ΒΙΒΛΙΟ

Τα 15 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα

Πρωινό χάζεμα Σαββατοκύριακου με μια ματιά στα ωραιότερα εξώφυλλα που είδαμε αυτό το μήνα. Περιοδικίσια, ναι.

Τα περιοδικά μπορεί να είναι κάπως σαν την καρέτα καρέτα, είδος προς εξαφάνιση (υπάρχει ακόμα η καρέτα καρέτα, έτσι; απλά τσεκάρω), αλλά δε θα σταματήσουμε ποτέ να τα αγαπάμε (όπως και τις θαλάσσιες χελώνες εξάλλου, δηλαδή πόσο πιο κουλ ζώο;), εξάλλου οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτό το site προέρχονται κατά κύριο λόγο από το χώρο των περιοδικών (όπως… ερμ… οι χελώνες… από… τελοσπάντων, αρκετά με αυτή την αναλογία).

Μην τα πολυλογούμε. Στο ΟΝΕΜΑΝ αγαπάμε τα περιοδικά, και η ταυτότητα ενός περιοδικού είναι πρώτα και κύρια το εξώφυλλό του. Είναι η πόρτα στην ψυχή του, όπως τα μάτια στους ανθρώπους, όπως οι τίτλοι αρχής σε μια σειρά. Αγαπάμε τα περιοδικά και αγαπάμε και τα εξώφυλλά τους. Και μία φορά το μήνα, θα μαζεύουμε μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα των περασμένων 4 εβδομάδων και θα τα ποστάρουμε εδώ για λίγο χάζεμα.

Να τα ωραιότερα του Δεκεμβρίου (και των αρχών Ιανουαρίου).

Wired

Ένα παπάκι που γίνεται νεκροκεφαλή! Ο Ολιβιέρο Τοσκάνι θα ήταν περήφανος. Η γενική ιδέα είναι, “Ίντερνετ! Ακόμα κινδυνεύει να πεθάνει!” Εντάξει, τουλάχιστον θα επιβιώσουν τα περιοδικά.

New York Magazine

Πόσο απόλυτα έχει απεικονιστεί εδώ ο νεοϋορκέζικος χειμώνας; Φανταστικό, το κοιτάς και θες να βάλεις το παλτό σου.

Playboy

60 χρόνια επιτυχίες, δύο φορές τα Ημισκούμπρια δηλαδή. Και τι καλύτερο από μια εορταστική Κέιτ Μος στο εξώφυλλο.

Metal Hammer, το Αγγλικό

Έλα, φανταστικό. Δηλαδή ναι, εύκολο υπό μία έννοια, “α, τι θεματικό εξώφυλλο να βάλουμε” – “α α α ιδέα, να είναι σαν το Star Wars!”, αλλά κοίτα το. Είναι από τα εξώφυλλα που τα φαντάζεσαι άνετα σε κάποιον τοίχο αντί αφίσας. Όχι τον δικό μου, αλλά σίγουρα σε κάποιον τοίχο;

Little White Lies

Το “Inside Llewyn Davis” των Κοέν είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες της σεζόν αλλά αυτό δεν είναι εδώ γι’αυτό το λόγο, είναι επειδή το Little White Lies είναι μακράν το ομορφότερο κινηματογραφικό περιοδικό του κόσμου, που κάθε δίμηνο μας έρχεται με εξώφυλλα (και αντίστοιχο γραφιστικό στήσιμο και θεματική γραμμή εντός) που σχεδόν φοβάσαι να το αγγίξεις για να μη χαλάσει.

The New Yorker

Με έβαλε σε δίλημμα αυτό κάπως επειδή το ‘μηνυμά’ του θέλω να το γρονθοκοπήσω. Ω, η Αμερική κι ο κόσμος που φεύγει, δείτε τους αγροίκους με τις τεχνολογίες τους εδώ τι μας κάνουν κλπ. Αφήστε μας. Ωστόσο είναι του Κρις Γουέρ ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο (το διάβασες το “Jimmy Corrigan”; για ποιον τα λέμε;;;) και όποτε κάνει εξώφυλλα για το New Yorker έχουμε την ηθική υποχρέωση να τα βάζουμε εδώ.

Guardian

Απλά τέλειο εξωφυλλικά φωτογραφικό αντίο στον Νέλσον Μαντέλα. Μόνο μια ματιά προς τα ψηλά και μια γροθιά. Τέλειο.

The Ride Journal

Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο, το Ride Journal είναι μια έκδοση για ποδήλατα και για ποδηλάτες, για τις ιστορίες τους κλπ. Αν το περιεχόμενο έχει όση ατμόσφαιρα έχει αυτό το εξώφυλλο, τότε θέλω να το διαβάσω όλο κι ας έχω να ακουμπήσω ποδήλατο από όταν ήμουν 5 χρονών.

W

Επειδή είναι πρωί Σαββάτου θεωρήσαμε πως θα χρειαζόσουν και κάτι παραπάνω από λίγο καφέ ώστε να ξυπνήσεις για τα καλά.

El Pais Semanal

Κυριακάτικο ένθετο της El Pais από ό,τι καταλαβαίνω, με ένα πραγματικά πανέμορφο εξώφυλλο για το 2014, τη χρονιάς (του Μουντιάλ) της Βραζιλίας.

Bloomberg

Χαριτωμένο.

Dear.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό, νομίζω ένα Κορεάτικο περιοδικό για τη βιομηχανία της μόδας; Στο σάιτ τους λέει πως επισκέπτονται μικρά εργοστάσια παραγωγής υλικών και γράφουν τις ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τη μόδα. ΟΚ, κάπως συγκεκριμένο αλλά γιατί όχι. Και βασικά κοίτα τι εξωφυλλάρα! Ας αφορούσε και τις ιστορίες εργαζομένων στα διόδια, με έχει δικό του.

Billboard

(via)

Τη Sia οι περισσότεροι θα τη θυμούνται ακόμα ως την τύπισσα που έλεγε το τραγούδι μαζί με το οποίο κλαίγαμε με αναφιλητά στο φινάλε του “Six Feet Under” αλλά στην πραγματικότητα είναι εδώ και κάποια χρόνια η πιο καυτή τραγουδοποιός της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, με κομμάτια που έχει γράψει να πουλάνε συνεχώς, ασταμάτητα κι ανεξαιρέτως. Αλλά για τον ένα λόγο ή τον άλλον, δεν είναι διάσημη. Το τρικ του Billboard παίζει έξυπνα με αυτή την ιδέα.

Esquire, το Ρώσικο

Τρία πράγματα έμαθα όσο καιρό δούλευα στο Esquire. Το ένα δε μπορώ να το πω, το άλλο δε θέλω να το πω, αλλά το τρίτο είναι πως η καλύτερη έκδοση του περιοδικού παγκοσμίως είναι το Ρώσικο.

*χαϊδεύει στοργικά τη ντάνα από Ρώσικα Esquire στη ντουλάπα του*

Τελοσπάντων, εδώ ο Πολ Τζιαμάτι άκρως Χριστουγεννιάτικος. Θέλω να πω, στο Αμερικάνικο πάνε πάντα και φωτογραφίζουν κάποιο μοντέλο με Χριστουγεννιάτικο σκούφο, ΟΚ; Κι ετούτοι εδώ περνάνε γιρλάντες στον Πολ τον Τζιαμάτι και στο logo τους. (Μέσα είναι ακόμα καλύτερο το περιοδικό, κάποια στιγμή θα κάνουμε ένα αφιέρωμα.)

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

The New York Times Magazine

Ουάο, πώς σου φαίνεται αυτό για εξώφυλλο-νεκρολογία; Αφιερωμένο σε αυτούς που έφυγαν φέτος και σε αυτά που αφήνουν πίσω (την κληρονομιά, την ιστορία, τη σημασία, το έργο), το εξώφυλλο εστιάζει στο πίσω μέρος της Κάντιλακ του Τζέιμς Γκαντολφίνι, σα να τη βλέπεις να φεύγει μακριά αφήνοντάς σε πίσω. Ανατριχιαστικό.

(Για περισσότερα φανταστικά εξώφυλλα περιοδικών, όρμα στο coverjunkie.)