ΒΙΒΛΙΟ

9+1 βιβλία για την Ημέρα του Πατέρα

Η σχέση πατέρα-παιδιών και οι μπαμπάδες ως κινητήρια δύναμη σε μια εορταστική αναγνωστική λίστα.

Παρόντες και απόντες, με θετική και αρνητική επιρροή, με λιγότερη και με περισσότερη αγάπη, οι μπαμπάδες βρίσκονται στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς αλλά και στο επίκεντρο, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, χιλιάδων ιστοριών της λογοτεχνίας και της ποπ κουλτούρας. Σήμερα γιορτάζουν, μια μικρή ευκαιρία για να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να πούμε ένα γεια στους μπαμπάδες μας.

Αλλά επειδή εμείς εδώ μιλάμε πάντα για και με βιβλία, ορίστε 9+1 σύγχρονα μυθιστορήματα που μιλούν για πατεράδες, έχουν στην καρδιά τους τη σχέση πατέρα-παιδιών ή που ο πατέρας είναι μια κινητήρια δύναμη. Καλές αναγνώσεις και χρόνια πολλά μπαμπά!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΟΝΤΑ

Το ‘Εξαιρετικά δυνατά & απίστευτα κοντά’ του Jonathan Safran Foer παρακολουθεί την περιπλάνηση του 9χρονου Όσκαρ στη Νέα Υόρκη, μετά το θάνατο του πατέρα του στην 9/11, στην προσπάθειά του να λύσει το μυστήριο του κλειδιού που ανακαλύπτει σε ένα βάζο στην ντουλάπα του πατέρα του. Το ταξίδι του μικρού ερασιτέχνη ντετέκτιβ θα τον σπρώξει στις ζωές φίλων, συγγενών και αγνώστων και, τελικά, στην ατομική βόμβα της Χιροσίμα και στους βομβαρδισμούς της Δρέσδης.

Το υπέροχο έργο του Foer αποδεικνύει πως η μνήμη των γονιών μας δε σταματά με το θάνατό τους. Μέσα από τα μάτια του μικρού Όσκαρ, η ζωή του μπαμπά του, αλλά και των δικών του γονιών, ζωντανεύουν μέσα από μια μεγάλη αναζήτηση. Γλυκό, τρυφερό, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να σας κάνει να κλάψετε.

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το ‘Ο κήπος του Θεού’ του Jan Siebelink είναι η ιστορία μιας σχέσης πατέρα-γιου. Ο Χανς Σίβες έχει μια βαθιά θρησκευτική εμπειρία σε μια αποφασιστική στιγμή της ζωής του και είναι απόλυτα πεπεισμένος πως είχε μια απευθείας επαφή με τον Θεό. Στη συνέχεια όμως χάνει το έλεγχο του εαυτού του και την επαφή του με το περιβάλλον του, κάτι που θα απειλήσει το γάμο και τη σχέση του με τους 2 γιους του. Ένα σκληρό βιβλίο για την πιο ακραία μορφή της θρησκευτικής πίστης και το κενό που αφήνει η έλλειψη της αγάπης ενός γονιού.

Σκληρό, το μυθιστόρημα του Ολλανδού συγγραφέα θα προκαλέσει σφίξιμο στο στομάχι του αναγνώστη, ένας πικρός και σκοτεινός φόρος τιμής του Siebelink στον πατέρα του και μια καταγραφή του ακραίου θρησκευτικού δογματισμού που μας γυρνά 90 χρόνια πριν.

Ο ΔΡΟΜΟΣ

Το μυθιστόρημα που ο Cormac McCarthy έγραψε το 2006 και σημείωσε τεράστια εκδοτική και λογοτεχνική επιτυχία μιλά για την πορεία ενός πατέρα και ενός γιου μέσα σε μια κατεστραμμένη χώρα, με προορισμό τη θάλασσα.

Ο αγώνας για επιβίωση των δύο χαρακτήρων είναι αυτό που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας μέσα από το ‘Ο δρόμος’, εκεί όπου συναντούν εξαθλιωμένους ανθρώπους όπως και οι ίδιοι, αλλά και ανθρώπους που έχουν ξεπέσει στο χαμηλότερο σημείο της ανθρώπινης ύπαρξης, εκεί όπου θα κινδυνέψουν ξανά και ξανά με φόντο τον γκρίζο κόσμο τους κι εκεί όπου τα μόνα τους εφόδια είναι τα ρούχα που φορούν κι ελάχιστα τρόφιμα και το μόνο τους όπλο η ύπαρξη του ενός για τον άλλο.

Μια μετα-αποκαλυπτική ιστορία για τη σχέση πατέρα και γιου μέσα στην απόλυτη κατάρρευση του πολιτισμού κι ένα από τα έργα του 21ου αιώνα που αξίζει να διαβάσετε.

Η ΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ

Ένα σύντομο βιβλίο και από τις καλύτερες νουβέλες που διαβάσαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, το βιβλίο του Max Porter είναι ένα ασυνήθιστο πορτρέτο της θλίψης.

Αφορά 2 αγόρια, που θρηνούν μαζί με τον πατέρα τους το θάνατο της μητέρας τους και δέχονται την επίσκεψη ενός κορακιού, που μένει μαζί τους μέχρι “να μην το χρειάζονται άλλο”. Ένα έργο ιδιαίτερο, αστείο και σπαρακτικό ταυτόχρονα, με επίκεντρο έναν μελαγχολικό πατέρα που βρίσκεται κοντά στην κατάθλιψη και δυο παιδιά που μιλούν με μια φωνή για την απώλεια. Πρόζα, ποίηση και παραμύθι μαζί, για μια οικογένεια που ψάχνει τρόπο να προχωρήσει.

ΤΡΑΓΟΥΔΑ, ΑΤΑΦΟ ΠΟΥΛΙ

Το μυθιστόρημα της Jesmyn Ward, που βραβεύτηκε με το εθνικό λογοτεχνικό βραβείο της Αμερικής και κέρδισε αρκετές ακόμα υποψηφιότητες και θέσεις σε λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2017, είναι μια ιστορία για, πραγματικά και μεταφορικά, φαντάσματα.

Ο Μάικλ, ο λευκός πατέρας της οικογένειας της Λιόνι, μιας μαύρης μητέρας που παλεύει με τον εθισμό και του Τζότζο, του γιου τους που ζει με τους παππούδες του και τη μικρή του αδερφή Κέιλα, είναι απών. Βρίσκεται σε μια φυλακή του Μισισίπι, εκεί που θα ταξιδέψουν οι Λιόνι και τα παιδιά για να ξαναγίνουν μαζί του μια κανονική οικογένεια, όμως το γεγονός πως ο ξάδερφος του Μάικλ έχει σκοτώσει, όπως λέει ο ίδιος κατά λάθος, τον αδερφό της Λιόνι ίσως είναι κάτι που κανείς τους δεν μπορεί να ξεπεράσει.

  Παρόλο που το βιβλίο μιλά για τον υφέρπων ρατσισμό, την πολυπλοκότητα του Αμερικανικού Νότου και τη μητρότητα, η απουσία του Μάικλ από τη ζωή της οικογένειας είναι μια τεράστια παρουσία που οδηγεί την πλοκή και τους χαρακτήρες. Ο Μάικλ μπορεί να μη βρίσκεται μαζί τους στο ταξίδι τους, αλλά η φιγούρα του ρίχνει τη σκιά της σε όλα τα πρόσωπα της ιστορίας.

Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Μια μαγική ιστορία που μιλά για τα ίδια τα βιβλία είναι το ‘Η σκιά του ανέμου’ του Carlos Ruiz Zafón. Το ταξίδι του Ντάνιελ ξεκινά από μια μυστική βιβλιοθήκη, εκεί που όλα τα ξεχασμένα βιβλία περιμένουν τον αναγνώστη που θα τους δώσει μια νέα ζωή. Εκεί ο Ντάνιελ επιλέγει ένα βιβλίο που θα τον συναρπάσει και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει κι άλλα βιβλία του ίδιου συγγραφέα. Στην προσπάθειά του όμως αυτή αντιλαμβάνεται πως κάποιος καταστρέφει τα αντίτυπα των έργων του συγκεκριμένου συγγραφέα και πως το δικό του είναι το τελευταίο που υπάρχει.

Και μπορεί ο Ντάνιελ να είναι ο ήρωας του μυθιστορήματος, αλλά η ευγενική, βιβλιόφιλη φιγούρα του πατέρα του είναι αυτή που βάζει σε κίνηση την πλοκή της ιστορίας. Ο κύριος Σέμπερε είναι ένα μοντέλο πατρικής αγάπης: Μαθαίνει στο γιο του να αναζητά την αλήθεια και να ορθώνει το ανάστημά του σε εκείνους που επιθυμούν να κρατούν δέσμιους τους άλλους, κάτω από οποιοδήποτε κόστος.

ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Ένα εκπληκτικό nonfiction βιβλίο, στο οποίο ο Daniel Mendelsohn (μεταξύ άλλων και μεταφραστή στα αγγλικά των έργων του Καβάφη) μιλά για την προσπάθεια του πατέρα του Τζέι να γνωρίσει καλύτερα τη σπουδαία λογοτεχνία του κόσμου και τον ίδιο του το γιο, όταν σε ηλικία 81 ετών αποφασίζει να παρακολουθήσει το σεμινάριο του Daniel στο Κολέγιο Μπαρντ που έχει θέμα την ‘Οδύσσεια’.

Το σεμινάριο του Mendelsohn, που έγινε την άνοιξη του 2011, μιλούσε για τα θέματα της σχέσης πατέρα και γιου, της εκπαίδευσης και της ταυτότητας στο Ομηρικό έργο και μέσα από το ‘Μια Οδύσσεια’ χρονογραφείται το ταξίδι αυτών των δύο ατόμων προς την αλληλοκατανόηση. Μέσα από ένα κείμενο γεμάτο συναίσθημα και με πολλαπλά επίπεδα, το βιβλίο μας δίνει μια βαθιά, οξυδερκή ματιά στη σχέση πατεράδων και γιων.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ

Ο μπαμπάς της Φέιθ έχει πεθάνει κάτω από παράξενες συνθήκες και οι ίδια είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια. Βρίσκει τα ημερολόγια του νεκρού πατέρα της και μέσα σε αυτά ένα παράξενο δέντρο που τρέφεται με ψέματα και αποκαλύπτει αλήθειες. Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα;

Ο πατέρας στην ιστορία της Frances Hardinge, μια μίξη φανταστικού και ιστορικού μυθιστορήματος, μπορεί να μη ζει πια, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο όσων συμβαίνουν στο ‘Δέντρο των ψεμάτων’ και οι περιπέτειες της Φέιθ ακολουθούν τη ζωή του. Άλλωστε η επιρροή των γονιών στις ζωές μας δε σταματά με το θάνατό τους, όπως είπαμε και παραπάνω.

Το βιβλίο αγγίζει το θέμα της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, αλλά και των ρόλων και των προσδοκιών για τα φύλα, τοποθετημένο στον 19ο αιώνα της Βικτωριανής Αγγλίας και έχει βραβευτεί με το Costa Book of the Year για το 2015.

ΘΑΥΜΑ

Το νεανικό μυθιστόρημα της R.J. Palacio μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο και είναι μια γλυκιά ιστορία με πρωταγωνιστή τον Όγκι, ένα αγόρι που γεννήθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο.

Η feel good ιστορία του βιβλίου περιλαμβάνει το περιβάλλον του Όγκι, τους γονείς και τους συμμαθητές του στο νέο του σχολείο. Μέσα από τα μάτια του μικρού και με φόντο τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, ο αναγνώστης παρακολουθεί την προσπάθειά του να κάνει φίλους, να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, να σταματήσει να αισθάνεται διαρκώς διαφορετικός και απομονωμένος από όλους.

Ο μπαμπάς του Όγκι, ο Νέιτ, όπως και η μαμά του, είναι σύμμαχοι του γιου του σε αυτή του την προσπάθεια. Προσπαθεί να δώσει στον Όγκι την τελική επιλογή του αν θα πάει σε κανονικό σχολείο ή αν θα συνεχίσει να κάνει τα μαθήματά του στο σπίτι μαζί με τη μητέρα του. Νοιάζεται για τον μικρό του γιο και κάνει τα αδύνατα δυνατά για αυτόν και την αδερφή του Όγκι, αν κι εκείνη νιώθει μερικές φορές παραμελημένη λόγω της προσοχής των γονιών της στα προβλήματα του Όγκι.

ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ

Μπορεί το βιβλίο της Tara Westover να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά, αλλά το περιμένουμε μέσα στο επόμενο διάστημα από τις Εκδόσεις Ίκαρος, οπότε αξίζει να μιλήσουμε από τώρα για αυτό.

Το ‘Μορφωμένη’ περιγράφει το πώς η συγγραφέας μεγάλωσε σε μια οικογένεια που πίστευε πως ο κόσμος τελειώνει, ζούσε στα βουνά, ο φονταμενταλιστής Μορμόνος πατέρας της απαγόρευε τους γιατρούς και τα νοσοκομεία και η ίδια ποτέ μέχρι τα 17 της δεν είχε πατήσει το πόδι της στην τάξη ενός σχολείου. Το συγκλονιστικό βιβλίο περιγράφει όλα αυτά τα γεγονότα, μαζί με την προσπάθεια της Westover να σπουδάσει. Πρόκειται σίγουρα για το nonfiction ανάγνωσμα της περασμένης χρονιάς, ένα συγκλονιστικό πορτρέτο για την ίδια την Westover και μια ιστορία που μιλά για εκπαίδευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό και τη δύναμη της θέλησης. Το περιμένουμε με ανυπομονησία.