ΒΙΒΛΙΟ

Φτιάξε τη μικρή βιβλιοθήκη σου για την παραλία

Από Ian Rankin μέχρι Gillian Flynn, τα βιβλία τσέπης είναι το must και αυτό το καλοκαίρι. Μπόνους, καλοκαιρινός διαγωνισμός με κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα για μίνι διακοπές στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και παρότι όλα κύλησαν μια χαρά, η θάλασσα ήταν ζεστή, τα βράδια όμορφα, οι γαρίδες νόστιμες και τα κοκτέιλ δροσερά, αντιμετώπισα δύο μεγάλα προβλήματα. Τα κουνούπια και πως το βιβλίο που πήρα μαζί μου τελείωσε μόλις στην πρώτη ημέρα των μίνι διακοπών μου. Ναι, ξέρω, πολύ κακός υπολογισμός από μέρους μου, το αναγνωρίζω, όλοι κάνουμε λάθη.

Για το πρώτο λίγα πράγματα μπορούσα να κάνω, μιας και τα λυσσασμένα δεν καταλαβαίνουν πια ούτε από σιτρονέλες, ούτε από φιδάκια, ούτε από εντομοαπωθητικά απεμπλουτισμένου ουρανίου απ’ ό,τι φαίνεται. Για το δεύτερο όμως η κρίση απετράπη αρκετά εύκολα: Πήγα μια βόλτα μέχρι το πιο κοντινό μου σουπερμάρκετ.

Εκεί, ανάμεσα στα ράφια με τα προϊόντα που κάθε τουρίστας χρειάζεται, βρήκα και το stand της σειράς ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ POCKET, δηλαδή μακράν των πιο βολικών βιβλίων για το καλοκαίρι. Από εκεί διάλεξα τα ‘Απόψε δεν έχουμε φίλους’ της Σοφίας Νικολαΐδου και ‘Η μάγισσα’ της Camilla Lackberg, 2 από τα 18 παρακαλώ νέα βιβλία της σειράς που κυκλοφόρησαν μέσα στον προηγούμενο μήνα και οι υπόλοιπες διακοπές προχώρησαν χωρίς άλλα προβλήματα.

Σίγουρα έχετε δει τα Pocket στην παραλία τα τελευταία πέντε καλοκαίρια, αφού από το 2014 όταν πρωτοκυκλοφόρησαν βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των ελλήνων αναγνωστών, λόγω του συνδυασμού ευκολίας χρήσης, διαθεσιμότητας σε κάθε σημείο της Ελλάδας, χαμηλής τιμής και υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας. Αλλά ας τα πάρουμε όλα αυτά με τη σειρά.

Τα βιβλία της σειράς είναι πραγματικά τα βιβλία των διακοπών. Θα μπορούσαν και να λέγονται απλώς ‘Βιβλία των διακοπών’, δεν ξέρω, ιδέες δίνω εγώ τώρα. Έχετε θέμα με τον χώρο των αποσκευών σας και δεν χωράνε όσα βιβλία θέλετε να πάρετε μαζί σας; Θέλετε να μην κουβαλάτε κάτι ογκώδες στην παραλία; Χρειάζεστε ένα βιβλίο για το ταξίδι σας με το πλοίο ή το αεροπλάνο; Τα Pocket έχουν το πιο βολικό, συμμαζεμένο μέγεθος που μπορείτε να βρείτε στα βιβλιοπωλεία, σίγουρα χωράνε κάπου μαζί με την πετσέτα και το αντηλιακό σας. Και μιλάμε για μεγάλα, πολυσέλιδα μυθιστορήματα και όχι νουβέλες ή μικρά κείμενα, έτσι;

Είστε ξεχασιάρηδες όπως εγώ ή ξεμένετε γρήγορα από αναγνωστικό υλικό και ψάχνεστε; Τα ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ POCKET βρίσκονται σε πολλά σημεία πώλησης πέρα των βιβλιοπωλείων. Εγώ τα βρήκα στο πιο βολικό για μένα σούπερ, ενώ δεν υπάρχει βιβλιοπωλείο που να μην έχει μια μεγάλη ποικιλία τίτλων της σειράς. Κάντε μια βόλτα στο μέρος όπου παραθερίζετε, δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα βρείτε κάμποσα από αυτά για να επιλέξετε το επόμενο (ή τα επόμενα, who forbids you) αναγνώσματά σας.

Προτιμάτε να ξοδέψετε τα λεφτά σας σε μπύρες και καλαμαράκια; Κανένα πρόβλημα, οι τιμές των 18 νέων τίτλων κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που πικάρουν στα €8.80 και πέφτουν μέχρι και στα €5.50. Σας αρέσει να μετακινείστε μεταξύ διαφορετικών ειδών της λογοτεχνίας; Ανάμεσα στους περισσότερους από 90 τίτλους της σειράς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι θα βρείτε κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ιστορικά μυθιστορήματα, έργα ελλήνων συγγραφέων όπως ο Νίκος Θέμελης, η Τατιάνα Αβέρωφ, ο Κώστας Ακρίβος και η Χίλντα Παπαδημητρίου και φυσικά πάμπολλα έργα αστυνομικής λογοτεχνίας. Ακούστε ονόματα για αυτά τα τελευταία: Jo Nesbo, Gillian Flynn, Ian Rankin, Camilla Lackberg, Arne Dahl, Stuart Neville, James Patterson, χαμός γίνεται.

Δείτε για παράδειγμα τα βιβλία που βρίσκονται ανάμεσα στη φρεσκότερη φουρνιά της σειράς. Υπάρχει διπλός Jo Nesbo, ή μάλλον πρέπει να πω τριπλός αφού, μαζί με το πιο πρόσφατο βιβλίο του με ήρωα τον Χάρι Χόλε που έχει τίτλο ‘Η δίψα’, κυκλοφορεί στα Pocket και η διλογία του ‘Αίμα στο χιόνι’ και ‘Περισσότερο αίμα’. 2 σε 1 δηλαδή. Υπάρχει Χίλντα Παπαδημητρίου με τη δεύτερη περιπέτεια του Χάρη Νικολόπουλου (ναι, και η πρώτη έχει κυκλοφορήσει σε Pocket), το ‘Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς’ όπου μας πηγαίνει στην καλοκαιρινή Αθήνα και στην Κρήτη. Φανταστείτε να κάνετε διακοπές και να διαβάζετε ετούτο το βιβλίο δηλαδή ε; Τρέλα.

Υπάρχει Αναστασία Καλλιοντζή με το ‘Μη μου λες αντίο’ για όσους θέλουν να ζήσουν ένα ερωτικό καλοκαίρι, υπάρχει Karen Blixen με το ‘Πέρα από την Αφρική’ για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε πιο ζεστά κλίματα και να θυμηθούν το σπουδαίο λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε το 1985 στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Meryl Streep και Robert Redford, υπάρχει και Ian Rankin με το ‘Άγιος ή αμαρτωλός’ και την επιστροφή του επιθεωρητή Ρέμπους στο αστυνομικό σώμα. Είπαμε, στα Pocket θα βρείτε βιβλία για όλα τα γούστα και όλες τις διαθέσεις.

Και δεν τελειώσαμε ακόμη. Ανάμεσα στα 18 φρέσκα βιβλία της σειράς υπάρχουν και οι δύο τριλογίες της Μαίρης Κόντζογλου, ‘Οι μεσημβρινοί της ζωής’ και ‘Τα παλιά ασήμια’, που μας γυρνούν σε άλλους τόπους κι άλλες εποχές, το ιστορικό μυθιστόρημα της Μαίρης Μαγουλά ‘Κύματα του Βοσπόρου’ που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη από τη δεκαετία του ‘20 μέχρι τη δεκαετία του ‘60, τα σπουδαία κλασικά έργα των Henry James, ‘Τα λάφυρα του Πόιντον’, και Anatole France, ‘Το νησί των πιγκουίνων’, αλλά και μια ακόμα αγωνιώδη περιπέτεια της Ομάδας Άλφα του Arne Dahl στο ‘Πρελούδιο θανάτου’.

Ας μη μείνουμε όμως μόνο στα νέα βιβλία της σειράς, γιατί έτσι θα χάσουμε τα φοβερά αναγνώσματα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και την τελευταία φουρνιά. Ορίστε λοιπόν τέσσερα από αυτά που έχουν γραφτεί από σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς, το ‘Χωρίς τη μητέρα μου’, μυθιστόρημα της Joyce Oates για την απώλεια, το εμβληματικό ‘Η κυρία Νταλογουέι’ της Virginia Woolf, το συγκλονιστικό θρίλερ της Ισλανδής Yrsa Sigurdardottir, ‘Η εκδίκηση’ και φυσικά τα ‘Αιχμηρά αντικείμενα’ της Gillian Flynn, από το οποίο προέρχεται η νο1 τηλεοπτική σειρά του καλοκαιριού στην Αμερική, με πρωταγωνίστρια την Amy Adams, η οποία προβάλλεται και στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό.

Το καλύτερο βέβαια σας το κράτησα για το τέλος. Μπορεί εσείς να πηγαίνετε τα ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ POCKET στις διακοπές σας αλλά και τα ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ POCKET σας πηγαίνουν διακοπές. Όλο το καλοκαίρι τρέχει από τον εκδοτικό ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης Pocket, που σας προσκαλεί και προκαλεί να διαβάσετε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 5 από τα βιβλία της σειράς, να απαντήσετε σε ερωτήσεις για το καθένα από αυτά και να κερδίσετε μια 3ήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο αλλά και πολλά-πολλά βιβλία. Δηλώνετε συμμετοχή τώρα και ξεκινάτε το διάβασμα!

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Γιατί το ‘Sharp Objects’ θα είναι η σειρά του καλοκαιριού
5 Ευρωπαίοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσεις