ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v156: Το χειρότερο σεξ που θα διαβάσεις στη λογοτεχνία το 2019

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Καλωσήρθατε στο 156ο Βιβλιοφαγικό mashup, το πρώτο για τον Δεκέμβριο, εκεί που θα βρείτε τις νέες κυκλοφορίες, τις ειδήσεις και όλα τα νέα από τον κόσμο των βιβλίων που χρειάζεστε για αυτή την εβδομάδα.

ΔΥΟ ΑΣΤΕΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Μέσα στην περασμένη εβδομάδα απονεμήθηκαν δύο από τα πιο αγαπημένα λογοτεχνικά βραβεία του Βιβλιοφαγικού mashup και εμείς είμαστε εδώ για να τα τιμήσουμε και να τα γιορτάσουμε.

Στο φετινό Diagram Prize for Oddest Book Title of the Year, κάτι δηλαδή σαν αυτό που κάναμε κι εμείς εδώ στο PopCode φέτος με τους Πιο Παράξενους Τίτλους Ελληνικών Βιβλίων για το 2018, υποψήφια ήταν τα:

-The Dirt Hole and its Variations

-Ending the War on Artisan Cheese

-Hitler’s Monsters: A Supernatural History of the Third Reich

-How to Drink Without Drinking

-Noah Gets Naked: Bible Stories They Didn’t Teach You at Sunday School

-Viking Encounters: Proceedings of the 18th Viking Congress

Κι ενώ αν με ρωτούσατε θα έριχνα όλα μου τα λεφτά στο ‘Ending the War on Artisan Cheese’, το βραβείο κατέκτησε το The Dirt Hole and its Variations, μια αυτοέκδοση του δυστυχώς αποθανόντος πριν τη βράβευση Charles L. Dobbins.

Επίσης δηλώνω πως είμαι πάρα πολύ περίεργος για το τι υπερφυσικά τέρατα είχε ο Χίτλερ αλλά και το πώς να πιω χωρίς να πιω.

Για το, όπως πάντα πολύ αστείο, Bad Sex Award υποψήφιοι ήταν τα βιβλία:

The River Capture της Mary Costello

The Office of Gardens and Ponds του Didier Decoin

City of Girls της Elizabeth Gilbert

Pax του John Harvey

The Electric Hotel του Dominic Smith

Στο τέλος η επιτροπή του βραβείου επέλεξε δύο νικητές, τα The Office of Gardens and Ponds του Didier Decoin και Pax του John Harvey, από τα οποία έχω τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας τα παρακάτω αποσπάσματα.

Και λίγα ακόμα από τα βιβλία που βρέθηκαν υποψήφια για το βραβείο, όπως τα μοιράστηκε στο Twitter το περιοδικό Literary Review.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Χαρά ρωτά, “Ποια είναι τα 5 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα βιβλία;”

Φίλη Χαρά, αυτή είναι μια εξαιρετικά επίκαιρη ερώτηση και, ως λάτρης των γιορτών, θα χαρώ πολύ να την απαντήσω.

Σημείωση: Δεν ξέρω αν με αυτό το τοπ5 θα συμφωνήσουμε όλοι, αλλά εμένα ρωτήσατε, εγώ θα σας πω. Για πάμε, από το πέντε μέχρι το ένα για να υπάρχει και αγωνία.

5. ‘The Life and Adventures of Santa Claus’ του L. Frank Baum. Πίσω στο 1902 ο Baum, δυο χρόνια μετά το ‘The Wizard of Oz’, γράφει τη φανταστική βιογραφία του Άγιου Βασίλη. Μια origin story αντάξια των καλύτερων υπερηρώων, μέσα από την οποία ο συγγραφέας μας συστήνει τον αγαπημένο Άγιο όλων των παιδιών, μέσα από έναν κόσμο γεμάτο μαγικά, αθάνατα πλάσματα. Ένα πανέμορφο παραμύθι για τα Χριστούγεννα που θεωρώ πως έχουν γνωρίσει λιγότεροι αναγνώστες από όσοι θα έπρεπε. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο ‘Η ζωή και οι περιπέτειες του Σάντα Κλάους’.

4. ‘How the Grinch Stole Christmas!’ του Dr. Seuss. Ο Γκριντς δεν είναι απλά ένα Χριστουγεννιάτικο παιδικό βιβλίο. Είναι το σύγχρονο σύμβολο όσων γκρινιάρηδων μισούν τα Χριστούγεννα, αν και η ιστορία του είναι μια ιστορία εξιλέωσης που μιλά μεταξύ άλλων για τη φιλία και την οικογένεια που επιλέγουμε στην πορεία της ζωής. Μια ιστορία που μας θυμίζει πως Χριστούγεννα δεν είναι τα φωτάκια, τα στολίδια και τα δώρα, αλλά η ζεστασιά στις καρδιές όλων που για λίγες μέρες κάθε χρόνο κάνει την ανθρωπότητα καλύτερη από ποτέ. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο ‘Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων’.

3. ‘A Christmas Carol’ του Charles Dickens. Μάλλον το βιβλίο στο οποίο χρωστάμε πολλά από όσα ξέρουμε για τα Χριστούγεννα σήμερα. Ολόκληρη η ποπ κουλτούρα υποκλίνεται μπροστά στην ιστορία του Σκρουτζ. Μπορεί να έχουν περάσει εκατοντάδες μεταφορές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, να έχουν ξεφυτρώσει δεκάδες βιβλία που ανασκευάζουν ή απλά ξαναγράφουν το μυθιστόρημα του Dickens, αλλά τα φαντάσματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος σας περιμένουν και πάλι στο ίδιο μέρος, στην πιο διάσημη ιστορία των Χριστουγέννων. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις.

2. ‘The Polar Express’ του Chris Van Allsburg. Η ιστορία του ‘Polar Express’, γραμμένη από τον άνθρωπο που μας έδωσε και το ‘Jumanji’, είναι η ιστορία της παιδικότητας και της μαγείας των Χριστουγέννων. Ίσως να μην υπάρχει ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο βιβλίο για τα παιδιά και για όσους από εμάς τους ενήλικες ακούμε ακόμα τον ήχο από το κουδουνάκι του ήρωα. Εσείς τον ακούτε;

1.‘Holidays on Ice’ του David Sedaris. Είναι το αγαπημένο μου βιβλίο που μιλά για τα Χριστούγεννα, αν και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως είναι βασικά αντιΧριστουγεννιάτικο. Μικρό, συγκεντρώνει 6 πολύ αστεία, αυτοβιογραφικά essays του Sedaris που έχουν να κάνουν με τις γιορτές, με μεγαλύτερο και καλύτερο από τα κείμενά να είναι το ‘SantaLand Diaries’. Αυτή η νουβέλα κυκλοφορεί αυτόνομη και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μελάνι με τον τίτλο ‘Ημερολόγια από τη Χώρα των Χριστουγέννων’.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Για να έχουμε μια πραγματικά καλή Τετάρτη, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα βιβλία που θα βρείτε στα ράφια των νέων κυκλοφοριών αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσά τους άλλωστε βρίσκονται και μερικά από τα πιο πολυαναμενόμενα της χρονιάς.

Στις Εκδόσεις Μεταίχμιο μας φέρνουν 2 σπουδαία βιβλία που σίγουρα αξίζει να βρουν το δικό τους αναγνωστικό κοινό και στη χώρα μας. Το ‘Έλα να με βρεις’ (‘Find Me’, 2019) του André Aciman κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες εβδομάδες και τώρα φτάνει και στα ελληνικά σε μετάφραση Νίκου Α. Μάντη. Δεκαετίες μετά τη συνάντηση του Όλιβερ και του Έλιο στο ‘Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου’, το μυθιστόρημα ακολουθεί τον πατέρα του Έλιο που, καθώς ταξιδεύει για να συναντήσει το γιο του στη Ρώμη, συναντά μια νεαρή γυναίκα που θα του αλλάξει τη ζωή, τον Έλιο, κλασικό πιανίστα που μετακομίζει στο Παρίσι και τον Όλιβερ, καθηγητή πανεπιστημίου και οικογενειάρχη που λαχταρά να επιστρέψει στην Ιταλία.

Αν αγαπήσατε το ‘Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου’, τότε το ‘Έλα να με βρεις’ είναι ένα από τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Μαζί το Μεταίχμιο μας φέρνει και το μυθιστόρημα ‘Το αρχείο των χαμένων παιδιών’ (‘Lost Children Archive’, 2019) της Valeria Luiselli, σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου. Το βιβλίο βρέθηκε στις λίστες υποψηφιοτήτων μεγάλων βραβείων, όπως τα Booker Prize, Women’s Prize for Fiction και Kirkus Prize, ενώ βρίσκεται και σε πολλές λίστες με τα καλύτερα βιβλία του ‘19. Παρακολουθεί τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας καθώς ξεκινούν από το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθούν την περιοχή στην οποία κατοικούσε η φυλή των Απάτσι στην Αριζόνα, με την οικογένεια να αποκαλύπτει στην πορεία του ταξιδιού τις δικές της συγκρούσεις και το ραδιόφωνο να ενημερώνει για μια “μεταναστευτική κρίση” στα σύνορα.

Από τον εκδοτικό κυκλοφορεί επίσης και ‘Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός’ του Bill Bryson, σε μετάφραση Γιώργου Μαραγκού, ένα αστείο και ευφυές εγχειρίδιο εκλαϊκευμένης επιστήμης για το σώμα, με μπόλικες ιστορίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όσα αφορούν το σώμα που κατοικούμε.

Ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας μας φέρνουν και πάλι στα ελληνικά οι Εκδόσεις Πατάκη. Το ‘Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί’ (‘I Know Why the Caged Bird Sings’, 1969) είναι το πιο γνωστό έργο της σπουδαία Maya Angelou και έρχεται στα βιβλιοπωλεία σε μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη. Ένα αυτοβιογραφικό έργο στο οποίο η Angelou μιλά για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, που σημαδεύτηκαν από έναν βιασμό που την έκανε να μη μιλά για χρόνια και μια ερωτική ιστορία που της άφησε έναν γιο. Η δύναμη, η επιμονή, η αγάπη, η ελπίδα μέσα από ένα βιβλίο σταθμό για την Αμερικανική λογοτεχνία.

Μια σαύρα είναι ο αφηγητής του ‘Ο πωλητής παρελθόντων’ (‘The Book of Chameleons’, 2004) του José Eduardo Agualusa, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση Μαρίας Μπεζαντάκου. Η σαύρα ζει στον τοίχο του σαλονιού του Φέλιξ Βεντούρα, ενός άντρα που πουλά παρελθόντα. Αν δεν αρέσει σε κάποιον το δικό του, ο Φέλιξ προσφέρει ένα νέο παρελθόν, γεμάτο καλύτερες αναμνήσεις, με νέο γενεαλογικό δέντρο και νέες φωτογραφίες.

Από τις Εκδόσεις Άγρα μας έρχεται η νουβέλα ‘Ο άντρας που φύτευε δέντρα’ (‘The Man Who Planted Trees’, 1953) του Jean Giono, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου. Στους πρόποδες των Γαλλικών Άλπεων ο αφηγητής συναντά έναν βοσκό που έχει αναλάβει να φυτεύει εκατό βελανίδια τη μέρα, σε μια προσπάθεια να αναδασώσει μια ερημωμένη περιοχή, χωρίς να σταματήσει ποτέ, ακόμα και κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Κλείσιμο για σήμερα με το θρίλερ του Tom Bale με τίτλο ‘Ανελέητη καταδίωξη’ (‘See How They Run’, 2016), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάτι σε μετάφραση Χρήστου Εμμανουηλίδη. Η Άλις και ο Χάρι ξυπνούν όταν δύο εισβολείς βρίσκονται στο δωμάτιό τους, απειλώντας τη μικρή τους κόρη Εύη και ψάχνοντας για τον Έντουαρντ Ρένσο. Οι δυο εγκληματίες φεύγουν με άδεια χέρια, μιας και η Άλις και ο Χάρι δε γνωρίζουν ποιος είναι ο Ρένσο, αλλά γνωρίζουν ήδη πολλά. Οι δυο τους χωρίζονται και θα πρέπει να ξεκινήσουν σε μια καταδίωξη με σκοπό να επανενωθούν, να σώσουν τη μικρή Εύη και να επιβιώσουν.

ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ EBAY ΒΙΒΛΙΩΝ

Οκέι, ίσως ο τίτλος “Ελληνικό ebay βιβλίων” να μην είναι δόκιμος, αλλά σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το Metabook.gr και αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να εξηγήσω τι είναι αυτό.

Το Metabook δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 και αποτελεί το μεγαλύτερο online marketplace μεταχειρισμένου βιβλίου στην Ελλάδα. Έχετε βιβλία που δε χρειάζεστε πια; Το Metabook δημιουργήθηκε για εσάς.

Με στόχο το να δίνεται παράταση ζωής σε βιβλία που σε διαφορετική περίπτωση θα σκονίζονταν στα ράφια μιας βιβλιοθήκης και να φτάνουν σε χέρια αναγνωστών που θα τα διαβάσουν, οι άνθρωποι του Metabook δημιούργησαν μια φιλική προς τους χρήστες υπηρεσία. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, είτε κάποιος θέλει να πουλήσει τα βιβλία του είτε να βρει και να αγοράσει κάποιο από τα όσα διατίθενται μέσω του site.

Κάθε πωλητής του Metabook έχει το δικό του μαγαζάκι, στο οποίο εμφανίζονται τα προς πώληση βιβλία. Ορίζει ο ίδιος τις τιμές των βιβλίων του, τον τρόπο παράδοσής τους (ταχυδρομικά, με κούριερ, χέρι με χέρι), τους τρόπους πληρωμής που προτιμά (τραπεζικό λογαριασμό, paypal) τα οποία καταχωρούνται εύκολα και γρήγορα στο σύστημα μέσω του τίτλου ή του ISBN τους, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Κάθε αγοραστής μπορεί να αναζητήσει τον τίτλο που θέλει από την κεντρική σελίδα του site ή να περιπλανηθεί στις κατηγορίες βιβλίων που προσφέρει το Metabook. Στη σελίδα κάθε βιβλίου μπορεί να δει τα αντίτυπα που προσφέρονται από κάθε πωλητή και να αποφασίσει ποιο θα επιλέξει με βάση την τιμή και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το βιβλίο.

Μετά από κάθε πώληση ο αγοραστής αφήνει μια θετική ή μια αρνητική κριτική στον πωλητή (και το ανάποδο). Έτσι μπορεί κανείς να δει τις συνολικές αξιολογήσεις των άλλων πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί τους. Το Metabook χρεώνει τους πωλητές για τις πωλήσεις που γίνονται μέσα από αυτό με το ποσοστό 10% + ΦΠΑ, χωρίς σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζονται τα έξοδα αποστολής της κάθε παραγγελίας.

Δύο στοιχεία ξεχωρίζουν το Metabook και είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να το επισκεφθείτε. Το πρώτο είναι η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της υπηρεσίας. Με χιλιάδες πωλητές και αγοραστές, το Metabook είναι πλέον μακράν ο καλύτερος προορισμός για να βρείτε εύκολα και γρήγορα μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές, ενώ καθημερινά αυξάνεται η ποικιλία και η ποσότητα των βιβλίων που βρίσκονται στο site.

Το δεύτερο είναι η συνεχής εξέλιξη των υπηρεσιών που προσφέρει στους χρήστες του το Metabook. Η ομάδα πίσω από το site κάνει εξαιρετική δουλειά στο να κάνει τη διαδικασία πώλησης και αγοράς ενός βιβλίου όσο πιο εύκολη γίνεται. Ουσιαστικές αλλαγές και προσθήκες, όπως η δυνατότητα που δίνεται στους πωλητές να προσθέσουν το βάρος ενός βιβλίου (για τον αυτόματο υπολογισμό των μεταφορικών σε μια παραγγελία) ή φωτογραφίες του (για την καλύτερη παρουσίαση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται) ή η δυνατότητα που δίνεται στους αγοραστές να επιλέξουν φίλτρα στην αναζήτηση βιβλίων, βελτιώνουν συνεχώς το Metabook και δείχνουν πως η υπηρεσία είναι εδώ και θα μείνει.

Αν λοιπόν ψάχνετε ένα εξαντλημένο βιβλίο, θέλετε να βρείτε αναγνώσματα σε χαμηλές τιμές ή σας αρέσει να διαβάζετε βιβλία που έχουν ήδη αγαπηθεί από άλλους αναγνώστες, τότε το Metabook.gr είναι εδώ για εσάς.

AND NOW, THIS

 

Ο αγαπημένος και σίγουρα φίλος της στήλης Tom Gauld κάνει τον δικό του αναγνωστικό απολογισμό για το 2019.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Απολύτως Χριστουγεννιάτικες θα είναι οι επιλογές μας από το #instavivlio για τον υπόλοιπο μήνα, ώστε να τιμήσουμε λιγάκι με τον τρόπο μας τις βιβλιοφωτογραφίες που αγαπούν τις γιορτές. Ορίστε η τριάδα μας για σήμερα:

ΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ

Να κάτι που βρήκα ενδιαφέρον κοιτώντας τη λίστα με τα best sellers της Amazon για το 2019: Και τα 4 πρώτα βιβλία της λίστας κυκλοφορούν ήδη στα ελληνικά, κάτι που είχε να συμβεί από το 2012.

Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό. Τα τέσσερα αυτά βιβλία είναι το ‘Where the Crawdads Sing’ της Delia Owens (‘Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες’, Εκδόσεις Δώμα), ‘Becoming’ της Michelle Obama (Becoming: Η δική μου ιστορία, Athens Bookstore Publications), ‘Educated’ της Tara Westover (Μορφωμένη, Εκδόσεις Ίκαρος) και ‘Girl, Wash Your Face’ της Rachel Hollis (Κορίτσι, ξύπνα!, Εκδόσεις Κλειδάριθμος). Αυτά τα τέσσερα έργα έχουν δύο κοινά: Πρόκειται για βιβλία γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς και είναι βιβλία που δεν έχουν εκδοθεί μέσα σε αυτή τη χρονιά αλλά μέσα στο 2018. Έχει μεγαλύτερη λογική λοιπόν το γεγονός πως έχουν ήδη προλάβει να μεταφραστούν στα ελληνικά και να γίνουν διαθέσιμα στο ελληνικό κοινό, ενώ η δημοφιλία τους παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Αμερική.

Παιδικά εικονογραφημένα βιβλία και βιβλία αυτοβοήθειας είχαν θέση στην πρώτη τετράδα των best sellers τα προηγούμενα χρόνια, έργα που άργησαν να μεταφραστούν στα ελληνικά (για παράδειγμα το ‘Giraffes Can’t Dance’ του Giles Andreae, τρίτο στη λίστα των best sellers το 2017, μεταφράστηκε μόλις φέτος για τις Εκδόσεις Πατάκη) ή δεν έφτασαν ποτέ σε εμάς (όπως το ‘StrengthsFinder 2.0’ του Tom Rath, πρώτο το 2013 και το 2014).

Το 2012 ήταν η τελευταία φορά που τα τέσσερα κορυφαία best sellers της Amazon βρισκόταν μέσα στην ίδια χρονιά και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, με τα τρία πρώτα βιβλία της E.L. James στη σειρά ‘Πενήντα αποχρώσεις του γκρι’ να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας και το ‘The Hunger Games’ της Suzanne Collins να ακολουθεί.

RANDOM LINKS

Tα καλύτερα βιβλία του 2019 για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το New Yorker, το Book Riot και για τους συγγραφείς που ρώτησε ο Guardian, τα καλύτερα κόμικς του 2019 για το The Beat και το καλύτερο βιβλίο της δεκαετίας για το Entertainment Weekly, και νέες παραιτήσεις στη Σουηδική Ακαδημία, για τα βιβλία που εξετάζουν το θυμό τον γυναικών, η σπουδαιότητα των γηραιότερων ηρωίδων της λογοτεχνίας, όλες οι μεταφορές βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού που ετοιμάζονται για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, η Margaret Atwood γράφει για τη Μικρή Λουλού, πώς τα θρίλερ της Tana French απέκτησαν τόσους ακόλουθους, ένας οδηγός αρχαρίων για την Κινεζική επιστημονική φαντασία, όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες εγκαταλείπουν τα τέλη καθυστέρησης επιστροφής βιβλίων, για τις μεταφράσεις της κλασικής Αραβικής λογοτεχνίας, πώς ο Arthur Miller μετέφερε στο ραδιόφωνο το ‘Pride and Prejudice’ της Jane Austen, βαδίζοντας στο σπίτι που η Louisa May Alcott έγραψε το ‘Little Women’, πώς να εξηγήσετε την ξαφνική εμφάνιση ανθρωπομορφικών χαρακτήρων στην ιστορία σας, διαβάζοντας για τη μητρότητα, για τα πρώιμα μυθιστορήματα της Joan Didion, πως το ‘The Riddlemaster of Hed’ της Patricia McKillip με έκανε να γράψω για το είδος του φανταστικού, ο μισός ‘Βασιλιάς Ερρίκος ο Ε’’ του William Shakespeare γράφτηκε από άλλο συγγραφέα.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!