<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Στο Zartan’s Toy Store θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο παιδικό σου δωμάτιο

Στο παιχνιδάδικο της Νέας Ιωνίας θα ζωντανέψουν ξανά όλες οι παιδικές σου αναμνήσεις.

Ποτέ δεν μου άρεσε να αποχωρίζομαι τα παιχνίδια μου. Ακόμη κι όταν σταματούσα να παίζω με αυτά,  φρόντιζα να τα φυλάξω στοιβαγμένα σε κούτες μέσα σε ντουλάπες και αποθήκες, απλά για να αισθάνομαι ότι ανά πάσα στιγμή μπορώ να προστρέξω και πάλι σε αυτά, να γίνω για λίγο και πάλι παιδί.

Με τον καιρό, οι έντονες πιέσεις της μητέρας μου, με το ακλόνητο επιχείρημα ότι τόσες κούτες πιάνουν άδικα πολύ χώρο, έκαμψαν τις αντιστάσεις μου κι έτσι με πόνο καρδιάς αποφάσισα να αποχωριστώ τα παιχνίδια τα οποία μου έκαναν συντροφιά ως παιδί.

Φαίνεται πως αυτές οι κούτες, οι οποίες ήταν γεμάτες με τις πιο αθώες στιγμές της παιδικής μου ηλικίας, κατάληξαν μαζί με τις κούτες πολλών ακόμα παιδιών στο Zartan’s Toy Store στη Νέα Ιωνία, συνθέτοντας ένα παιδικό δωμάτιο - όνειρο για μικρά και μεγάλα παιδιά.

 

Στο παιχνιδάδικο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τα περασμένα Χριστούγεννα, βρήκα όλα εκείνα τα παιχνίδια με τα οποία γέμιζα τις ώρες μου μεγαλώνοντας. Playmobil, G.I. Joe, Subbuteo, Transformers, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, στέκονταν επιβλητικά στα ράφια του καταστήματος, προκαλώντας μου ένα τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας και νοσταλγίας.(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)

Με μεγάλη δυσκολία αντιστάθηκα (αρχικά) στον πειρασμό να αρχίσω να βγάζω τις φιγούρες από τα κουτιά για να παίξω και έπιασα την κουβέντα με τον Παναγιώτη και τον Νίκο, τους δυο ιδιοκτήτες του μαγαζιού.O Παναγιώτης και ο Νίκος

Η ιστορία του μαγαζιού

Ο 31χρονος Παναγιώτης ήταν αυτός ο οποίος έβαλε τα θεμέλια του Zartan’s Toy Store, ξεκινώντας την αντίστοιχη σελίδα στο e-bay, πριν από 6 χρόνια. Όχι, ο Παναγιώτης δεν ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε και ξέμεινε με σκονισμένα παιχνίδια στην ντουλάπα του.

 

Ο Παναγιώτης μεγάλωσε χωρίς να έχει όλα τα παιχνίδια τα οποία επιθυμούσε. Παραδέχεται ότι λάτρευε τα G.I. Joe και δεν μπορούσε να τα αποκτήσει, με αποτέλεσμα να γίνουν το απωθημένο του. Ένα απωθημένο το οποίο εκδηλώθηκε τα τελευταία 7 χρόνια, με τον ίδιο να αποκτά τόσα παιχνίδια που θα έκαναν ακόμα και το πιο κακομαθημένο παιδί να ζηλέψει.

Βλέπεις αυτό το G.I. Joe;” θα με ρωτήσει κάποια στιγμή ο Παναγιώτης. “Περπατούσαμε πριν από πολλά χρόνια έξω από ένα κατάστημα στη Χαλκίδα και όταν το είδα ζήτησα από τη μητέρα μου να μου το πάρει. Δεν μου έκανε το χατίρι και τελικά κατάφερα να το αποκτήσω τώρα”.Το απωθημένο του Παναγιώτη (δεν σου κρύβω ότι το ζήλεψα)

Από ηλεκτρονικό κατάστημα, πραγματικό

 

Ο Παναγιώτης εξελίχθηκε σε μανιώδη συλλέκτη παιχνιδιών και μέσω της σελίδας του στο e-bay προχωρούσε σε αγορές, πωλήσεις και ανταλλαγές συλλεκτικών και όχι μόνο κομματιών. Μέσω αυτής της διαδικασίας, παραδέχεται ότι γνώρισε πολύ κόσμο που μοιραζόταν το ίδιο πάθος με εκείνον. Ανάμεσα σε αυτούς που γνώρισε ήταν κι ο Νίκος, ένας από τους πιο τακτικούς πελάτες της ηλεκτρονικής του σελίδας. Η γνωριμία γρήγορα έγινε φιλία και η φιλία έφερε τη συνεργασία και το άνοιγμα του καταστήματος, στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Φυσικά το Zartan’s Toy Store δεν είναι η κανονική εργασία του Παναγιώτη και του Νίκου. Τα πρωινά, οι δυο τους εργάζονται σαν γραφίστας και λογιστής αντίστοιχα και το απόγευμα, αντί να επιστρέψουν σπίτι να ξεκουραστούν, ανοίγουν το μαγαζί, το οποίο λειτουργεί επίσης και τα Σαββατοκύριακα. Τις αναλυτικές ώρες λειτουργίας του καταστήματος τις ανακοινώνουν στη σελίδα τους στο Facebook, οπότε μείνε συντονισμένος.

Οι πελάτες

Δεν ξέρω αν το περίμενες, όμως οι πελάτες του καταστήματος συνήθως δεν είναι παιδιά. “Η μαμά ενός μικρού παιδιού θα προτιμήσει το Jumbo για να του πάρει δώρο”, μας λέει ο Παναγιώτης. Το μαγαζί συντηρείται κυρίως από 30ρηδες συλλέκτες ενώ παρά το γεγονός ότι πλέον δεν πραγματοποιεί μόνο ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες, οι 9 στους 10 πελάτες εξακολουθούν να προέρχονται από το ίντερνετ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών μάλιστα να βρίσκονται εκτός της χώρας.

 

Τα παιχνίδια

Μην νομίζεις πάντως ότι είναι εύκολο για τον Παναγιώτη και τον Νίκο να εντοπίσουν όλα αυτά τα σπάνια παιχνίδια τα οποία κοσμούν το μαγαζί τους. Εκτός των ηλεκτρονικών αγοραπωλησιών, οι δυο τους συνηθίζουν να μπαίνουν σε ένα αμάξι με προορισμό κάθε πιθανή και απίθανη γωνία της χώρας, με στόχο τον εντοπισμό ενός σπάνιου κομματιού.

Νάξος, Κρήτη, Σέρρες, είναι μερικά μόνο από τα μέρη τα οποία επισκέφτηκαν πρόσφατα, προκειμένου να βρουν κάποιο ξεχασμένο παιχνίδι στην αποθήκη ενός κλειστού πλέον καταστήματος, ή στο ράφι ενός μαγαζιού που δεν εκτιμά τον θησαυρό που έχει στην κατοχή του.

 

Σε ένα μαγαζί με μπογιές και είδη αλιείας στη Μεθώνη της Πελοποννήσου βρήκαμε ένα σπάνιο παιχνίδι πόνι ξεχασμένο σε μια γωνία. Το αγοράσαμε 5 ευρώ και το πουλήσαμε στο εξωτερικό για 1.200”, περιγράφει ο Παναγιώτης με τον Νίκο να προσθέτει λίγη τραγική ειρωνεία στην υπόθεση συμπληρώνοντας: “Εγώ όταν ήμουν μικρός είχα πάρα πολλά παιχνίδια, τα οποία χάρισα μεγαλώνοντας. Η αλήθεια είναι ότι ξέρω ποιος τα έχει, ωστόσο ντρέπομαι να τα ζητήσω πίσω”.

Εσύ που έχεις τα παιχνίδια του Νίκου, αν μας διαβάζεις, κάνε το πρώτο βήμα, κρίμα είναι.

 

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι δυο τους έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, συγκεντρώνοντας όλα τα αγαπημένα παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών.

Ανάμεσα σε αυτά και κάποια προσωπικά, όπως αυτός ο παράξενος ευχούλης, ένα από τα λίγα παιχνίδια που είχε ο Παναγιώτης μεγαλώνοντας και το οποίο παίζει το ρόλο του διακοσμητικού στο μαγαζί, καθώς η πραγματική του αξία είναι μάλλον ανεκτίμητη.

Διακοσμητικό είναι και το arcade, το οποίο τίμησα, βάζοντας το νόμισμα των 20 δραχμών στη σχισμή. Συγκίνηση.Δραχμούλα

Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια πάντως είναι προς πώληση. Μπορείς επίσης να φέρεις τα δικά σου παιχνίδια για ανταλλαγή ή απλά για να συνεισφέρεις στην συλλογή του Zartan's Toy Store.Ούτε η γλυκύτατη γάτα είναι προς πώληση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη κι αν δεν είσαι συλλέκτης, μια βόλτα στο Zartan's Toy Store αξίζει τον κόπο. Είτε για να πάρεις στον εαυτό σου ή τον κολλητό σου ένα διαφορετικό δώρο, είτε απλά για να ένα ταξίδι στη λεωφόρο των αναμνήσεων.

Εγώ πάντως δεν κατάφερα να κάτσω λιγότερες από δυο ώρες και σκοπεύω σύντομα να το επισκεφτώ ξανά, ενώ διέκοπτα συνέχεια τον Παναγιώτη και το Νίκο για να ρωτήσω αυθόρμητα σαν παιδάκι που ψάχνει τα δώρα του "ωχ το έχετε κι αυτό";Στην παρέα μας και ο HoffΚαι ο Κώστας Βουτσάς circa 1985Κάτι που πολύ θα ήθελε ο ΗλίαςΚάτι που πολύ θα ήθελα εγώ

Σπάνιο χελωνονιντζάκι εξ Αμερικής

Θα μπορούσα να γεμίσω το άρθρο με εκατοντάδες ακόμη φωτογραφίες, ωστόσο είναι κρίμα να σου στερήσω το μοναδικό συναίσθημα της έκπληξης, όταν θα αντικρίσεις ξανά μετά από τόσα χρόνια κάποιο από τα αγαπημένα σου παιχνίδια.

Οπότε, σπεύσε στο Zartan's Toy Store, (Πιττακού 14, Νέα Ιωνία, 210 2773867) κι εγώ επιστρέφω στο παιχνίδι μου.

 

 

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • 24MEDIA NETWORK

PRINT