ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v145: Το βιβλίο του 2019 είναι εδώ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με μπόλικη Margaret Atwood, με Elena Ferrante, με λέσχες ανάγνωσης του εξωτερικού και με ebooks στον αέρα το Βιβλιοφαγικό mashup επιστρέφει και αυτή την Τετάρτη για να ανοίξει για μια ακόμη φορά την πόρτα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 2019 ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Ας ξεκινήσουμε έτσι το mashup σήμερα: Το βιβλίο που ολόκληρος ο κόσμος περίμενε, ένα sequel που ήρθε 34 χρόνια μετά το μυθιστόρημα που τα ξεκίνησε όλα, είναι πλέον εδώ. Το ‘The Testaments’ της Margaret Atwood ήταν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο του 2019. Θα έχουμε σίγουρα πολλά να πούμε μέσα στους επόμενους μήνες για το βιβλίο αλλά ας δούμε όσα σχετικά με αυτό συνέβησαν μέχρι την ημέρα της έκδοσής του.

Το μυθιστόρημα ανακοινώθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ είδαμε για πρώτη φορά το εξώφυλλό του τον Φεβρουάριο. Η Atwood επιστρέφει στην Gilead 15 χρόνια μετά την τελευταία σκηνή του ‘The Handmaid’s Tale’ και τρεις γυναίκες έχουν τώρα το ρόλο του αφηγητή στην ιστορία που διαδραματίζεται στο βιβλίο. Δε θα σας πω ποιες, γιατί η ανακάλυψη της ταυτότητάς τους είναι κι αυτή ένα από τα στοιχεία που αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Για την προώθηση του βιβλίου η Atwood μιλά τον τελευταίο καιρό στα media. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που βρέθηκε στο εξώφυλλο του Time μετά την Toni Morrison το 1998. Αυτό συμβαίνει μάλιστα σε μια χρονιά που στο εξώφυλλο βρέθηκαν 2 συγγραφείς (είχαμε αναφερθεί στον πρώτο τον Ιούνιο) κι ενώ από το 2000 (Stephen King) μέχρι και το 2010 (Jonathan Franzen) ακριβώς μηδέν συγγραφείς είχαν την ίδια τιμή.

Α, επίσης, αυτό:

Το ‘The Testaments’ είναι ήδη υποψήφιο για το Booker Prize, το σημαντικότερο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Πέρασε από τη longlist στη shortlist των 6 βιβλίων που ανακοινώθηκε λίγες μέρες πιο πριν. Οι κριτές του βραβείου μάλιστα πήραν αρκετές προφυλάξεις ώστε να μη διαρρεύσει κανένα από τα στοιχεία του βιβλίου, μιας και υπήρχε πολύ αυστηρό εμπάργκο από τον εκδοτικό της Atwood (διαβάστε σχετικά: Κρίνοντας το άκρως απόρρητο νέο μυθιστόρημα της Margaret Atwood από τους New York Times).

Ναι, σχετικά με αυτό το εμπάργκο; Ισχύει μάλλον για όλους εκτός από το Amazon, το οποίο έστειλε “από λάθος” αρκετά αντίτυπα του βιβλίου στους αναγνώστες μια εβδομάδα νωρίτερα. Αναγνώστες, βιβλιοφιλικά media, βιβλιοπώλες μαζί με την Ένωση Αμερικανών Βιβλιοπωλών καταδίκασαν την κίνηση του Amazon (διαβάστε σχετικά: Γιατί είναι κακό όταν ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής ενός βιβλιοπωλείου σπάει το εμπάργκο πωλήσεων από το Literary Hub, Γιατί έχει σημασία που το Amazon έστειλε νωρίς το βιβλίο από το Electric Literature και Η Ένωση καταδικάζει το Amazon για το σπάσιμο του εμπάργκο από το Publishers Weekly).

Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να τα βάλει με τον κολοσσό που λέγεται Amazon. Η Penguin Random House δέχτηκε το “λάθος” του Amazon και τα περίπου 800 αντίτυπα του ‘The Testament’ που βρέθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα στα χέρια των αναγνωστών είναι σα να μη συνέβησαν, πάμε γι’ άλλα.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το Waterstones του Piccadilly στο Λονδίνο ήταν ανοιχτό για να υποδεχτεί τους αναγνώστες που θα παίρνανε πρώτοι στα χέρια τους το βιβλίο, αλλά και το μέρος όπου βρέθηκε η ίδια η Margaret Atwood για να τους υποδεχτεί και να διαβάσει αποσπάσματα από το έργο της. Αντίστροφη μέτρηση πριν τις 12, κουδουνάκι από την Atwood στην αλλαγή της ημέρας και η αποκάλυψη των πρώτων βιβλίων από τις handmaids της. Το ‘The Testaments’ είναι ένα βιβλίο-event αντάξιο μεγάλων franchises όπως ο Harry Potter.

Το μυθιστόρημα είναι προορισμένο να χτυπήσει την κορυφή της λίστας με τα best seller βιβλία και να μείνει εκεί για αρκετές εβδομάδες. Όμως πέρα και πάνω από όλα όσα είπαμε εδώ βρίσκεται η άποψη των αναγνωστών. Θα ικανοποιήσει η Atwood τους φανς του ‘The Handmaid’s Tale’ με την επιστροφή της στη Gilead; Θα θεωρηθεί το sequel όσο σημαντικό αποδείχθηκε την τελευταία τριετία το πρωτότυπο έργο; Για όλα αυτά ας περιμένουμε λιγάκι παραπάνω.

Θυμίζω πως το ‘The Handmaid’s Tale’ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ με τον τίτλο ‘Η ιστορία της Θεραπαινίδας’, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η ελληνική μετάφραση του ‘The Testaments’.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε δει ακόμη νέες κυκλοφορίες για τη σεζόν 2019/20, αλλά στην Αμερική η προ-Χριστουγεννιάτικη περίοδος έχει ξεκινήσει με πολλά φρέσκα αναγνώσματα να βρίσκονται ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ας δούμε τώρα τα σημαντικότερα από αυτά που κυκλοφόρησαν χτες, πέρα από την Atwood, αλλά και μερικά που χάσαμε από την περασμένη εβδομάδα.

The Institute’ του Stephen King, που ακολουθεί μια ομάδα χαρισματικών παιδιών με υπερφυσικές δυνάμεις που φυλακίζονται στο Ινστιτούτο, σε δωμάτια που μοιάζουν με το σπίτι τους, χωρίς παράθυρα από όπου κανείς δεν έχει ποτέ δραπετεύσει και με τη διευθύντρια Mrs. Sigsby να προσπαθεί να αποσπάσει από τα παιδιά τις δυνάμεις τους.

To Be Taught, If Fortunate’ της Becky Chambers, όπου στον 22ο αιώνα οι επιστήμονες σημειώνουν μια σημαντική ανακάλυψη που επιτρέπει στους εξερευνητές του ηλιακού συστήματος αντί να γαιοποιούν τους πλανήτες για την κατοίκησή τους από τους ανθρώπους να μεταμορφώνουν τους εαυτούς τους, ενώ πίσω στη Γη η κοινωνία αλλάζει δραματικά όσο περνά ο χρόνος.

Ducks, Newburyport’ της Lucy Ellmann, ένας μονόλογος 1,000 σελίδων που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μια και μόνο πρόταση, οι σκέψεις της Molly Bloom, μιας γυναίκας που ψήνει πίτες, ανησυχεί για τον Trump, φοβάται την ένοπλη βία, τραγουδά στιχάκια, αναλύει λογοτεχνία και σινεμά και ψαχουλεύει σε ολόκληρη την Αμερικανική ιστορία.

Frankly in Love’ του David Yoon, με τον Frank Li, έναν Κορεατικής καταγωγής Αμερικανό έφηβο, να προσπαθεί να κρατήσει κρυφή από τους γονείς του τη σχέση του με την Brit, μιας κι εκείνοι θέλουν να παντρευτεί μόνο Κορεάτισσα και η Brit είναι λευκή, κάτι που θα τον φέρει σε μια συμφωνία με τη φίλη του Joy που βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τους δικούς της γονείς.

Gideon the Ninth’ της Tamsyn Muir, όπου η Gideon Nav έχει μεγαλώσει στην Ένατη Οικία, τον ευγενή οίκο ενός νεκρομάντη, εκπαιδευμένη ως πολεμίστρια σε ένα ηλιακό σύστημα του μακρινού μέλλοντος, μια ζωή όμως που δεν αγαπά και το μόνο που θέλει είναι να αποδράσει για να καταταγεί στον Αυτοκρατορικό στρατό, επιλέγεται όμως για να γίνει η σωματοφύλακας και βοηθός επίδοξου νεκρομάντη και διαδόχου του οίκου, τον οποίο μισεί.

Dominicana’ της Angie Cruz, με τη ζωή να αλλάζει δραματικά για τη 15χρονη Ana όταν ξεριζώνεται από τη Δομινικανή εξοχή για το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με έναν γάμο από προξενιό να της υπαγορεύει, μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της, να μεταναστεύσει στην Αμερική, εκεί από όπου η ίδια θέλει απεγνωσμένα να αποδράσει, φτάνοντας σε δύσκολες αποφάσεις ανάμεσα στο καθήκον της προς την οικογένεια και την ίδια της την καρδιά.

The Ten Thousand Doors of January’ της Alix E. Harrow, όπου η νεαρή January ανακαλύπτει ένα μυστηριώδες βιβλίο στην έπαυλη του Cornelius Locke και μαζί τη δύναμη να ανοίγει πόρτες σε άλλους κόσμους, αλλά και μια περίεργη σύνδεση με έναν χαρακτήρα στο βιβλίο και με τη βοήθεια μερικών φίλων θα ξεκινήσει την αναζήτηση του χαμένου της πατέρα αλλά και τα μυστικά των παράξενων κόσμων, του Locke και παρελθόντος της.

The Nobody People’ του Bob Proehl, όπου άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ειδικές δυνάμεις, με την κοινωνία να τους αντιμετωπίζει ως πιθανές απειλές και με τους ίδιους να ονομάζουν τους εαυτούς τους Resonates και να στήνουν μια σχολή για να μάθουν να ελέγχουν τις δυνάμεις τους, εκεί που η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Emmeline θα γνωρίσει και άλλους όπως αυτή και μαζί θα αντισταθούν απέναντι στη βία που κατευθύνεται προς τους Resonates.

The Secrets We Kept’ της Lara Prescott, ένα ιστορικό μυθιστόρημα όπου στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου 2 γραμματείς της CIA, η Sally και η Irina, θα βρεθούν ξαφνικά με την αποστολή της ζωής τους: Να βγάλουν κρυφά το ‘Δόκτωρ Ζιβάγκο’ του Boris Pasternak από τη Σοβιετική Ένωση ώστε να μπορέσει να τυπωθεί επιτέλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Cold Storage’ του David Koepp, με τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, μια ιστορία που ακολουθεί τον πράκτορα Roberto Diaze, που κάποτε είχε σταλεί για να ερευνήσει μια βιοχημική επίθεση, ανακαλύπτοντας πως ο οργανισμός που χρησιμοποιήθηκε θα μπορούσε να εξαλείψει ολόκληρη την ανθρωπότητα και καταφέρνοντας να τον ασφαλίσει σε μια στρατιωτική εγκατάσταση, ενώ τώρα το όπλο βρίσκεται και πάλι εκτός και ο ίδιος θα πρέπει να το περιορίσει πριν είναι πολύ αργά.

EBOOKS ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Μια ενδιαφέρουσα συνεργασία ξεκίνησε μέσα στον περασμένο μήνα μεταξύ της Aegean Airlines με τις Εκδόσεις Ψυχογιός, συνεργασία που σκοπό έχει να κάνει τα αεροπορικά μας ταξίδια λιγάκι πιο ευχάριστα.

20 ebooks των Εκδόσεων Ψυχογιός προσφέρονται δωρεάν για ανάγνωση στους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού από και προς την Αθήνα, μέσω της εφαρμογής AEGEAN Stream. Λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία, ελληνικά best sellers, business και ψυχολογίας, αλλά και μεγάλα έργα από συγγραφείς όπως ο Roald Dahl, η Agatha Christie και ο Umberto Eco περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 επιλογές.

Τα βιβλία μπορούν να διαβαστούν από οποιοδήποτε κινητό ή tablet και οι επιλογές των ebooks θα ανανεώνονται συχνά, όπως δηλώνουν οι άνθρωποι του εκδοτικού. Πολύ καλή κίνηση, η πρώτη τέτοιου είδους στη χώρα μας, που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια.

AND NOW, THIS

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί αρκετοί συγγραφείς έχουν writer’s block και ο Grant Snider μας εξηγεί μερικούς από αυτούς.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Το καλοκαίρι έφυγε, οι βιβλιοφωτογραφίες στις παραλίες μειώθηκαν αισθητά, η επιστροφή στις πόλεις και στην ανάγνωση εντός των τειχών είναι πλέον εδώ. Ας δούμε όμως τα καλύτερα αποσπάσματα από το #instavivlio των προηγουμένων 7 ημερών.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Κατερίνα ρωτά, “Διάβασα πρόσφατα τις συμβουλές σας για τις λέσχες ανάγνωσης. Εγώ όμως μένω στη Σκωτία. Εδώ υπάρχουν πολλές λέσχες ανάγνωσης, αλλά εγώ θα ήθελα μία που θα διάβαζε βιβλία στα ελληνικά και από όσο ξέρω δεν υπάρχει. Υπάρχει αλλού; Γνωρίζετε άλλες ελληνικές λέσχες ανάγνωσης στο εξωτερικό; Είμαι σίγουρη πως και άλλοι αισθάνονται όπως εγώ. Θα ήθελα να ξεκινήσω κάτι μόνη μου αλλά δεν το παίρνω απόφαση.

Φίλη Κατερίνα, μην ανησυχείς καθόλου. Φυσικά και άλλοι αισθάνονται όπως εσύ. Και μάλιστα έχουμε μιλήσει εδώ στο PopCode με κάποιους από αυτούς.

Μια από τις πιο δραστήριες λέσχες ανάγνωσης του εξωτερικού βρίσκεται στο Βερολίνο. Η ομάδα συναντιέται κάθε μήνα στο καφέ Anna Blume και συζητά το βιβλίο που τα μέλη έχουν νωρίτερα συναποφασίσει. Είχαμε μιλήσει παλιότερα με τα μέλη της λέσχης και θα πρότεινα να διαβάσεις τη συνέντευξη που σίγουρα θα σε βοηθήσει για να εκκινήσεις τη δική σου προσπάθεια.

Ένα διαφορετικό δρόμο έχουν επιλέξει στο Λονδίνο, όπου εδώ και χρόνια δρα ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιόφιλων Λονδίνου. Οι βιβλιόφιλοι της πόλης συναντιούνται επίσης μια φορά το μήνα, αλλά με αφορμή την ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη που έχουν δημιουργήσει. Η βιβλιοθήκη του Κύκλου στήνει τα βιβλία της για μερικές ώρες στο σημείο συνάντησης και οι αναγνώστες μπορούν να δανειστούν όσα από αυτά θέλουν, επιστρέφοντάς τα τον επόμενο μήνα. Η δανειστική βιβλιοθήκη λειτουργεί με εθελοντές, ενώ συχνά διοργανώνει εκδηλώσεις με Έλληνες συγγραφείς.

Ταυτόχρονα όμως οι άνθρωποι του Κύκλου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία μιας Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά 5 έως 11 ετών, με σκοπό να φέρουν τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με το ελληνικό βιβλίο. Πέρα από τους αυστηρούς κανόνες μια λέσχης ανάγνωσης η πολύ καλή προσπάθεια του Κύκλου αφορά αφηγήσεις παιδικών βιβλίων, γνωριμία με συγγραφείς και διάφορες δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο.

Κι από το Λονδίνο πάμε μια βόλτα και στο Γκέτεμποργκ, όπου πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η δημιουργία μια βιβλιοφιλικής ομάδας των Ελλήνων που ζουν στην πόλη της Σουηδίας, με σκοπό την ανάπτυξη συχνών συναντήσεων και, γιατί όχι, μιας λέσχης ανάγνωσης. Ήδη περισσότερα από 70 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος πως η πρώτη συνάντηση δεν είναι καθόλου μακριά.

Οι Έλληνες βιβλιόφιλοι του εξωτερικού οργανώνονται, συναντιούνται και διαβάζουν μαζί. Κάτι μου λέει πως θα βλέπουμε μέσα στα επόμενα χρόνια σε όλο και περισσότερες πόλεις ανά την Ευρώπη ομάδες και λέσχες ανάγνωσης των ελληνικών κοινοτήτων ή απλά παρεών που θέλουν να διαβάσουν στην ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό φίλη Κατερίνα μην το σκέφτεσαι. Το mashup στηρίζει την πρώτη ελληνική λέσχη ανάγνωσης της Σκωτίας και περιμένουμε μήνυμα αν το προχωρήσεις.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

 

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ FERRANTE

Τη Δευτέρα η Edizioni E/O, ο Ιταλικός εκδοτικός οίκος της Elena Ferrante, ανακοίνωσε πως ένα νέο μυθιστόρημα έρχεται φέτος από τη διάσημη συγγραφέα.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ιταλικά στις 7 Νοεμβρίου και προς το παρόν ο τίτλος και η υπόθεση κρατούνται ως επτασφράγιστα μυστικά από τον εκδοτικό. Η μετάφραση του στα αγγλικά έχει πάντως ήδη ξεκινήσει και η Europa Editions, ο εκδοτικός της Αμερικής που εκδίδει τα έργα της Ferrante, μοιράστηκε την πρώτη παράγραφο του βιβλίου, σε μετάφραση της Ann Goldstein.

Τη μετάφραση στα ελληνικά θα αναλάβει και παλι η Δήμητρα Δότση, που έχει μεταφράσει και τα προηγούμενα έργα της Elena Ferrante για τις Εκδόσεις Πατάκη, αν και το βιβλίο δεν αναμένεται λογικά να κυκλοφορήσει στη χώρα μας πριν την άνοιξη του 2020.

Αυτό θα είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ferrante μετά από το ‘The Story of the Lost Child’, το τέταρτο και τελευταίο μέρος της Τετραλογίας της Νάπολης που κυκλοφόρησε το 2014 και μετέτρεψε τη συγγραφέα σε λογοτεχνική σούπερ σταρ. Εμείς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup αναμένουμε σίγουρα με αγωνία.

RANDOM LINKS

Γιατί το Hollywood επανέρχεται συνεχώς στον Stephen King, πώς το να διαβάζεις Sally Rooney έγινε ένα σύμβολο στάτους, γιατί τα διαδραστικά ebooks δεν έπιασαν ποτέ, για τη βιβλιομανία, το ‘Earthsea’ της Ursula K. Le Guin έρχεται στην τηλεόραση, γιατί αγαπάμε τις μυθιστοριογραφήσεις σειρών και ταινιών, η τεχνολογία είναι η καλύτερη φίλη ενος συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, γιατί έχουν τα βιβλία αυτό το σχήμα, γιατί οι ιστορίες φαντασμάτων του Lafcadio Hearn μας στοιχειώνουν ακόμα, για τη σύντομη ιστορία του βιβλίου “για το ταξίδι”, πώς μια τριλογία βιβλίων για το θάνατο του θεού με βοήθησε να ανακτήσω την πίστη μου, τα καλύτερα έργα επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού αψηφούν την εύκολη κατηγοριοποίηση, εξερευνώντας το σχήμα του Εκλεκτού στην επιστημονική φαντασία και το φανταστικό, υπάρχουν κι άλλα στην Ιαπωνική λογοτεχνία πέρα από τον Haruki Murakami, η καλή νουάρ λογοτεχνία ζει και πεθαίνει με το διάλογο, ο Jonathan Franzen ξαναχτυπά με ένα δικό του μοντέλο για την κλιματική αλλαγή, για τους τρόπους που περιγράφουμε τον πόνο στη λογοτεχνία, τα πολλά λογοτεχνικά τοπία του Τόκιο, ο Cory Doctorow για το DRM [και] των ebooks.