ΒΙΒΛΙΟ

Το νέο βιβλίο του Tolkien στήνει μία εμβληματική σκηνή του ‘Lord of the Rings’

Το 'Fall of Gondolin' ανασύρει τις αγαπημένες σου αναμνήσεις από τη Μέση Γη.

Το ταλέντο του J. R.R. Tolkien ήταν αστείρευτο. Και τον παίδευε πολύ. Η τεράστια μυθολογία της Μέσης Γης όπως καταγράφηκε στο ‘Silmarillion’, είχε στο μεγαλύτερο μέρος της σύμφωνα με τον ίδιο «αναδυθεί, διεισδύσει και πιθανώς καταστρέψει» όσα είχε προσπαθήσει να γράψει από τη στιγμή που το συνέλαβε. «Κρατήθηκε έξω από το ‘Farmer Giles’ με προσπάθεια», έγραφε στον εκδότη του, «αλλά διέκοψε την επέκτασή του. Η σκιά του βάρυνε στο τελευταίο μέρος του ‘Hobbit’. Έχει αιχμαλωτίσει το ‘Lord of the Rings’, τόσο που το μετέτρεψε σε συνέχεια και ολοκλήρωσή του».

Ο δημιουργός εκλάμβανε ως αδυναμία την κυρίευσή του από το εύρος του σύμπαντος που έχτιζε, σε βαθμό μελαγχολίας. Αυτό το εύρος είναι τελικά όμως αυτό που τον διαφοροποίησε, κάνοντάς τον πιο ηρωικό κι από τους πρωταγωνιστές του. Γι’ αυτό και με τη βοήθεια του επιμελητή γιου του, Christopher Tolkien, μας δίνει ακόμα υλικό 45 χρόνια μετά θάνατον. Με το ‘Fall of Gondolin’ όμως, το υλικό αυτό φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Μετά τα ‘The Children of Húrin’ και ‘Beren and Lúthien’, ο υιός Tolkien που βοηθούσε φοβερά τον πατέρα του κατά τη συγγραφή των διάσημων βιβλίων του, δεν σκοπεύει να επιμεληθεί περαιτέρω τα γραπτά του. Ο κύκλος του όμως κλείνει θριαμβευτικά με το ‘Fall of Gondolin’, που έχει κυκλοφορήσει ελάχιστες μέρες τώρα και έχει ήδη αποσπάσει πανηγυρικές κριτικές.

Το ‘Fall’, που εκτός από τον Tolkien επιστρατεύει για τελευταία φορά και τον Alan Lee, τον illustrator που έχει φιλοτεχνήσει πολλές προηγούμενες εκδόσεις έργων του ακαδημαϊκού και έχει εργαστεί και ως lead concept artist και στις κινηματογραφικές μεταφορές του Peter Jackson, ήταν η πρώτη ιστορία από τη Μέση Γη που έγραψε ο δημιουργός όσο ανάρρωνε στο νοσοκομείο από τη Μάχη του Σομμ.

Ακολουθεί τον Tuor, έναν Άνθρωπο που δέχεται την επίσκεψη του θαλάσσιου θεού Ulmo και την έκκλησή του να προστατεύσει την κρυμμένη πόλη των Ξωτικών, Gondolin, πριν την ανακαλύψει ο Morgoth. Ο πρώτος Dark Lord του σύμπαντος που είχε κάποτε τον Sauron στη δούλεψή του, ουσιαστικά ως πρωτοπαλίκαρο. Ο Tuor φέρνει σε πέρας την αποστολή του, νυμφεύεται την κόρη του βασιλιά της πόλης και αποκτά μαζί της τον Eärendel, μία πολύ σημαντική φιγούρα για τη Μέση Γη και τους καλοδιαβασμένους τολκινικούς. Ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου δεν αφήνει αμφιβολίες για την κατάληξη της πόλης, αλλά προς το παρόν δεν θα αποκαλύψουμε περισσότερα.

Θα αναφέρουμε όμως ότι σε μία από τις μάχες εμφανίζεται ένα τέρας Balrog σε μάχη με το δημοφιλές στους αναγνώστες Ξωτικό, Glorfindel, με ευθείες αναφορές στη σκηνή της ‘Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού’ που μας έδωσε το επικό «You shall not pass!».

Μετά το θανάσιμο πλήγμα που καταφέρνει ο Glorfindel στον Balrog, το τέρας τον σέρνει μαζί του στην άβυσσο, όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει και με τον Gandalf στα ορυχεία της Moria.

Συγκεκριμένα:

The ardour of Glorfindel drove that Balrog from point to point, and his mail fended him from its whip and claw. Now had he beaten a heavy swinge upon its iron helm, now hewn off the creature’s whip-arm at the elbow. Then sprang the Balrog in the torment of his pain and fear full at Glorfindel, who stabbed like a dart of a snake; but he found only a shoulder, and was grappled, and they swayed to a fall upon the crag-top. Then Glorfindel’s left hand sought a dirk, and this he thrust up that it pierced the Balrog’s belly nigh his own face (for that demon was double his stature); and it shrieked, and fell backward from the rock, and falling clutched Glorfindel’s yellow locks beneath his cap, and those twain fell into the abyss.

Για τον οπτικό παραλληλισμό (ή απλά για την αφορμή που έψαχνες για να φωνάξεις «You shall not pass!!11!» στο γραφείο), δες ξανά τη σκηνή:

Το ‘Fall of Gondolin’ κυκλοφορεί και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία.

ΚΙ ΑΛΛΟ LORD OF THE RINGS:

Πιστοί προσεύχονται να γίνει ο Tolkien Άγιος
18 πράγματα που όντως δεν ξέρεις για το έπος της Μέσης Γης
Το πρώτο μεγάλο νέο για τη σειρά ‘Lord of the Rings’ είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε