ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v56: Πώς ένα βιβλίο εξαπάτησε τους New York Times

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Θα ήταν μια εξαιρετικά ήσυχη εβδομάδα αυτή που μας πέρασε, αν δεν είχε συμβεί ένα μίνι σκάνδαλο με το #1 της λίστας των Young Adult bestsellers, με το οποίο ασχολήθηκε όλος ο βιβλιοφιλικός κόσμος. Μαζί: Μιλάμε για μερικά βιβλία από Αμερική, λατρεύουμε γκολφ στη βιβλιοθήκη, βλέπουμε τηλεοπτικό Rober Galbraith, μετράμε πόσα βιβλία εκδόθηκαν στην Ελλάδα μέσα στο 2016, χαζεύουμε μερικά πολύ γλυκά παιδάκια και φυσικά κλικάρουμε σε πολλά links.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η παύση ασυρμάτου στα εκδοτικά πράγματα στο εσωτερικό, μιας και βρισκόμαστε στο τέλος της σεζόν, δε μας απαγορεύει να δούμε τι γίνεται στην Αμερική, εκεί όπου νέα βιβλία συνεχίζουν να βγαίνουν και στην καρδιά του καλοκαιριού. Ας δούμε 4 ξεχωριστούς τίτλους και αυτή τη Δευτέρα, από γνωστούς μας αλλά και από φρέσκους συγγραφείς.

Stay with Me‘ της Ayobami Adebayo, ένα από τα ντεμπούτα της χρονιάς, που ακολουθεί τη ζωή της Yejide και του συζύγου της, Akin, και τη δυσκολία τους 4 χρόνια μετά το γάμο τους να κάνουν παιδιά, κάτι που αποδοκιμάζεται στην κουλτούρα τους, και όταν μια δεύτερη γυναίκα δίνεται στον Akin, η Yejide μένει απελπισμένη και σοκαρισμένη.

Reincarnation Blues‘ του Michael Poore, όπου ένας άντρας που ερωτεύεται τη Θάνατο έχει φτάσει στις 9,995 από τις 10,000 μετενσαρκώσεις που επιτρέπονται για να ζήσεις μια τέλεια ζωή, λύνοντας διάφορα κομμάτια του κοσμικού παζλ καθώς στοχεύει στο απόλυτο έπαθλο: μια αιωνιότητα μαζί την αγαπημένη του.

The Heart’s Invisible Furies‘ του John Boyne, συγγραφέα του ‘The Boy in the Striped Pyjamas‘, η ζωή του Cyril Avery, ενός γκέι άντρα στη μεταπολεμική Ιρλανδία, που ψάχνει την ταυτότητα του, καθώς μεγαλώνει υιοθετημένος από απόμακρους συναισθηματικά γονείς, μένει σε οικοτροφείο όπου καταπιέζει τα συναισθήματα του για τον φίλο του Julian και ταξιδεύει από την Ιρλανδία στο Άμστερνταμ κι από εκεί στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας τον εαυτό του και την ευτυχία.

Autumn‘ του Karl Ove Knausgård, που μετά την 6λογία του με τίτλο ‘My Struggle’ επιστρέφει με μια νέα αυτοβιογραφική 4λογια βασισμένη στις 4 εποχές, με αυτό το πρώτο μέρος να εξερευνά την καθημερινή ζωή της γυναίκας και των 2 κοριτσιών του συγγραφέα, ενώ ξεκινά με ένα γράμμα προς την αγέννητη κόρη του.

ΠΩΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

Η πιο φανταστική είδηση της τελευταίας εβδομάδας αφορά το πως ένα μυθιστόρημα που δεν είχε ακούσει κανένας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα ευπώλητα των New York Times, για να ανακαλυφθεί στη συνέχεια πως ο τρόπος που βρέθηκε εκεί δεν ήταν και ο πιο καθαρός. Και είμαι πολύ ευγενικός δηλαδή. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μείνετε μαζί μου, θα πούμε πολλά.

Το ‘The Hate U Give’ της Angie Thomas βρισκόταν εδώ και 25 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας των NYT, της σημαντικότερης λίστας ευπώλητων στην Αμερική. Όμως την περασμένη εβδομάδα έπεσε πια από την κορυφή. Ποιο βιβλίο το έριξε από εκεί; Το ‘Handbook for Mortals’ της Lani Sarem.

Το βιβλίο είναι παντελώς άγνωστο. Η συγγραφέας του φαίνεται να είναι μια άγνωστη ηθοποιός που δεν έχει γράψει τίποτα πριν από αυτό. Κυκλοφορεί από έναν εκδοτικό που έχει στήσει ένα μικρό site που ονομάζεται GeekNation, μόλις 1 μήνα πριν. Δεν υπάρχει πουθενά για αγορά. Τα δελτία τύπου για την έκδοση του δεν εμφανίζονται σε κανένα μέρος σχετικό με Young Adult λογοτεχνία, είδος στο οποίο υποτίθεται πως ανήκει το βιβλίο.

Το GeekNation δε φαίνεται ενημερωμένο εδώ και καιρό και δεν έχει καμία αναφορά στο δικό του βιβλίο. Μια από τους συνιδρυτές του site είναι η Clare Kramer, δηλαδή η Glory του ‘Buffy the Vampire Slayer’.

Για να μπει ένα έργο στη λίστα των NYT χρειάζεται 5,000 αντίτυπα. Πως έχουν πωληθεί 5,000 αντίτυπα ενός βιβλίου που κανείς δεν έχει ακούσει και κανείς δεν μπορεί να βρει στο Amazon ή σε άλλα μεγάλα βιβλιοπωλεία; Σύμφωνα με το Nielsen Bookscan που κρατά τα στοιχεία των πωλήσεων, μόνο την τελευταία εβδομάδα πωλήθηκαν 18,500 αντίτυπα του βιβλίου! Ταυτόχρονα στο Goodreads υπάρχουν μόνο 9 κριτικές και το Fakespot, site που τσεκάρει τα reviews της Amazon για το αν είναι αυθεντικά ή όχι, λέει πως “υπάρχουν ενδείξεις για αναξιόπιστα ή χαμηλής ποιότητας κριτικές”.

Το βιβλιοφιλικό Twitter αρχίζει να ερευνά το θέμα. Φτάνουν άμεσα αρκετές μαρτυρίες πως κάποιοι τηλεφωνούν σε βιβλιοπωλεία, ρωτούν αν καταθέτουν τις πωλήσεις τους στους New York Times και, αν η απάντηση είναι θετική, παραγγέλνουν ένα μεγάλο αριθμό αντιτύπων του βιβλίου. Κανείς δεν πληρώνει για τα αντίτυπα που ζητά, αφού δεν υπάρχουν αντίτυπα για να παραδοθούν από τους διανομείς, αλλά οι αριθμοί δηλώνονται για να βγει η λίστα με τα ευπώλητα.

Ανακαλύπτουν πως στο IMDB υπάρχει μια σελίδα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου και πως ο Thomas Ian Nicholas του ‘American Pie’ υποτίθεται πως θα πρωταγωνιστήσει, μαζί με την ίδια τη Sarem. Ανάμεσα στις δουλειές που έχει αναλάβει η συγγραφέας του “βιβλίου” Sarem ήταν και το μάνατζμεντ της μπάντας του Nicholas. Ταυτόχρονα ήταν και μάνατζερ του συγκροτήματος Blues Traveler, που την απέλυσαν για παρόμοιους λόγους με όλο αυτό που μιλάμε.

Ανώνυμες πηγές συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους Phil Stamper και Jeremy West στο Twitter, προσφέροντας πληροφορίες που εμπλουτίζουν την εικόνα. Ανάμεσα στα λίγα tweets που υπάρχουν για το βιβλίο είναι κι ένα του JC Chasez, μέλους των NSYNC και ξαδέρφου της Sarem.

Το βιβλίο αποσύρεται από τη λίστα των New York Times εν μέσω των αποκαλύψεων. Αλλά η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ξεχωριστές πληροφορίες μιλούν για το πως η Lani Sarem παραδέχτηκε σε αρκετές συναντήσεις με πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές πως θα σπρώξει το βιβλίο στη λίστα των bestsellers μαγειρεύοντας στα νούμερα. Επίσης σημείωσαν πως ο βασικός στόχος συγγραφέα και εκδότη ήταν το να κλείσει μια συμφωνία για ταινία, με την υπόσχεση πως θα δοθεί χρηματοδότηση αν πωλούσε καλά. Τέλος η ResultSource, μια ανεξάρτητη εταιρία μάρκετινγκ που ειδικεύεται σε “καμπάνιες ευπώλητων”, αναφέρεται πως είχε ρόλο στην όλη υπόθεση.

Αλλά περιμένετε, δεν τελειώνει εδώ! Μέχρι και το εξώφυλλο του βιβλίου φαίνεται ξεσηκωμένο από το έργο ενός άλλου καλλιτέχνη, με τον δημιουργό του να παραδέχεται πως είναι όντως ένας φόρος τιμής στον Gill Del Mace και πως θα αποδώσει τα εύσημα σε εκείνον.

Ηθικό δίδαγμα δεν ξέρω αν έχει η ιστορία, πέρα δηλαδή από το πόσο εύκολο είναι να παίξει κανείς με τις λίστες των ευπώλητων. Είναι όμως μια πολύ αστεία, πολύ ενδιαφέρουσα, πολυεπίπεδη ιστορία, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο κείμενο του  Pajiba (που ενημερώνεται με όλα τα νεότερα για το θέμα), αλλά και σε αυτά των Entertainment Weekly και Book Riot.

AND NOW, THIS

Και τώρα ας δούμε μια booktuber να αναδιοργανώνει τα ράφια των βιβλιοθηκών της. Ελπίζω έτσι να σας πιάσει να φτιάξετε και τη δική σας βιβλιοθήκη, που είμαι σίγουρος πως την έχετε αφήσει με βιβλία να ξεχειλίζουν από παντού.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Από τις αγαπημένες μου ασχολίες πια είναι το εβδομαδιαίο scrolling στις φωτογραφίες του #instavivlio. Αυτή η γωνιά του βιβλιοφιλικού ελληνικού ίντερνετ μεγαλώνει συνεχώς και είναι μια εξαιρετική εικόνα στο τι διαβάζουν οι φίλοι μας οι αναγνώστες. Να οι 2 που διάλεξα αυτή τη φορά για να σας δείξω.

 

 

ΓΚΟΛΦ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης είχαν μια φανταστική ιδέα: Πως θα ήταν να παίζαμε γκολφ μέσα στη βιβλιοθήκη;

Τα παιδιά φτιάξανε μια πίστα με βιβλία, πήρανε τα μπαστούνια τους (που δεν είναι ακριβώς μπαστούνια) και προσπάθησαν να χτυπήσουν το μπαλάκι για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή και να ρίξουν το μπαλάκι στην τρύπα (που δεν είναι ακριβώς τρύπα).

Το παιχνίδι βοήθησε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη βιβλιοθήκη, να ζωντανέψουν τον πολλές φορές ψυχρό χώρο της και να δουν μια από τις πολλές πλευρές που μπορούν να προσφέρουν οι βιβλιοθήκες, πέρα από τα βιβλία.

Τώρα περιμένω σκουός στη βιβλιοθήκη, αγωνιστική ορειβασία στη βιβλιοθήκη και, γιατί όχι, football στη βιβλιοθήκη.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ROBERT GALBRAITH

Εμφανίστηκε τις προηγούμενες ημέρες το trailer του ‘Strike: The Cuckoo’s Calling’, της σειρά του BBC One που προέρχεται από το πρώτο αστυνομικό βιβλίο του Robert Galbraith, δηλαδή μην μπερδεύεστε, της J.K. Rowling.

Η σειρά ξεκίνησε χτες και θα έχει 7 επεισόδια, στα οποία πρωταγωνιστούν οι Tom Burke και Holliday Grainger, ενώ θα ακολουθήσουν αργότερα και τα υπόλοιπα βιβλία της Galbraith/Rowling με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ με το φανταστικό όνομα Cormoran Strike. Για όσους δεν έχουν διαβάσει ήδη το μυθιστόρημα, κυκλοφορεί και στα ελληνικά με τον τίτλο ‘Το κάλεσμα του κούκου’ από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Κάπου εδώ θα σας έβαζα και το trailer του ‘Philip K. Dick’s Electric Dreams’ που ανέβηκε μέσα στην εβδομάδα, αλλά για κάποιον απροσδιόριστο λόγο έχει εξαφανιστεί από τα ίντερνετς. Μήπως ήταν ένα, σταθείτε, ηλεκτρικό όνειρο;

Δεν έχει σημασία πάντως, τη σειρά ανθολογίας που θα είναι εμπνευσμένα από τα έργα του Philip K. Dick την περιμένουμε σύντομα και έχει ένα εξαιρετικό καστ, δείτε μερικά από τα ονόματα: Bryan Cranston, Steve Buscemi, Greg Kinnear, Janelle Monáe, Anna Paquin, Juno Temple, Timothy Spall, Geraldine Chaplin, Vera Farmiga, Terrence Howard, Liam Cunningham, Jack Reynor, Richard Madden. Πανικός.

ΠΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Και πόσα βιβλία εκδίδονται κάθε μήνα; Ποια περίοδος είναι η πιο ενεργή; Είχα τις προάλλες ακριβώς αυτές τις απορίες, οπότε έκατσα και το έψαξα το θέμα. Ορίστε τι βρήκα.

Για το 2016, τα στοιχεία της Biblionet δίνουν:

Ιανουάριος 500 (128)

Φεβρουάριος 560 (161)

Μάρτιος 635 (223)

Απρίλιος 616 (252)

Μάιος 673 (263)

Ιούνιος 663 (264)

Ιούλιος 453 (163)

Αύγουστος 185 (61)

Σεπτέμβριος 553 (132)

Οκτώβριος 813 (286)

Νοέμβριος 921 (328)

Δεκέμβριος 935 (371)

Σύνολο 7,507 (2,632)

Στις παρενθέσεις περιλαμβάνονται μόνο τα βιβλία που έχουν καταχωρηθεί στη βάση της Biblionet στις κατηγορίες Ελληνική Λογοτεχνία και Ξένη Λογοτεχνία. Δηλαδή το ⅓ των συνολικών βιβλίων είναι λογοτεχνικά. Ο αριθμός βέβαια δεν είναι σίγουρα ακριβής, αφού υπάρχουν βιβλία που λείπουν από εδώ και βιβλία που υπάρχουν 2 φορές στη βάση (ebooks και χάρτινες εκδόσεις καταχωρούνται ξεχωριστά). Για το ίδιο διάστημα, ολόκληρο το 2016 δηλαδή, στο Ελληνικό Κέντρο ISBN έχουν καταχωρηθεί 10,571 αριθμοί.

Κάπου ανάμεσα στους 2 αριθμούς βρίσκεται η αλήθεια, αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν πια. Η τελευταία πληροφορία που έχουμε προέρχεται από το 2011, όταν είχαν κυκλοφορήσει 8,333 τίτλοι. Το ΕΚΕΒΙ, ο φορέας για την προώθηση του βιβλίου που είχε σχηματιστεί το 1994 και ενημέρωνε κάθε χρονιά τα επίσημα στοιχεία, διαλύθηκε στις αρχές του 2013 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΡΙΚΑ CUTE ΠΑΙΔΑΚΙΑ

Στην Αυστραλία κάθε Αύγουστο γιορτάζουν τη Book Week, μια εβδομάδα αφιερωμένη στα βιβλία και στα παιδιά. Σκοπός της να φέρει την ανάγνωση κοντύτερα στους μικρούς πιτσιρικάδες και σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν όλοι: Παιδιά, γονείς, οι βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία, τα σχολεία, οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι.

Μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις αποτελεί η προτροπή στο να ντυθούν τα παιδιά όπως οι αγαπημένοι τους λογοτεχνικοί ήρωες και να περάσουν έτσι μια μέρα στο σχολείο. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω εγώ γι’ αυτό, πέρα από το να σας δείξω μερικές φωτογραφίες και να ευχηθώ να συμβεί κάποια στιγμή αυτό και στα δικά μας σχολεία.

A post shared by kube cottage (@kubecottage) on

A post shared by Jess (@gingermama_jess) on

A post shared by Liz (@dirtanddragons) on

RANDOM LINKS

Ένα βιβλίο για το υπερφυσικό της ελληνικής επαρχίας ξεπήδησε από το Facebook, ένα longread για τους χάρτες των φανταστικών κόσμων, 100 διαφορετικά συναισθήματα χαράς που προσφέρουν τα βιβλία, 17 συγγραφείς που ζουν ακόμα αλλά έχουν ήδη βρεθεί σε γραμματόσημα, πως η προεδρία του Donald J. Trump έφερε ξανά το είδος της δυστοπικής λογοτεχνίας στο προσκήνιο, 16 βιβλία που εξηγούν το ρατσισμό στην Αμερική, οι εικονογράφοι των αγαπημένων μας παιδικών βιβλίων7 σκοτεινά παραμύθια για ενήλικες, 5 βιβλία με δράκους του πάγου, ένα fiction και ένα nonfiction βιβλίο από κάθε πολιτεία της Αμερικής, ένα κείμενο για την επιρροή του bookstagram, 10 από τα καλύτερα βιβλία για την εμπειρία των διεμφυλικών ατόμων, ένα κείμενο για τη σκοτεινή και υπέροχη αισιοδοξία του Ray Bradburyτα 16 καλύτερα θρίλερ του τελευταίου αιώνα, ο Will Ferrell θα υποδυθεί τον ‘Εκατοντάχρονο που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε’ στην Αμερικανική κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, οι εικονογραφήσεις στο ‘Κοράκι’ του Edgar Allan Poe, μια λίστα με βιβλία που μιλάνε για την υπαρξιακή κρίση του τέλους του κόσμουγια τη θέση των τεράτων στη λογοτεχνία του φανταστικού, όλες οι μεταφορές του Philip K. Dick στη μεγάλη οθόνη, βιβλία για ταξίδια στο χρόνο και εναλλακτικά σύμπαντα, 10 λόγοι για τους οποίους το ‘Death Note’ είναι η καλύτερη manga σειρά όλων των εποχών και 10 λόγοι που συγγραφείς και αναγνώστες αγαπούν την Jane Austen, μερικά βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε αν αγαπάτε αυτές τις τηλεοπτικές σειρές, οι 7 must-read ιστορίες του Sherlock Holmes, speculative fiction από την Κίνα, ας μάθουμε λίγη από την ορολογία των κόμικς, 10 βιβλία για τύραννους, μερικά όμορφα εξώφυλλα των βιβλίων του Jorge Luis Borges

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Όλο το αρχείο του Βιβλιοφαγικού Mashup