<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ξενύχτησα διαβάζοντας το Wool

To αντρικό 50 αποχρώσεις του Γκρι παίζει και να είναι το επόμενο Blade Runner

Μην ξενερώνεις. Η  μόνη ομοιότητα του κλειστοφοβικού μετα-αποκαλυπτικού αυτού αριστουργήματος (που ετοιμάζεται να κάνει ταινία ο Ridley Scott) με την συγκαλυμμένη τσόντα για μαμάδες είναι ότι ο συγγραφέας του και πρώην καπετάνιος γιοτ, Hugh Howey, το εξέδωσε μόνος του. Και δικαιώθηκε πλήρως.

Άργησα να το πάρω χαμπάρι, αλλά αυτό μου βγήκε τελικά σε καλό. Γιατί αντί να περιμένω για τον Hugh να βγάλει διαδοχικά τα Wool από το 1 ως το 5, παθαίνοντας de facto στερητικό σύνδρομο στην πορεία, κατέβασα στο app του Kindle το Wool Omnibus (που περιέχει τα 5 πρώτα βιβλία έναντι 5,99$) και βρήκα την υγειά μου. 

Όπως πάντα, όπως σε όλα τα βιβλία ή ταινίες που πραγματικά λατρεύω, ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει καταστραφεί. Οι τελευταίοι επιζώντες (σ.σ. για την ακρίβεια οι εγγονοί των εγγονών των τελευταίων επιζώντων) ζουν σε ένα σιλό 150 ορόφων θαμμένο βαθιά στην γη, με κάποιες κάμερες να τους δείχνουν σε γιγαντοοθόνες τα αποκαΐδια του έξω κόσμου.

΄Το Wool έχει ως θέμα μια κλειστή κοινωνία στα όρια της εξαφάνισης. Πραγματεύται το πόσο εύθραστη είναι η υπαρξή μας και ο κόσμος που ζούμε και την πάλη που χρειάζεται για να κρατηθεί όλο αυτό το κοινωνικό οικοδόμημα ενωμένο’

Το σιλό διαθέτει από όλα τα καλούδια (καφετέρια, σερίφη, δήμαρχο, IT department, μαιευτήριο, ορυχείο, κήπο) εκτός από ασανσέρ. Κάτι που κάνει –επίτηδες- την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων εξαιρετικά δύσκολη. Ενώ ο αριθμός τους μένει αυστηρά ο ίδιος, αφού μόνο κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος δικαιούνται να μπουν τα ζευγάρια σε κλήρωση για το ποιο μπορεί να γεννήσει.

Τέλος, και εδώ είναι το ζουμί, όταν οι κάμερες που είναι στημένες απέξω μαζέψουν σκόνη, επηρεάζοντας την θέα, πάντα βρίσκεται κάποιος να σπάσει τον νόμο. Μοναδική –αλλά βαρβάτη- ποινή η έξωση εκτός σιλό, με ηθική υποχρέωση για τους καταδικασμένους να προλάβουν να καθαρίσουν με μάλλινα (wool) πανιά τους φακούς πριν τα τοξικά αέρια διαπεράσουν την μόνωση της στολής τους.

 

Η υπόθεση βαθαίνει και πλαταίνει με κάθε διαδοχική σελίδα, ενώ στο No6 (που μόλις κατέβασα) μαθαίνουμε επιτέλους ποιος τους έκλεισε μέσα στο σιλό και υπό ποιες συνθήκες.

΄Υπάρχει μια αίσθηση συντροφικότητας ανάμεσα σε εμένα και τους αναγνώστες μου. Ότι είμαστε μαζί σε όλο αυτό. Γιατί ξέρουν ότι η δυνατότητά μου να συνεχίσω να γράφω απορρέει κατευθείαν από την υποστήριξή τους και μόνο’

 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασία spoiler για να γίνει κατανοητό πόσο εύκολο θα είναι για τον Ridley Scott να χτίσει μια χαρά κλειστοφοβική περιπέτεια πάνω σε μια τόσο δυνατή πρώτη ύλη.

 

Ούτε γιατί το Wool κατάφερε να χτυπήσει τα 140.000 αντίτυπα σε έξι μήνες (νούμερο εξωφρενικό για e-book), να κατέχει ταυτόχρονα 5 από τις 10 πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας του kindle store και να έχει ήδη κυκλοφορήσει σε paperback.

Τέλος, όπως είναι και ηθικό και νόμιμο σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει γίνει celebrity και ο 37χρονος συγγραφέας του, Hugh Howey. Ο οποίος γύρισε και είπε -στην αναφορά που του έκανε το Entertainment Weekly

‘Αν μου έλεγες ότι θα μου συνέβαινε αυτό πριν 4 μήνες δεν θα σε πίστευα. Δεν έκανα καθόλου promotion. Το έγραψα, το ανέβασα και ο κόσμος άρχισε να έρχεται. Όσον αφορά για τις συγκρίσεις με το 50 αποχρώσεις του Γκρι που κάνουν τα μίντια, κρατάω την αναπνοή μου και περιμένω το τσουνάμι κακών κριτικών όταν το αγοράσει η πρώτη μαμά και συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει τίποτα σεξουαλικό ή βιτσιόζικο μέσα του’.

Για την ώρα ο Hugh, πρώην καπετάνιος γιοτ επί 8 χρόνια που πλέον μένει στην Φλόριντα μαζί με τον έρωτα της ζωής του και τον σκύλο του, ξυπνάει κάθε πρωί, γράφει 2.000 λέξεις ως τις 10 η ώρα το πρωί, τσεκάρει τα mail του ως τις 12 και μετά πηγαίνει στο ταχυδρομείο για να στείλει τα υπογεγραμμένα αντίγραφα του Wool που του έχουν ζητήσει οι πιστοί αναγνώστες του.

Πάνω και πέρα από όλα  είναι απόλυτα ευτυχισμένος που πλέον δεν χρειάζεται να ξυπνάει κάθε πρωί για να φτιάξει στέγες. Αν και, υπό μια έννοια, ως συγγραφέας του Wool κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επιδιορθώνει την στέγη και δεν αφήνει την βροχή να μπει μέσα στους κόσμους που τόσο δεξιοτεχνικά κατασκευάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες και τα υπόλοιπα βιβλία του Howey, μπείτε στο www.hughhowey.com . Εκεί που έχει ένα πίνακα προόδου με μπάρες που δείχνουν σε τι ποσοστό είναι έτοιμο καθένα από τα επόμενα βιβλία του.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

PRINT