ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v14: Το αλφάβητο του Charles Dickens

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Με τους επόμενους 3 μήνες να είναι το χρονικό διάστημα με την εντονότερη εκδοτική κίνηση ολόκληρου του χρόνου, εμείς εδώ στο PopCode μπαίνουμε με φόρα και με ενθουσιασμό στα πρώτα φθινοπωρινά νέα στο χώρο του βιβλίου.

Αρκετές κυκλοφορίες από Αμερική για όλα τα γούστα, όμορφα πραματάκια από τα ίντερνετς, χαρτονομίσματα με συγγραφείς, λέσχες ανάγνωσης με celebrities και όπως πάντα μπόλικα links.

Αρχίζουμε.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπόλικα βιβλία σήμερα [και 2 που ξέχασα την περασμένη Δευτέρα, σόρρυ παιδιά ε], δε λέω πολλές κουβέντες, μπαίνω κατευθείαν στο ψητό.

The Nix‘ του Nathan Hill, ένα πολυαναμενόμενο ντεμπούτο για την επανένωση ενός γιου με τη μητέρα του, μετά την επίθεση με πέτρες της δεύτερης προς έναν ακροδεξιό υποψήφιο των Προεδρικών Εκλογών, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του Donald Trump. ‘Here I Am‘ του Jonathan Safran Foer, το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα εδώ και 11 χρόνια, η ιστορία μιας οικογένειας από την Ουάσινγκτον στο χείλος της διάσπασης, ενός καταστροφικού σεισμού και της επακόλουθης σύρραξης που αναστατώνει τη Μέση Ανατολή.

Mischling‘ της Affinity Konar, με αφηγητές τις 12χρονες δίδυμες Pearl και Stasha από την Πολωνία, αντικείμενα πειραμάτων του Josef Mengele στη Γερμανία του ’44. ‘The Revolutionaries Try Again‘ του Mauro Javier Cardenas, η ιστορία 3 παιδικών φίλων που τους συνδέει το μίσος κατά της δικτατορίας, μέσα στο χάος μιας ολόκληρης δεκαετίας πολιτικής αστάθειας και λιτότητας στο Εκουαδόρ.

We Eat Our Own‘ της Kea Wilson, για έναν ηθοποιό που γυρνά την ταινία ενός σαδιστή σκηνοθέτη στα βάθη του Αμαζονίου, εμπνευσμένο από τις Ιταλικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ’70. ‘Everfair‘ της Nisi Shawl, όπου σε μια εναλλακτική Γη η απάνθρωπη ιστορία του Βελγικού Κονγκό ξαναγράφεται όταν οι αυτόχθονες πληθυσμοί μαθαίνουν τη δύναμη της τεχνολογίας του ατμού.

A Gentleman in Moscow‘ του Amor Towles, για τον Κόμη Alexander Rostov, που το 1922 ένα δικαστήριο των Μπολσεβίκων τον καταδικάζει σε κατ’ οίκον κράτηση στο Metropol, ξενοδοχείο απέναντι από το Κρεμλίνο, εκεί που ο Rostov θα παρακολουθήσει τις πιο ταραχώδεις δεκαετίες της Ρωσικής ιστορίας από το παράθυρο της σοφίτας του. ‘Ninth City Burning‘ του J. Patrick Black, όπου οι εξωγήινοι φτάνουν εκατοντάδες χρόνια πριν με μια πανίσχυρη δύναμη καταστροφής, μέχρι που η γήινη άμυνα ανακαλύπτει πως μπορεί να χειριστεί την ίδια δύναμη για να αμυνθεί.

Summerlong‘ του Peter S. Beagle, όπου μια νεαρή κοπέλα με παράξενες ικανότητες φτάνει στο Gardner Island και οι εποχές αλλάζουν όσο η Lioness γίνεται μέλος μια μπερδεμένης οικογένειας, σε αυτό το retelling ενός από τους γνωστότερους ελληνικούς μύθους, της Περσεφόνης. ‘Tales of the Peculiar‘ του Ransom Riggs, μια συλλογή ιστοριών που διαδραματίζονται στο σύμπαν των Ασυνήθιστων Παιδιών του συγγραφέα και το εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΟΥ DICKENS

Toν Tom Gauld μάλλον τον ξέρετε ήδη. Ο αγαπημένος καρτουνίστας παράγει συνεχώς βιβλιοσχετικά στριπάκια και το τελευταίο του μου άρεσε πολύ. Σε αυτό, την αλφαβήτα του Charles Dickens, ο Gauld καταπιάνεται με τα στοιχεία των βιβλίων του κλασικού συγγραφέα. Θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί και για drinking game.

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ FLORENCE + THE MACHINE

Summer  #btbchallenge16  @betweentwobooks xx

A photo posted by Florence Welch (@florence) on

Εδώ και αρκετό καιρό η Florence Welch, η αγαπημένη τραγουδίστρια των Florence + the Machine, έχει το δικό της online book club, που ονομάζεται Between Two Books.

Η λέσχη ανάγνωσης ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 από τους Flows (έτσι λέγονται οι φανς της) και η ιδέα υιοθετήθηκε άμεσα από την ίδια τη Florence, που είναι μια από τους celebrities που αγαπούν έμπρακτα τα βιβλία και την ανάγνωση. Τώρα το book club απέκτησε το δικό του επίσημο group στο Facebook, που μέσα σε μερικές μόλις ημέρες έχει ξεπεράσει τα 5,000 μέλη, ώστε να μπορούν όσοι συμμετέχουν να συζητούν τα βιβλία.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε κι εσείς, το βιβλίο που διαβάζει η λέσχη τώρα είναι το ‘bone‘ της Yrsa Daley-Ward, μια συλλογή ποίησης.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Αυτή την Πέμπτη βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το ‘Εγώ & ο Καμίνσκι‘. Η βελγογερμανική παραγωγή αφορά το άρθρο του νεαρού δημοσιογράφου Σεμπάστιαν Ζόλνερ για το ζωγράφο Μανουέλ Καμίνσκι. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν οι Daniel Brühl και Jesper Christensen, ενώ ρόλο έχει και η Geraldine Chaplin. Στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Wolfgang Becker του ‘Good Bye Lenin!’.

Το βιβλίο του Daniel Kehlmann, συγγραφέα κυρίως γνωστού για το ‘Η Μέτρηση του Κόσμου‘, έχει κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα (‘Εγώ και ο Καμίνσκι‘, 2008, Εκδόσεις Καστανιώτη).

AND NOW, THIS

Η Sweet Art by Katerina της Καλαμαριάς θα μας κεράσει τώρα λίγη τούρτα βιβλίο. Μην πείτε όχι.​

ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ MARQUEZ

Περίπου 2,5 χρόνια μετά το θάνατο του, η Κολομβία τιμά τον Νομπελίστα Gabriel García Márquez τοποθετώντας το πορτρέτο του στο νέο χαρτονόμισματων 50,000 πέσο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα της χώρας, με τις πεταλούδες γύρω του να αποτελούν αναφορά στο αριστούργημα του ‘Εκατό Χρόνια Μοναξιάς’.

Στηρίζουμε γιατί θέλουμε να βλέπουμε περισσότερους καλλιτέχνες στα χαρτονομίσματα του κόσμου.

ADAPTATIONS ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

– Το ‘The Nix’, για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, προχωράει ολοταχώς προς την τηλεοπτική του μεταφορά, στην παραγωγή της οποία θα συνεργαστούν οι Meryl Streep και J.J. Abrams, με την πρώτη μάλιστα να πρωταγωνιστεί κιόλας και τον Abrams να σκηνοθετεί μερικά από τα επεισόδια. Μεγάλη συνεργασία, μου θυμίζει τότε με τον Νταλάρα και τον Sting.

– Το ‘A Wrinkle in Time’ της Madeleine L’Engle, όπως έχουμε ξαναπεί, έρχεται στο σινεμά και εκτός του ότι θα έχει στη σκηνοθεσία την Ava DuVernay και στο καστ την Oprah Winfrey, έχουμε τώρα τα υπόλοιπα 2 ονόματα των πρωταγωνιστριών: Reese Witherspoon και Mindy Kaling. Ε πείτε μου εσείς πως δεν είστε ενθουσιασμένοι δηλαδή.

– Χτυπάει δυνατά το Hulu με την προετοιμασία σειράς προερχόμενης από τα βιβλία ‘Throne of Glass’ της Sarah J. Maas, με πρωταγωνίστρια μια έφηβη δολοφόνο. Βασιλιάδες, μαγεία, δολοπλοκίες, χαμός θα γίνει.

– Ας μην ξεχνάμε πως ο Spielberg ετοιμάζει τη μεταφορά του ‘Ready Player One’, οπότε στο πνεύμα της υπενθύμισης ορίστε μερικές φωτογραφίες από τα σκηνικά.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Το British Council διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά τον Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο, αυτό το Σάββατο 17/9 στη Στοά του Βιβλίου. Συγγραφείς από όλη την Ευρώπη θα διαβάζουν έργα τους σε διαφορετικά σημεία της Στοάς, θα υπάρχουν συζητήσεις, γενικά θα είναι ωραία για βόλτα, περάστε αν σας φέρει ο δρόμος εκεί κοντά.

RANDOM LINKS

Διαβάσαμε τα νέα ebooks του Χάρι Πότερ και σου γράφουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις, ο Brad Pitt διαβάζει από το ‘A Brief History of Seven Killings’ του Marlon James, η μαγεία της λογοτεχνικής φαντασίας του Hayao Miyazaki, 31 προτάσεις για το πως να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που διακόπτουν το διάβασμα σου, όλα τα μυθιστορήματα που θα δούμε στον κινηματογράφο φέτος το φθινόπωρο, ο Alan Moore αποσύρεται από τα κόμικς, το ίντερνετ δε σκότωσε τα βιβλία, οι 10 μεγαλύτεροι απατεώνες δικηγόροι της λογοτεχνίας, το νέο βιβλίο του Oliver Jeffers είναι ένας ύμνος στη δημιουργία και τις ιστορίες, ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από τη ‘Lolita’ του Nabokov, το είδος της YA λογοτεχνίας δεν υπάρχει, ένα δυνατό multimedia κομμάτι για το νέο μυθιστόρημα του John le Carré από τον Guardian, 100 παιδικά βιβλία από όλο τον κόσμο που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, διαβάστε βιβλία της Βικτωριανής εποχής όπως εκδιδόταν τότε: σε συνέχειες εφημερίδων, πόσος χρόνος χρειάστηκε για να γραφτούν μερικά διάσημα βιβλία, ασυνήθιστες βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο, 16 βιβλία για θεούς και μυθολογία, οι μεταπολεμικές κουβερτούρες της ελληνικής λογοτεχνίας, την άνοιξη του ’17 θα κυκλοφορήσει μια συλλογή ανέκδοτων διηγημάτων του F. Scott Fitzgerald, ένα απόσπασμα από την αλληλογραφία του Leo Tolstoy προς τον Gandhi, 10 συνεντεύξεις συγγραφέων στο Colbert Report, τατουάζ εμπνευσμένα από τον Roald Dahl και από τον Harry Potter, η Κοκκινοσκουφίτσα στο στυλ ζωγράφων του Μοντερνισμού, ένα quiz για τους φανς του Terry Pratchett, η κόντρα των Jack Kerouac και Allen Ginsberg με αφορμή την προώθηση του πρώτου βιβλίου του William S. Burroughs, 6 βιβλία από την Ινδία που έχουν θέμα τα βιβλία.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS