΤΕΣ

Summer in the city: Από τους Beach Boys στο Νίκο Καρβέλα

Το ΟΝΕΜΑΝ υποδέχεται το καλοκαίρι με 20 αγαπημένα του τραγούδια που έχουν γραφτεί για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Surf, pop, rock, twist, skiffle, rockabilly, soul, r&b, bubblegum, bossanova, jazz. Όλα αυτά, in the summertime!

Γεια σας! Λίγα λόγια και πολλή μουσική. Για όλα τα γούστα θέλω να πιστεύω. Το καλοκαίρι μπήκε και είπα να το καλωσορίσω με είκοσι από τα αγαπημένα μου τραγούδια που είναι σχετικά με την συγκεκριμένη εποχή. Όλα γεμάτα νοσταλγία και αναμνήσεις, ανεμελιά, περιπέτειες, διακοπές, ταξίδια, φλερτ, σκανταλιές, κορίτσια, φίλους και νιάτα. Τα περισσότερα από αυτά είναι της δεκαετίας του ’60, αλλά υπάρχουν και μερικά από τα 50ties, τα 70ties και τα 80ties. Μην με παρεξηγείτε για το κενό των πρόσφατων 25 χρόνων, η ηλικία βλέπετε! Θα χαρώ στα σχόλια να δω και δικές σας επιλογές από όποια χρονολογία ή μουσικό στιλ θέλετε. Summer is here and the time is right! Ξεκινάμε.

 

1. The Ventures – Hawaii Five-O (1969)

Το απόλυτο καλοκαιρινό μουσικό θέμα. Δεν ξέρω για πόσο, αλλά αντέχει ακόμα. Θα το ακούσετε παντού ανά την υδρόγειο, να ξεσηκώνει τον κόσμο στις παραλίες, στα μπαρ, στα κλαμπ, στις ντίσκο, παντού. Πρόκειται για την μουσική τίτλων στην τηλεοπτική σειρά Χαβάη 5-0 (ξεκίνησε το 1968), που έναν χρόνο αργότερα, το 1969, έγινε τεράστια επιτυχία από τους Ventures. Μεγάλες στιγμές για εμάς τους παλαιότερους που μεγαλώσαμε με τον Στιβ Μαγκάρετ και το θρυλικό “Book ’em, Danno” στο τέλος των επεισοδίων.

 

2. Chubby Checker – Let’s twist again (1961)

Ο υπέροχος κρεμανταλάς Τσάμπι Τσέκερ και η απόλυτη τρέλα στις ΗΠΑ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60, το τουίστ. Θαυμάστε σκέρτσο στον χορό και αρμονία στις κινήσεις του δίμετρου Τσάμπι και μπείτε στην πίστα για να “twist again”, όπως κάνατε και το περασμένο καλοκαίρι! Προφανώς και αυτό υπήρξε τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, χαρίζοντας το Grammy στον Checker.

 

3. The Surfaris – Wipe out (1963)

Από την Γκλεντόρα της Καλιφόρνιας, οι Σερφάρις μας χάρισαν ένα από τα πιο γνωστά surfάκια της εποχής, που όπως και το Χαβάη 5-0, έχει “επιβιώσει” με χαρακτηριστική άνεση μέχρι σήμερα. Instrumental, τρελός ρυθμός με δυο ντράμερ, κλασικό δωδεκάμετρο riff και χορός μέχρι ξεσαλώματος. Το έπαιξαν με την ίδια επιτυχία και οι Ventures. Ο τίτλος είναι σερφιστικός όρος και σημαίνει ότι έχεις φύγει με αρκετά άτσαλο τρόπο από την σανίδα.

 

4. The Beach Boys – Surfin’ USA (1963)

Τρία αδέρφια, ένας ξάδερφος τους και ένας φίλος τους, ίδρυσαν το 1961 τους Beach Boys. Οι δημιουργοί του California Sound, στο πιο γνωστό surf όλων των εποχών, λίγα χρόνια πριν αλλάξουν ρότα και στραφούν στην ψυχεδέλεια, ηχογραφώντας ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα του ροκ, το “Pet Sounds”. Πανδαισία μουσικών χρωμάτων, εκπληκτικά φωνητικά και μοναδικός ρυθμός για ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1963, αλλά εμείς το ακούμε εδώ από την περίφημη συναυλία του 1980 στο Knebworth της Βρετανίας, στο μοναδικό live με όλο το αυθεντικό line-up της μπάντας. Μαγεία!

 

5. John Travolta & Olivia Newton John – Summer nights (1978)

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ποπ μουσικής σε μια σκηνή του μιούζικαλ Grease που έχουμε ζήσει όλοι μας. Η κλασική ανάκριση από την παρέα μετά από καλοκαιρινές διακοπές για την “φάση” που έγινε. Πιο ρομαντική η κοπελιά, πιο “προχωρημένο” το αρσενικό και πιο πολλά αυτά που θέλουν να μάθουν οι κολλητές και οι κολλητοί. Υπέροχοι τόσο η Σάντυ (Ολίβια Νιούτον Τζον), όσο και ο Ντάνυ (Τζον Τραβόλτα), εκπληκτικές χορογραφίες και μια κινηματογραφική ταινία (1978) που πάντα θα συγκινεί και θα ενθουσιάζει.

 

6. Mungo Jerry – In the summertime (1970)

Ένα από τα πιο όμορφα sκiffle τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, είναι η πρώτη και μεγαλύτερη επιτυχία των Βρετανών Mungo Jerry. Ο front-man της μπάντας, Ρέι Ντόρσετ, έγραψε το “In the summertime” μέσα σε δέκα λεπτά, γυρνώντας σπίτι του από τη δουλειά με το λεωφορείο. Η ανεμελιά του καλοκαιριού, τα ξύδια, οι γυναίκες, το ψάρεμα και το κολύμπι. Life’s for livin’ yeah, that’s our philosophy!

 

7. Eddie Cochran – Summertime Blues (1958)

Ροκαμπίλι στην πιο αυθεντική μορφή του από τον μεγάλο Έντι Κόχραν, που πριν τον τραγικό του θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Αγγλία σε ηλικία μόλις 21 ετών, πρόλαβε να μας χαρίσει μερικά διαμάντια του rock ‘n roll στο τέλος των 50ties. Εδώ ο Κόχραν προσπαθεί να βρει τρόπους για να λουφάρει από την καλοκαιρινή εργασία και να συναντήσει το κορίτσι του. Εργοδότης, γονείς, ακόμα και ο γερουσιαστής της περιοχής, βάζουν τα προβλήματα, με τον νεαρό να ονειρεύεται διακοπές δυο εβδομάδων!

 

8. Lee Hazlewood & Nancy Sinatra – Summer wine (1967)

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λι Χέιζελγουντ (1966), που εκτοξεύτηκε σε όλα τα charts όταν έναν χρόνο αργότερα το τραγούδησε ντουέτο με την Νάνσυ Σινάτρα. Η ιστορία ενός άντρα που γίνεται ντίρλα από το κρασί που του προσφέρει μια άγνωστη γυναίκα, η οποία μετά του κλέβει χρήματα και υπάρχοντα και εξαφανίζεται. Διδακτικό όσο και αλληγορικό. Το νου σας!

 

9. The Beach Boys – Kokomo (1988)

Οι Beach Boys, ένα τέλειο ποπάκι, ολόκληρη η Καραϊβική στα πόδια σας και ο εφηβικός (μου) έρωτας Ελίζαμπεθ Σου μαζί με τον Τομ Κρουζ στο Cocktail. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Αρούμπα, Τζαμάικα, Βερμούδες, Μπαχάμα, Μοντέγκο Μπέι, Κι Λάργκο, Μαρτινίκα, Μοντσεράτ, Αϊτή. Και η μυθική (για εμάς τους παλιούς) σκηνή από την ταινία, όταν ο Μπράιαν Φλάναγκαν τα έχει σπάσει με τον Νταγκ και φεύγει για την Τζαμάικα, ενώ ακούγεται το Kokomo. Αναμνήσεις καλοκαιρινές (και όχι μόνο).

 

10. Bryan Adams – Summer of ’69, MTV Unplugged (1984)

Ένα υπέροχο τραγούδι του Μπράιαν Άνταμς σε μια ακόμα πιο υπέροχη εκτέλεση, εκείνη του 1997 στο MTV Unplugged. Ο Καναδός ρόκερ “θυμάται” το καλοκαίρι του 1969, τις ωραιότερες μέρες της ζωής του, τότε που ήταν “young and restless”, που έπαιζε μουσική με τους συμμαθητές του, που γνώρισε το κορίτσι των ονείρων του στο drive-in, τότε που αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης. Αλλά “now the times are changin'” και ο Άνταμς παίζει την κιθάρα του και συνεχίζει να θυμάται ακόμα εκείνο το summer of ’69…

 

11. The Trashmen – Surfin’ Bird (1963)

Surf από την Μινεσότα; Και όμως γίνεται! Οι Trashmen, μια γκαράζ protopunk μπάντα, ταξίδεψαν το 1963 στην Καλιφόρνια, γοητεύτηκαν από τον τοπικό ήχο και γυρνώντας στην Μινεάπολη πρόσθεσαν το σερφ στο στιλ τους. Κάνοντας μια δική τους διασκευή δυο τραγουδιών των Rivingtons, κυκλοφόρησαν το 1963 το Surfin’ Bird, που έγινε και η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Το βλέπουμε από την τηλεοπτική εμφάνιση των Trashmen το 1964 στην εκπομπή American Bandstand, να το ερμηνεύει μόνος του ο τραγουδιστής και ντράμερ της μπάντας, Steve Wahrer. Ο χορός του είναι όλα τα λεφτά!

 

12. Έλενα & Sover group – Σε περιμένω το άλλο καλοκαίρι (1970)

Να και κάτι ελληνικό! Μεγάλη, τεράστια επιτυχία στη χώρα μας το 1970, αυτή η συνεργασία της Έλενας με τους Sover Group. Η Έλενα Ευσταθιάδου, με την γοητευτική ξενική προφορά λόγω καταγωγής από το Κάιρο, μαζί με τους Sover, μέλος των οποίων ήταν ο Τάκης Μπινιάρης (ο οποίος αργότερα έκανε σόλο καριέρα και το 1985 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision), σε ένα υπέροχο ποπ που ακούγεται μέχρι και σήμερα.

 

13. Brian Hyland – Itsy bitsy teenie weenie yellow polca dot bikini (1960)

Μάλλον το πιο γνωστό τραγούδι της bubblegum pop (ποπ που απευθύνεται κυρίως σε ανήλικους και teenagers), η μεγάλη επιτυχία του Μπράιαν Χάιλαντ, το μπικίνι με τα κίτρινα πουά (και ας το έκανε η Πωλίνα ροζ στη δική της διασκευή το 1987) που μας διηγείται την ιστορία της νεαράς που αγόρασε το μαγιό, αλλά ντρέπεται να το φορέσει. Και όταν το βάζει, σκεπάζεται με μια κουβέρτα! Και όταν αποφασίζει να μπει στη θάλασσα, μετά φοβάται να βγει έξω για να μην τη δουν. Σαν τα σημερινά κορίτσια ένα πράμα…

 

14. Canción de verano – Popurri (1969)

Εδώ έχουμε ένα μικρό έπος. Και το λέω για να μην φύγετε, πριν δείτε το βίντεο. Με τον όρο Canción de verano (καλοκαιρινό τραγούδι), οι Ισπανοί χαρακτηρίζουν από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα, όλα εκείνα τα τραγούδια που γίνονται μεγάλα χιτ το καλοκαίρι. Ήθελα να ανεβάσω μόνο την “Μαρία Ισαβέλ”, αλλά το βίντεο κλιπ που έψαχνα υπήρχε μόνο σε αυτό το ποτ-πουρί. Ξεκινάμε λοιπόν με τους Payos και την “Maria Isabel”, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον χορό του μεσαίου μέλους της μπάντας. Γκρούβι, γκεράπας, χίπστερ της εποχής, απερίγραπτος! Και μετά ακολουθούν οι Diablos με το “Un rayo de sol” (μια αχτίδα του ήλιου) και οι Formula V με το “Eva Maria”. Ισπανικό ποπ πριν από 46 χρόνια!

 

15. The Drifters – Under the boardwalk (1964)

Μια από τις σημαντικότερες μπάντες της r&b/soul, οι Drifters τραγουδούν για το ζευγάρι που έχει καταφύγει κάτω από την προκυμαία, για να προστατευτεί από τον ήλιο, τη ζέστη και τα αδιάκριτα βλέμματα. Υπέροχη αρμονία και όργανα που “δένουν” τέλεια με τα doo-wop φωνητικά των Νεοϋρκέζων αναδεικνύοντας την αντίθεση ανάμεσα στον lead τενόρο και τους βαρύτονους που συνοδεύουν.

 

16. The Lovin’ Spoonful – Summer in the city (1966)

Οι Lovin’ Spoonful, η μπάντα του Τζον Σεμπάστιαν, δεν φεύγουν για διακοπές αλλά μένουν στη Νέα Υόρκη που έχει δυο πρόσωπα: αυτό της ημέρας με τη ζέστη, τον ιδρώτα και τους μισοπεθαμένους κατοίκους, αλλά και εκείνο της νύχτας, όταν η πόλη δροσίζει και μπορείς να βγεις έξω για να “βρεις ένα κορίτσι” και να “χορέψεις μαζί του”. Μετά το πρώτο ρεφρέν, έχουν προστεθεί κόρνες από αυτοκίνητα (η πρώτη είναι από σκαραβαίο VW) και ήχοι από κομπρεσέρ για να αποδοθούν το χάος και οι θόρυβοι της πόλης!

 

17. Νίκος Καρβέλας & Άννα Βίσση – Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα (1986)

Cult μεγαλοπρέπεια σε όλο της το μεγαλείο! Η Αννούλα, κοριτσάκι 28 χρονών, ο Καρβέλας στα 34 αλλά με εκείνη την απίστευτη ικανότητα να δείχνει 20 χρόνια μεγαλύτερος, ενδυματολογικές επιλογές της συμφοράς ακόμα και για 80ties και ένα από τα χρυσά ποπάκια της εποχής, από εκείνα που ο “Μότσαρτ” είχε το σπάνιο ταλέντο να γράφει για πλάκα. Το ζευγάρι στα ντουζένια του, το βίντεο κλιπ για κλάματα, αλλά θα με συγχωρήσετε, γιατί για μένα αυτό είναι το απόλυτο ποπ ελληνικό καλοκαιρινό τραγούδι. Ούτε το καλοκαιράκι, ούτε η κρουαζιέρα. Μόνο ο Καρβέλας!

 

18. Astrud Gilberto y Stan Getz – Garota de Ipanema (1964)

Δεν γίνεται να μιλάμε για καλοκαίρι, χωρίς να σκεφτούμε έστω και λίγο τις βραζιλιάνικες ακτές για τις πάσης φύσης ομορφιές τους. Μάλλον η πιο γνωστή μπόσα-νόβα όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η “Garota de Ipanema”, το μικρό αριστούργημα του Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ. Με το υπέροχο σαξόφωνο του Σταν Γκετς και την μοναδική ερμηνεία της Άστρουντ Ζιλμπέρτο, το “κορίτσι από την Ιπανίμα” περπατάει σαν να χορεύει σάμπα και χαζεύει τους πάντες στο πέρασμά του.  

 

19. Λουκιανός Κηλαηδόνης – Τα θερινά σινεμά (1982)

Και περνάμε στα σοβαρά. Στα υπέροχα “θερινά σινεμά”, την νοσταλγία της χαμένης εποχής, όποια και αν είναι αυτή για τον καθένα μας, μέσα από μια βελούδινη μελωδία και μια αξεπέραστη ερμηνεία από την τρυφερή φωνή του Λουκιανού. Ένας- ένας, όλοι οι στίχοι, μάς αγγίζουν με το άρωμα του γιασεμιού και το χάδι του φεγγαριού σε εκείνες τις νύχτες που περνούν, που δεν θα ξαναρθούν…

 

20. Louis Armstrong & Ella Fitzgerald – Summertime (1957)

Θα κλείσω αυτή τη λίστα των τραγουδιών που αναφέρονται στο καλοκαίρι με το κορυφαίο όλων, τουλάχιστον για μένα. Το “Summertime” του Τζορτζ Γκέρσουιν είναι κάτι παραπάνω από μια άρια ή ένα νανούρισμα. Είναι η ίδια η ψυχή του συνθέτη και των ερμηνευτών. Είναι εκείνη η σπάνια μαγεία που μεταμορφώνει τις νότες σε ζωή, σε ανάσα, σε χτυποκάρδι, σε δάκρυ και χαμόγελο, σε ελπίδα, σε υπόσχεση, σε συγκίνηση, σε υπόκλιση και ανάταση μαζί. Είναι το μεγαλείο της μουσικής σε όλη του την ομορφιά, είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, είναι ένα ποίημα, είναι ένα γλυπτό, είναι ένας χορός αισθήσεων, είναι όλες οι τέχνες συγκεντρωμένες σε ένα πεντάγραμμο και σε δυο φωνές που μας ταξιδεύουν στο σύμπαν. Η Έλα Φιτζέραλντ και ο Λούις Άρμστρονγκ διδάσκουν την ίδια την έκσταση σε όλη της την έκταση.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!