ΒΙΒΛΙΟ

Αυτός ο φαν του Batman το έχει πάει σε άλλο επίπεδο

Όταν η φαντασία συναντάει την πραγματική ζωή, κάποιος βγαίνει παγανιά στον Καναδά.

Εάν βάζαμε έναν ψυχίατρο να εξετάσει τους πιο διάσημους υπερήρωες, η διάγνωση για τον Batman δε νομίζουμε ότι θα ήταν και αυτή της απόλυτης υγείας. Ο τύπος δεν έχει δυνάμεις νυχτερίδας. Ντύνεται νυχτερίδα και βγαίνει στους δρόμους. Παρ’ όλα αυτά είναι σταθερά χάρτινος, περιστασιακά κινηματογραφικός, συχνά τηλεοπτικά animated. Πραγματικός δεν είναι ποτέ. Οπότε ποιο θα ήταν η διάγνωση για έναν πραγματικό άνθρωπο που έχει φτιάξει τη ζωή του σύμφωνα με την έμπνευση που του δίνει ο αγαπημένος του φανταστικός χαρακτήρας;

Ο Stephen Lawrence μας διαβεβαιώνει μέσα από την ταινία μικρού μήκους ‘Being Batman’ του σκηνοθέτη Ryan Freeman ότι γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Οι απώλειες που έχει ζήσει ωστόσο και η επιθυμία του να αντιμετωπίσει την αίσθηση που του έχουν αφήσει οι απώλειες αυτές, στην ουσία οι κοινές εμπειρίες με έναν ήρωα που έχει όπως και εκείνος χάσει τους γονείς και άλλους δικούς του ανθρώπους, τον οδηγούν να φορά τη στολή του Batman και να κυκλοφορεί με το δικό του Batmobile στη περιοχή του Brampton, στον Καναδά.

Μπορεί να έχει αποκτήσει πολλά από τα βοηθήματα και διάφορα άλλα σήματα-κατατεθέν του Bruce Wayne, αλλά ο Lawrence όπως λέει δεν πατάει κανέναν διακόπτη για να παίξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, σαν να μετέχει σε ένα μάθημα υποκριτικής. Το ζητούμενο είναι να νιώσει ελεύθερος από τους κοινωνικούς κανόνες που νιώθουμε όλοι μας την ανάγκη να ακολουθούμε φορώντας τη στολή του. Σκοπός του Freeman που γύρισε την ταινία πάλι, είναι να “συνδεθεί το κοινό με την ιστορία του Stephen και να έχουμε όλοι λίγη παραπάνω κατανόηση ο ένας για τον άλλον”.

Τα συμπεράσματα δικά σου: