ΒΙΒΛΙΟ

Από την αυστραλιανή ενδοχώρα στην έρημο Καλαχάρι: 4 αστυνομικά βιβλία που θα σας ταξιδέψουν ανά τον κόσμο

Τα τέσσερα νέα αστυνομικά βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά φέτος το φθινόπωρο.

Μπορεί να έχουμε αφήσει το καλοκαίρι, την εποχή όπου όλοι εξ ορισμού σκεφτόμαστε τα ταξίδια, αρκετά πίσω μας πλέον και το φθινόπωρο να βρίσκεται εδώ έτοιμο να παραδώσει τη σκυτάλη στον χειμώνα, αλλά πολλοί αναγνώστες γνωρίζουν το μυστικό: Με τα βιβλία μπορεί κανείς να ταξιδεύει 365 ημέρες τον χρόνο σε άλλους τόπους και άλλες εποχές. Είτε έχετε λοιπόν ένα αεροπορικό εισιτήριο τυπωμένο με το όνομά σας για ένα ταξίδι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, είτε οι ημέρες άδειάς σας για το 2019 έχουν τελειώσει, υπάρχουν πάντα οι ιστορίες των βιβλίων για να σας κάνουν να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Και τι καλύτερο αν αυτά τα λογοτεχνικά ταξίδια συνδυάζονταν με ιστορίες γεμάτες αγωνία, που θα έκαναν το αίμα στις φλέβες κάθε αναγνώστη να κυλά λίγο πιο γρήγορα και την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο. Για αυτό όμως είμαστε εμείς εδώ. Για να βρούμε ακριβώς αυτά τα αστυνομικά θρίλερ που θα σας κάνουν να κοιτάτε πάνω από τον ώμο σας όταν τα ξεφυλλίζετε τις νύχτες και που θα σας κάνουν να χαθείτε στις περιπέτειες των ντετέκτιβ που προσπαθούν να λύσουν τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις που έχετε διαβάσει ποτέ.

Άγρια Φύση – Jane Harper

Με μια αθώα πεζοπορία στην ενδοχώρα της Αυστραλίας ξεκινά το μυθιστόρημα “Άγρια φύση” της Jane Harper, της νέας κυκλοφορίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου. Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν για λίγο τις ανέσεις της εργασίας τους και ξεκινούν απρόθυμα για μια πεζοπορία που θα τις φέρει πιο κοντά. Στην πορεία όμως οι πέντε γυναίκες χάνονται στα άγρια δάση της χώρας και όταν βρίσκουν τον δρόμο και πάλι για τον πολιτισμό είναι πια τέσσερις. Η Άλις έχει εξαφανιστεί, κάθε μια από τις τέσσερις γυναίκες έχει και μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του τι ακριβώς συνέβη και ο πράκτορας Άρον Φαλκ προσπαθεί να ξετυλίξει τον μίτο των μυστικών που καλύπτουν την υπόθεση.

Η Harper συνθέτει μια ιστορία που εναλλάσσεται ανάμεσα στο τώρα, στην έρευνα του Φαλκ (που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα Η «ξηρασία») μαζί με τη συνάδελφό του Κάρμεν Κούπερ για το τι έχει συμβεί, και στο πριν, καθώς τα πνεύματα οξύνονται μεταξύ των πέντε γυναικών που προσπαθούν να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Καθώς οι σελίδες του μυθιστορήματος, που αναδείχθηκε σε Βιβλίο της Χρονιάς στα Australian Indie Book Awards του 2018, τρέχουν από τα χέρια του αναγνώστη, η ιστορία κορυφώνεται και κανείς δεν θα μπορέσει να πάρει τα μάτια τους από τις αράδες του.

Τατουάζ – Manuel Vázquez Montalbán

 

Το ίδιο συμβαίνει και με το μυθιστόρημα “Τατουάζ” του θρύλου του ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος Manuel Vázquez Montalbán, το έργο που μας έρχεται από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Αγγελικής Βασιλάκου. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, πρωτοκυκλοφόρησε το 1976 και υπήρξε μόλις η πρώτη περιπέτεια του ιδιωτικού ερευνητή και γαστρονόμου Πέπε Καρβάλιο.

Βρισκόμαστε στην Ισπανία του Φράνκο, εκεί που ο 37χρονος πρώην κομμουνιστής και πράκτορας της CIA Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει να διερευνήσει την υπόθεση ενός άγνωστου άντρα με ένα ασυνήθιστο τατουάζ στην πλάτη, που ξεβράζεται σε μια ακτή της Καταλονίας. Η έρευνα θα φέρει τον Καρβάλιο από τη Βαρκελώνη στο Άμστερνταμ και πίσω στη Βαρκελώνη, κόντρα στη σιγουριά της τοπικής αστυνομίας που πιστεύει πως το έγκλημα έχει να κάνει με τους εμπόρους ναρκωτικών της πόλης.

Η εικόνα της ιδιαίτερης Βαρκελώνης στη δεκαετία του 70 που ζωγραφίζει ο Montalbán στο βιβλίο του, αλλά και οι περιγραφές των φαγητών του καλοφαγά πρωταγωνιστή του, κάνουν το βιβλίο να ζωντανεύει και το μυστήριο της υπόθεσης που ερευνά ο ιδιωτικός ερευνητής Καρβάλιο να μην είναι το μοναδικό σημείο που αξίζει της προσοχής των αναγνωστών.

Φονικό μονοπάτι – Lone Theils

 

Μια δημοσιογράφο βρίσκουμε στο τιμόνι του μυθιστορήματος “Φονικό μονοπάτι” της Δανής συγγραφέα Lone Theils, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη. Αντλώντας από τις δικές της εμπειρίες ως δημοσιογράφου επί 16 χρόνια, η συγγραφέας πλέκει μια ιστορία γεμάτη σασπένς που ασχολείται με το προσφυγικό δράμα. Ένα θέμα επίκαιρο που η Theils μας παρουσιάζει μέσα από ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε του σελίδα.

Ο Μανάς Ισμαήλ είναι ένας Ιρακινός ποιητής βραβευμένος με το Νόμπελ. Μαζί με τη σύζυγό του Αμίνα δραπετεύουν από τη χώρα τους με προορισμό τη Δανία, εκεί που ελπίζουν να χτίσουν μια καλύτερη ζωή. Στη διάρκεια του ταξιδιού όμως οι δυο τους χωρίζονται. Ο Μανάς καταλήγει σε έναν καταυλισμό προσφύγων, αλλά δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται η Αμίνα, ούτε πώς θα μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί της. Έτσι αποφασίζει να δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νόρα Σαν, με μοναδικό αντάλλαγμα να τον βοηθήσει να βρει ξανά τη σύζυγό του.

Καθώς όμως η μαχητική και επίμονη Νόρα αρχίζει να αναζητά την Αμίνα, θα μπλεχτεί όλο και πιο βαθιά σε έναν επικίνδυνο κόσμο γεμάτο συμφέροντα. Έναν κόσμο μέσα στον οποίο και η δική της ζωή θα τεθεί τελικά σε κίνδυνο.

Ματωμένη έρημος – Karin Brynard

 

Κάτι περισσότερο από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η “Ματωμένη έρημος”, το μυθιστόρημα της Νοτιοαφρικανής Karin Brynard που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Χρήστου Αρμάντο Γκέζου.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ, που έχει εγκαταλείψει τη ζωή του στο Γιοχάνεσμπουργκ για μια πιο ήρεμη ζωή στο αστυνομικό τμήμα μιας μικρής πόλης στις παρυφές της ερήμου Καλαχάρι. Αυτή η ήρεμη ζωή όμως ανατρέπεται, όταν μια λευκή γυναίκα και η θετή της κόρη δολοφονούνται στη φάρμα τους. Μαζί με τις κλοπές ζώων και τα μπλεγμένα δικαιώματα γης, ο Μπίσλααρ έχει τα χέρια του γεμάτα και θα προσπαθήσει να φέρει την ειρήνη σε μια περιοχή που βράζει, ενώ η αδερφή της νεκρής γυναίκας προσπαθεί με τη σειρά της να εξηγήσει τα όσα έχουν συμβεί.

Η Brynard ασχολείται με την κληρονομιά του απαρτχάιντ, τα δικαιώματα γης και την ιστορία των ντόπιων της περιοχής, τους φόνους των λευκών αγροτών, τη βία των κοινοτήτων της Νότιας Αφρικής. Σε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με γρήγορο ρυθμό, η συγγραφέας μας αφήνει να χαθούμε στην ιστορία της χώρας της και στο περίπλοκο χτες που αντηχεί στο ελπιδοφόρο σήμερα.

Όποιο από τα παραπάνω βιβλία κι αν επιλέξετε, ένα είναι το σίγουρο: Θα χαθείτε στις σελίδες τους, θα αναρωτηθείτε αρκετές φορές για τα μυστήρια που κρύβονται μέσα τους, θα περπατήσετε μαζί τους σε δρόμους που δεν έχετε βρεθεί ξανά και θα ξενυχτήσετε μέχρι να διαβάσετε και την τελευταία τους πρόταση. Μέχρι το επόμενο λογοτεχνικό σας ταξίδι, σωστά;