ΒΙΒΛΙΟ

Τα 20 καλύτερα εξώφυλλα του μήνα

Εντάξει, του τελευταίου ενάμιση μήνα.

Στο ΟΝΕΜΑΝ αγαπάμε τα περιοδικά, και η ταυτότητα ενός περιοδικού είναι πρώτα και κύρια το εξώφυλλό του. Ευχάριστο λοιπόν το ότι πλέον βλέπουμε πιο ωραία εξώφυλλα από ποτέ, και είναι και ευκολότερο από ποτέ να φτάσουν σε εμάς ακόμα κι από τις πιο μακρινές χώρες. Μια φορά το μήνα, μαζεύουμε λοιπόν μερικά από τα ωραιότερα εξώφυλλα των περασμένων 4 εβδομάδων και τα ποστάρουμε εδώ για λίγο χάζεμα. Ετούτο το μήνα, επειδή πήγαμε Θεσσαλονίκη για να δούμε ταινίες και μετά αρρωστήσαμε (δε συνδέονται αυτά τα δύο λογικά), το νέο μας update θα καλύψει τις τελευταίες έξι βδομάδες. Μια χαρά.

Voortuin

Να ξεκινήσουμε με κάτι όμορφο και έντονο, η χαρά των φίλτρων μέσα σε κόκκινο πλαίσιο, στο εξώφυλλο του καινούριο Ολλανδικού περιοδικού χύμα θεματολογίας.

Esquire, το Ισπανικό

Λατρεύω την αισθητική των εξωφύλλων του Ισπανικού Esquire, το οποίο κάνει τα καλύτερα πορτρέτα εξωφύλλων από όλα τα αντρικά περιοδικά. Εδώ ο Μάικλ Κέιν από Τότε Παλιά, χωρίς 17 άλλα πράγματα σε χτυπήματα εδώ κι εκεί να γεμίζουν τα περιθώρια της εικόνας, λες και κανείς διαβάζει ακόμα τα θέματα πριν αγοράσει ένα τεύχος.

Fucking Young

Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό αλλά λέγεται Fucking Young και έχει στο εξώφυλλο έναν τύπο καλυμμένο από γκρι χώμα. Από την Ισπανία επίσης.

The-Art-Form

Περιορισμένη λέει καλλιτεχνική έκδοση με κάθε τεύχος να απαρτίζεται από τις δουλειές 6 διαφορετικών δημιουργών. Φανταστική η ιδέα του εξωφύλλου.

The New York Times Magazine

Εντάξει σόρι αλλά σχεδόν συγκινήθηκα με αυτό. Ένα από τα πράγματα αναλογικής εποχής για το οποίο πρέπει να βρούμε ανάλογο στην ψηφιακή: Το τσαλάκωμα μιας αποτυχημένης ιδέες και το πέταμα στον κάδο.

Diplomat

Για μια στιγμή έψαχνα  να βρω ποια είναι η ‘διαστημική’ ομάδα, τελική είναι η ετήσια αγγλική έκδοση όλων των διπλωματών στο Λονδίνο(!). Τελοσπάντων, ωραίο εξώφυλλο όπως και νά’χει.

Paper

Το γεγονός είναι πως για καιρό μετά, αυτό θα είναι ένα εξώφυλλο που θα συζητιέται. Το αν είναι καλό ή κακό δεν έχει τόση σχέση- το αμφιλεγόμενο background του και η ανάλυσή του σε celebrity πλαίσια έχει μάλλον μεγαλύτερη σημασία.

The California Sunday Magazine

Τέλειο. Τρόμος! Τέλειο.

Metropoli

Η Ισπανία συνεχίζει τη δυνατή εκπροσώπηση, με το ένθετο Metropoli που παραδοσιακά παρουσιάζει εξαιρετικές απεικονίσεις για τις μεγάλες κινηματογραφικές κυκλοφορίες αυτή τη βδομάδα να αφιερώνει το εξώφυλλό του, πού αλλού, στο “Interstellar”.

Esquire, το Αγγλικό

Προφανώς.

M

Προφανώς (Ε).

The Advocate

Τόσο προφανές και απλό αλλά τόσο σωστό.

The New Yorker

Τα πράγματα είναι απλά, εφόσον ο Κρις Γουέρ έχει εξώφυλλο, αυτό το εξώφυλλο θα μπαίνει εδώ.

Elephant

Ολλανδικό περιοδικό για ‘visual culture’ που στο τεύχος αυτό έχει και θέμα για τον Γκας βαν Σαντ που υποθέτω κάνει μια σύνδεση με τον Ελέφαντα του τίτλου ή και όχι, τελοσπάντων όπως και νά’χει έξυπνη η ιδέα του πατημένου τσίγκινου κουτιού για εξώφυλλο περιοδικού που λέγεται Ελέφαντας και το οποίο θέλει τώρα να συστηθεί κατά την άφιξή του.

Suddeutsche Zeitung Magazin

Δεν ξέρω τι λέει αλλά το εξώφυλλο είναι πανέμορφο και επίσης ΧΕΙΜΩΝΑΣ.

We Are Here

Το ταξιδιωτικό έντυπο για την εποχή του Instagram ταξιδεύει για το 2ο τεύχος του στο Δουβλίνο. Αυτός είναι ένας τοίχος του Δουβλίνου επειδή φυσικά και είναι.

Washington Post

Η Washington Post προσπερνά το σύνηθες στήσιμο ενός πρωτοσέλιδου εφημερίδας για να σπρώξει ένα καυτό ρεπορτάζ με εντυπωσιακό τρόπο.

Stylist

Αγχώθηκα. Κυρίως επειδή με εκφράζει δηλαδή, όχι τίποτα άλλο.

Time Out, του Λονδίνου

Cute.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Lurzers Archive

Έντυπο για διαφημιστές από ό,τι καταλαβαίνω, με το πιο τρομακτικό και καθηλωτικό εξώφυλλο του μήνα. Και με λίγο από συμβολισμό υποθέτω. Κάθε δουλειά με τα δικά της ε.

(Για περισσότερα φανταστικά εξώφυλλα περιοδικών, όρμα στο coverjunkie.)