ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v135: 8 προτάσεις βιβλίων με LGBT θέμα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ο Ιούνιος, εκτός από πρώτος μήνας του καλοκαιριού είναι και ο μήνας του Pride. Έτσι, το σημερινό τεύχος του Βιβλιοφαγικού mashup (που να θυμίσω πως βγαίνει πλέον κάθε Τετάρτη στον ιντερνετικό αέρα του Oneman) έχει αποχρώσεις ουράνιου τόξου.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Ειρήνη ρωτά, “Μιας και είμαστε στον μήνα του Pride, δε νομίζεις πως είναι καλή στιγμή για μερικές προτάσεις βιβλίων με LGBT θέμα; Όχι απαραίτητα τα καλύτερα, απλά ένα μικρό αφιέρωμα. Θενξ!

Φίλη Ειρήνη, έχεις απόλυτο δίκιο. Μιας και ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Pride, πάμε να δούμε μερικά βιβλία που περιέχουν LGBTQ+ θέματα ή/και χαρακτήρες. Όλα τα βιβλία για τα οποία θα μιλήσουμε μπορείτε να τα βρείτε στα ελληνικά (εκτός από 2 εξαιρέσεις που δε γίνεται να μην αναφέρω) και έχουν εκδοθεί από το 2002 και μετά. Είμαι σίγουρος πως όλοι σας γνωρίζετε τα κλασικά έργα της LGBTQ+ λογοτεχνίας, οπότε ας ρίξουμε φως στα λίγο πιο πρόσφατα αναγνώσματα.

Ξεκινάω με το ‘Λίγη ζωή’ της Hanya Yanagihara. Δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, αφού πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία της τελευταίας 5ετίας. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται ο Τζουντ, ένας βασανισμένος και διαλυμένος άνθρωπος, αλλά και οι τρεις του φίλοι, ο Γουίλεμ, ο Τζέι Μπι και ο Μάλκολμ. Στην ανασκόπηση του αναγνωστικού 2016 είχα γράψει για αυτό: “Το bigger-than-life μυθιστόρημα της Yanagihara είναι ένα εντυπωσιακό λογοτεχνικό επίτευγμα, ένα επικών διαστάσεων έργο που παίζει με τα όρια της υπερβολής (και πολλές φορές τα ξεπερνά), το πιο έντονων συναισθημάτων βιβλίο που έχω διαβάσει. Η συγγραφέας στρίβει βαθιά το μαχαίρι, σε ένα βιβλίο που έχει σκοπό να προκαλέσει στον αναγνώστη την απόλυτη αγάπη ή το απόλυτο μίσος, πάντως σίγουρα τίποτα λιγότερο.”

Το ‘Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου’ ίσως το γνωρίζετε μόνο από την ταινία, αλλά προτείνω να διαβάσετε και το μυθιστόρημα του André Aciman στο οποίο βασίζεται. Το βιβλίο παρακολουθεί τον έρωτα του έφηβου Έλιο με τον νεαρό ερευνητή Όλιβερ, στην Ιταλία της δεκαετίας του ‘80, είναι και εντελώς καλοκαιρινό, θα το λατρέψετε.

Στο μυθιστόρημα ‘Το τραγούδι του Αχιλλέα’, δε θα έχετε μόνο την ευκαιρία να απολαύσετε την Ιλιάδα γραμμένη από την αρχή, αλλά και την ιστορία της σχέσης του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, όπως τη φαντάστηκε η καταπληκτική Madeline Miller. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε trade έκδοση.

Περνώντας από τις Εκδόσεις Πατάκη θα βρούμε και το ‘Middlesex’ του Jeffrey Eugenides και το ‘Θα σου χαρίσω τον ήλιο’ της Jandy Nelson. Το πρώτο ένα από εκείνα τα ελάχιστα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, βιβλία για τα οποία μου βγαίνει να ρωτήσω πάντα “γιατί;” όποιον μου λέει πως δεν το έχει διαβάσει (πράγμα που είναι λάθος, δε ρωτάμε τέτοιες βλακείες, μην το κάνετε). Ένα αριστούργημα της λογοτεχνίας του 21ου αιώνα, η ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη, της Κάλλι που γίνεται Καλ, και της οικογένειάς της.

Το δεύτερο είναι η ιστορία της Τζουντ και του Νόα, δίδυμων αδερφών που στα 13 τους είναι αχώριστα και στα 16 τους βρίσκονται αποξενωμένα, με μυστικά και απώλειες να έχουν καταστρέψει τη στενή τους σχέση. Όλα αυτά όμως θα αναταραχθούν όταν η Τζουντ θα γνωρίσει ένα γοητευτικό αγόρι και θα αποκτήσει έναν μυστηριώδη μέντορα.

Στο ‘Αυτό που σου ανήκει’ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ο συγγραφέας Garth Greenwell εξερευνά τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειες της, αλλά και το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στην Αμερική, μέσα από τη σχέση ενός Αμερικανού καθηγητή στη Σόφια με τον Μίτκο, ένα νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι.

Πάμε τώρα και στις 2 εξαιρέσεις μας, αφού τα συγκεκριμένα βιβλία δεν κυκλοφορούν ακόμη στα ελληνικά. Το ‘Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe’ του Benjamin Alire Sáenz μιλά για τη σχέση του Aristotle με τον Dante, 2 εφήβων αγοριών που ζουν στο Τέξας τη δεκαετία του ‘80, μια γλυκιά ιστορία ενηλικίωσης για την αναζήτηση της ταυτότητας του καθενός.

Το ‘The Long Ways to a Small, Angry Planet’ της Becky Chambers το έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ στο PopCode και του έχουμε αφιερώσει και δικό του κείμενο. Η επιστημονική φαντασία συναντά τη διαφορετικότητα και αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που προτείνω συνεχώς σε κάθε φίλο, γνωστό ή αναγνώστη του Βιβλιοφαγικού mashup.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Ιούνιος έχει μπει πλέον για τα καλά, η εκδοτική σεζόν 2018/19 προχωρά σιγά σιγά προς το τέλος της και οι εκδοτικοί ετοιμάζουν τα τελευταία βιβλία που θα μας παρουσιάσουν πριν την Αυγουστιάτικη σιέστα. Επτά διαφορετικά αναγνώσματα από επτά διαφορετικούς εκδοτικούς θα δούμε λοιπόν σήμερα, ξεκινώντας από την επιστημονική φαντασία και καταλήγοντας στη Δανέζικη λογοτεχνία.

Το ‘Σκοτεινό δάσος’ (‘The Dark Forest’, 2008) του Liu Cixin, σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις SEΛΙΝΙ είναι το δεύτερο μέρος της Remembrance of Earth’s Past τριλογίας του σπουδαίου Κινέζου συγγραφέα.

Το βιβλίο μιλά για τη γη ενός κοντινού μέλλοντος, όταν η θέση της έχει αποκαλυφθεί στους Τρισηλιανούς, εξωγήινους που θα φτάσουν στον κόσμο μας μετά από 4 αιώνες για να τον καταστρέψουν. Το έργο της άμυνας μοιάζει αδύνατο, μιας και οι Τρισηλιανοί χρησιμοποιούν τα σοφόνια, υποατομικά σωματίδια που τους αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά της γης. Μόνο ο ανθρώπινος νους μένει απρόσβλητος από τα σοφόνια και το Σχέδιο Τοιχοπρόσωπος μπαίνει σε εφαρμογή, δίνοντας απεριόριστους πόρους σε 4 ανθρώπους για να προετοιμάσουν την άμυνα του πλανήτη χωρίς να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους πουθενά. Ένας από αυτούς είναι ο άσημος Κινέζος αστρονόμος Λούο Τζι, που γνωρίζει ότι είναι ο μόνος από τους 4 Τοιχοπρόσωπους που θέλουν να σκοτώσουν οι Τρισηλιανοί.

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο μας παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Jo Nesbø με ήρωα τον Χάρι Χόλε και τίτλο ‘Μαχαίρι’ (‘Knife’, 2019), σε μετάφραση Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Το βιβλίο ξεκινά από εκεί που ολοκληρώθηκε η ‘Δίψα’, το προηγούμενο βιβλίο του Nesbo. Ο Χόλε έχει χωρίσει με τη Ρακέλ, κάνει μια νέα αρχή στην αστυνομία του Όσλο ερευνώντας μια παλιά υπόθεση αλλά αυτό που θέλει είναι να ψάξει τις υποθέσεις που πιστεύει πως έχουν σχέση με τον μεγαλύτερό του εχθρό, που βρίσκεται πια έξω από τη φυλακή. Όταν όμως ο Χόλε ξυπνά μετά από μια νύχτα γεμάτη οινόπνευμα, με τα χέρια του γεμάτα αίμα, ένας εφιάλτης ξεκινά.

Το βιβλίο ‘Παραπλάνηση’ (‘Transcription’, 2018) της Kate Atkinson, σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μας γυρνά στο 1940, όταν η 18χρονη Juliet Armstrong γίνεται μέλος της ΜΙ5 και απομαγνητοφωνεί συζητήσεις υποστηρικτών του φασισμού, αλλά μας προχωρά και 10 χρόνια αργότερα, όταν η Juliet, ραδιοφωνική παραγωγός πλέον για το BBC, βρίσκεται υπό απειλή ενδιαμέσου ενός νέου πολέμου, πολύ διαφορετικού από τον προηγούμενο.

Ένα ακόμη έργο του Juan Gabriel Vásquez έχουν για εμάς οι Εκδόσεις Ίκαρος, με το ‘Οι υπολήψεις’ (‘Reputations’, 2006), σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, να είναι μια νουβέλα με πρωταγωνιστή έναν γελοιογράφο. Με τα πολιτικά του σκίτσα ο Χαβιέρ Μαγιαρίνο εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει γίνει ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα να τον φοβάται και να τον τιμά. Αλλά στα 65 του χρόνια μια νεαρή γυναίκα επισκέπτεται τον Χαβιέρ και η παρουσία της θα τον κάνει να επανεξετάσει τη ζωή και την καριέρα του.

Από την Κορέα τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά η ιστορία του μυθιστορήματος των Εκδόσεων Λιβάνη ‘Λευκό χρυσάνθεμο’ (‘White Chrysanthemum’, 2016) της Mary Lynn Bracht, σε μετάφραση Χριστιάννας Ελ. Σακελλαροπούλου. Το 1943, όταν η Χάνα, μια γυναίκα δύτης που έχει ζήσει όλη της τη ζωή υπό ιαπωνική κατοχή, σώζει τη μικρή της αδερφή Έμι από έναν Ιάπωνα στρατιώτη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να γίνει μια “γυναίκα ανακούφισης” για τους στρατιώτες, συνδέεται με το 2011, εκεί που η Έμι προσπαθεί ακόμα να ξεχάσει τη θυσία της αδερφής της και να συμφιλιωθεί με το παρελθόν.

Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια μας παραδίδουν αυτή την εβδομάδα τα κείμενα του ιστορικού Tony Judt, μέσα από τη συλλογή ‘Το πανδοχείο της μνήμης’ (‘The Memory Chalet’, 2010), σε μετάφραση Κώστα Λιβιεράτου. Μέσα από τα 25 κείμενά του ο Judt παντρεύει τις προσωπικές του ιστορίες με γεγονότα της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Από τα ισραηλινά Κιμπούτς στο τείχος του Βερολίνο κι από κει στο Παρίσι του ‘68 και στα λεωφορεία του Λονδίνου.

Κλείσιμο για σήμερα με τη νουβέλα του Inger Christensen, ενός από τους μεγάλους της Δανέζικης λογοτεχνίας και ποίησης του 20ου αιώνα. Το ‘Αζόρνο’ (‘Azorno’, 1967), σε μετάφραση Σωτήρη Σουλιώτη, μας έρχεται από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν και αφορά 2 άντρες, τον πρωταγωνιστή και τον συγγραφέα, και 5 γυναίκες, όλες έγκυες από τον πρωταγωνιστή. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος είναι ποιος; Ποιος αφηγείται αυτό το βιβλίο; Θα πρέπει να διαβάσετε το ‘Αζόρνο’ για να πάρετε όλες τις απαντήσεις.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί να μην έχουμε τον όγκο της προηγούμενης εβδομάδας σε νέες κυκλοφορίες από την Αμερική, αλλά είμαι σίγουρος πως τα τρία βιβλία που θα σας παρουσιάσω με λίγα λόγια παρακάτω δε θα σας αφήσουν αδιάφορους.

Recursion’ του Blake Crouch, που ακολουθεί έναν αστυνόμο της Νέας Υόρκης και έναν νευροεπιστήμονα που ερευνούν το “Σύνδρομο Ψευδής Μνήμης”, μια καταστροφική, όλο και πιο κοινή, αρρώστια που οδηγεί τα θύματά της στην παράνοια, καθώς και την μυστηριώδη δύναμη που συναντούν, η οποία μοιάζει ικανή να αλλάξει τη δομή ολόκληρης της πραγματικότητας.

The Sun on My Head’ του Geovani Martins, η συλλογή διηγημάτων του Βραζιλιάνου συγγραφέα που παρουσιάζει μέσα από ιστορίες βουτηγμένες στη βία, τη φτώχεια και τα ναρκωτικά την πολυπλοκότητα της ζωής για όσους μεγαλώνουν στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Bunny’ της Mona Awad, ένα παράξενο μυθιστόρημα που βρίσκει την Samantha να μπλέκεται στην ομάδα των “Bunnies”, μια κλίκα πλούσιων κοριτσιών που βρίσκονται στην ίδια σχολή Καλών Τεχνών με την ίδια και βρίσκεται να συμμετέχει στο περίεργο, τελετουργικό τους εργαστήρι, εκεί που οι τερατώδεις τους δημιουργίες παίρνουν σάρκα και οστά.

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΑΠΟ DRAG QUEENS

Φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών φέρνει στην Ελλάδα μια από τις πιο ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα βιβλία. Το Drag Queen Story Hour, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 από το Σαν Φρανσίσκο και επεκτάθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την Αμερική αλλά και την Ιαπωνία, τη Σουηδία, το Μεξικό και τη Γερμανία.

Το κόνσεπτ του Drag Queen Story Hour είναι απλό: Drag Queens διαβάζουν εικονογραφημένα βιβλία σε παιδιά σε βιβλιοθήκες και άλλους χώρους τέχνης, με σκοπό να φέρουν τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με το διαφορετικό, τα queer άτομα και να μάθουν στα παιδιά την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό.

Το Drag Queen Story Hour έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έχει δημιουργήσει και αντιδράσεις ακροδεξιών και υπερσυντηρητικών ομάδων που σίγουρα θα επωφελούνταν από τα μαθήματα αγάπης που θέλει να μεταδώσει η κίνηση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

@pickledragqueen reading @toddparr for #dragqueenstoryhour in @eaglerocklibrary #dqsh

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη dragqueenstoryhour™️ (@dragqueenstoryhour) στις

Στις 29 και 30/6 λοιπόν, στο Πειραιώς 260, με δωρεάν εισιτήριο, για το πρώτο Drag Queen Story Hour της Ελλάδας. Τα εισιτήρια και για τις 2 ημέρες πρόλαβαν να εξαντληθούν σε λιγότερο από 24 ώρες από την ανακοίνωση της έναρξης των κρατήσεων, οπότε έχετε το νου σας για το επόμενο Drag Queen Story Hour που ελπίζουμε να ανακοινωθεί σύντομα. Μέχρι τότε; Διδάξτε στα παιδιά σας την αποδοχή του διαφορετικού σε οποιαδήποτε μορφή.

AND NOW, THIS

Έτσι ακριβώς είναι τα αγαπημένα βιβλία, όπως τα λέει ο Grant Snider.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Όλο και περισσότερες παραλίες στο timeline μας με κάθε εβδομάδα του καλοκαιριού που περνά και όλοι βρίσκονται ακόμη στις πόλεις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν ξεκινήσουν οι άδειες και τα ταξίδια στα νησιά. Βιβλία σε κάθε παραλία της Ελλάδας!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ BULGAKOV

Το ‘Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα’ (‘The Master and Margarita’, 1967) του Mikhail Bulgakov είναι ένα πολυσύνθετο και σαρκαστικό σατιρικό μυθιστόρημα της κλασικής λογοτεχνίας. Το έχετε διαβάσει; Αν όχι, το βίντεο του TED-Ed είναι εδώ για να σας πείσει πως αξίζει να το δοκιμάσετε.

Με τη χρήση animation και το σενάριο του Alex Gendler, το βίντεο μας παρουσιάζει την πλοκή του βιβλίου, το μαύρο του χιούμορ και μας ταξιδεύει, μαζί με το βιβλίο, από την Ιουδαία στα χρόνια του Χριστού μέχρι τη Σοβιετική Ένωση της εποχής που ο Bulgakov έγραψε το αριστούργημά του.

Μάθετε επίσης για την περιπέτεια της έκδοσης του βιβλίου, που ήρθε 27 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα και τη λογοκριμένη, αρχική του έκδοση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Θεμέλιο, σε μετάφραση Τίνας Καραγεώργη και από τις Εκδόσεις Μίνωας, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Δ. Ιωαννίδου.

Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ / ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στο Allithwaite της Αγγλίας, το μέγεθος της τοπικής βιβλιοθήκης ακολουθεί το μέγεθος του ίδιου του χωριού.

Στο παρακάτω σύντομο βίντεο που τουήταρε το BBC Cumbria βλέπετε το αποθηκάκι του κήπου που οι κάτοικοι του χωριού της βορειοδυτικής Αγγλίας, μερικές εκατοντάδες συνολικά, μετέτρεψαν σε δωρεάν δημόσια βιβλιοθήκη. Τα ράφια της Δωρεάν Μίνι Βιβλιοθήκης του Allithwaite είναι ασφυκτικά γεμάτα από βιβλία, τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρεές εντός και εκτός της περιοχής.

Το προσωπικό της είναι φυσικά εθελοντές (και δε νομίζω πως χωράει εκεί μέσα ένα γραφείο για αυτούς), ενώ τον πρώτο μήνα 100 βιβλία δανείστηκαν και επιστράφηκαν από τους κατοίκους του Allithwaite, αποδεικνύοντας πόσο χρήσιμη είναι η νέα βιβλιοθήκη.

Φανταστικά πράγματα, σε μια χώρα που έχει αναγάγει τις πολλαπλές χρήσεις αυτών των απλών αποθηκών σε τέχνη. Τώρα και σε βιβλιοφιλική τέχνη.

RANDOM LINKS

Οι πιο παράξενοι τίτλοι ελληνικών βιβλίων: Οι δηλώσεις του μεγάλου νικητή, ήταν ο William Shakespeare γυναίκα και οι 5 απαντήσεις σχολιαστών που αναπτύσσουν το θέμα, τα καλύτερα βιβλία του 2019 μέχρι στιγμής, τα βιβλιοπωλεία που δεν μπορεί να σκοτώσει το Amazon, η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Barnes & Noble εξαγοράστηκε από την επενδυτική φίρμα Elliott Management Corp., οι 3 πρώτοι στα φετινά Βραβεία του Αναγνώστη, πώς ο κόσμος ερωτεύτηκε τα manga, γιατί πρέπει όλοι στη φυλακή να έχουν το δικαίωμα στην ανάγνωση, η χρυσή λίστα παιδικών βιβλίων του Elniplex, η ομοφυλοφιλία στην αστυνομική λογοτεχνία, ολοκληρώνουν όντως οι αναγνώστες το Goodreads Challenge τους, για τα tie-in μυθιστορήματα που συνεχίζουν τις ιστορίες ταινιών και σειρών, η ύπουλη ιδιοφυία της ιστορίας της Σταχτοπούτας, γιατί γράφουμε για αυτό το πράγμα που λέγεται μέλλον, πότε δεν πρέπει να ξαναγυρνάμε στα βιβλία της παιδικής ηλικίας, είναι τελικά τα βιβλία της Sally Rooney chick lit ή έργα λογοτεχνικής διάνοιας, πώς είναι να γίνεσαι συγγραφέας στη μέση ενός πολέμου, από που να ξεκινήσετε με τα έργα της Robin Hobb, μια ανταπόκριση από την Book Expo 2019,  τι σημαίνει σήμερα το ‘1984’ του George Orwell, πώς η απειλή της παρακολούθησης δεν ήταν αυτό που φαντάστηκε ο συγγραφέας και ο τρόπος που το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με τους Αμερικανούς προέδρους, μαθαίνοντας να αγαπάμε τον αναξιόπιστο αφηγητή, εκμοντερνίζοντας την Enid Blyton, για τις μεταφορές των βιβλίων της Agatha Christie, το να ξεφορτώνεσαι βιβλία δε χρειάζεται να είναι αγγαρεία, το φετινό Women’s Prize for Fiction στο ‘An American Marriage’ της Tayari Jones, εκεί που έμεινε ο Jack London, ο Viet Thanh Nguyen γράφει για την μακρινή πατρίδα του, ο Sherlock Holmes και η σχέση του με την Ινδία, γιατί σταμάτησα να διαβάζω βιβλία λευκών ανδρών, το σπίτι που ενέπνευσε τον ‘Πήτερ Παν’ μετατράπηκε σε κέντρο παιδικής λογοτεχνίας.