123RF
ΒΙΒΛΙΟ

Τα 4 βιβλία που χρειάζεσαι το φετινό καλοκαίρι σου

Μπύρα, ξαπλώστρα, άμμος, παγωτό και αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

Το καλοκαίρι σημαίνει για διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικά πράγματα. Για άλλους σημαίνει ζέστη, για άλλους διακοπές, για άλλους έρωτας, για άλλους ηρεμία και για άλλους περιπέτεια.

Για αυτούς τους τελευταίους, όσους δηλαδή ψάχνουν την περιπέτεια σε κάθε στιγμή του καλοκαιριού τους, από το κάμπινγκ στα rooms to let των ελληνικών νησιών και από την παραλία στα ζεστά βράδια της πόλης, υπάρχουν τα αστυνομικά βιβλία.

Λίγα πράγματα άλλωστε έχουμε συνδέσει με αυτή την εποχή όσο τα βιβλία που προσθέτουν λίγη (ή αρκετή, γιατί όχι) αγωνία στο καλοκαίρι μας. Σκεφτείτε το: Κουνούπια, αντηλιακό, μπύρα, άμμος, ταβέρνα, ξαπλώστρα, παγωτό, αστυνομικό βιβλίο. Τα αστυνομικά βιβλία είναι τόσο απαραίτητα για το καλοκαίρι όσο το air-condition για τον καύσωνα.

Πάρτε για παράδειγμα το νέο μυθιστόρημα του βασιλιά της αστυνομικής λογοτεχνίας Jo Nesbo με ήρωα τον Χάρι Χόλε. Το «Μαχαίρι» ξεκινά από εκεί που ολοκληρώθηκε η «Δίψα», το προηγούμενο βιβλίο του Nesbo, και βρίσκει τον Χόλε σε ιδιαίτερα άσχημη θέση. Ο πρώην επιθεωρητής έχει χωρίσει με τη Ρακέλ και προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στην αστυνομία του Όσλο με τον βαθμό του αστυφύλακα.

Ο Χόλε ερευνά μια παλιά υπόθεση αλλά αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να ψάξει τις υποθέσεις που πιστεύει πως έχουν σχέση με τον μεγαλύτερό του εχθρό. Ο δολοφόνος Σβάιν Φίνε βρίσκεται πια έξω από τη φυλακή και δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να πάρει εκδίκηση. Όταν όμως ο Χόλε ξυπνά μετά από μια νύχτα γεμάτη οινόπνευμα με τα χέρια του γεμάτα αίμα, ένας εφιάλτης ξεκινά.

Είτε ακολουθείτε τις αγωνιώδεις ιστορίες του Χάρι Χόλε εδώ και καιρό είτε συναντάτε τον ροκ σταρ της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας για πρώτη φορά, το μυθιστόρημα εγγυάται πως θα σας ρουφήξει μέσα στις σελίδες του. Αν το ξεκινήσετε λοιπόν στην ξαπλώστρα, καλό θα ήταν να έχετε βάλει αντηλιακό από πριν, γιατί αλλιώς σας βλέπω καμμένους αλλά και χαμένους μέσα στην ιστορία του Nesbo.

 

‘Η μήπως προτιμάτε Ian Rankin και επιθεωρητή Ρέμπους, έναν από τους μεγάλους αντιήρωες των αστυνομικών βιβλίων; Ο Rankin έχει σημειώσει το ένα best seller πίσω από το άλλο στη Βρετανία και είναι εδώ και χρόνια ένα από τα γνωστότερα ονόματα του χώρου.

Στο νέο του μυθιστόρημα «Στον οίκο των ψεμάτων» μια παράξενη υπόθεση ξεδιπλώνεται, μια υπόθεση στην οποία ο Ρέμπους, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει πλέον ξεπεράσει τα 70 του χρόνια, θα βρεθεί στο επίκεντρο. Μια ομάδα μαθητών ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο κόκκινο αυτοκίνητο μέσα στο δάσος. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένας νεκρός άνδρας, με τα πόδια του κλειδωμένα σε χειροπέδες.

Ο άνδρας είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Στιούαρτ Μπλουμ, που εξαφανίστηκε 12 χρόνια πριν ενώ δούλευε για λογαριασμό ενός κινηματογραφικού παραγωγού, στη μάχη του για ένα κομμάτι γης στο οποίο ήθελε να φτιάξει τα δικά του κινηματογραφικά στούντιο. Παρότι η εξαφάνιση του Μπλουμ είχε διερευνηθεί από την αστυνομία, υπήρχαν πάντα υποψίες και κατηγορίες, ανάμεσα σε αυτές και της μητέρας του εξαφανισθέντος, για λάθος χειρισμούς.

Τώρα η υπόθεση ανοίγει και πάλι και κάθε αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την εξαφάνιση πριν από 12 χρόνια θα πρέπει να ανακριθεί. Κανείς δεν είναι αθώος. Μαζί και ο Ρέμπους, σε μια υπόθεση που ίσως να αποδειχθεί το τέλος του.

Η σκοτεινή πλευρά της Σκωτίας, οι υπόγειοι δρόμοι του Εδιμβούργου και ένας από τους επιδραστικότερους ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας στην 22η περιπέτειά του θα γεμίσουν σασπένς τα καλοκαιρινά βράδια σας.

Όταν τα αστυνομικά βιβλία συναντούν τα ιστορικά μυθιστορήματα συμβαίνει κάτι μαγικό και αυτή ακριβώς τη συνάντηση μπορεί να απολαύσει κανείς στο «Germania: Οι τελευταίες μέρες», ένα ανάγνωσμα που μας γυρνά στο Βερολίνο του 45′.

Ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ περνά τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ σε ένα υπόγειο καταφύγιο μαζί με τη σύζυγό του Λίζα, ενώ οι Ρώσοι εισβάλλουν στην πόλη. Όταν εκείνη θα πέσει θύμα βιασμού από έναν Ρώσο λιποτάκτη με το όνομα Γκριγκόριεφ, η αναζήτησή του είναι για τον Οπενχάιμερ μια προσωπική υπόθεση.

Ο Οπενχάιμερ θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με μυστικές υπηρεσίες που προσπαθούν να αποσπάσουν από τον Γκριγκόριεφ μια παράξενη βαλίτσα. Μέσα σε αυτή βρίσκονται μυστικά για τις έρευνες των ναζί στην πυρηνική ενέργεια που ο Γκριγκόριεφ θέλει να διαπραγματευτεί με όλους. Μέσα σε ένα Βερολίνο που καταρρέει ο Οπενχάιμερ βρίσκεται στο κυνήγι του Ρώσου, αναζητώντας την αλήθεια μέσα από έναν λαβύρινθο εξαπάτησης και ψεμάτων.

Λίγο πριν από την έναρξη της επόμενης ημέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Harald Gilbers στήνει το συγκλονιστικό σκηνικό μιας πόλης που έχει διαλυθεί και των δυνάμεων που αναμετρώνται για τα κομμάτια της. Μια ακόμα απολαυστική και ατμοσφαιρική αστυνομική ιστορία του επιθεωρητή Οπενχάιμερ, που δεν θα μπορείτε να σταματήσετε ούτε και για να κάνετε την επόμενη βουτιά.

Και από τη Γερμανία του 1945, στην Ελλάδα του σήμερα. Εκεί που ο Μανώλης Ανδριωτάκης τοποθετεί το πολιτικό του θρίλερ «Το δεξί χέρι» με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Χρήστου, τον άνθρωπο που βρίσκεται ξαφνικά ως δεξί χέρι της Σωτηρίας, της παλιάς του φίλης, συμφοιτήτριας και πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ο Πέτρος μένει στο Παρίσι, εκεί όπου αναπτύσσει σεξουαλικές σχέσεις μέσω ίντερνετ. Ένας τύπος με το όνομα Τζον Μάνος απειλεί να διαρρεύσει ένα βίντεο με προσωπικές του στιγμές και ο Πέτρος απομακρύνεται από αυτόν τον τρόπο ζωής. Μερικά χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Αθήνα μετά το κάλεσμα της Σωτηρίας, παρόλο που δεν πιστεύει πως είναι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση.

Η Σωτηρία είναι ειλικρινής και φαίνεται ηθική, προχωρώντας σε πολιτικές που ο τόπος δεν έχει δει ποτέ, και επιχειρεί να καθαρίσει τις κρατικές υπηρεσίες από όσους τις λυμαίνονται. Μαζί της ο Πέτρος θα προσπαθήσει για το καλύτερο, κάνοντας όσα περισσότερα καλά μπορεί για τη χώρα του. Ταυτόχρονα όμως θα συναντήσει και έναν σάπιο κόσμο γεμάτο ανταγωνισμό, παρασκήνιο, παράγοντες, ίντριγκες, απειλές και συνωμοσίες, εκεί που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ίντερνετ αλλά και τα όπλα παίζουν το δικό τους, σκοτεινό ρόλο.

Το μυθιστόρημα του Ανδριωτάκη είναι λοιπόν το βιβλίο που χρειάζεστε αυτές τις μέρες. Ταιριάζει σίγουρα και με το καλοκαίρι αλλά και με το κλίμα των ημερών. Μη χάσετε την ευκαιρία να χαθείτε στα μονοπάτια της χαώδους ελληνικής πολιτικής. Τουλάχιστον από τους ήρωες των σελίδων ενός μυθιστορήματος δεν κινδυνεύετε.