ΛΙΣΤΕΣ

9 τραγούδια που έγιναν επιτυχίες μέσα απ΄το YouTube

Απ' την Μαρίνα Σάττι και τον Παντελίδη μέχρι τον Justin Bieber.

Μία από τις μόνιμες επωδούς των τελευταίων ετών στη μουσική βιομηχανία, αφορά την τάση του κοινού να μην αγοράζει πια CD, αφού μπορεί να βρει τα κομμάτια που το ενδιαφέρουν στο ίντερνετ.

Όλα τα τραγούδια άλλωστε, μαζί με τα video clip τους, υπάρχουν στο YouTube, ελεύθερα για να τα απολαύσουν οι μουσικόφιλοι. Μόνο που αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ούτε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο προκαλεί ζημιά στους καλλιτέχνες. Ίσα-ίσα που η ιστορία έχει δείξει ότι το YouTube μπορεί να απογειώσει έναν καλλιτέχνη και να τον βοηθήσει να εκτοξευθεί και να γίνει σταρ.

Ένας τέτοιος σταρ φαίνεται πως ξεπετάγεται και στην Ελλάδα και το γεγονός ότι τον έκοψαν από τις audition επειδή λένε ότι δεν είναι άνθρωπος, δεν δείχνει να τον εμποδίζει καθόλου. Εμείς πάντως τον στηρίζουμε ένθερμα. Γιατί μπορεί ο STELIOS να εμφανίστηκε ξαφνικά στις ζωές μας αλλά ήδη το κοινό τον έχει αγκαλιάσει, αφού ένα από τα αγαπημένα του χιτ, η ‘Τριχωτούλα’, μετράει περισσότερα από 200 χιλιάδες views στο YouTube κι ακόμα είναι μόνο η αρχή. Τα κομμάτια του είναι κολλητικά και όλη η Ελλάδα συζητάει ποιος είναι τελικά αυτός ο τρομερός τύπος που ήδη έγινε viral.

Εκτός από τα παράδειγμα του STELIOU όμως, υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες μας έχουν δείξει ότι το YouTube μπορεί όχι απλά να αποτελέσει σύμμαχο του καλλιτέχνη αλλά ακόμη και τον τρόπο να γίνει γνωστός. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΤΤΙ – ΜΑΝΤΙΣΣΑ

Πότε κυκλοφόρησε: Δεν έχει ούτε δύο εβδομάδες.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: Πάνω από 5 εκατομμύρια.

Η σύντομη ιστορία: Η Μαρίνα Σάττι μπήκε για τα καλά στη ζωή μας πριν μερικές ημέρες, αφού η ‘Μάντισσα’ αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη το πιο καυτό θέμα της μουσικής και όχι μόνο επικαιρότητας. Άλλοι το λατρεύουν, μερικοί κάνουν κριτική, όλοι πάντως το γνωρίζουν, χάρη στο χορευτικό video clip που εμφανίστηκε στο YouTube και έγινε αμέσως viral. Οι ‘Κούπες’ πριν ένα χρόνο είχαν ήδη στείλει το μήνυμα πάντως, αφού είχαν φτάσει τα 10 εκατομμύρια views.

JUSTIN BIEBER – BABY

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2010.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: 1 δισεκατομμύριο, 625 εκατομμύρια και κάτι ψιλά.

Η σύντομη ιστορία: Πριν καν το ‘Baby’, ο Justin Bieber είχε προλάβει να γίνει φίρμα χάρη στα homemade βίντεο που ανέβαζαν οι γονείς του στο YouTube, όταν ο Καναδός ήταν μόλις 12 χρονών. Έχτισε σιγά-σιγά τη φήμη του και όταν ήρθε το ‘Baby’ έγινε το μπαμ που τον έφερε στην κορυφή της ποπ βιομηχανίας.

CARLY RAE JEPSEN – CALL ME MAYBE

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2012.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: 960 εκατομμύρια.

Η σύντομη ιστορία: Το story της μοιάζει αρκετά με αυτό του Justin Bieber, στον οποίο χρωστάει (μαζί με το YouTube) την εκτόξευσή της. Η επίσης Καναδή Carly, κυκλοφόρησε το κομμάτι το 2011 στον Καναδά. Ο Bieber το ανακάλυψε, ανέβασε ένα βίντεο που έκανε lip sync και άρχισε να το προωθεί και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

THE WEEKND – WHAT YOU NEED

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2011.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: 22 εκατομμύρια.

Η σύντομη ιστορία: Ακόμη ένας Καναδός που τον ‘έφτιαξε΄το YouTube. Από τα τέλη του 2010, ξεκίνησε να ανεβάζει τα κομμάτια του χωρίς κανείς να γνωρίζει την ταυτότητά του, στο μυστηριώδες account “xoxxxoooxo” (μέχρι και σήμερα δεν του έχει αλλάξει όνομα). Γρήγορα τα τραγούδια του έγιναν δημοφιλή και τον βοήθησαν να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ – ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΤΕ ΣΟΥ ΛΕΩ

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2012.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: Το επίσημο video clip μετράει πάνω από 15 εκατομμύρια, όμως και το αρχικό, homemade video του Παντελίδη είχε φτάσει αρκετά εκατομμύρια την πρώτη φορά που ανέβηκε.

Η σύντομη ιστορία: Όντας μόνιμος υπαξιωματικός του ναυτικού, ο Παντελίδης έγραφε τα δικά του τραγούδια, τα οποία και ερμήνευε με την κιθάρα του. Ξεκίνησε να τα ανεβάζει στο YouTube κάνοντας την αρχή με το συγκεκριμένο και δεν άργησε να γίνει γνωστός, αποκτώντας φανατικούς φίλους της μουσικής του. Γρήγορα υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο και πριν φύγει από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, πρόλαβε να χαρίσει στην ελληνική μουσική δεκάδες επιτυχίες και να λατρευτεί από το ελληνικό κοινό που αγαπάει τη λαϊκή μουσική.

ED SHEERAN – THE A TEAM

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2010.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: Κοντά στα 225 εκατομμύρια.

Η σύντομη ιστορία: Το γνωστό πια σενάριο. Ο νεαρός Άγγλος ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο από το δωμάτιο και την αυλή του, τον ανακάλυψαν, τον αγάπησαν, boom. Ποπ σταρ με τεράστιες επιτυχίες και ακόμη μεγαλύτερο fan base. To ‘The A Team’ ήταν από αυτά που αγαπήθηκαν πρώτα και τον βοήθησαν να λάμψει.

MONIKA – OVER THE HILL

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2009.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: 5 εκατομμύρια και κάτι ψιλά.

Η σύντομη ιστορία: Η τρομερά ταλαντούχα Monika ξεκίνησε να ανεβάζει τα κομμάτια της στο MySpace αποκτώντας δειλά-δειλά τους πρώτους της θαυμαστές, όταν όμως υπέγραψε με την Archangel και κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο κομμάτι στο YouTube, έγινε πια γνωστή σε όλη τη χώρα, ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς της.

5 SECONDS OF SUMMER – TEENAGE DIRTBAG (ΔΙΑΣΚΕΥΗ)

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2011.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: 8 εκατομμύρια.

Η σύντομη ιστορία: Μια παρέα νεαρών μουσικών και φίλων άρχισε να ανεβάζει διασκευές όπως η παραπάνω στο YouTube. Οι One Direction τους ανακάλυψαν, τους πήραν μαζί τους για περιοδεία και πλέον είναι ένα απ΄τα αγαπημένα συγκροτήματα των πιτσιρικάδων.

AUSTIN MAHONE – 11:11

Πότε κυκλοφόρησε: Το 2012.

Πόσα views μετράει μέχρι στιγμής: Το συγκεκριμένο, 200 χιλιάδες, συνολικά όμως το κομμάτι έχει εκατομμύρια views στα δεκάδες video που έχει ανέβει.

Η σύντομη ιστορία: Πιτσιρικάς, εμφανίσιμος, με καλή φωνή, άρχισε να ανεβάζει στο YouTube διασκευές του Justin Bieber και όχι μόνο και σύντομα άνοιξε τα φτερά του με τα δικά του κομμάτια. Στις Η.Π.Α. είναι ήδη σταρ.

Δείτε τα βίντεο του Στέλιου εδώ: STELIOS Official

ή βρείτε τον στο Facebook εδώ: https://www.facebook.com/steliosfanpage/