<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ο Σάκης Τόλης είναι ο Τζενάρο Γκατούζο του ελληνικού μέταλ

Οι 1000 συναυλίες των Rotting Christ στα πέρατα της γης, το νέο άλμπουμ, οι κίνδυνοι και οι ακραίες αντιδράσεις για το όνομα της μπάντας και η αντιμετώπιση των ξένων στο άκουσμα της Ελλάδας. 

Ο Σάκης Τόλης είναι ο Τζενάρο  Γκατούζο της metal μουσικής. Οργώνει  κάθε σημείο του γηπέδου (σκηνής), καταθέτει  την ψυχή του, σεληνιάζεται μέχρι  το τελευταίο σφύριγμα (encore). Ο frontman των Rotting Christ εξακολουθεί έπειτα από 25ετή καριέρα που μεταφράζεται σε 11 full length αλμπουμ  να παραμένει ανήσυχο πνεύμα, να παλεύει για την ιδέα και να ιδρώνει τη φανέλα όσο λίγοι.

Ρομαντικός, μαχητής, ασυμβίβαστος δηλώνει περήφανος για την ελληνικότητα της μπάντας καταφέρνοντας να πετύχει κάτι που φαντάζει ασύλληπτο για τον μέσο Έλληνα μουσικό.

Διεθνή  καριέρα και παγκόσμια αναγνώριση! Οι Rotting Christ ξεπέρασαν τα 1000 live, έχοντας  παίξει σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. 

Από το Τομσκ  της κεντρικής Σιβηρίας, την Ισλανδία, τον Ισημερινό, τα βάθη της Τουρκίας αλλά και σε κρουαζιερόπλοιο με προορισμό τις Μπαχάμες!  H αθηναϊκή μπάντα έχει χαράξει μοναδική πορεία στον χρόνο αποκτώντας τον δικό της χαρακτηριστικό ήχο διαποτισμένο από την ελληνική παράδοση και όχι μόνο.

 

Το  ακραίο όνομα του συγκροτήματος προξένησε ουκ ολίγες φορές προβλήματα. Τον Νοέμβριο του 1999 στις Η.Π.Α ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός Gary Bauer επιτέθηκε δημόσια στους Rotting Christ, χαρακτηρίζοντας τους (ανάμεσα σε άλλα) και «Αντι-καθολικούς», ενώ ο  frontman των Megadeth, Dave Mustaine αρνήθηκε να λάβει μέρος σε φεστιβάλ όπου συμμετείχαν και οι Rotting Christ.

Πριν  από μερικές εβδομάδες το ελληνικό metal συγκρότημα κυκλοφόρησε το νέο του άλμπουμ με τον ελληνικό τίτλο «Κατά τον δαίμονα εαυτού». Τον πλέον πολυπολιτισμικό δημιούργημα των Rotting Christ, την πιο εσωστρεφή και ατμοσφαιρική δουλειά του ιστορικού συγκροτήματος.

Πρόκειται ταξίδι στον κάτω κόσμο των Μάγιας, ένα σκοτεινό πόνημα με την υπογραφή του ιθύνοντα νου της μπάντας.  Ο Σάκης Τόλης ένας από τους προσγειωμένους και παράλληλα καταξιωμένους παγκοσμίως μουσικούς που έχει αναδείξει η χώρα μας αφού ανταλλάξαμε δεκάδες email, δείγμα του επαγγελματισμού του καθορίσαμε το κόνσεπτ της συνέντευξης που έλαβε χώρα στο περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου.

Οι Rotting Christ πριν από μερικούς μήνες γιόρτασαν τα 1000 live τους επί γερμανικού εδάφους.

«Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 1.000 live στο Βερολίνο. Είμαι ευτυχής που είμαστε ακόμη ζωντανοί και δυνατοί και μπορούμε και παίζουμε σε όλο τον κόσμο. Η Νότια Αμερική είναι αυτό που μας αρέσει μου θυμίζει την Ελλάδα στα ‘80s όπου τα πράγματα ήταν πιο ρομαντικά  και πιο πολύ πάλευα για την ιδέα».

Όπως  τονίζει ο Σάκης η περιοδεία ειδικότερα σε χώρες εκτός Ευρώπης μόνο εύκολη υπόθεση δεν θεωρείται ακόμη και για ένα καταξιωμένο συγκρότημα όπως είναι οι Rotting Christ.

«Κάθε περιοδεία είναι μία εμπειρία. Πλέον η Ευρώπη δεν είναι, αλλά όταν πας τόσο μακριά σίγουρα ζεις κάποιες εμπειρίες με τον κόσμο εκεί πέρα, το πώς αντιδράει τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα που μπορούν να σου συμβούν στο δρόμο.

 

Είναι τρελά πράγματα που μπορούν να συμβούν στον δρόμο. Πρέπει να είσαι  πολύ δυνατός, πειθαρχημένος για  να ανταπεξέλθεις». 

Ο αρχικός στόχος το 1988 όταν η ελληνική metal μπάντα έκανε τα πρώτα της βήματα στην underground σκηνή ήταν να δώσει ένα live. Μετά από 25 χρόνια ταξιδεύει στα πέρατα της γης γνωρίζοντας την αποθέωση.

«Όταν ξεκίνησα την μπάντα σκοπός μου ήταν να παίξουμε έστω σε μία συναυλία. Θα ήμουν χαρούμενος. Μετά από τόσα χρόνια βλέποντας όλα αυτά που έχουν συμβεί με ικανοποιούν και νιώθω πραγματικά πλούσιος στην ψυχή μου διότι η μουσική που παίζω μπορεί να ακουστεί τόσο μακριά και να έχει απήχηση σε κόσμο που μπορεί να μην έχουμε καμία σχέση πολιτισμικά μαζί τους.

Όταν  για παράδειγμα παίζεις σε μία πόλη στον Αμαζόνιο και βλέπεις τι κόσμος υπάρχει. Ένας άνθρωπος μου είπε πως με έχει στηρίξει πολύ η μπάντα σου στις δύσκολες στιγμές νιώθεις πραγματικά περήφανος και σου δίνει μεγαλύτερο έναυσμα να συνεχίσω, αυτό με κάνει να συνεχίσω».

Μία συναυλία στην Ιαπωνία αποτελεί έναν από τους στόχους που έχει θέσει  o frontman των Rotting Christ.

«Ιαπωνία  θα ήθελα κάποια στιγμή. Είχαμε προσφορές  από την Μαλαισία αλλά δεν τα καταφέραμε λόγω ονόματος.

Είναι μουσουλμάνοι και το θεώρησαν ακραίο, στην Ινδία είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Το όνομα μας είναι αρκετά ακραίο, εκφράζει κάποιες προσωπικές ιδεολογίες τις οποίες θεωρούν πολύ ακραίες.

Αυτό  μας αρέσει, αυτό είναι το rock n’ roll, αυτό είναι το heavy metal έτσι το μάθαμε εμείς στο δρόμο να παλεύουμε με τα πάνω του και τα κάτω του και συνεχίζουμε. »

Το  συγκρότημα δείχνει να βρίσκεται  σε εξαιρετική φόρμα με τον συνθετικό  οίστρο του Σάκη Τόλη να παραμένει  σε υψηλότατα επίπεδα. Μετά το ανεπανάληπτο “Theogonia” αλλά και το στιβαρό “Aealo” οι R.C. επέστρεψαν με το πιο ατμοσφαιρικό και εσωτερικό ίσως άλμπουμ τους. Το «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού».

«Αυτό το πολυπολιτισμικό άλμπουμ  που βγάλαμε ήταν οι ανησυχίες  μου τα τελευταία χρόνια και πιστεύω βγήκε κάτι με αυτή την κυκλοφορία. Πραγματικά δεν ξέρω πως θα είναι το μέλλον.

Σίγουρα θα είναι κάπως διαφορετικό  γιατί δεν μου αρέσει να βγάζω  κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι πρόκληση για μένα να βγάζω κάτι εύκολο. Θα είναι κάτι διαφορετικό, metal στα πρότυπα των Rotting Christ”.

Πέρα από τις πωλήσεις των  άλμπουμ και τους διακρίσεις ο  ηγέτης του συγκροτήματος επιμένει να δηλώνει πως το πιο σημαντικό  είναι να ταξιδέψει ο κόσμος με την μουσική του.

 

Για μένα είναι κάτι πολύ απόκρυφο και σκοτεινό κάτι που ήθελα να κάνω και πραγματικά χαίρομαι όταν ο κόσμος παίρνει το συγκεκριμένο μήνυμα. Είναι πολύ νωρίς ακόμη, πολύ θετική η πρώτη ανταπόκριση.

Ο κόσμος κάθεται και μας ακούει μετά από 25 χρόνια. Κρατάει το ενδιαφέρον του κόσμου ζωντανό και αυτό μας χαροποιεί. Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε πως ο κόσμος το ακούει. Είναι μεγάλη χαρά να μπορώ να ταξιδέψω τον κόσμο για μία ώρα να αποδράσει από την πραγματικότητα».

Η ζωή στον δρόμο όλα αυτά τα χρόνια μόνο εύκολη δεν είναι. Οι εκπλήξεις  και τα αναπάντεχα γεγονότα ουκ ολίγα. Ο κίνδυνος ελλοχεύει σε κάθε βήμα…

«Πάρα πολύ. Απειλές για βόμβες,  φασαρίες στο δρόμο,  ήθελαν κάποιοι να ακυρωθούν τα live μας, προβλήματα με τους promoters που δεν μας πλήρωναν μας άφηναν στον δρόμο.

Είναι ο λεγόμενος rock n’ roll τρόπος ζωής. Δεν είναι τόσο στρωμένος με ροδοπέταλα όσο νομίζουν πολλοί. Πρέπει να είσαι αγωνιστής, μαχητής για να αντέξεις τόσο αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να κάνεις πολλές θυσίες, ειδικά στην κοινωνική σου ζωή είσαι λίγο στον αέρα.»

Ο Σάκης Τόλης δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του για τις αιτιάσεις του θρύλου των Megadeth, Dave Mustaine σχετικά με το όνομα του ελληνικού συγκροτήματος που οδήγησε σε ακύρωση συναυλιών.

«Δεν  είχα ποτέ κάποιο άλμπουμ τους εκτός από το “Killing My Business”.  Δεν μου άρεσαν ποτέ οι Μegadeth. Υπήρξαν κάποια προβλήματα με τον Mustaine σε κάποια φεστιβάλ. Δεν μου αρέσει ο συντηρητισμός να υπάρχει στον χώρο μας.

Η τέχνη αποτελεί φωλιά για κάθε  ιδέα που μπορεί να υπάρχει. Πρέπει η τέχνη να φέρνει οποιαδήποτε ιδέα και ας είναι ακραία. Δεν υπάρχει και ας είναι ακραία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εκφραστείς».

Η νοοτροπία και η εσωστρέφεια  αποτελεί σύμφωνα με τον τραγουδιστή  και κιθαρίστα των Rotting Christ τροχοπέδη για την εξέλιξη των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ταλέντο υπάρχει.

«Η  Ελλάδα βγάζει καλούς καλλιτέχνες. Το μόνο που μας λείπει είναι η νοοτροπία. Είμαστε λίγο εγκλωβισμένοι μέσα στο χωριό μας που λέγεται Ελλάδα. Υπάρχει εσωστρέφεια, θεωρούμε πως κάνοντας κάτι εδώ είμαστε καλυμμένοι και είμαστε μάγκες στη γειτονιά μας Δεν μου αρέσει αυτή η νοοτροπία.

Εγώ βλέπω τα πράγματα παγκοσμιοποιημένα  πρέπει να σπρώξεις τη μουσική σου  όσο μπορείς σε κάθε μέρος του  πλανήτη. Η μουσική φέρνει τους πολιτισμούς  πιο κοντά. Υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες οι οποίοι ελπίζω να αλλάξουν νοοτροπία. Κάτι που γίνεται στο metal και πραγματικά με χαροποιεί. Βλέπουμε νέα παιδιά να παίρνουν τους δρόμους και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ».

Η ανταπόκριση των Ελλήνων fans απέναντι στους Rotting Christ πλέον είναι συγκλονιστική.

«Τα τελευταία χρόνια ναι, περάσαμε κάποια πέτρινα χρόνια ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Ο κόσμος μετά από τόση δουλειά δείχνει σεβασμό στην μπάντα. Εμείς το συνεχίζουμε, παίζουμε για την ιδέα δεν με ενδιαφέρει να δείχνω την μούρη μου».

Το  συγκρότημα παρότι θα μπορούσε να μεταφέρει  την έδρα του στο εξωτερικό όπου υπήρχαν πολλές προτάσεις θέλησε να παραμείνει στα πάτρια εδάφη και να παλέψει.

«Είμαστε  ιθαγενείς, μας αρέσει ο τόπος μας. Ο τρόπος ζωής του Έλληνα πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα. Προτιμώ να κάθομαι και να παλεύω εδώ πέρα και να προσπαθώ να διώξω αυτή την μιζέρια που υπάρχει.

Δεν είμαι σε αυτούς που τα βλέπουν όλα αρνητικά . Πιστεύω κάτι καλό θα βγει μέσα από αυτό δεν μπορεί ένας πολιτισμός που υπάρχει χιλιάδες χρόνια να εξαφανιστεί από μία κρίση. Θα επιστρέψουμε και η νέα γενιά θα αλλάξει τα πράγματα και θα γίνουν καλύτερα».

Ο Σάκης Τόλης από τους πλέον  πολυταξιδεμένους Έλληνες καλλιτέχνες  μεταφέρει στο ONEMAN την πραγματική εικόνα που έχουν σχηματίσει στο εξωτερικό για την σημερινή εικόνα της Ελλάδας.

«Πέρυσι φοβόμουν πως θα μας κράξουν. Παντού έβλεπα αλληλεγγύη ως λαός. Μην βλέπεις τι λένε τα κανάλια. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι χαβαλέδες, κάποιοι μεθυσμένοι που θα πουν την εξυπνάδα τους, αλλά και αυτοί κατά βάθος δεν το νιώθουν.

Ξέρουν  και αυτοί τι τραβάνε στη χώρα τους και αυτοί άνθρωποι είναι της ίδιας τάξης με εμάς είναι και βλέπουν πως αργά η γρήγορα μπορεί να συμβεί το ίδιο και σε αυτούς.

Εμείς προσπαθούμε κάνουμε εξαγωγή  πολιτισμού όσο μπορούμε από τη μεριά  μας το παλεύουμε και ελπίζω όλοι οι Έλληνες να παλέψουμε για να έρθει μία καλύτερη μέρα».

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρηση ο  frontman των Rotting Christ στο ONEMAN.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

ΜΟΥΣΙΚΗ