Eurokinissi
ΛΙΣΤΕΣ

3 τραγούδια σε στίχους του Νάνου Βαλαωρίτη

Μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου λογοτέχνη που έφυγε χθες απ' τη ζωή.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης έφυγε χθες πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά, καθώς πρόκειται για έναν απ’ τους πολυγραφότατους Έλληνες λογοτέχνες.

Προκαλεί εντύπωση ωστόσο, ότι ελάχιστα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον όγκο του έργου του.

Εμείς βρήκαμε τρία ποιήματά του που βρήκαν τον δρόμο τους και στην ελληνική δισκογραφία.

1. ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ – ΚΑΠΟΙΟΣ

Το 1998, η θρυλική μπάντα ‘Ωχρά Σπειροχαίτη’ μελοποίησε το ποίημα ‘Κάποιος’ του Βαλαωρίτη για τις ανάγκες του δεύτερου δίσκου τους, ‘Πρόβα’. Πιστοί στη συνήθειά τους να μελοποιούν ποιητές -από τους ‘Κούφιους Ανθρώπους’ του T.S. Eliot μέχρι την ‘Βαρκαρόλα’ του αναρχικού ποιητή Laurent Tailhade στην κλασική μετάφραση του Καρυωτάκη- επέλεξαν να ντύσουν αυτήν τη φορά με underground ήχους τον Νάνο Βαλαωρίτη.

2. ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ – ΠΟΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πάλι το 1998, αυτή τη φορά στο soundtrack της σειράς του Mega, ο ‘Μεγάλος Θυμός’ συναντάμε το ποίημα του ‘Ποια Θάλασσα’, μελοποιημένο από τον Βασίλη Δημητρίου και ερμηνευμένο από τον Χρήστο Θηβαίο. Λίγο κανταδόρικο, σου κολλάει εύκολα.

3. ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΜΒΑΚΗ – ΤΡΟΙΑ

Μία ιδιαίτερη τραγουδοποιός, η οποία πραγματοποιεί σπάνια ζωντανές εμφανίσεις και μόλις τρεις δίσκους στο ενεργητικό της -ο πρώτος της σε παραγωγή Μάνου Χατζιδάκι-, συμπεριέλαβε το ποίημα ‘Τροία’ στον δίσκο ‘Το Τερραίν του Παραδείσου’ το 2006.

Πρέπει να δεις οπωσδήποτε το βίντεο με την Ειρήνη Παππά.

Διάβασε ακόμη:

9 άκυροι Έλληνες που δεν ήξερες ότι έχουν γράψει ποίηση
Τσαρλς Μπουκόβσκι, ο ποιητής του περιθωρίου
9 ελληνικά τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι και διηγήματα

Photo Credits: Eurokinissi