ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v136: Έξι αισιόδοξα βιβλία για να ξαναρχίσετε το διάβασμα

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Περιοδικά κόμικς, μια Λάμψη και πολλά, πάρα πολλά νέα βιβλία βρίσκονται στο 136ο τεύχος του Βιβλιοφαγικού mashup που κρατάτε στα χέρια σας. Ή, οκέι, κάνετε ταπ στο κινητό σας έστω.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Μαρίνα ρωτά, “Ένα αισιόδοξο βιβλίο να με παρασύρει ξανά στον κόσμο του διαβάσματος;

Φίλη Μαρίνα, βεβαίως! Όλοι χρειαζόμαστε ένα feel-good βιβλίο μερικές φορές, οπότε όχι ένα, αλλά 6+6 διαφορετικά βιβλία θα σου προτείνω. Για πάμε να τα δούμε όλα.

  • Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα’ (‘A Gentleman in Moscow’, 2016) του Amor Towles, θα διασκεδάσεις και θα γυρίζεις τις σελίδες του τη μια μετά την άλλη χωρίς καν να το καταλαβαίνεις, αφού θα σε μεταφέρει πλήρως στο κλίμα του ξενοδοχείου Metropol με φόντο την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

  • Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα’ (‘Me Talk Pretty One Day’, 2000) του David Sedaris, άσε τον Sedaris να σου πει ιστορίες από τη ζωή του με τον δικό του, αρκετές φορές ξεκαρδιστικό και γλυκό, τρόπο και είμαι σίγουρος πως θα περάσεις καλά.

  • Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα’ (‘To All the Boys I’ve Loved Before’, 2014) της Jenny Han, όποιος ισχυριστεί πως μια ερωτική ιστορία δεν τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα, λέει ψέματα (ή δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να διαβάσει μια ερωτική ιστορία).

  • Λοστρέ’ (2003) του Λένου Χρηστίδη, αν ψάχνει κανείς κάτι σε ελληνικό χιούμορ, κάφρικο και ειρωνικό και καμμένο, τα βιβλία του Χρηστίδη είναι μια από τις καλύτερες λύσεις που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αντικαταστήστε άφοβα και με ‘Τα χαστουκόψαρα’ ή ‘Bororó’.

  • Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Οβ’ (‘A Man Called Ove’, 2012) του Fredrik Backman, δεν υπάρχει λίστα με feel-good βιβλία που να μην συμπεριλαμβάνει τον Οβ του Backman και δίκαια, αφού είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και αστείο σε ίσες δόσεις. Θα χρειαστείτε και χαρτομάντηλα.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ρίξε μια ματιά και στα 6 βιβλία για να ξεπεράσεις μια απώλεια που είχαμε γράψει στο mashup πριν λίγο καιρό. Είναι και εκείνα φοβερές feel-good επιλογές και σίγουρα πρέπει να τα προσθέσουμε στην κουβέντα.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μπόλικα φρέσκα αναγνώσματα και αυτή την εβδομάδα, αφού οι εκδοτικοί συνεχίζουν σε πλήρη δράση τον φετινό Ιούνιο. Έντεκα ξεχωριστά βιβλία έχουμε αυτή τη φορά, πάμε να πούμε 2 λόγια για το καθένα από αυτά.

Η Rooney-mania έφτασε επιτέλους και στην Ελλάδα, αφού οι Εκδόσεις Πατάκη μας φέρνουν το ‘Συζητήσεις με φίλους’ (‘Conversations with Friends’, 2017) της Sally Rooney, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου.

Η Rooney, “η συγγραφέας των Millennials” όπως την αποκαλούν πολλοί, γράφει για δύο φοιτήτριες, τη Φράνσις που θέλει να γίνει συγγραφέας και την κολλητή της φίλη Μπόμπι, και τον παράξενο δεσμό που αναπτύσσουν με ένα παντρεμένο ζευγάρι, τη γνωστή δημοσιογράφο Μελίσσα και τον ηθοποιό Νικ. Το βιβλίο μιλά με χιούμορ για τους νέους ανθρώπους του 21ου αιώνα και έχει κάνει την Ιρλανδή συγγραφέα του μια σύγχρονη ροκ σταρ της λογοτεχνίας.

Μαζί ο εκδοτικός μας φέρνει το ‘Manhattan Beach’ (2017) της Jennifer Egan, σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου, άλλο ένα βιβλίο με αρκετές υποψηφιότητες σε λογοτεχνικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές που περιμέναμε καιρό.

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας πηγαίνει στο ναυπηγείο του Μπρούκλιν, εκεί που η Άννα Κέρριγκαν γίνεται η πρώτη γυναίκα δύτης της χώρας, επισκευάζοντας πλοία που θα βοηθήσουν την Αμερική να κερδίσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσω μιας τυχαίας συνάντησης θα γνωρίσει τον Ντέξτερ Στάυλς, έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού μαγαζιού που η Άννα ελπίζει να τη βοηθήσει να λύσει το αίνιγμα της πριν χρόνια εξαφάνισης του πατέρα της.

Δυο σπουδαία nonfiction βιβλία μας φέρνουν οι Εκδόσεις Λαβύρινθος. Το πρώτο είναι το ‘Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού’ (‘Killers of the Flower Moon’, 2017) του David Grann, σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη, ασχολείται με την υπόθεση της δεκαετίας του 1920 που οδήγησε στη γέννηση του FBI, τη σειρά δολοφονιών μελών της φυλής Osage, που περιελάμβανε μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου και οδήγησε στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Αμερικής. Το έργο του συγγραφέα που μας έχει δώσει και το ‘The Lost City of Z’ ήταν στις τελικές λίστες για το National Book Award και το Andrew Carnegie Medal στις nonfiction κατηγορίες των βραβείων. Must read για τους φανς των true crime ιστοριών.

Το δεύτερο είναι το ‘Η χαμένη πολιτεία του Θεού Πιθήκου’ (‘The Lost City of the Monkey God’, 2017) του Douglas Preston, σε μετάφραση Σωτήριου Φ. Δρόκαλου. Το έργο μιλά για την αναζήτηση της μυθικής Λευκής Πόλης, μια αρχαία πόλη κρυμμένη επί αιώνες στα δάση της Ονδούρας. Πριν μερικά χρόνια ο συγγραφέας του βιβλίου βρέθηκε, μέσα από δεκάδες εμπόδια και περιπέτειες, στα ερείπια της πόλης, όμως ο ίδιος και άλλα μέλη της αποστολής χτυπήθηκαν από μια μυστηριώδη και ανίατη ασθένεια.

Νέα, γεμάτη φουρνιά βιβλίων έχουμε και από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ξεκίνημα με ένα από τα πιο πρόσφατα έργα της Ruth Ware, το αγωνιώδες μυθιστόρημα ‘Ο θάνατος της κυρίας Γουεσταγουέι’ (‘The Death of Mrs Westaway’, 2018), σε μετάφραση Αλέκου Αντωνίου.

Η Χάριετ ανασαίνει με ανακούφιση όταν δέχεται ένα γράμμα που της λέει πως κληρονόμησε από τη γιαγιά της ένα μεγάλο ποσό, αφού χρειάζεται άμεσα τα χρήματα για να ξεπληρώσει έναν επικίνδυνο τοκογλύφο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η γιαγιά της πέθανε πριν 20 χρόνια και σίγουρα το γράμμα έχει σταλεί κατά λάθος στη Χάριετ. Εκείνη αποφασίζει να πάει στην κηδεία και να διεκδικήσει τα λεφτά, όμως εκεί δε θα αργήσει να ανακαλύψει πως κάτι πάει στραβά και με την κατάσταση και με την κληρονομιά.

Έχουμε ακόμα από τον Κλειδάριθμο: Την προσπάθεια της υπαστυνόμου Έρικα Φόστερ να βρει τον δολοφόνο των αντρών που το μόνο τους κοινό είναι πως είναι εργένηδες και πως ζουν πολύ προσωπικές, κρυφές ζωές στο ‘Το πέπλο της νύχτας’ (‘The Night Stalker’, 2016) του Robert Bryndza, σε μετάφραση Χρήστου Μπαρουξή, το ιστορικό μυθιστόρημα που ξεκινά από τη Βραζιλία του ‘30 και ενώνει μέσα από τη μουσική τις ζωές της Ντόρις, ενός ορφανού κοριτσιού που δουλεύει στην κουζίνα του σπιτιού μιας φυτείας ζαχαροκάλαμων και της Γκράσα, της κόρης του ιδιοκτήτη, στο ‘Ο αέρας που αναπνέεις’ (‘The Air You Breathe’, 2018) της Frances de Pontes Peebles, σε μετάφραση Ιωάννας Ηλιάδη και την ανθολογία διηγημάτων για όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο που έχει επιμεληθεί ο Stephen King (μαζί με τον Bev Vincent) και περιέχει μια ιστορία του ίδιου αλλά και των Joe Hill, Ray Bradbury, Roald Dahl, Richard Matheson και άλλων, με τίτλο ‘Απρόσμενες αναταράξεις’ (‘Flight or Fright’, 2018), σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.

Στις Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος μας παρουσιάζουν το ‘Ο παράγοντας φιλί’ (‘The Kiss Quotient’, 2018) της Helen Hoang, σε μετάφραση Ελένης Μιχαλοπούλου, ένα βιβλίο που κέρδισε το τελευταίο Goodreads Choice Award στην κατηγορία Romance. Το ντεμπούτο της Hoang ακολουθεί την επιτυχημένη επαγγελματικά αλλά άπειρη συναισθηματικά Στέλλα στην αναζήτηση ερωτικών εμπειριών. Σε αυτό το κυνήγι η Στέλλα θα ψάξει τις υπηρεσίες του Μάικλ, ενός όμορφου συνοδού που θα τη βοηθήσει να συμπληρώσει τις ώρες πρακτικής εξάσκησης που η ίδια θεωρεί πως χρειάζεται.

Την επανέκδοση μετά από χρόνια ενός κλασικού μυθιστορήματος της αστυνομικής λογοτεχνίας μας φέρνουν οι Εκδόσεις Πόλις. Το ‘Σιμπούμι’ (‘Shibumi’, 1979) του Trevanian, σε μετάφραση Αποστόλη Πρίτσα, έχει πρωταγωνιστή τον Νικολάι Χελ και διαδραματίζεται στη Σαγκάη και την Ιαπωνία στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χελ είναι μάστερ της πολεμικής τέχνης Χόντα/κορόσου, επαγγελματίας δολοφόνος μα και δεινός εραστής. Όταν λοιπόν μια όμορφη γυναίκα ζητά τη βοήθειά του, εκείνος επιστρέφει στην ενεργό δράση για να αντιμετωπίσει μια τεράστια εταιρία που φαίνεται να ελέγχει τα πάντα.

Ο Σκωτσέζος Martin MacInnes θα κλείσει τα βιβλία μας σήμερα, με το ‘Γη χωρίς τέλος’ (‘Infinite Ground’, 2016), σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κριτική. Ένας νεαρός άντρας με το όνομα Κάρλος εξαφανίζεται από μια οικογενειακή μάζωξη σε ένα εστιατόριο. Ένας συνταξιούχος επιθεωρητής, που παραμένει ανώνυμος στις σελίδες του βιβλίου, αναλαμβάνει την υπόθεση. Σύντομα θα χαθεί στο δάσος, ψάχνοντας τα ίχνη του Κάρλος και βρίσκοντας τα όρια της τρέλας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και σα να μην έφταναν τα παραπάνω 11 βιβλία, ας δούμε άλλα 6 από τους εκδοτικούς της Αμερικής που χτύπησαν τα ραφια των βιβλιοπωλείων χτες. Άλλωστε το έχουμε ξαναπεί, για την πλειοψηφία των νέων εκδόσεων εκεί η μέρα πρώτης κυκλοφορίας είναι η Τρίτη.

Fleishman Is in Trouble’ της Taffy Brodesser-Akner, που ακολουθεί τον Toby Fleishman, έναν μεσήλικα ηπατολόγο του οποίου ο πρόσφατος χωρισμός από τη σύζυγό του Rachel, μια γυναίκα με μοναδικό κίνητρο την καριέρα, έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί αφού αφήσει τα παιδιά τους στον Toby.

FKA USA’ του Reed King, όπου στο κοντινό ένας εργάτης εργοστασίου ξεκινά ένα road trip διασχίζοντας τη σχεδόν άναρχη, πολιτισμικά χρεοκοπημένη Αμερική εξαιτίας των σχεδίων και της αμέλειας ενός ανίκανου Προέδρου, για να παραδώσει μια κατσίκα που μιλά, με τη βοήθεια ενός ανδροειδούς που θέλει να γίνει άνθρωπος κι ενός λοβοτομημένου καταδίκου.

The Travelers’ της Regina Porter, ένα μυθιστόρημα γραμμένο μέσω διαφορετικών ιστοριών με ένα μεγάλο καστ χαρακτήρων από δύο Αμερικανικές οικογένειες, μια λευκή και μια μαύρη, που έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, την Αμερική, τη Γαλλία, το Βιετνάμ και την Γερμανία, από στιγμές στο χρόνο που βρίσκονται μεταξύ του 1950 και των πρώτων χρόνων του 21ου αιώνα.

The Tenth Muse’ της Catherine Chung, με την Katherine, μια ηλικιωμένη μαθηματικό, να αφηγείται τη ζωή της: Από την πορεία της προς το να γίνει ακαδημαϊκός στα μέσα του 20ου αιώνα και τις διανοητικές της ανακαλύψεις και αποτυχίες, μέχρι τις αισθηματικές της αναζητήσεις, την ενηλικίωση και την καταγωγή της.

The Porpoise’ του Mark Haddon, ένα έργο εμπνευσμένο από το θεατρικό ‘Περικλής, ο πρίγκιπας της Τύρου’ του William Shakespeare, όπου ως αποτέλεσμα ενός αεροπορικού δυστυχήματος γεννιέται η Angelica, την ώρα που η μητέρα της Maja πεθαίνει και η εμμονή του πατέρα της Philippe με την ασφάλεια του κοριτσιού μετατρέπεται σε κάτι αποτρόπαιο καθώς η Angelica μεγαλώνει, ενώ ο νεαρός Darius θα προσπαθήσει να τη σώσει.

Silver in the Wood’ της Emily Tesh, νουβέλα που παρακολουθεί τον Henry, τον νέο ιδιοκτήτη ενός σπιτιού που βρίσκεται βαθιά μέσα σε ένα μυστηριώδες δάσος και που η περιέργειά του για την εξοχή ανησυχεί τον ερημίτη γείτονά του και ξυπνά κάποια αρχαία πράσινη μαγεία.

ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΟΜΙΚΣ

Μια καινούρια προσπάθεια έχει ενθουσιάσει τους φίλους των κόμικς τους τελευταίους μήνες: Να σας παρουσιάσω το Comic Cultura, ένα φρέσκο, διμηνιαίο, ελληνικό, ψηφιακό περιοδικό κόμικς.

Το Comic Cultura ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη και μέσα σε 52 σελίδες, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν μέσα από το Issuu, έφερε κάτι νέο και δημιουργικό στο χώρο των ελληνικών κόμικς. Γεμάτο παρουσιάσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις, διηγήματα, ποπ κουλτούρα και πολλά κόμικς, το περιοδικό γρηγορα αναδείχθηκε στα ελληνικά ίντερνετς λόγω της εξαιρετικής δουλειάς των αρθρογράφων και των σκιτσογράφων που ασχολούνται με αυτό.

Ήδη, αφού περάσαμε από το τεύχος #2 Μαρτίου-Απριλίου (που ανέβηκε στις 68 σελίδες), βρισκόμαστε πια στο τεύχος #3 Μαΐου-Ιουνίου και το Comic Cultura αποκτά συνεχώς νέους αναγνώστες. Το νέο τεύχος είναι αφιερωμένο στο diversity, όπου με αφορμή το Pride δημιουργοί κόμικς και αρθρογράφοι γράφουν για το θέμα. Αναφορές από το φετινό Comicdom Con και 3 Ιταλικά Cons, κριτικές για νέα κόμικς, καινούρια έργα γνωστών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών, ακόμη και ένα διήγημα με εικονογράφηση θα βρείτε στο περιοδικό.

Στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες που στηρίζουν τα κόμικς με την αγάπη και το μεράκι τους.

AND NOW, THIS

Δεν ήξερα που ακριβώς να τη γράψω αυτή την είδηση, δεν είμαι σίγουρος άλλωστε πως ενδιαφέρει και κανέναν, οπότε να, εδώ: Η Suzanne Collins θα γράψει ένα prequel στην ‘Hunger Games’ σειρά της, το οποίο θα βγει στα βιβλιοπωλεία στις 19 Μαΐου 2020.

Ω ναι.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Αν είστε έτοιμοι για πολλά βιβλία σε παραλίες, τότε περάστε μια βόλτα από το Instagramικό #instavivlio για να ανακαλύψετε τι διαβάζουν φέτος οι Έλληνες αναγνώστες τις πρώτες ημέρες των διακοπών.

ΣΟΝΟΦ

Έρχεται. Η κινηματογραφική μεταφορά του ‘Doctor Sleep’, του sequel του ‘The Shining’ που έγραφε ο Stephen King το 2013 έρχεται τον Νοέμβριο στα σινεμά και μέσα στις προηγούμενες ημέρες είδαμε το πρώτο trailer.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί και πάλι ο Dan Torrance, ο πιτσιρικάς του ‘The Shining’ που πλέον έχει μεγαλώσει. Και όχι μόνο έχει μεγαλώσει αλλά τον παίζει και ο Ewan McGregor, αμέ. Ο Dan λοιπόν συναντά, μετά από χρόνια που προσπαθεί να ξεχάσει τα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας και να προχωρήσει, ένα κορίτσι που έχει το ίδιο χάρισμα με εκείνον. Η Abra προσπαθεί να ξεφύγει από τη Rose, την αρχηγό μιας ομάδας που χρειάζεται τη Λάμψη ατόμων όπως και η Abra, και ζητά τη βοήθεια του Dan.

Δυνατό trailer, δεν το περίμενα να με ενδιαφέρει όλο αυτό και τώρα ελπίζω να δούμε κάτι ωραίο τον Νοέμβριο, για δείτε.

RANDOM LINKS

Ο άγριος πόλεμος των εφηβικών βιβλίων, πώς το Stonewall απελευθέρωσε τη νεανική λογοτεχνία, χωλαίνει η αντιπροσώπευση γυναικείων χαρακτήρων στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, ο συγγραφέας Nicholas Sparks είναι ομοφοβικός, τι ακριβώς συνέβη τις 11 ημέρες που χάθηκε η Agatha Christie, η παράξενη ιστορία μιας κρυφής λογοτεχνικής αδελφότητας, γιατί η συγγραφή είναι μαλακία, πώς τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αντεπιτίθενται, ο Salman Rushdie για τα ‘Slaughterhouse-Five’ και ‘Catch-22’, γιατί τα βιβλία αξίζουν τα λεφτά σας, τι δανείστηκε ο David Bowie από τον William Burroughs, πώς η ζωγραφική με έκανε καλύτερη αναγνώστρια, η μαγεία της ανάγνωσης στο αεροπλάνο, η ταραχώδη ιστορία των βιβλιοπωλείων Barnes & Noble, γιατί έχουν σημασία οι αναγνωστικές προτάσεις από το σχολείο, η σύντομη λογοτεχνική ιστορία των απαίσιων μπαμπάδων, δείτε το αυθεντικό χειρόγραφο του ‘Mrs. Dalloway’ της Virginia Woolf, για την υψηλή τέχνη της έρευνας στη λογοτεχνία, το ‘Idaho’ της Emily Ruskovich κέρδισε το φετινό International Dublin Literary Award, η χαρά του να γράφω ένα βιβλίο μαζί με τον μπαμπά μου, πού είναι όλα τα βιβλία για την εμμηνόπαυση, τι να κάνετε αν τα αγαπημένα σας βιβλία είναι προβληματικά, διαβάζοντας το ‘Good Omens’ στο τέλος του κόσμου, αγοράζοντας μια βιβλιοθήκη εις μνήμην του πατέρα μου, για τις περίπλοκες θεματικές στην παιδική λογοτεχνία, το καλύτερο βιβλίο που δε διαβάσατε ποτέ, το queer και φεμινιστικό βιβλίο που όρισε την παιδική ηλικία πολλών millennial γυναικών, 3 ειδικοί απαντούν στο τι κάνει την τέλεια λέσχη ανάγνωσης, για το ξεχασμένο μυθιστόρημα του Σοβιετικού Τολστόι, γιατί η France Bizot χρησιμοποιεί βιβλία ως καμβάδες των έργων της, σταματήστε να μισείτε τα επίθετα, μέσα στο συγγραφικό ησυχαστήριο του Neil Gaiman, μαθαίνοντας για την αυτοκτονία του πατέρα μου από την ποίηση της γιαγιάς μου, για τη νέα γενιά της Latinx λογοτεχνίας, για τη μυθική σύνδεση μεταξύ ονείρων και δημιουργικότητας, εκδότες και συγγραφείς μιλούν για τον Denis Johnson, οι χαρές μιας αυθόρμητης λέσχης ανάγνωσης για δύο, παλεύοντας για τη διάσωση του πραγματικού φαρμακείου από το ‘Ulysses’ του James Joyce, είναι τα αστυνομικά θρίλερ η νέα λαογραφία μας;