ΒΙΒΛΙΟ

Οι πιο αγαπημένοι χαρακτήρες των σύγχρονων αστυνομικών μυθιστορημάτων

Από τον Σέρλοκ Χολμς στη Νάνσι Ντρου και από τον Ηρακλή Πουαρό στον Φίλιπ Μάρλοου, οι χαρακτήρες των αστυνομικών βιβλίων έχουν γράψει τη δική τους ιστορία όχι μόνο στη λογοτεχνία, αλλά και στο σινεμά και την τηλεόραση.

Οι ήρωες του Arthur Conan Doyle, του Dashiell Hammett, της Agatha Christie, του Raymond Chandler, του Georges Simenon, της P.D. James, του Andrea Camilleri και των άλλων μεγάλων του είδους έχουν αφήσει εποχή και έχουν ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά ηρώων. Τα αρχέτυπα των ντετέκτιβ του τότε συναντούν τους ήρωες του σήμερα στα αστυνομικά μυθιστορήματα του 21ου αιώνα.

Sir Arthur Conan Doyle

Γιατί μπορεί τα θέματα και το ύφος της αστυνομικής λογοτεχνίας να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αντικατοπτρίζοντας τη σύγχρονη εποχή και τις αγωνίες των αναγνωστών του σήμερα, αλλά πάντα θα υπάρχει ένας επιθεωρητής Μονταλμπάνο και ένας επιθεωρητής Μαιγκρέ στην καρδιά κάθε ήρωα των νεότερων συγγραφέων.

Γιατί είπαμε να κάνουμε τώρα αυτό το αφιέρωμα;

Ο Νοέμβριος στα Public είναι αφιερωμένος στο crime, όχι μόνο με αγαπημένες επιλογές βιβλίων αλλά και με εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. Εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από την αρχή του μήνα. Στις 15 Νοεμβρίου στα Public Βόλου και Public Τσιμισκή, οπως και στις 19 Νοεμβρίου στο Public Café Συντάγματος, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις αγαπημένους Έλληνες εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι θα μοιραστούν τις δικές τους αγαπημένες στιγμές αγωνίας. Πάρε μια γεύση στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Εμείς είμαστε εδώ λοιπόν για να μιλήσουμε για 7 από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς στο αναγνωστικό κοινό χαρακτήρες των σύγχρονων αστυνομικών μυθιστορημάτων. Αυτούς τους ατρόμητους (σχεδόν πάντα) ήρωες που προσπαθούν με όλα τα εφόδια και την ευφυΐα που διαθέτουν να λύσουν το μυστήριο, να σώσουν τους αθώους και να εξολοθρεύσουν τους διαβόητους κακοποιούς που βρίσκονται στο δρόμο τους.

Δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από τον Χάρι Χόλε, τον ίσως πιο γνωστό στη χώρα μας ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Χόλε είναι ένας ατελής χαρακτήρας, όπως οφείλουν να είναι όλοι οι καλογραμμένοι ντετέκτιβ της λογοτεχνίας. Καπνίζει, πίνει, είναι μοναχικός και απόμακρος, δεν έχει ιδιαίτερη τύχη στα προσωπικά του, έχει πείσμα αλλά και αλαζονεία, δεν αντέχει την ησυχία και έχει μπει αρκετές φορές σε μπελά με τους συναδέλφους του και τα υψηλότερα κλιμάκια της αστυνομίας του Όσλο.

Ο χαρακτήρας του Νορβηγού Jo Nesbø δεν έχει περάσει και λίγα όμως. Έχει ταξιδέψει σε Αυστραλία και Ταϊλάνδη για να ερευνήσει τους θανάτους Νορβηγών πολιτών, έχει κυνηγήσει δολοφόνους και εκτελεστές, έχει βγει στο κατόπι των πρώτων serial killers της χώρας του, έχει αυτοεξοριστεί στο Χονγκ Κονγκ, μέχρι που έχει βρεθεί μπλεγμένος και ο ίδιος σε δολοφονίες. Έχει σταθεί όρθιος σε κάθε δοκιμασία που βρίσκεται μπροστά του, πολλές φορές με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Jo Nesbo

Ο Nesbø έχει δηλώσει αρκετές φορές πως ο χαρακτήρας του Χάρι Χόλε είναι ένας φόρος τιμής στον Χάρι Μπος, τον πρωταγωνιστή των βιβλίων του Michael Connelly. Ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ Μπος έχει, στη διάρκεια των 21 μυθιστορημάτων του Connelly, δουλέψει για την αστυνομία του Λος Άντζελες στο τμήμα του Χόλιγουντ, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση της αστυνομίας και έχει απασχοληθεί ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, έχει επιστρέψει στο τμήμα ανοιχτών υποθέσεων και έχει μετακινηθεί στο τμήμα του Σαν Φερνάντο ως εφεδρικός αστυνομικός.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με αρκετούς αστυνομικούς και ντετέκτιβ, έχει δει συναδέλφους και δικούς του ανθρώπους να χάνονται κι έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της αστυνομίας για παρατυπίες. Βρίσκεται σε μια συνεχή κόντρα με κάθε μορφή εξουσίας και δε διστάζει να βάλει την καριέρα του σε κίνδυνο λόγω της έντονης αίσθησης δικαίου που διαθέτει. Είναι ανελέητος στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τους εγκληματίες και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Ανελέητος όμως είναι και ο Επιθεωρητής Τζον Ρέμπους, ο διάσημος Σκωτσέζος ντετέκτιβ του Ian Rankin. Σκληροτράχηλος, τραχύς και με έντονη προσωπικότητα, ο Ρέμπους υπηρέτησε στο στρατό κατά την εποχή των Ταραχών της Βόρειας Ιρλανδίας και κατέληξε στην αστυνομία του Εδιμβούργου. Στη διάρκεια της καριέρας του παντρεύτηκε και χώρισε, βρέθηκε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και επιβίωσε από βαριά εγκαύματα, ενώ έχει απορρίψει και μια προαγωγή για να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας.

Ian Rankin

Ο ήρωας του Rankin τριγυρνά τους δρόμους της πόλης του Εδιμβούργου και της υπόλοιπης Σκωτίας με προσήλωση στο έργο του ως ερευνητή. Είναι ξεροκέφαλος, αγαπά τα βιβλία, έχει μια μεγάλη συλλογή δίσκων και κρίνει τη ζωή και τους ανθρώπους αυστηρά πάνω στο δίπολο καλό-κακό. Πίνει στις pubs της πόλης, πολλές φορές περισσότερο από όσο πρέπει. Είναι μοναχικός από επιλογή αλλά αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά του που τον αποξενώνουν από τους γύρω του. Για τον ίδιο λόγο αποτυγχάνουν και οι σχέσεις του με τις γυναίκες, αφού ο Ρέμπους είναι πρώτα και πάνω από όλα σε σχέση με τη δουλειά του. Όπως κάθε αξιόλογος χαρακτήρας της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η ιατροδικαστής Κέι Σκαρπέτα είναι η κεντρική ηρωίδα της Patricia Cornwell, πρωταγωνιστώντας σε 24 μυθιστορήματα της συγγραφέα μέχρι σήμερα. Διαφορετική από τους προηγούμενους ντετέκτιβ, η Σκαρπέτα είναι Προϊσταμένη Ιατρική Ερευνήτρια για την πολιτεία της Βιρτζίνια, ιδιωτική ιατροδικαστική σύμβουλος στη Φλόριντα, επικεφαλής της Εθνικής Ιατροδικαστικής Ακαδημίας και ανεξάρτητη ιατροδικαστική ερευνήτρια κατά τη διάρκεια της σειράς βιβλίων της Cornwell.

Patricia Cornwell

Χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της εγκληματολογικής έρευνας με βάση την ιατροδικαστική, η δυναμική Κέι Σκαρπέτα προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια του παζλ που αφήνουν στυγεροί δολοφόνοι στον τόπο του εγκλήματος. Η ιατροδικαστής φέρει αρκετά από τα ιδεολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της ίδιας της Cornwell, ενώ η σχεδόν αφύσικη παρατηρητικότητα της χαρακτήρα είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της ερευνητικής προσωπικότητάς της.

Πέρα από τους συνηθισμένους ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων μας πάει και ο Alexander McCall Smith. Εδώ και δεκαεννιά βιβλία η Πρέσιους Ραμότσουε, η μοναδική ντετέκτιβ της Μποτσουάνα, λύνει κάθε μορφής μυστήριο στη χώρα της νότιας Αφρικής.

Χρησιμοποιώντας τα χρήματα που της άφησε ο πατέρας της, η Πρέσιους μετακομίζει στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε και ανοίγει το δικό της γραφείο ερευνών. Εξαφανίσεις, ληστείες, εκβιασμούς, δηλητηριάσεις, οικογενειακά θέματα, παράξενους άντρες και επικίνδυνες γυναίκες, αλλά και τον κακόβουλο πρώην σύζυγό της αντιμετωπίζει στη διάρκεια της σειράς η ηρωίδα.

Alexander McCall Smith

Η Πρέσιους χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό εξυπνάδας, χιούμορ, ευγένειας και αγάπης για να λύσει τα μυστήρια. Δεν έχει τα κλασικά ελαττώματα και το σκληρό χαρακτήρα ενός ντετέκτιβ όπως αυτοί για τους οποίους μιλήσαμε παραπάνω, ενώ τα εγκλήματα που εξερευνά δεν έχουν τη σφοδρότητα των υπολοίπων αστυνομικών ντετέκτιβ. Υπάρχει κάτι όμως βαθιά ανθρώπινο και θετικό στις ιστορίες που ζει η ηρωίδα, πράγμα που την έχει κάνει διάσημη και αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν δε γνωρίζετε τον Γιούνα Λίννα, τον ανερχόμενο αστυνομικό επιθεωρητή της Δίωξης Εγκλήματος, τότε σίγουρα αξίζει να διαβάσετε τα μυθιστορήματα των Lars Kepler στα οποία βρίσκεται πρωταγωνιστής.

Ψηλός και μυώδης, ο χαρακτήρας των Kepler (ψευδώνυμο του ζευγαριού Alexander και Alexandra Coelho Ahndoril) είναι ο Φινλανδός γιος ενός αστυνομικού που πέθανε εν ώρα υπηρεσίας όταν ο Γιούνα ήταν 12 ετών. Εκπαιδεύτηκε στην Ολλανδία στις πολεμικές τέχνες, τα όπλα και σε τεχνικές ανταρτοπολέμου των πόλεων. Μετά το στρατό και την αστυνομική σχολή εργάζεται στη Δίωξης Εγκλήματος της αστυνομίας της Στοκχόλμης, εκεί που η προσωπικότητά του και η εκπαίδευσή του του δίνουν την ικανότητα να βλέπει πέρα από την εικόνα του τέρατος σε κάθε δράστη.

Alexander & Alexandra Coelho Ahndoril

Ως ο άνθρωπος που έχει λύσει τις περισσότερες περίπλοκες υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλο αστυνομικό στη Σκανδιναβία, ο Λίννα ζει μια μοναχική ζωή μετά το χαμό της οικογένειάς του και έχει κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του. Ο ήρωας θα κινδυνεύσει ξανά και ξανά για τη δικαιοσύνη και για την προστασία της πόλης στην οποία ζει και εργάζεται.

Ίσως το φανταστικότερο όνομα χαρακτήρα των σύγχρονων αστυνομικών μυθιστορημάτων έχει ο ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ του Robert Galbraith, δηλαδή της J.K. Rowling. Ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην ερευνητής του τμήματος ερευνών της στρατιωτικής αστυνομίας της Βρετανίας, βετεράνος πολέμου με αναπηρία στο δεξί πόδι, ο Κόρμοραν καλείται να λύσει υποθέσεις που αφορούν σούπερ μοντέλα, συγγραφείς, υπουργούς και δέματα με φρικιαστικό περιεχόμενο.

J.K. Rowling

Αγαπά το φαγητό, το ποτό και το σεξ και, παρότι δεν είναι ένα τυπικό παράδειγμα όμορφου άντρα, έλκει τις γυναίκες με την προσωπικότητά του. Οι σχέσεις του όμως συχνά αποτυγχάνουν και είναι ελάχιστη η επαφή που κρατά με μέλη της οικογένειάς του. Η σχέση του με τη βοηθό του Ρόμπιν σίγουρα ξεχωρίζει, μιας και παρότι τη βρίσκει ελκυστική δεν το ομολογεί ούτε στον εαυτό του, κρατώντας μια απόμακρη, επαγγελματική σχέση απόστασης, γεμάτη εκτίμηση.

Είτε επιλέξετε έναν από αυτούς τους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας είτε όχι, ένα είναι το σίγουρο: Με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το κυνήγι για την αναζήτηση της δικαιοσύνη σας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, συγκινήσεις και αγωνία παρέα με τους ζωντανότερους χαρακτήρες ολόκληρης της λογοτεχνίας. Είστε έτοιμοι;

Λάτρες του crime fiction, η αστυνομική λογοτεχνία έχει την τιμητική της τον Νοέμβριο στο Public. Kρατήστε σημειώσεις: Public Σερρών την 1η Νοέμβρη, Public Βόλου και Public Τσιμισκή στις 15 Νοέμβρη και Public Café Συντάγματος στις 19 Νοέμβρη.