ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v16: Expecto Patronum

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Δευτέρα σήμερα και, πιστό στο ραντεβού του με την βιβλιοεπικαιρότητα, το Βιβλιοφαγικό mashup επιστρέφει με 7 νέα βιβλία που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε Ελλάδα και Αμερική.

Επίσης έχουμε: Φεστιβάλ για το fantasy, πως θα ανακαλύψετε τον Patronus σας, τα Ασυνήθιστα Παιδιά που βγαίνουν στα σινεμά, φανταστικά pulp εξώφυλλα, θανάτους συγγραφέων που αναβάλλονται, ντοκιμαντέρ για σημαντικούς λογοτέχνες και υπερβολικά πολλά links.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Επιστροφή αργά αλλά σταθερά για τις νέες ελληνικές κυκλοφορίες στη στήλη, με 2 βιβλία που φτάσαν στα βιβλιοπωλεία τον τελευταίο καιρό.

Το μυθιστόρημα ‘Ο Άντερς ο φονιάς και οι φίλοι του‘ είναι το καινούριο βιβλίο του Σουηδού Jonas Jonasson, συγγραφέα των ‘Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε‘ και ‘Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει‘, που μας ήρθε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Αν έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά, τότε ξέρετε τι να περιμένετε: διάφοροι, άσχετοι μεταξύ τους, χαρακτήρες μπλέκονται σε μια χαώδη περιπέτεια γεμάτη αναποδιές και slapstick χιούμορ. Όποιοι διασκέδασαν με τις προηγούμενες φαρσοκωμωδίες του Jonasson, δε νομίζω πως θα απογοητευτούν με τον Άντερς.

Το ψυχολογικό θρίλερ της Ruth Ware, με τίτλο ‘Βαθιά στο σκοτεινό δάσος‘, μας φέρνουν οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Στο ντεμπούτο της νεαρής Βρετανίδας συγγραφέως η Νόρα παίρνει μια πρόσκληση για το μπάτσελορ πάρτι της παλιάς της φίλης, της Κλερ. Οι 2 γυναίκες όμως έχουν 10 χρόνια να μιλήσουν, από όταν η Νόρα σηκώνεται και φεύγει μια μέρα από το σχολείο και δε γυρίζει ποτέ πίσω. Τώρα, παρότι δε θέλει να πάει στο πάρτι, τελικά δέχεται την πρόσκληση. Κι αυτό θα αποδειχτεί μεγάλο λάθος. Ένα μυθιστόρημα που υπόσχεται να καθηλώσει τους αναγνώστες, ειδικά εκείνους που έλκονται από το μυστήριο και τα κλειστοφοβικά σκηνικά.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άλλα 5 νέα βιβλία για τις wishlist σας από τις νέες κυκλοφορίες της Αμερικής, γιατί βασικός σκοπός μας πάντα είναι να ξοδεύετε όλα σας τα λεφτά στα βιβλιοπωλεία.

The Wonder‘ της Emma Donoghue, συγγραφέως του ‘Room‘ που είδαμε στην αρχή της χρονιάς και στον κινηματογράφο, για την Anna, παιδί μιας φτωχής οικογένειας στην Ιρλανδία του 1850, που ισχυρίζεται πως δεν έχει φάει εδώ και 4 μήνες και τη Lib, νοσοκόμα που παρακολουθεί το παιδί και προσπαθεί να αποδείξει ή να διαψεύσει το “θαύμα”. Δηλώνω ψιλοενθουσιασμένος για αυτή την υπόθεση. ‘The Warren‘ του Brian Evenson, μια νουβέλα για ένα χαρακτήρα που ονομάζεται X, που μπορεί να είναι ή να μην είναι άνθρωπος και ζει σε μια υπόγεια εγκατάσταση, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τον έξω κόσμο. Το περιγράφουν σαν εντελώς τρελό και εκπληκτικά παράξενο, το θέλω ΤΩΡΑ.

The Lesser Bohemians‘ της Eimear McBride, συγγραφέως του ‘A Girl Is a Half-formed Thing‘ που με περιμένει υπομονετικά στο ράφι μου, για μια 18χρονη ηθοποιό που φτάνει στο Λονδίνο στα μέσα του ’90 για να σπουδάσει και να προσπαθήσει να εκκινήσει την καριέρα της και για τη σχέση της με έναν ηθοποιό με τα διπλά της χρόνια. ‘The Gradual‘ του Christopher Priest, για ένα συνθέτη που ζει στη Glaud, μια φασιστική χώρα που βρίσκεται σε έναν αδιάκοπο πόλεμο και το παράξενο ταξίδι του για να βρει τον χαμένο του αδερφό. ‘Mooncop‘ του Tom Gauld, το φρέσκο κόμικ του δημιουργού, μια αστεία, μελαγχολική ιστορία για την ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη την ώρα της παρακμής της και με τον πληθυσμό της να μειώνεται συνεχώς και τον Mooncop, τον αστυνόμο της Σελήνης, να συνεχίζει τους καθημερινούς του γύρους.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Για 2η συνεχή χρονιά επιστρέφει το ΦantastiCon, το φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με θέμα του το Φανταστικό.

Όλες οι εκφάνσεις του fantasy στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, τα κομικς, τη μουσική, το cosplay, τα παιχνίδια και τις τέχνες κάθε είδους, αντιπροσωπεύονται στη μεγάλη ετήσια γιορτή που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Workshops, διαγωνισμοί, παρουσιάσεις βιβλίων και επιτραπέζιων παιχνιδιών, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις σας περιμένουν και το ΦantastiCon είναι μια νέα προσπάθεια που αξίζει να δείτε από κοντά.

Θα βρείτε το πρόγραμμα στο site της διοργάνωσης και ορίστε και το event στο Facebook.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ PATRONUS ΣΑΣ

Μέχρι τώρα μέσα από το Pottermore μπορούσαμε, εμείς οι φανς του Χάρι Πότερ, να βρούμε σε ποιον κοιτώνα του Hogwarts ανήκουμε (#ravenclaw4lyfe) και να δούμε το πως είναι το μαγικό ραβδί μας (10 ¾”, καστανιά, με τρίχα μονόκερου στο κέντρο). Κάτι έλειπε όμως.

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο τεστ μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον Patronus μας, τον ζωικό μαγικό μας προστάτη. Πολύ σημαντικό φυσικά, μη σας τα λέω, τα ξέρετε. Αν ανήκετε στο fandom του Χάρι Πότερ και δεν έχετε λογαριασμό στο Pottermore για να κάνετε αυτά τα τεστ, πραγματικά δεν ξέρω πως να σας αντιμετωπίσω, να πάτε αμέσως και μετά να γυρίσετε να διαβάσετε το υπόλοιπο mashup. Εγώ πάντως έχω Patronus έναν κόκκινο σκίουρο, μια χαρά, πολύ γλυκούλι.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Μια από τις πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές μεταφορές του 2016 έρχεται αυτή την Πέμπτη στους κινηματογράφους. Το ‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children‘ του Ransom Riggs, εκεί που τα Ασυνήθιστα Παιδιά βρίσκονται απομονωμένα στο χρόνο και σε μια παράξενη, ατμοσφαιρική ιστορία, περνά στα χέρια του Tim Burton, που με πρωταγωνίστρια την Eva Green δημιουργεί μια ταινία που φαίνεται όμορφη και τρομακτική ταυτόχρονα.

Δυστυχώς το βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2013 με τον τίτλο ‘Μις Πέρεγκριν – Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά’ έχει εξαντληθεί και δε βρίσκεται πια σε κυκλοφορία, μιας και οι εκδόσεις Πλατύπους δεν υπάρχουν πια. #RIPplatypous

AND NOW, THIS

Ο Tom Gauld, για τον οποίο μιλήσαμε και παραπάνω, στο νέο του στριπάκι μας φτιάχνει ένα χρήσιμο οδηγό για το πως να εκδώσουμε το βιβλίο μας κατά τη διάρκεια του Αποκάλυψης των Σκελετών. Εγώ καλού κακού το διάβασα και το κράτησα για μελλοντικό reference, ποτέ δεν ξέρετε τι γίνεται παιδιά.

ΤΑ PULP ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ GAIMAN

Ο Robert McGinnis είναι ένα διάσημος Αμερικανός εικονογράφος που μεγαλούργησε για πολλές δεκαετίες σχεδιάζοντας πάνω από 1,200 εξώφυλλα βιβλίων και πολλές αφίσες ταινιών. Φέτος 4 βιβλία του Neil Gaiman επανεκδίδονται με εξώφυλλα του McGinnis, που δίνουν μια πολύ ξεχωριστή, pulp μορφή στα έργα του συγγραφέα. Τα 4 μυθιστορήματα είναι τα ‘American Gods‘, ‘Neverwhere‘, ‘Stardust‘, ‘Anansi Boys‘.

Τα βλέπετε όλα στη φωτογραφία πιο πάνω και μεγαλύτερα εδώ, αλλά μπορείτε να διαβάσετε και το πως έφτασε το ‘Stardust’ στην τελική του μορφή από τον Todd Klein, τον άνθρωπο που ανέλαβε να στήσει τους τίτλους των νέων εξωφύλλων.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΟ MASHUP ΣΑΣ ΝΤΥΝΕΙ ΚΙΟΛΑΣ

Κοιτάξτε, εμείς εδώ στο PopCode το βλέπουμε το θέμα “βιβλία” από όλες τις γωνίες. Οπότε, on that note, ορίστε ένα t-shirt που βγήκε πριν μερικές μέρες στο Threadless και σκέφτηκα πως θα σας πάει πολύ (τι κόλακας). Η στήλη στηρίζει τη βιβλιοφιλική μόδα και το δείχνει έμπρακτα.

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ MAYA ANGELOU

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά το θάνατο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μοντέρνας λογοτεχνίας, το ντοκιμαντέρ ‘Maya Angelou: And Still I Rise‘, αφού έκανε τον γύρο του στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αμερικής, βγαίνει στα σινεμά της χώρας στα μέσα του Οκτωβρίου.

Εμείς δεν πρόκειται να το δούμε στους κινηματογράφους μας, αλλά το τρέηλερ του είναι αρκετά συγκινητικό και το βρήκα σαν μια καλή ευκαιρία να πω πως κανένα από τα έργα της Maya Angelou δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα [τα 2 βιβλία της που εξέδωσαν οι εκδόσεις Πατάκη βγήκαν στα βιβλιοπωλεία περισσότερο από μια 20ετία πριν και φυσικά βρίσκονται εκτός κυκλοφορίας εδώ και πολλά χρόνια] και η ίδια παραμένει μια τρομερά παραγνωρισμένη συγγραφέας στη χώρα μας. Όσοι όμως διαβάζετε αγγλικά, ρίξτε μια ματιά στο ‘I Know Why the Caged Bird Sings‘ της, αξίζει.

Ο STEPHEN KING ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ

Θυμάστε που είπαμε την προηγούμενη φορά για τη νέα νουβέλα του James Patterson που θα έβγαινε τον Νοέμβριο και θα είχε τίτλο ‘The Murder of Stephen King’; Ναι, τελικά δε θα συμβεί αυτό το καταπληκτικό πράμα, γλιτώσαμε.

Ο Patterson απέσυρε το προς έκδοση έργο του, αφού όπως είπε δε θέλει να προκαλέσει στην οικογένεια του King οποιαδήποτε ενόχληση. Μάλιστα. Κρίμα, δε θα δούμε τον ντετέκτιβ Jamie Peterson (το πιάσατε; ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ;) να προσπαθεί να σώσει τη ζωή του King από τον άνθρωπο που προσπαθεί να τον σκοτώσει και, spoiler alert, να το καταφέρνει τελικά.

RANDOM LINKS

There is nothing permanent except change…How do you like our new look? The first of many changes to come!

A video posted by Penguin Shop (@penguinshopto) on

Σπρώξτε τα παιδιά σας να παίξουν Dungeons & Dragons και είναι σίγουρο πως θα αγαπήσουν τα βιβλία, παιδικά βιβλία γεμάτα με ναρκωτικά στο Ελ. Βενιζέλος, Stephen King νέα: θα υπάρξει και τηλεοπτική σειρά από τον ‘Μαύρο Πύργο’ ενώ το ‘Hearts in Atlantis’ ετοιμάζεται για το σινεμά, τι εννοούμε όταν λέμε “γυναικεία λογοτεχνία”24 βιβλιοθήκες που θα εξάψουν κάθε βιβλιόφιλο, τώρα μπορείτε να αγοράσετε το σπίτι του F. Scott Fitzgerald, η New York Public Library έχει ένα τρενάκι που μεταφέρει τα βιβλία, 7 κόμικς που έχουν σχέση με βιβλία, ο Guardian και το Signature αναλύουν το γιατί το ‘It’ του Stephen King παραμένει επικός τρόμος 30 χρόνια μετά, trailer για την κινηματογραφική μεταφορά του ‘Fallen’ της Lauren Kate, ‘πως οι X-Men απεικόνισαν την επιδημία του AIDS μέσα από σύμβολα και μεταφορές, το ‘Κοράκι’ του Πόε έγινε pop-up βιβλίο, το βιβλιοπωλείο της Penguin Books στο Τορόντο φαίνεται υπέροχο, 3 μεγάλα ιατρικά μυστήρια της λογοτεχνίας, υπάρχει μια συλλογή με βιβλία που ασχολούνται με ιπτάμενους δίσκους και ορίστε μερικά από αυτά, το ‘Underground Railroad’ του Colson Whitehead και το ‘The Last Policeman’ του Ben H. Winters θα γίνουν τηλεοπτικές σειρές, ο Αύγουστος είχε τις περισσότερες πωλήσεις κόμικς της τελευταίας 10ετίας, 36 τρόποι για να έχετε ένα πιο βιβλιοφιλικό φθινόπωρο, τι θα γινόταν αν αντιμετωπίζαμε τα βιβλία του Χάρι Πότερ σαν ιερά κείμενα, μια τύπισσα φωτογράφησε όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Νέας Υόρκης, ένα νέο λογοτεχνικό είδος περιγράφει τις πιο τρομακτικές και απίστευτες πτυχές της ζωής στην Κίνα, οι 10 ποιητές με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Ηλίας Κυριαζής σχεδιάζει Douglas Adams, 9 καλτ κλασικά έργα της Αραβικής λογοτεχνίας, λόγια και φωτογραφίες από το Shakespeare & Co. του Παρισιού, 15 βιβλία που άλλαξαν τις γυναίκες για πάντα.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS