ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v2: Νέος Jonathan Coe κι ένας τοίχος φτιαγμένος από βιβλία

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Δευτέρα. Ξέρω, δύσκολη μέρα. Αλλά εμείς θα σας κάνουμε και σήμερα παρέα με τη βιβλιοφαγική σούμα της προηγούμενης εβδομάδας, για να μη χάσετε τίποτα σε ό,τι αφορά τα βιβλία και τη θέση τους στην ποπ κουλτούρα.

Τούτη εδώ η στήλη, το είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, θα σας μιλά για τις πιο αξιόλογες, για εμάς, νέες κυκλοφορίες, θα παρουσιάζει ειδήσεις του χώρου, θα δίνει πολλά λινκς και άρθρα και οτιδήποτε ενδιαφέρον ακούγεται για μεταφορές βιβλίων σε τηλεόραση και κινηματογράφο, γενικά μείνετε συντονισμένοι, θα περνάμε καλά. Ξεκινάμε, έχουμε πολλά να πούμε και σήμερα.

ΝΕΟΣ JONATHAN COE

Καταρχάς πρέπει να μιλήσουμε σίγουρα για το νεότερο πόνημα του, ιδιαίτερα αγαπημένου στην Ελλάδα, Jonathan Coe. Το ‘Νούμερο 11‘ (‘Number 11‘, 2015) ήρθε από τις Εκδόσεις Πόλις (που -άσχετο- πάντα μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως ένας τέτοιος σημαντικός εκδοτικός δεν έχει site) και αυτοί που αγαπούν τον συγγραφέα έχουν ήδη τρέξει στα βιβλιοπωλεία. Σάτιρα, πολιτική και κοινωνική, της Βρετανίας και ολόκληρου του κόσμου, αυτό δηλαδή που κάνει ο Coe καλύτερα από τους περισσότερους. Όσοι δεν έχετε διαβάσει κάτι δικό του; Ρίξτε πρώτα μια ματιά σε ένα από τα ‘Τι Ωραίο Πλιάτσικο!‘ (‘What a Carve Up!’, 1994) ή ‘Η Λέσχη των Τιποτένιων‘(‘The Rotters’ Club’, 2001).

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

Χτες γράψαμε για 5 fantasy βιβλία που θα γεμίσουν το χρόνο σας μέχρι να βγει επιτέλους το 6ο μέρος του Game of Thrones. Σήμερα έχουμε να προτείνουμε και ένα 6ο, τη ‘Βασίλισσα του Τέρλινγκ‘ (‘The Queen of the Tearling‘, 2014) της Erika Johansen που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος. Πρώτο μέρος μιας τριλογίας με γυναίκα πρωταγωνίστρια από γυναίκα συγγραφέα, πράγμα που αξίζει της προσοχής μας. Βέβαια αυτό το tagline που λέει ‘Οι Αγώνες Πείνας συναντούν Το παιχνίδι του Στέμματος‘; Ναι, μην το πιστεύετε.

ΛΟΙΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια από τις τελευταίες με αξιόλογες κυκλοφορίες, μιας και από τα τέλη του μήνα και μετά οι εκδοτικοί σε μεγάλο βαθμό χαλαρώνουν και ξεκουράζονται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οπότε για πάμε στα γρήγορα τι άλλο ξεχώρισε. Έχουμε: Νέο αστυνομικό του Πέτρου Μαρκάρη, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη, με τίτλο ‘Offshore‘ και setting την ελληνική κρίση. Το ‘Ένα Πρωί, Νωρίς‘ (‘Early One Morning‘, 2015) της Virginia Baily, του οποίου το εξώφυλλο είδαμε την περασμένη εβδομάδα, από τις Εκδόσεις Ίκαρος, για το πως η απόφαση 2 γυναικών να σώσουν ένα παιδί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αντηχεί στο σήμερα. 4 σημαντικά κλασικά βιβλία στα οποία οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κάνανε νέες επανεκδόσεις με φρέσκα εξώφυλλα, από τα οποία υπογραμμίζω το ‘Ο Αόρατος Άνθρωπος‘ (‘The Invisible Man‘, 1897) του H.G. Wells.

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το βιβλίο που κάνει αυτή την εβδομάδα το γύρο των ίντερνετς είναι σίγουρα το ‘Homegoing‘ της πρωτοεμφανιζόμενης Yaa Gyasi. Δυο αδερφές, η Effia και η Esi, άγνωστες μεταξύ τους, γενιούνται σε διαφορετικά χωριά στη Γκάνα του 18ου αιώνα. Η Effia είναι παντρεύεται έναν Άγγλο και ζει με ανέσεις στα ανακτορικά δωμάτια ενός Κάστρου σκλάβων που χτίσανε οι Ευρωπαίοι στη χώρα, μεγαλώνοντας παιδιά που θα σταλούν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, πριν γυρίσουν στη Χρυσή Ακτή για να βοηθήσουν στη διοίκηση της αυτοκρατορίας. Η Esi, βρίσκεται φυλακισμένη κάτω από την Effia, στα μπουντρούμια των γυναικών του Κάστρου και μετά, αφού θα επιβιβαστεί σε ένα πλοίο με προορισμό την Αμερική, θα πουληθεί σα σκλάβα.

Εννοείται πως έχει μπει στη wishlist μας, μιας και ακούγονται πολύ καλά λόγια μέχρι στιγμής.

ROTTEN TOMATOES ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Ξέρετε τι είναι το Rotten Tomatoes ε; Είναι ένα site που λειτουργεί σαν aggregator για βαθμολογίες ταινιών, όπου μπορεί κανείς να δει ένα μέσο όρο και να καταλάβει πάνω κάτω τι λένε οι κριτικές για κάθε φιλμ. Έτσι λοιπόν φτάσαμε και στο Book Marks, το οποίο τραβάει κριτικές από περίπου 70 διαφορετικά Αμερικανικά μέσα που ασχολούνται ενεργά με το χώρο του βιβλίου και βγάζει grades σαν μέσο όρο. Αν λοιπόν σας αρέσει να βλέπετε πάρα πολύ γρήγορα τις απόψεις των κριτικών για τα βιβλία με ένα B+ ή με ένα C-, τότε ορίστε.

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα στη στήλη φιλοξενήσαμε τα καλύτερα εξώφυλλα του Μαΐου, αλλά ξεχάσαμε ένα πολύ όμορφο, που μάλιστα συνοδεύει ένα βιβλίο που σίγουρα θέλουμε να διαβάσουμε. Δε γίνεται λοιπόν να μην επανορθώσουμε, έστω και λίγο αργά. Αυτές είναι ‘Οι Ιστορίες ενός Μαυριτανού‘ της Laila Lalami από τις Εκδόσεις Αίολος, με ένα εξώφυλλο που υπερισχύει των ξένων εκδόσεων.

ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΟΣ GUILLERMO DEL TORO

Εάν έχετε Twitter, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τον Guillermo Del Toro. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει ένα από πιο γεμάτα timeline που έχω δει και, ειδικά αν είστε φαν των ταινιών του, θα βρείτε μπόλικα ενδιαφέροντα πράγματα εκεί μέσα. Τη στήλη όμως την ενδιαφέρει γιατί αρκετά συχνά προτείνει και βιβλία στους followers του. Fantasy, nonfiction, παραμύθια, βιβλία σχετικά με κινηματογράφο, mainstream λογοτεχνία, όλα τα αγαπά ο GdT. Αλλά εντάξει φίλε, άσε τα βιβλία τώρα και τέλειωνε με το ‘Pacific Rim 2’, ANTE.

4,000 ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Στα αξιοπερίεργα αυτής της εβδομάδας, ένας τυπάκος γέμισε τους τοίχους του σαλονιού του με βιβλία. Πήγε σε ένα μέρος που πουλάνε βιβλία με το τετραγωνικό (και αν δεν πουληθούν εκεί πηγαίνουν για πολτοποίηση), ξόδεψε $500 και του πήρε 2 μέρες να το φτιάξει, αλλά ναι, τα κατάφερε. Είναι ένας μικρός ήρωας.

RANDOM LINKS

Η συγγραφέας Joanne Harris έκανε 10 τουήτς για τις guilty pleasures, το γούστο και την ποιότητα, μετράμε αντίστροφα για την έξοδο στα σινεμά του The BFG σε σκηνοθεσία Steven Spielberg και έχουμε ένα σύντομο featurette για να μπούμε σιγά σιγά στο κλίμα, υπάρχει εκεί έξω ένα βιβλίο με τίτλο ‘Can I Sit on Your Lap While You’re Pooping?‘, η αγαπημένη ταινία τρόμου του Neil Gaiman δεν είναι μάλλον αυτή που περιμένεις, οι πρώτες εντυπώσεις από τα previews του Harry Potter and the Cursed Child είναι εξαιρετικές, το θρίλερ/τρόμου/επιστημονικής φαντασίας βιβλίο The Shining Girls θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το όνομα του Morten Tyldum ακούγεται για τη σκηνοθεσία του, στην Πολωνία φτιάξανε για 1 νύχτα μόνο escape rooms σε βιβλιοθήκες, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών ξεκινά από αυτή την εβδομάδα την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης του σε 125 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.