ΒΙΒΛΙΟ

5 βιβλία που υπόσχονται να σου αλλάξουν τη ζωή και 1 που μπορεί

'Οταν ο Jorge Bucay ξόρκισε το φάντασμα του Paulo Coelho. Ή αλλιώς, έλεος πια με το σύμπαν που συνωμοτεί.

Στο ONEMAN παίρνουμε στα σοβαρά τα βιβλία που διαβάζουμε. Ακόμη και αυτά που είναι γεμάτα διδαχές και προβλέψεις για το μέλλον. Αυτό που δεν κάνουμε είναι να τα παίρνουμε τοις μετρητοίς. Εκτός κι αν πρόκειται για μερικά αριστουργήματα, στα οποία ο συγγραφέας μας κάνει τη χάρη να μην παριστάνει τον δάσκαλο. Τα 5 βιβλία που θα δεις παρακάτω δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το τελευταίο, ναι.

“Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος” του Aldous Haxley

 

Περίπου όσο θα σου άλλαζε τη ζωή και το “1984”. Στον “Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο” του Haxley, μπορείς να δώσεις τεράστιο credit στο ότι ο συγγραφέας προέβλεψε 70 χρόνια πριν και σε μεγάλο βαθμό τη μορφή του σημερινού ολοκληρωτισμού, γράφοντας για μια μελλοντική κοινωνία ανθρώπων που ζουν σαν ρομποτάκια, με την τεχνολογία στα χέρια της εξουσίας και τις σκοτεινές διαθέσεις της. Σίγουρα πρόκειται για ένα εξαιρετικό και αναπάντεχα εύστοχο βιβλίο, αλλά δύσκολα θα αλλάξει τις συνήθειές σου το επόμενο πρωί. Μήπως γιατί ζεις ήδη σαν ρομπότ; Hope not.

“Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή” του Dan Millman

 

Λανσαρισμένο ως το βιβλίο που έχει αλλάξει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, η προσπάθεια του Millman μετά από χρόνια αναζήτησης και ψυχοσωματικών τεχνικών είναι καλή, αλλά συντρίβεται πάνω σε κλισέ διδαχές. Η συνάντηση ενός φιλόδοξου νεαρού αθλητή με τον μυστηριώδη, σοφό Σωκράτη αλλάζει σταδιακά τον τρόπο που σκέφτεται/φέρεται ο πρωταγωνιστής, αλλά δύσκολα και ο αναγνώστης. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με τον Νικ Νόλτε στο ρόλο του “σοφού”, με επιεικώς μέτρια αποτελέσματα.

“Το Μυστικό” της Rhonda Byrne

 

Το βιβλίο βασίζεται στο κοελικό “Όταν επιθυμείς κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις/αποκτήσεις/whatever”. Μόλις επιστρέψεις από την τουαλέτα μετά την ξαφνική ανακατωσούρα, μάθε ότι το περιβόητο Μυστικό του βιβλίου είναι η “δύναμη της έλξης”, η οποία σε συνάρτηση με το πόσο θετικά ή όχι σκέφτεσαι, έλκει πάνω σου αντίστοιχα θετικές ή μη εξελίξεις. Ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Και αυτό το (και καλά) life-changing best-seller έγινε ταινία. Τυχαίο;

“Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις” του Leo Buscaglia

 

Και μόνο που το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφεται ως “θησαυρός” και “ατελείωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μία καινούργια διάσταση στην προσωπικότητα τους” στο site της Πρωτοπορίας”, καταλαβαίνεις περί τινος πρόκειται. Χωρίς καμία πρόθεση υποτίμησης του έργου του Μπουσκάλια, τα βιβλία που υπονοούν ότι έχουμε πάρει τη ζωή μας λάθος (που λέει κι ένα τραγούδι νομίζω) μας προκαταβάλουν αρνητικά. Γι’ αυτό και οι συμβουλές του συγγραφέα-καθηγητή είναι σαν να πέφτουν στο τείχος που στήνεται από το “δάχτυλο που κουνιέται επιδεικτικά στη μούρη σου” (μήπως να γράψω κάνα βιβλίο;).

“Το Εγχειρίδιο του πολεμιστή του Φωτός” του Paulo Coelho

 

Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτός ο genre από μόνος του συγγραφέας. Αυτός που έγραψε τον “Αλχημιστή”, έσπασε τα ταμεία και είπε να γράφει συνέχεια την ίδια ιστορία καμουφλαρισμένη και στα περισσότερα από τα επόμενα βιβλία του. Το εγχειρίδιο όπως προδίδει και το τίτλος του βιβλίου θεωρεί ότι είσαι ή ότι μπορείς να γίνεις ένας πολεμιστής και σου δίνει κατευθύνσεις. Μικρός ήθελα να μοιάσω στον Ultimate Warrior. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία βερσιόν πολεμιστή που μ’ ενδιέφερε να γίνω. Ευχαριστώ.

Και το βιβλίο που δεν υπόσχεται, αλλά μπορεί…

“Ιστορίες να σκεφτείς” του Jorge Bucay

 

Πολλά, μικρά διηγήματα που το πρώτο που θα σε κάνουν να σκεφτείς είναι το πού έχεις το μολύβι σου για να σημειώσεις, υπογραμμίσεις, για να μην ξεχάσεις δηλαδή, λέξεις και προτάσεις που όντως γράφτηκαν για σένα, χωρίς ούτε να πλασάρονται ως συμβουλές ούτε ως παρατηρήσεις. Ο ψυχοθεραπευτής Bucay απλά γράφει ιστορίες άλλων που “σκούντηξαν” και τον ίδιο, αλλά και δικές του που σκουντάνε εσένα, ακριβώς γιατί εσωκλείουν την παραδοχή ότι όλοι υποπίπτουμε χοντρικά στα ίδια λάθη (πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο Bucay.

Οι “Ιστορίες να σκεφτείς” είναι ένα βιβλίο που αποκλείεται να διαβάσεις μόνο μία φορά (είναι έτσι κι αλλιώς σύντομο) και που πιθανότατα θα χρειαστεί να κρατάς πάνω σου ώστε να παραπέμπεις άμεσα σε αυτό, κάθε φορά που διηγείσαι κάποια από τις ιστορίες του στους κολλητούς σου. Το γεγονός ότι απουσιάζουν εμφατικά οι πολλές προστακτικές βοηθάει πολύ την κατάσταση. Και κυρίως, την αφομοίωση.