ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v111: Οι 10 καλύτεροι χειρότεροι κανόνες για συγγραφείς

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Ένας θάνατος, ένα βιβλιοφαγικό κουτί, ένας δεκάλογος και ένας σκουπιδιάρης θα μας απασχολήσουν σήμερα, σε ένα ακόμη Δευτεριάτικο mashup που περιμένει να σας γεμίσει ακόμη μια φορά με βιβλία!

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ FRANZEN

Ο Jonathan Franzen, σπουδαίος συγγραφέας και κινούμενο λογοτεχνικό ανέκδοτο, έχει ένα καινούριο βιβλίο στα βιβλιοπωλεία για το οποίο θα μιλήσουμε την επόμενη Δευτέρα. Το ‘The End of the End of the Earth’ αποτελείται από nonfiction κείμενα, μέσα από τα οποία ο Franzen μιλά για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν, δηλαδή κυρίως για τα πουλιά. (“He loves birds A LOT. He loves birds the way I love Beyoncé”, γράφει η Roxane Gay στην κριτική της για το βιβλίο στο Goodreads.)

Ανάμεσα στα κείμενα βρίσκεται και μια λίστα με 10 κανόνες για συγγραφείς, λίστα η οποία γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν για τον Guardian και η οποία δημοσιεύτηκε στο Literary Hub την Πέμπτη ως προώθηση για το νέο βιβλίο. Μπορείτε να τη διαβάσετε και να γυρίσετε πίσω να τα πούμε.

Κάποια από τα νούμερα του Franzen έχουν πλάκα ε; Στο 2 ας πούμε, ένας συγγραφέας που λέγεται πως η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία του έχει αποφέρει περισσότερα από $10,000,000 κοιτάζει αφ’ υψηλού τα χρήματα. Στο 5 μας λέει πως κακώς η πληροφορία είναι πλέον ελεύθερη ή πως κακώς οι συγγραφείς ερευνούν το θέμα για το οποίο γράφουν. Στο 7 έχει κλέψει το τσιτάτο από κάποιο βιβλίο αυτοβοήθειας. Στο 10 από την πίσω πλευρά στα χαρτάκια ημερήσιου ημερολογίου

Στο 8 δε, αχ το 8 τι γέλιο. Μέχρι και όσοι γράφουν τον αντίλογο στο κράξιμο προς τον Franzen παραδέχονται πως αυτή είναι μια κακή λίστα. Ας μην πω τίποτα παραπάνω εγώ, ας μας μιλήσουν για όλα οι συγγραφείς (και ο Patton Oswald) στο Twitter καλύτερα.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μια ακόμη εβδομάδα πιο κοντά στα φετινά Χριστούγεννα θα πει μια ακόμη εβδομάδα γεμάτη νέους τίτλους για την wishlist μας. Ας δούμε μαζί τα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες, αλλά και κάποια που αμελήσαμε στα προηγούμενα Βιβλιοφαγικά mashups.

Αρχή με το βιβλίο που αυτές τις ημέρες διαβάζει ολόκληρη η Αμερική, το ‘Becoming: Η δική μου ιστορία’ (‘Becoming’, 2018) της Michelle Obama. Η αυτοβιογραφία της πιο αγαπητής Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε από τις νέες AΘens Bookstore Publications, που κάνουν γερό μπάσιμο στις εκδόσεις.

Στο ‘Becoming’ η Michelle Obama ξεκινά την αφήγησή της από την παιδική της ηλικία και συνεχίζει με τη γνωριμία της με τον Barack, αλλά το επίκεντρο του έργου είναι φυσικά τα 8 χρόνια που η ίδια μαζί με την οικογένειά της πέρασε στο Λευκό Οίκο. Οι δυσκολίες, η καθημερινότητα, η προσπάθεια μιας μητέρας να μεγαλώσει τα 2 της παιδιά σε αυτό το περιβάλλον, το τι σημαίνει να είσαι παντρεμένη με τον Πρόεδρο της Αμερικής. Ένα βιβλίο όχι πολιτικό αλλά ένα βιβλίο για τη ζωή μιας γυναίκας. Το ‘Becoming’ έχει και το δικό του site, κάτι που δε βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα.

Άλλο ένα από τα έργα που θεωρήθηκαν ως τα καλύτερα του 2017 ήρθε και στα ελληνικά. Το ‘Πατσίνκο’ (‘Pachinko’, 2017) της Min Jin Lee είναι η νέα κυκλοφορία από τη σειρά Σύγχρονης Ξένης Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Ίκαρος, μια Κορεατική saga που ξεκινά με την ιστορία της Sunja στις αρχές του 1900, κόρη μιας φτωχής αλλά περήφανης οικογένειας, που θα κινδυνέψει να ντροπιαστεί από την αναπάντεχη εγκυμοσύνη της, μέχρι που ένας νεαρός ιερέας θα προσφερθεί να την παντρευτεί και να τη φέρει στην Ιαπωνία.

Α, να μην ξεχάσω: Δυνατό χειροκρότημα και για αυτό το εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου. Η συνεργασία εκδοτικού και δημιουργού συνεχίζει να μας δίνει μερικά από τα καλύτερα εξώφυλλα που έχουμε δει στην Ελλάδα.

Τη ‘Βουδαπέστη’ (‘Budapest, 2003) του Chico Buarque μας φέρνουν οι Εκδόσεις Καστανιώτη, μια ιστορία που ακολουθεί τον Ζοζέ Κόστα, έναν ghost writer από το Ρίο που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Εκεί θα ερωτευτεί την Κρίσκα, μια μαγευτική γυναίκα που προσφέρεται να του μάθει την ουγγρική γλώσσα. Ένα μυθιστόρημα για την απόλαυση και το βάσανο της συγγραφής, του να είσαι ξένος σε έναν τόπο, του να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα και της αγάπης.

Το πιο γνωστό έργο του Mathias Énard, μετά τη βραβευμένη του ‘Πυξίδα’, έβγαλαν στα βιβλιοπωλεία οι Εκδόσεις Στερέωμα. Στο ‘Μίλησέ τους για μάχες, για ρηγάδες και για ελέφαντες’ (‘Tell Them of Battles, Kings, and Elephants’, 2010) ο Énard γυρίζει στις αρχές του 16ου αιώνα και παρακολουθεί τον Μιχαήλ Άγγελο. Ο μεγάλος καλλιτέχνης της Αναγέννησης αφήνει στη μέση την κατασκευή του μαυσωλείου του Πάπα Ιουλίου Β’ στη Ρώμη και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη, εκεί που ο Σουλτάνου τον καλεί να στήσει μια μεγαλειώδη γέφυρα στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο συγγραφέας μιλά για τη σχέση της Ανατολής με τη Δύση, χρησιμοποιώντας υλικό από τις σημειώσεις και τις επιστολές που έγραψε ο Μιχαήλ Άγγελος από την Κωνσταντινούπολη, μέσα από την ιστορία ενός έργου που δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

Παραλίγο να χάσουμε εντελώς αυτή τη νέα κυκλοφορία των Εκδόσεων Ωκεανός από τον προηγούμενο μήνα και θα ήταν πολύ κρίμα, μιας και δε βλέπουμε κάθε μέρα true crime βιβλία στα ελληνικά. Το βιβλίο της Alexandria Marzano-Lesnevich με τίτλο ‘Το στοιχείο ενός σώματος’ (‘The Fact of a Body’, 2017) μιλά για το πώς κατασκευάστηκε η ιστορία ενός εγκλήματος, της δολοφονίας που διέπραξε ο καταδικασμένος πια Ρίκι Λάνγκλεϊ, αλλά και για το πώς παλεύουμε με τις δικές μας προσωπικές ιστορίες.

Η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου αναζητά τις λεπτομέρειες του φόνου και ωθείται προς την περίπλοκη αφήγηση της παιδικής ηλικίας του Λάνγκλεϊ, η οποία την αναγκάζει να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, να ξεθάψει βαθιά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά και να βρεθεί απέναντι από ένα παρελθόν που διαμορφώνει την άποψή της για το έγκλημα του Ρίκι.

Ένα σημαντικό έργο της ισραηλινής λογοτεχνίας μας έχουν οι Εκδόσεις Μελάνι, τη νουβέλα ‘Ήταν το Χιρμπέτ Χιζέ’ (‘Khirbet Khizeh’, 1949) του S. Yizhar. Αφηγητής στις σελίδες του βιβλίου είναι ένας ανώνυμος στρατιώτης, που βρίσκεται το 1948 στην επιχείρηση εκκένωσης του παλαιστινιακού χωριού Χιρμπέτ Χιζέ από τον ισραηλινό στρατό. Ο στρατιώτης περιγράφει με λυρικό τρόπο τα όσα κάνει ο ισραηλινός στρατός στους Άραβες κατοίκους του χωριού και ταυτόχρονα την πάλη που συμβαίνει μέσα του. Ένα έργο που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις στη χώρα του.

SPECIAL RANDOM LINKS EDITION: STAN LEE

Η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από το θάνατο ενός μεγάλου των κόμικς και της ποπ κουλτούρας. Ο Stan Lee, δημιουργός και συνδημιουργός αμέτρητων υπερηρώων της Marvel, πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 95 ετών.

Το PopCode τίμησε με ένα ξεχωριστό κείμενο τον Stan Lee, αλλά δε θα ήταν δυνατό να μην ασχοληθούμε κι εμείς λίγο με μεγάλο δημιουργό. Παρακάτω θα βρείτε τα κείμενα που ξεχωρίσαμε αυτές τις μέρες και που εξηγούν αρκετά καλά το γιατί ο Stan Lee ήταν μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία για την ποπ κουλτούρα όπως τη βιώνουμε σήμερα.

PopCode: O Stan Lee δημιούργησε τη σημερινή ποπ κουλτούρα

The Ringer: Πώς θα έμοιαζε η ποπ κουλτούρα σήμερα αν ο Stan Lee δεν είχε βοηθήσει στο χτίσιμο της Marvel

Guardian: Οι αναμνήσεις των αναγνωστών του Stan Lee

Electric Lit: Γιατί ο θάνατος του Stan Lee είναι μια απώλεια για τη λογοτεχνία

Literary Hub: Για την παιδική ηλικία και την κληρονομιά του Stan Lee και τον εν δυνάμει συγγραφέα Stan Lee

Quartzy: Οι ήρωες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που δε θα υπήρχαν χωρίς τον Stan Lee και τα χρήματα που κέρδισαν οι ταινίες των χαρακτήρων του στη μεγάλη οθόνη

Vulture: Τι σήμαινε ο Stan Lee σε έναν από τους κοντινότερους συνεργάτες του.

ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ

Ξέρετε τα subscription boxes που βλέπουμε στο εξωτερικό γεμάτα βιβλία και τα χαιρόμαστε με τα μάτια και από μακριά; Τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να δούμε ένα από αυτά και στην Ελλάδα!

Το κουτί είναι μια προσπάθεια της Fancy Owl Creations, της one-woman αποστολής της Βιβής Χατζηκυριάκου να φέρει τα book sleeves στη χώρα μας. Τι είναι τα book sleeves; Είναι όμορφες, υφασμάτινες θήκες για να προστατεύονται τα βιβλία που διαβάζετε κατά τη μεταφορά τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Βιβή και το Fancy Owl Creations στο κατατοπιστικότατο κείμενο του Huffington Post.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Fancy Owl Crate. Το secret book box από τον Δεκέμβριο και κάθε μήνα θα έρχεται στην πόρτα σας, γεμάτο με βιβλίο-καλούδια για εσάς, τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Με την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη της @evaggeliatsarouchi, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου ΔΡΥΣ στη Δράμα, το FANCY OWL CRATE ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο της ανάγνωσης και του βιβλίου και περιμένει κι εσάς να το ακολουθήσετε. Να πω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ στη @naciart, που με το σχεδιαστικό της ταλέντο το book box έχει μια εκπληκτικά ξεχωριστή κουκουβάγια να το διακοσμεί. Φυσικά, η υποστήριξή της Νάσιας δε σταματά εδώ. Μέσα στο κουτί θα βρείτε μια ακόμα δημιουργία της ειδικά σχεδιασμένη για το FANCY OWL CRATE. Νάσια ένα ευχαριστώ είναι λίγο γλυκιά μου. Να ευχαριστήσω τις κοπέλες που συμμετέχουν με τις δικές τους δημιουργίες μέσα στο book box. @_iasmos @sofia.soaps @plektokosmosΕάν ενδιαφέρεστε να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με το SECRET BOOK BOX μπείτε στο link (linktr.ee/fancyowl.creations) που βρίσκεται στο προφίλ μου. #fancyowl_creations #fancyowlcrate #secretbookbox #bookbox #bookloversgreece #bookaholicgreece #bookstagramgreece #booklovers #lovetoreadbooksgreece #lovetoreadbooks #fancyowlcreationsgr #booksleevesgr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fancy Owl (@fancyowl.creations) στις

Στο θέμα μας όμως. Το κουτί λοιπόν ονομάζεται Fancy Owl Crate και ξεκινά τις αποστολές του τον Δεκέμβριο. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Fancy Owl Creations με το βιβλιοπωλείο Δρυς της Δράμας, αλλά και με ανεξάρτητους δημιουργούς που τα βιβλιοφιλικά τους αντικείμενα θα περιέχονται στα Crates.

Μέσα σε κάθε κουτί θα περιέχεται 1 βιβλίο (υπάρχει και premium επιλογη με 2-3 βιβλία), 1 book sleeve της Fancy Owl Creations, 1 χειροποίητος σελιδοδείκτης και 2-3 ακόμη bookish αντικείμενα (που στο premium κουτί αυξάνονται σε 4-5). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το συνδρομητικό κουτί στη σχετική σελίδα στο Facebook και να παραγγείλετε το δικό σας στη φόρμα της συνδρομής.

Είμαι σίγουρος πως μερικοί από εσάς το περιμένετε με ανυπομονησία!

AND NOW, THIS

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στο Twitter τον τελευταίο καιρό είναι το να βλέπω κόσμο να βρίσκει τα υπογεγραμμένα βιβλία που αφήνω στο δρόμο του ο Neil Gaiman στα αεροδρόμια. Α ναι, δεν το ξέρατε; Ο Neil Gaiman πηγαίνει στα βιβλιοπωλεία των αεροδρομίων από τα οποία περνάει, βρίσκει αντίτυπα των βιβλίων του και τα υπογράφει, γράφοντας για αυτά στο Twitter. Υπέροχο ε;

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Ταξίδια, βιβλία κι ένα τσίρκο κάνουν την εμφάνισή τους στις σημερινές μας επιλογές από τις φωτογραφίες του #instavivlio. Μην ξεχνάτε: Το #instavivlio είναι το Instagramικό hashtag που ενώνει τους έλληνες βιβλιόφιλους. Γίνετε κι εσείς κομμάτι της παρέας!

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Μια αναγνώστρια ρωτά, “Άποψη για Stephen King και Shirley Jackson;”

Φίλη ανώνυμη αναγνώστρια, εξαιρετική διπλή ερώτηση στην οποία θα απαντήσω ευθύς αμέσως χωρίς περιστροφές:

Η Shirley Jackson έγραψε ένα από τα πιο ύπουλα ανατριχιαστικά και σκοτεινά βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ, το ‘We Have Always Lived in the Castle’ (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο με τον τίτλο ‘Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο’. Είναι μια σημαντική συγγραφέας για τη gothic λογοτεχνία του 20ου αιώνα και έχει επηρεάσει αρκετούς συγγραφείς, ανάμεσά τους και ο Stephen King για τον οποίο θα μιλήσω παρακάτω. Δεν έχω διαβάσει ακόμα, αλλά είναι θέμα χρόνου να το κάνω, το ‘The Haunting of Hill House’, το απόλυτο βιβλίο με στοιχειωμένο σπίτι της λογοτεχνίας.

Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη και δε θα έχω πριν διαβάσω και μερικά από τα διηγήματά της, είδος στο οποίο επίσης έχει δώσει σπουδαία έργα όπως το ‘The Lottery’ και το ‘The Possibility of Evil’.

Ο Stephen King είναι άνετα ανάμεσα στους αγαπημένους μου συγγραφείς και τα ‘It’, ‘The Shining’, ‘Hearts in Atlantis’ και ‘The Dark Tower’ έχουν μια μόνιμη θέση στην καρδιά μου. Είναι ένας από τους συγγραφείς που, όπως και η Jackson, χρησιμοποίησαν τον τρόμο για να φωτίσουν τη σκοτεινιά και την ασχήμια των μικρών πόλεων της Αμερικής (και του κόσμου, λέω εγώ).

Δεν υπάρχει βιβλιοφιλικό θέμα που να έχουν εξερευνήσει στο PopCode περισσότερο από τον King. Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King είναι μια σειρά μεγάλων κειμένων που ξεκινούν από τη γέννηση του συγγραφέα και ακολουθούν τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του στην ποπ κουλτούρα σε κάθε δεκαετία μέχρι και σήμερα.

Η λογοτεχνία του τρόμου, η λογοτεχνία του φανταστικού, ο κινηματογράφος οφείλουν πολλά σε αυτόν και τις 250+ ιστορίες που έχει γράψει μέχρι τώρα. Για τον Stephen King θα έχουμε να λέμε πως ζήσαμε στα χρόνια μας έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

Έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τα βιβλία; Ψάχνετε προτάσεις για ένα συγκεκριμένο είδος ή μια συγκεκριμένη διάθεση; Θέλετε να μάθετε κάτι για συγγραφείς ή για εκδοτικούς; Για τη λογοτεχνία γενικότερα; Θέλετε στοιχεία, αριθμούς, ονόματα, λίστες; Το βιβλιοφαγικό mashup έχει τις απαντήσεις, αρκεί να κάνετε τις ερωτήσεις.                                                                                                                                  

Συμπληρώστε τη φόρμα παρακάτω και ίσως η δική σας ερώτηση να απαντηθεί σε μια από τις επόμενες Δευτέρες της στήλης μας. Περιμένουμε τις ερωτήσεις σας!

Ο DAVID SEDARIS ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΣ

Πώς λέμε “Ο Καραγκιόζης φούρναρης” ή “Ο Καραγκιόζης γιατρός”; Τώρα έχουμε το “Ο David Sedaris σκουπιδιάρης”.

Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο ίδιος ο συγγραφέας στην επίσκεψή του στο ‘Late Night with Seth Meyers’. Στο βίντεο που θα δείτε εδώ, ο Sedaris μιλά για το πως ξεκίνησε να μαζεύει τα σκουπίδια της περιοχής στην οποία ζει στο West Sussex της Αγγλίας. Όταν η τοπική κοινότητα δεν έκανε όσα έπρεπε ώστε να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια που βρίσκονταν στους δρόμους της, ο συγγραφέας φορούσε τη στολή εργασίας του και για ώρες κάθε μέρα μάζευε τα σκουπίδια που οι οδηγοί πετούσαν από τα παράθυρα των αυτοκινήτων τους.

Κάντε υπομονή στο βίντεο μέχρι να διαβάσετε πως ονομάστηκε ένα από τα σκουπιδιάρικα της περιοχής, προς τιμήν του David Sedaris.

RANDOM LINKS

Το περιοδικό TIME επέλεξε τα δικά του 10 καλύτερα βιβλία του 2018, πέθανε στα 87 του ο σεναριογράφος και συγγραφέας του ‘The Princess Bride’ William Goldman, για τις αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες που αναπτύσσουν LGBTQ+ προγράμματα, ο New Yorker για τη λογοτεχνία της κλιματικής αλλαγής, ίσως ήρθε η ώρα να πούμε αντίο στον Χάρι Πότερ, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας πρότεινε να επιστρέψει επιτέλους η υπηκοότητα της χώρας στον Milan Kundera, το ‘Η υπέροχη φίλη μου’ της Elena Ferrante παρακίνησε τους αναγνώστες του να ταξιδέψουν στη Νάπολη και η τηλεοπτική της μεταφορά είναι η τηλεόραση που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή, ένας αγώνας ομάδων επαγγελματιών διαλογέων βιβλίων για το ποια μπορεί να διαχειριστεί τα περισσότερα βιβλία σε μια ώρα, η Amazon είναι ο Voldemort των βιβλίων, οι γυναίκες της λέσχης ανάγνωσης Well-Read Black Girl, πώς να μεταφέρεις ένα μυθιστόρημα στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο, το νέο παιδικό βιβλίο του David Walliams πούλησε 110,000 αντίτυπα μέσα σε 3 ημέρες, για την animated ταινία ‘The Lord of the Rings’ του 1978, 8 συμβουλές για να ξεπεράσετε το “reader’s block”, μια σύντομη ιστορία των ηρωικών βιβλιοθηκονόμων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία της έκφρασης, η ιστορία του προγράμματος ενίσχυσης της ανάγνωσης σε μαύρα αγόρια ηλικίας 4 με 8 ετών Barbershop Books, για το hate mail που δέχονται συχνά οι γυναίκες συγγραφείς στο ίντερνετ, η μεταφράστρια Emily Wilson και ο δοκιμιογράφος Daniel Mendelsohn μιλούν για την οδύσσεια του να διαβάζεις την ‘Οδύσσεια’, η τέχνη του να αγοράζεις ένα βιβλίο για έναν φανατικό αναγνώστη, γιατί η Ursula K. Le Guin ενέπνευσε τόσους μουσικούς, 12 συγγραφείς μιλούν για τα διάσημα βιβλία τους και 12 συγγραφείς μιλούν για τα βιβλία που αντιπροσωπεύουν καλύτερα την Αμερική, για τις παγκόσμιες κυβερνήσεις και τις μεγα-αυτοκρατορίες της επιστημονικής φαντασίας, τα κλασικά βιβλία μετατρέπονται σε κόμικς που προωθούν τη διαφορετικότητα, το ‘Little Women’ ωραιοποίησε μια εκδοχή της γυναικείας υπόστασης που η ίδια η Louisa May Alcott απέρριψε, οι νικητές των εθνικών λογοτεχνικών βραβείων της Αμερικής, κρίνοντας ένα βιβλίο από το κάλυμμα του εξωφύλλου του, για τη ζωή και το έργο της βασίλισσας της Νεοζηλανδέζικης αστυνομικής λογοτεχνίας Ngaio Marsh, ένα ταξίδι στο Εδιμβούργο του Ταρτάν Νουάρ.