ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις συναυλίες του Κωστή Μαραβέγια δεν πας (μόνο) για τα τραγούδια του

Το κορίτσι που παρακολούθησε οκτώ σερί συναυλίες του τραγουδιστή σε ένα χρόνο (χωρίς να είναι αυτό που κάθισε στο παγκάκι μαζί του) μοιράζεται την εμπειρία του.

Με αφορμή την σημερινή live εμφάνιση του Κωστή Μαραβέγια στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή ‘Πεζοί στον Αέρα‘ με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και την Φωτεινή Λαμπρίδη, θυμηθήκαμε ένα καλοκαίρι στο δρόμο με πολλά πολλά live και ακόμη περισσότερο χορό.

Πιο χαμηλά Κωστή, Πιο χαμηλά Κωστή, μαζί σου και άλλο πέφτουμε χαμηλά.

Την επομένη της πρώτης συναυλιακής μου γνωριμίας με τον Κωστή Μαραβέγια, η Λόλα κέρδισε τουλάχιστον άλλα 1000 κλικ στο Youtube. Με θυμάμαι χαρακτηριστικά να ψελλίζω στον εαυτό μου ένα ‘έλα, τελευταία φορά, τελευταία φορά‘ και να πατάω το play. Ναι, τις μισές και βάλε φορές, πέρα από το να μιλάω μόνη μου, χόρευα και μόνη μου.

Τι πιο απελευθερωτικό ε;

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι η όλη εικόνα ελευθερίας που μπορεί να έχεις φτιάξει τώρα στο μυαλό σου με ένα κορίτσι που στριφογυρνάει ρυθμικά τη λουλουδάτη φούστα του μπροστά από έναν υπολογιστή, δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να αγγίξει την πραγματικότητα που έζησε ο ίδιος άνθρωπος ακούγοντας live το ίδιο τραγούδι.

Κατά έναν μαγικά περίεργο τρόπο, η όλη επιτυχία του Κωστή Μαραβέγια κρύβεται στη δύναμη του live. Και του δικού του, πάντοτε λουλουδάτου πουκάμισου που κάνει τις φούστες, τα φουστάνια, τα σοβαρά παντελόνια, τα σκισμένα τζιν, τα καθωσπρέπει κουστούμια να βγαίνουν για λίγο από τις κομψές ραφές τους και να αφήνονται σε μία μελωδία που τα κάνει όλα να μοιάζουν ‘πεπαλαιωμένα μοντέρνα’.

Αυτή η κομψοντυμένη άλλη εποχή που κρύβει λίγη ανεμελιά παραπάνω. Αυτή είναι η επιτυχία του Κωστή Μαραβέγια

Και το live‘, σπεύδει να συμπληρώσει ο εξωτερικός παρατηρητής που σε καθεμία από τις επόμενες 7 συναυλίες που ακολούθησαν της πρώτης που ανέφερα παραπάνω, έκανε την ουρά μου. Και χόρευε στα κρυφοφανερά πίσω από τις φούστες των κοριτσιών που χαμογελαστά λικνίζονταν στους ρυθμούς του Κωστή Μαραβέγια. Του τύπου που εντελώς αναπάντεχα υποστηρίζει το φλωράλ σε βαθμό που το έχει κάνει σήμα κατατεθέν του. Και ανεπίσημο dress code στις συναυλίες του.

Με μουσικό πλαίσιο μία αργή μπόσα νόβα, θέλω με απολογητικό ύφος να παραδεχτώ ότι δεν έχω ιδέα πώς έγινε και μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες βρέθηκα σε οκτώ διαφορετικές συναυλίες του Κωστή Μαραβέγια. Ή ενός καλλιτέχνη γενικότερα. Μαζί με την αλήθεια ότι μιλάμε για μία προσωπική πρωτιά που δεν έχει σπάσει ακόμα, πρέπει να προσθέσω ότι δεν έχω ιδέα πώς συνέβη.

 

Ωστόσο, το καλοκαίρι έφυγε που λέει και ο Κωστής και με βρήκε να έχω στο ενεργητικό μου την εμπειρία Μαραβέγια τόσο σε Αττική όσο και σε επαρχία. Α ναι, η μία από τις οχτώ φορές ήταν στη Σύρο. Εντάξει, μην τα ρωτάς, ήμουν εκεί, έμαθα ότι έχει συναυλία, το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα να ψάχνω πώς να βολέψω στο ίδιο κρεβάτι δύο γυναίκες σε μία βραδιά.

Πράγματι, αυτή η κλασική ατάκα των παλαιών που τώρα έχει γίνει λίγο πασέ, το ‘μα, μάγια σου έχει κάνει βρε παιδί μου‘ θα μου ταίριαζε τάλε εκουάλε. Γιατί εδώ που τα λέμε τον Μαραβέγια αν απλώς ανοίξεις ένα Youtube και βάλεις τα τραγούδια του να παίζουν, εντάξει, ναι ‘καλός είναι ‘ θα πεις αλλά ‘οκ’. Ε, αν τον δεις στο live παρέα με το ακορντεόν του και με το όλο vibe του κοινού του, θα βάλεις στοίχημα ότι δεν παίζει αυτός ο γλυκανάλατος (σόρι) τυπάκος με το φλωράλ πουκάμισο μπορεί να κάνει τέτοιο κέφι. Να κάνει αυτήν την ‘ωραία ατμόσφαιρα’ όχι κοροϊδευτικά όπως θα έλεγε και ο Αυλωνίτης αλλά ουσιαστικά.

Ο Μαραβέγιας κατά κάποιον τρόπο έχει καταφέρει να εκπροσωπεί το πασέ που πάντοτε θα είναι στη μόδα

Οι παρελθοντολάγνοι του ‘κάθε πέρσι και καλύτερα’ και του ‘παλιά, ξέρανε πώς να διασκεδάζουν’, θα με καταλάβουν αφού δεν μπορούν να βρουν μια (διασκέδαση) που να της μοιάζει. Και οι φύσει αισιόδοξοι θα με καταλάβουν αφού, στον Μαραβέγια ο χωρισμός, η απάτη, η στεναχώρια πάνε μαζί με παλαμάκια και λικνίσματα. ‘Πάρε χρώμα από τις πληγές σου, ντύσου κόκκινα’ σου λέει ο άνθρωπος.

 

Οι μόνοι που μάλλον δεν θα με καταλάβουν, είναι οι ξενερωμένοι με την ατάκα για το κορίτσι και το παγκάκι. Για την όποια βαριέμαι αλήθεια να πάρω θέση μιας και το ‘ωτισουπε’ μου αρέσει να το χρησιμοποιώ μόνο για τους φίλους μου. Το μόνο που έχω να πω σε πλήρη συμφωνία με όλα αυτά που συζητάμε παραπάνω είναι ότι χωρίς να τον υποστηρίζω (δεν τον ξέρω τον άνθρωπο) έχω την εντύπωση ότι έχει μπει τόσο πολύ στη φιλοσοφία της παλιάς εποχής που παίζει και σοβαρά να το εννοούσε. Να μην το είπε έτσι δηλαδή.

Ξέρεις όλοι αυτοί που θέλουν να ζουν είτε στο παλιά είτε στο μετά έχουν αυτό το καλό-κακό χαρακτηριστικό: Δεν τους αφορά τίποτα από αυτά που συμβαίνουν στο τώρα. Ούτε τους αγγίζουν. Ούτε καν τα βλέπουν. Είναι κάτι σαν τον έρωτα που τόσο στηρίζει ο Κωστής Μαραβέγιας. Ποιος ερωτευμένος ασχολείται με λογαριασμούς της ΔΕΗ;

(ελπίζω όχι πολλοί)

Υ.Γ.: Φαν και μη, να ξαναπούμε ότι ο Κωστής Μαραβέγιας θα είναι σήμερα live στις 17.00 στο ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή ‘Πεζοί στον Αέρα‘ με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη.

(Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency)